Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:58 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Începe demolarea stadionului „Gheorghe Hagi“. „Va deveni istorie, dar amintirile, oamenii rămân!“ (GALERIE FOTO)

ro

09 Jul, 2023 18:00 3799 Marime text
 

 
  • Evenimentul intitulat „Arena de 10“, la care au fost invitați și Gheorghe Hagi, și alte legende ale clubului Farul, va marca startul lucrărilor de demolare.
 
Începe demolarea efectivă a stadionului „Gheorghe Hagi“ din Constanța! Pe același amplasament va fi ridicat apoi un nou complex sportiv, multifuncțional, cu o arenă de fotbal care va beneficia de funcțiunile și suprafețele necesare încadrării în categoria IV UEFA.
 
Startul lucrărilor de demolare va fi dat luni, 10 iulie, cu ocazia evenimentului intitulat „Arena de 10“, care se va desfășura, de la ora 18.00, pe terenul din strada Primăverii și la care reprezentanții administrației locale i-au invitat pe Gheorghe Hagi, pe alte legende ale clubului Farul, dar și oficialități sportive, locale și naționale. „Vom scrie o nouă filă în istoria sportivă a Constanței, alături de Gică Hagi și de legende ale clubului Farul“, este mesajul Primăriei Constanța. „Pe cât de mult am așteptat acest moment, pe atât de greu ne va fi să-l trăim. Luni, 10 iulie, începând cu ora 18, începe oficial demolarea stadionului de care ne leagă atât de multe momente frumoase. Alături de Gică Hagi și de legende ale clubului Farul, vom face arc peste timp și vom pendula între trecut și viitor, nostalgie și optimism, regret și speranța unui viitor luminos pentru Farul și pentru Constanța. Noua arenă, ultramodernă, va avea 18.000 de locuri și va recompensa cu vârf și îndesat valorile și spiritul comunității din care facem parte și istoria clubului nostru. Aștept cu nerăbdare“, a postat pe Facebook Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța. Potrivit oficialităților locale, demolarea va dura câteva luni.
 
Citește și:

Constanța. „Arena de 10“
Invitați de seamă la momentul demarării lucrărilor de demolare a stadionului „Gheorghe Hagi“

 
Inaugurată în urmă cu aproape 69 de ani (pe 23 august 1954, cu ocazia meciului amical Locomotiva PCA Constanţa - Dinamo Oraşul Stalin, câştigat cu 3-2 de oaspeţi, în faţa unei asistenţe record de 30.000 de spectatori), arena constănțeană din strada Primăverii, care se pregătește de demolare, în prezent se numește „Gheorghe Hagi“ și are o capacitate de 15.500 locuri.
 
Citește și:


O poveste cu deţinuţi şi cu un industriaş grec, născută în Gropile lui Ouatu
Ce se afla pe locul actualului stadion „Farul” în urmă cu peste 60 de ani (galerie foto+document)

 
La inaugurarea din 1954, terenul de fotbal purta denumirea de „stadionul Nou“ (aflat în Parcul Sportiv Tăbăcărie), iar ulterior, în afară de denumirea actuală, s-a numit şi „1 Mai“, și „Farul” (numele cel mai cunocut și cel mai folosit). La două zile după inaugurare, pe 25 august 1954, arena din strada Primăverii a găzduit şi primul meci internațional, Locomotiva Griviţa Roşie - Banik Ostrava. De-a lungul anilor, stadionul a găzduit și alte partide internaționale de fotbal, atât ale Farului, cât și ale altor echipe românești, confruntări ale echipei naționale ale României (amicale, dar și oficiale, din campanii de calificare la turnee finale), precum și întreceri de la alte sporturi, cum ar fi Campionatele Internaționale de atletism ale României.
 
Citește și:

Suveniruri pentru vizitatorii expoziției „Stadionul FARUL - Templul sportului constănțean” (GALERIE FOTO+VIDEO)

 
În prezent, Farul Constanța, campioana în exercițiu a României, își susține meciurile de pe teren propriu pe arena principală a complexului sportiv al Academiei Hagi, de la Ovidiu, un stadion de doar 4.545 de locuri, insuficiente pentru cererea de bilete din partea fanilor. Se preconizează ca „marinarii“ să revină acasă, pe noua arenă din strada Primăverii, după ce aceasta va fi gata, în 2025. Vechiul stadion din Constanța a fost martorul multor momente memorabile din istoria Farului, pe acea arenă s-au format generații întregi de fotbaliști, iar pe lângă aceștia și-au legat viața și destinele de monumentala arenă și alte persoane, antrenori, conducători, membri în staff-urile clubului, angajați. Astfel că demolarea bătrânii arene amestecă în rândul suflării fotbalistice „alb-albastre“ sentimente de bucurie - pentru ridicarea unui nou stadion, ultra-modern -, dar și de nostalgie și aduceri aminte.    
 
„Farul suntem toți!“
 
Membru al staff-ului medical al campioanei României, fiziokinetoterapeutul Paul Ciocănescu slujește Farul de o viață, iar, cu ani în urmă, din dragoste și pasiune față de culorile fariste, a realizat pictura de la troița amplasată în micul parc din fața clădirii administrative, dar și stema de la intrarea principală, la tribuna oficială (dinspre strada Primăverii). „Aici mi-am petrecut o parte din viață, alături de multe generații de fotbaliști (pictura de la troiță și stema de la intrarea principală sunt pictate de mine, din pasiune și dragoste pentru club). De luni, va fi istorie, dar amintirile, oamenii rămân! Privesc spre viitor cu încredere și speranța că Farul va dăinui și va fi și mai puternic, iar noul stadion sunt convins că va atrage foarte mulți suporteri. Farul suntem toți!“, a postat Paul Ciocănescu pe Facebook.
 
„Pe 10 iulie, începe demolarea vechiului stadion Farul. Vom rămâne mereu cu amintirile unor meciuri fantastice, dar privim încrezători spre viitor și așteptăm momentul când vom reveni din nou acasă pe o arenă ultramodernă!“, este și mesajul clubului constănțean.
 
Citește și:

Editorial
Farul Constanța. Un exercițiu de imaginație. „Cum va fi?“

 
Proiectul noului complex sportiv este realizat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții și UAT Constanța și are valoarea de 379.000.000 lei fără TVA, fiind cofinanțat de la bugetul local în cuantum de 48.000.000 lei fără TVA pentru lucrări de construcții și 5.000.000 lei fără TVA pentru asigurarea de utilități.
 
Citește și:

Demolarea vechiului stadion „Gheorghe Hagi” a revenit unei asocieri de firme. Care sunt acestea și care este termenul de execuție?

„Stadionul «Gheorghe Hagi» se transformă într-o arenă modernă.

 Primăria Municipiului Constanța a emis autorizația de desființare pentru construcțiile existente pe amplasamentul complexului situat pe strada Primăverii. Demolarea efectivă va începe pe 10 iulie și va dura câteva luni.

Lucrările vor începe de la partea superioară a construcțiilor spre bază, bucată cu bucată, nivel cu nivel, respectând reglementările privind securitatea operațiunilor de demolare.

Construcția arenei a început în anii 1950, sub conducerea arhitectului Ioan Pușchilă, fiind inaugurată pe 23 august 1954. În anii 1970, stadionul a fost supus unui proces de modernizare, prin suplimentarea capacității arenei.

După 73 de ani, stadionul va fi pus la pământ pentru a face loc unui complex multifuncțional unic. Pe amplasament se va realiza un stadion de fotbal cu o capacitate de 18.500 de locuri, care va beneficia de funcțiunile și suprafețele necesare încadrării în categoria IV UEFA și un stadion de atletism cu o capacitate de 1.000 de locuri.

De asemenea, clădirea stadionului va integra și o serie de funcțiuni complementare: săli de antrenament - atletism indoor, squash/tenis de masă și fitness, centru de conferințe, spațiu expozițional, spații administrative, spații comerciale și zone de loisir“, a anunțat Primăria Constanța pe 28 iunie a.c.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța și Facebook (Paul Ciocănescu)
 
Citește și:

Constanța
Stadionul „Gheorghe Hagi“ se pregătește de demolare. Sunt utilaje în arenă și lucrări în tribune (GALERIE FOTO + VIDEO)

 
Constanța
Consilierii locali au aprobat cofinanțarea pentru proiectul ce prevede construirea stadionului „Gheorghe Hagi“ (DOCUMENT+VIDEO)

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii