Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:25 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constantin Bîrboră la Farul. Amintirile rafinatului mijlocaș „Dacă făceam un meci egal, două zile nu mai ieșeam din casă“ (GALERIE FOTO)

ro

02 May, 2023 00:00 6409 Marime text

 
  • Constantin Bîrboră a jucat la Farul în 144 de meciuri oficiale și a marcat de 19 ori. Acum are 55 de ani și este profesor la Mangalia.
 
Lovitura simbolică de start a meciului Farul Constanța - CFR Cluj 1-0 a fost dată de fostul jucător al „marinarilor“ Constantin Bîrboră, un mijlocaș care a impresionat în carieră prin rafinamentul său tehnic.
 
Problemele medicale l-au împiedicat să aibă o activitate mai îndelungată pe gazon, ca jucător, însă, chiar și așa, tot a îmbrăcat tricoul Farului în 144 de meciuri oficiale și a marcat 19 goluri. Acum în vârstă de 55 de ani, Constantin Bîrboră este profesor la Mangalia și a acceptat cu bucurie invitația clubului constănțean de a da startul contra campioanei.
 
„Pentru fotbaliștii de la Farul ar însemna enorm că ia titlul. Eu m-am bucurat și când a ieșit Viitorul campioană, tot echipa noastră era. Am fost prezent și la fuziunea Farul - Viitorul. Când e nevoie de noi și suntem chemați, vom fi prezenți. Căci Farul suntem toți. Pentru mine, Farul e totul. Mi-a dat tot ce am acum, și fotbal, și viață. Nu pot decât să îi fiu recunoscător clubului. Farul a fost echipa la care am debutat în Divizia B, iar apoi în Divizia A, am avut și un grup foarte frumos, eram uniți. La momentul acela, nici nu cred că-mi doream altă echipă“, a declarat Constantin Bîrboră, la Farul TV.
 
„Ești foarte bun, talentat, dar prea mic și slab“
 
Fostul fotbalist a jucat la Farul între 1987 și 1993, dar prima dată a fost în atenția clubului pe când avea 16 ani, când a participat la o selecție de amploare și când, deși a impresionat, nu a rămas atunci în curtea grupării constănțene. 
 
„Eram din Mangalia, aveam vreo 16 ani și am fost la o selecție mare, cu foarte mulți copii, 200 - 300. Antrenori erau Bukkosi, Șovăilă, Mareș, Munteanu, foarte buni toți. Farul avea o școală nemaipomenită. M-am prezentat, am jucat foarte bine, în schimb eram foarte slab și foarte mic. Domnul Munteanu m-a remarcat. Mi-a zis în față: «Copile, ești foarte bun, talentat, dar prea mic și slab. Mai așteptăm». Și am plecat. Acesta a fost primul meu contact cu Farul. După care m-am remarcat pe la juniori republicani, la Mangalia, iar într-o perioadă scurtă, prin 1986, am ajuns la Rapid, pentru o perioadă scurtă. Am plecat într-un cantonament la Sibiu cu această echipă, eram ultimul pe listă. Mă luaseră, de fapt, la tineret speranțe, dar am ajuns în lotul echipei mari. Rapid era atunci pe locul 3-4, cu Rada, Ion Marin, Manea, Goanță, Țâră, toată trupa. Echipă foarte bună. Antrenori, Cernăianu cu Codreanu. Am jucat foarte bine, m-am pregătit, mă remarcase și Viorel Hizo, care era pe la Sibiu. Scriau ziarele de mine, iar cei din Constanța se întrebau cine sunt. Munteanu știa. Și uite așa m-au înrolat în armată la Mangalia, unde îl aveam coleg, printre alții, pe Marian Popa, cu care dormeam în camera și jucam la Callatis în Divizia C. Am jucat bine amândoi și am ajuns la Farul după jumătate de an, în Divizia B“, povestește Constantin Bîrboră, potrivit sursei citate.
 
Respect față de suporteri

 
În primul său an la echipa mare a Farului, tânărul mijlocaș a promovat cu echipa în Divizia A. „Am avut o performanță nemaipomenită. A contat nu numai că am promovat, ci și faptul că suporterii din Constanța erau foarte mulțumiți, și noi erau bucuroși că am realizat performanța, cu cele 19 - 20 de meciuri fără înfrângere. Jucam și bine și aveam o echipă bună și iubită. Și noi iubeam suporterii și de fapt jucam pentru ei. Tot lotul era foarte bun. La mijloc, erau Petcu dreapta, Iovănescu stânga, eu cu Nedelcearu pe centru, iar în față Zahiu cu Buduru. Dar mai erau Funda, Roșu, Bătrâneanu, Robert Manea, o grămadă de jucători. În apărare, Popovici, Dinu, Cămui, Marian Dumitru, Mihăilă, în poartă Gârjoabă cu Răuță, iar după ce am promovat a venit și Anton. Ne pregăteam foarte bine, iar atât respect aveam față de suporteri, încât, dacă făceam un meci egal (nu vorbesc de înfrângere), două zile nu mai ieșeam din casă“, a menționat Constantin Bîrboră.
 
După visul frumos, a urmat coșmarul
 
Iar steaua rafinatului jucător continua să strălucească și în Divizia A. La debutul său în primul eșalon, pe 21 august 1988, în meciul Farul - ASA Tg. Mureș 3-0, Costi marca două goluri. Un debut de vis! După prima etapă, în urma acestui sezultat, Farul era pe primul loc în clasament. A urmat însă meciul din etapa a doua, în deplasare la Brașov (0-0), partidă în care Bîrboră a avut ghinionul unei accidentări serioase.
 
„Meciul cu ASA a fost foarte frumos, eu ulterior mi-am dat seama despre ce e vorba. Când am intrat în teren, pur și simplu nu știam ce și cum. M-am dăruit și am jucat. A fost să marchez de două ori. Îmi pare rău că în etapa a doua, la Brașov, mi-am rupt piciorul“, arată Costi Bîrboră.
 

Pase pentru golgeterul Marian Ivan
 
În total, acesta a avut trei operații (două la piciorul stâng, una la dreptul), iar, după cinci sezoane la rând cu Farul, ultimele prezențe în Divizia A le-a avut la FC Brașov, timp de două sezoane (1993 - 1995). „Am revenit după operații și am reușit să mai joc un an și jumătate la FC Brașov, făcând-o foarte bine. Nu degeaba Marian Ivan a ajuns golgeterul campionatului și a fost selecționat în lotul României care a participat la Campionatul Mondial din 1994. Eu sunt mulțumit și bucuros de tot ce am făcut în fotbal. Nu regret nimic, îmi pare rău doar de aceste accidentări. Altfel, fără ele, nu știu ce se întâmpla și unde ajungeam. Au mai fost discuții și cu Craiova, și cu Inter Sibiu. Dacă e să regret totuși ceva, este faptul că n-am reușit să joc într-o cupă europeană cu Farul. De aceea îmi doresc enorm să-l văd pe Gică Hagi că o să aibă rezultate cu echipa în cupele europene, întrucât merită, pentru tot ce a făcut aici. Suntem toți alături de el, cu tot ce putem. Când se va construi noul stadion, cu siguranță că va fi arhiplin, pentru că Farul și Hagi oferă fotbal de calitate. Atunci când a luat campionatul, echipa juca cel mai bun fotbal și așa e și acum. De aceea cred că e îndreptățit să ia campionatul. Vom vedea“, a menționat Bîrboră.
 
Citește și:
 
Ordin de la Mihai Marina - „Să veniţi cu el în dinţi!“
Un comando de la FC Farul l-a „răpit“ pe Costi Bîrboră de la Sibiu (galerie foto)

 
La nea Mustacă
     
Constantin Bîrboră remarcă faptul că la Farul era o adevărată familie în anii când a jucat el în alb și albastru. „Eram mulți jucători din Constanța, dar au fost primiți cu brațele deschise și fotbaliștii din afara județului. După fiecare meci de Divizia A, a doua zi aveam liber, și ne întâlneam la nea Mustacă, un local mai mic, fără antrenori, doar noi, jucătorii. Luam o bere. Eu nu prea beam, că m-a și certat Iovănescu, am cerut Cola, iar el mi-a spus «Nu, mă, bei și tu o bere, ce, vrei să ne dai în gât?». Beam o mere, mâncam doi mici și acolo discutam totul. Acolo ne reproșam, ne spuneam, ce-ai greșit, ce-ai făcut bine, ce trebuie să faci de acum înainte și ieșeam de acolo mai motivați ca niciodată și mai uniți“, povestește Bîrboră.
 
Artizanul și cei care „arau“ terenul
 
Debutul său în Divizia A, acel meci de poveste cu ASA Tg. Mureș, i-a rămas la inimă, dar nu numai acesta, ci și alte partide au fost importante pentru Constantin Bîrboră. „Nu știu cum se făcea, dar cele mai bune meciuri le făceam cu Steaua, Dinamo, Rapid, Craiova mai ales, când îi prindeam le cam dădeam gol, chiar și lui Silviu Lung, cu care sunt prieten. Toate au fost meciuri importante și le-am abordat cu maximă seriozitate. Fiecare are povestea lui, și la Corvinul Huneadoara când jucam, la Universitatea Cluj…  Erau fotbaliști peste tot. În acea perioadă, părerea mea e că puteam face trei Naționale, una și din jucători de Divizia B, așa erau de buni. Fiecare echipă avea trei - patru fotbaliști, cărora, dacă nu le făceai marcaj strict, îți creau probleme mari. Artizanul nostru era Fane Petcu, iubit de noi și de suporteri, dar aveam nevoie și de jucători care «arau» terenul, ca nea Bebe Iovănescu, Dumnezeu să-l ierte (era născut în aceeași zi cu mine), și eu mai alergam, era Nedelcearu, ulterior a venit Cristi Mustacă, dar și alți jucători. Ne pregăteam, făceam antrenamente foarte tari, dure. Pentru noi, meciul era o plăcere“, precizează Costi Bîrboră.
 
Discuția cu Valentin Ceaușescu
 
Talentatul jucător a fost dorit și de granzii campionatului, Steaua și Dinamo, dar niciuna dintre aceste mutări nu s-a materializat. „Am avut discuții și cu Mircea Lucescu și am ajuns și în biroul domnului Ianul, la Dinamo. Venisem dintr-un cantonament din Egipt și când mi-a văzut genunchiul, foarte umflat, a avut grijă de mine, am fost operat la Colentina, clasic, mi-a tăiat genunchiul de la un capăt la celălalt. Dar am avut contact și cu Steaua, după ce am jucat cu ei. Ne-au bătut la Constanța cu 2-1 în minutul 93, Belodedici gol cu capul. M-au chemat la București, Ion Constantinescu știe foarte bine, am fost amândoi, la o discuție cu Puiu Iordănescu, Țiți Dumitriu și Valentin Ceaușescu“, menționează Bîrboră.
 
„Viața de președinte nu e ușoară“
 
După ce s-a retras din activitatea de jucător, acesta a activat în fenomen și ca observator federal, iar apoi și ca președinte la Callatis Mangalia. „Am fost observator vreo cinci ani, iar apoi mi s-a oferit șansa să fiu și președinte de club, la mine acasă, la Callatis Mangalia. Într-un final, din al doilea an, am acceptat, trebuind să renunț la calitatea de observator. Am văzut și cum e viața de președinte, nu e ușoară. Dacă ești singur, e foarte greu. Îl înțeleg foarte bine pe Gică Hagi, trebuie susținut. Sunt profesor de 23 de ani, asta fac și acum și îmi place să lucrez cu copiii“, mai spune Constantin Bîrboră.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Farul Constanța
 
Citește și:
 
Fratele şi nepotul ei au fost fotbalişti la Farul şi Callatis
Actriţa Cecilia Bîrbora are rude apropiate la Mangalia (galerie foto)

    
Astăzi e ziua de naştere a fostului fotbalist Constantin Bîrboră (galerie foto)
 
Fostul fotbalist Constantin Bîrboră va da startul meciului Farul Tuzla - SSC Farul Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii