Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:22 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constantin Funda. Cine i-a spus „Schillaci“ și cum l-a dat armata dezertor! „Puștiule, vrei să joci la Farul Constanța?“

ro

10 Dec, 2021 00:00 7621 Marime text

 
  • Constantin Funda a jucat la Farul timp de zece ani, din 1983.
  • Până să devină „marinar“, cariera talentatului tânăr Funda s-a dezvoltat pe traseul Medgidia - Eforie - Medgidia.
  • Două goluri cu Rapid și unul la Hunedoara, cele mai importante ale lui Constantin Funda la Farul.
 
Simbol al Farului Constanța, echipă pentru care a jucat timp de zece ani, Constantin Funda este în prezent antrenor, alături de Florin Adam, la CS Năvodari (liderul neînvins al Ligii a 4-a a județului Constanța), ocupându-se de creșterea și promovarea tinerelor talente. La emisiunea „Față în față cu istoria“, de la Farul TV, fostul fotbalist a rememorat vremurile sale de glorie, în care era adulat de tribună. 
 
Născut la Cogealac, în județul Constanța, Constantin Funda și-a început aventura la Farul, ca atacant, în 1983. „A rămas în memoria suporterilor constănțeni pentru numeroasele goluri marcate în tricoul alb-albastru și modul în care reușea să obțină numeroase lovituri de la 11 m“, se arată la Farul TV. „Farul a reprezentat aproape totul pentru mine din punct de vedere sportiv. O echipă reprezentativă pentru județul Constanța și pentru Dobrogea. Era o mândrie pentru fiecare fotbalist să ajungă să joace la Farul Constanța“, sintetizează fostul fotbalist trăirile și sentimentele sale pentru culorile clubului fanion al litoralului. 
 
Paul Peniu l-a recomandat la Farul
 
Până să ajungă la Farul, cariera talentatului tânăr Funda s-a dezvoltat pe traseul Medgidia - Eforie - Medgidia. „Am început fotbalul la nouă - zece ani, la Cimentul Medgidia. Am jucat acolo până la 14 ani, când am plecat la Eforie, la liceul cu program sportiv de acolo, care avea clasă de fotbal. L-am avut profesor pe Nicolae Lolea, un foarte bun antrenor de juniori. Perioada Eforie a fost benefică pentru mine, aveam condiții destul de bune, stăteam la internat (ca majoritatea băieților), cu trei mese pe zi. Chiar au ieșit câțiva fotbaliști foarte buni de la acel liceu. După doi ani la Eforie, m-am întors la Medgidia, unde locuiam cu părinții și am jucat la Cimentul, echipă care m-a solicitat. Am jucat în liga a doua și știți ce însemna acel eșalon atunci. Când eu am revenit la Medgidia, în sezonul 1980/1981, Farul a promovat. Am jucat trei ani la Medgidia, iar în ultima perioadă l-am avut antrenor pe Paul Peniu. Un om care m-a ajutat extraordinar de mult în viață, nu numai pe linie sportivă. Am avut foarte multe de învățat de la el. La Farul era antrenor Ioan Voica, iar Paul Peniu a insistat pe lângă el să fiu adus la Farul. Voica m-a luat la două meciuri de pregătire, m-a văzut și mi-a zis: «Puștiule, vrei să joci la Farul Constanța?». Vă dați seama ce a însemnat aceasta pentru mine!“, a rememorat Constantin Funda la Farul TV.
 
„Oare voi face față, oare voi juca eu aici?“
 
La echipa de pe litoral, concurența era mare în atac, dar Funda a reușit să-și câștige postul de titular. „Între timp, profesorul Mielu Voica a plecat, iar echipa a fost preluată de nea Paul Peniu - antrenor principal și nea Petre Buduru - antrenor secund. Concurența era mare în ofensivă, jucau ca atacanți Buduru, Zahiu, Fane Petcu, Bătrâneanu (colegul meu de la Eforie) și îl aduseseră și pe Adrian Ionescu, de la Steaua, vârful care a jucat și în echipa națională. Erau cinci - șase atacanți pe două posturi. M-am gândit: «Oare voi face față, oare voi juca eu aici?». Dar Dumnezeu mi-a ajutat și, cred eu, prin muncă, prin seriozitate, am jucat zece ani la Farul și au fost ani deosebiți pentru mine. Sezonul 1987/1988, când echipa a promovat, a fost cel mai frumos al meu cât am jucat la Farul. Am promovat fără probleme, cu o echipă foarte bună, am fost 23 de etape neînvinși“, arată Constantin Funda.
 
Tehnicieni de valoare

 
La Farul, acesta a lucrat cu mulți antrenori de valoare. „În afară de cei menționați anterior, îl amintesc și pe nea Lache Hașoti, un antrenor foarte bun. În prima perioadă, ne-am înțeles foarte bine, apoi a fost o sincopă. Nu mai eram pe aceeași lungime de undă, dar a fost și rămâne un antrenor excelent. Și de la Gheorghe Constantin am avut foarte multe de învățat. Bineînțeles, subliniez și colaborarea cu antrenorii care erau în club, nea Costică Tâlvescu, nea Ioji Bukkosi, nea Titi Mareș sau nea Picu Comăniță. De asemenea, Ion Constantinescu, antrenor foarte bun, un om sufletist, care a fost atâția ani în club, cu care m-am înțeles foarte bine“, punctează Constantin Funda.    
 
Era militar și s-a uitat să se anunțe plecarea sa în cantonament
 
Pe când juca la Farul, lui Constantin Funda i s-a spus „Schillaci“, după celebrul atacant italian Salvatore Schillaci, care a cunoscut momentul său de glorie la Națională la Campionatul Mondial din 1990. „Nu știu dacă un coechipier, cât din tribună mi s-a zis așa. Suporterii au fost cei care mă strigau «Schillaci». Mă asemănam ca fizionomie cu acesta și aveam cam același stil de joc. Pentru mine a fost o plăcere să mi se spună «Schillaci», dacă așa au considerat fanii“, arată Funda. Din aceeași perioadă, datează un episod inedit, legat de armată. „Eram în armată la Marină. Am plecat cu echipa într-un cantonament la Sinaia, dar s-a uitat să se anunțe plecarea mea. M-au dat ca dezertor și am avut ceva probleme două - trei zile, după care situația s-a rezolvat, iar totul a fost OK“, dezvăluie Funda.
 
Golurile cu Rapid și cel de la Hunedoara
 

Acesta are câteva meciuri și câteva goluri de-ale sale la Farul la care ține în mod deosebit. „A fost o partidă cu Rapid, pe care am câștigat-o cu 2-0, iar eu am marcat ambele goluri. De asemenea, îmi aduc aminte de o victorie la Hunedoara, am câștigat 1-0 cu golul meu. Acestea ar fi golurile cele mai importante la Farul. Mai ales cu Rapidul, care avea atunci o echipă foarte bună, antrenori fiind Gică Constantin și Florin Marin. Era o zăpadă foarte mare, partida s-a amânat în primă fază și am jucat a doua zi. Am câștigat și a fost foarte bine. A arbitrat Ion Crăciunescu“, spune fostul fotbalist.
 
Ion Crăciunescu îl atenționa mereu
 
Recunoscut pentru abilitatea de a obține lovituri de la 11 m, Constantin Funda avea mult de furcă pentru aceasta cu Ion Crăciunescu. „Cred că cele mai multe lovituri de la 11 m le-am obținut cu Adrian Porumboiu ca arbitru. Ion Crăciunescu mă atenționa tot timpul înainte de meci, să fiu atent, că s-ar putea să nu-mi dea. Dar atunci nu era chestia aceasta de simulare. Eu consider că e un procedeu foarte important să obții lovituri de la 11 m sau faze fixe din apropierea careului de 16 m. Noi aveam executanți excelenți, de la 16 - 20 de metri, Petcu, Iovănescu, Gache, Zahiu, Am avut această abilitate, unu contra unu, de a scoate lovituri de la 11 m sau lovituri libere. Vedeți și în prezent ce accent se pune pe fazele fixe. Se poate câștiga un meci din așa ceva“, menționează Funda.
 
„Eram ca o familie“
 
Actualul antrenor subliniază atmosfera deosebită de la echipă când juca el. „Eram mulți constănțeni și s-a creat o unitate de grup, o echipă. Mulți dintre noi eram prieteni și în afara terenului. Mă înțelegeam foarte bine cu Cristi Mustacă, Cristi Cămui, Sendi Popovici, Robert Manea, Gîrjoabă, Anton, Costi Bîrboră, toți fiind apropiați ca vârstă. Apoi a venit generația lui Sorin Tufan, Georges Mihai, Mihai Stere, pe care i-am primit foarte bine și i-am încurajat. Eram ca o familie“, își amintește Constantin Funda.
 
În fotografia de grup a Farului, Constantin Funda este al doilea din stânga, în rândul de jos. Din efectiv nu lipsesc Marian Dumitru, Dan Moisescu, Alexandru Popovici, Sorin Moraru, Safta, Pistol, maseurul Gică Drăgan, Buzoianu (antrenor secund), Mihai Stere, Cristian Cămui, Ioan Anton, Marian Dinu, Vasile Marcel, Dan Rădulescu, Petre Grigoraş, Constantin Gache (antrenor secund), Nicolae Gheracopol (medic), Gică Butoiu, Costi Bârboră, Bănică Oprea, Costică Rădulescu (antrenor principal), Georges Mihai, Cosmin Chirea şi Cristian Mustacă. 
 
A jucat și în SUA, la o echipă grecească
 
Acesta a avut parte de o experiență de viață extraordinară atunci când a mers să joace în SUA, în 1993. „Am plecat la insistențele unui văr de-al meu, care mi-a spus că se va pune un foarte mare accent pe fotbal, având în vedere că SUA avea să găzduiască în 1994 Campionatul Mondial. Atunci încă mai puteam să joc, aveam 30 - 31 de ani. Am evoluat un an, dar încă nu era dezvoltat așa de mult fotbalul. Am jucat la o echipă grecească, erau o ligă grecească și una italiană, fiecare de câte 14 echipe, în statul New York. Primele două jucau în play-off, iar apoi mergeau mai departe, pe regiune“, povestește Funda.   
 
„Le port un respect deosebit tuturor“
 
După încheierea carierei de fotbalist, acesta s-a dedicat antrenoratului. „Am început ca antrenor la Centrul de copii și juniori al Farului și vreau să amintesc niște oameni deosebiți care au fost în conducerea clubului, nea Jean Garabet, nea Bebe Pilcă, nea Petre Buduru nu mai zic, un om care a contat extraordinar în viața mea, mai ales că am fost patru ani coleg de cameră cu dânsul. Mi-a dat niște sfaturi extraordinare, și de fotbal, și de viață. Le port un respect deosebit tuturor. Nea Jean mi-a dat posibilitatea să lucrez în sectorul juvenil al Farului. Am antrenat vreo șapte ani, după care am plecat cu Cristi Mustacă la Rocar București. Apoi, am activat pe la echipele constănțene: Medgidia, Portul, iar la Năvodari sunt de vreo 15 ani, cu mici întreruperi, a fost CS Năvodari, apoi Săgeata Năvodari. Acum încercăm cu CS Năvodari să creștem copii și să le dăm posibilitatea să avanseze în carieră“, punctează Constantin Funda.
 
„În doi - trei ani, Hagi și Farul se vor bate pentru titlu“
 
Fostul jucător salută unirea din această vară dintre FC Farul și FC Viitoru, prin care brandul Farul a revenit în Liga 1. „Am o mare încredere în Gică Hagi, care reprezintă enorm pentru fotbalul constănțean, românesc și internațional. S-a făcut un lucru deosebit, iar Gică are nevoie numai de timp și, bineînțeles, de susținere. Am văzut că au venit oamenii la stadion cu plăcere, galeria a susținut echipa. Toată Constanța și toată Dobrogea trebuie să fie alături de Gică Hagi în această construcție. Contează și partea financiară. Oamenii de afaceri din Constanța și autoritățile să vină lângă Gică Hagi și lângă Farul. Eu cred că în doi - trei ani Hagi și Farul se vor bate pentru titlul de campioană. Construirea noului stadion ar avea un impact foarte mare asupra mișcării fotbalistice constănțene. Mulți ne întreabă când se face stadionul, pentru a veni la meciuri. Sper ca autoritățile să rezolve cât mai repede această situașie. Le doresc multă baftă băieților și sper ca în acest sezon să intre în play-off, iar de la anul să ne batem cu șanse reale la campionat“, încheie Constantin Funda.   
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: Constantin Funda - capturi Farul TV

 
Citește și:
 
„Schillaci“ a jucat zece ani la FC Farul
Cum scotea Constantin Funda penalty-uri din jobenul de magician (galerie foto)

 
Constantin Funda, glorie a FC Farul, socru mic la Constanţa
Anamaria Funda s-a căsătorit cu Stere Mişa (galerie foto + video)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii