Acum 49 de ani Cum a devenit Ilie Floroiu atlet la CS Farul Constanța. Prima întâlnire cu antrenorul Ioan Veliciu
Acum 49 de ani: Cum a devenit Ilie Floroiu atlet la CS Farul Constanța. Prima întâlnire cu antrenorul Ioan Veliciu
22 Oct, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
8428
Marime text
- Ilie Floroiu s-a înscris la atletism, la secția de la CS Farul Contanța, în anul 1971.
- Tânărul de 18 ani era elev la Liceul Agricol din Agigea.
- La faza națională a Crosului Tineretului, Ilie Floroiu, deși neexperimentat, a ocupat un onorant loc 7.
Fostul mare atlet Ilie Floroiu, fenomenul sportiv ale cărui recorduri naționale la 5.000 m și la 10.000 m sunt de nebătut de peste 42 de ani, și-a început cariera de atlet la CS Farul Constanța în urmă cu 49 de ani, în vara anului 1971.
Atunci, un tânăr de 18 ani, tulcean de origine, care învăța la Liceul Agricol din Agigea, era inclus în grupa antrenată la clubul sportiv constănțean de Ioan Veliciu. Tânărul atrăsese deja atenția la câteva etape locale ale Crosului Tineretului (faza pe clasă, faza pe liceu, faza pe municipiu), sub îndrumarea profesorului Silviu Ispas, iar la etapa pe județ a întrecerii pe Ilie a venit să-l vadă și Ioan Veliciu. Episodul primei întâlniri dintre Veliciu și cel care avea să ajungă una dintre legendele atletismului românesc este istorisit, ca de altfel, întreaga carieră a lui Ilie Floroiu, în cartea ”Floroiu” scrisă de Narcis Găvan.”Mă duc să-l văd pe băiatul în tricou galben”
Faza pe județ a Crosului Tineretului s-a ținut în pădurea de lângă localitatea constănțeană Mihail Kogălniceanu. ”Ilie Floroiu a câștigat cursa într-un stil care devenea tot mai personal: instalat în frunte încă de la start, și-a lăsat rivalii în urmă, impunându-se detașat. Urma să reprezinte Constanța la faza națională, programată să se desfășoare în luna mai, la Craiova. La Mihail Kogălniceanu, Floroiu l-a întîlnit pe cel de-al doilea om ce i-a influențat decisiv destinul. Antrenorul Ioan Veliciu ar fi trebuit să fie în acea zi la un alt concurs, dar, la ieșirea din Constanța, a cerut șoferului să oprească mașina. ”-Mă duc la Kogălniceanu, să-l văd pe băiatul în tricou galben”. Veliciu nu văzuse cursa de la Constanța (n.r. faza pe municipiu a Crosului Tineretului, câștigată, la categoria sa de vârstă, de Floroiu), dar atleții săi de la Clubul Sportiv Farul îl puseseră în temă cu cele întâmplate. Antrenorul s-a străduit din răsputeri să-l convingă pe Floroiu să vină la club și să înceapă cariera de sportiv de performanță. Ilie plecase însă de acasă pentru a învăța carte și așa avea să rămână! Cel puțin așa a crezut atunci...”, se arată în cartea ”Floroiu”.A învins și atleți legitimați de la CS Farul
Acesta a fost primul moment al viitoarei relații antrenor - sportiv dintre Veliciu și Floroiu, care avea să devină oficială, în cadrul CS Farul, în iunie 1971. La faza națională a Crosului Tineretului, tânărul Ilie, deși neexperimentat, a ocupat un onorant loc 7, iar apoi s-a remarcat și în alte curse, în care a învins și atleți legitimați de la CS Farul, cum au fost, într-o întrecere de 3.000 de metri, printre alții, Dumitru Mihăilescu, Emil Dumitrescu, Virgil Dumitrache și Cornel Bobeanu. Intuind în Ilie un viitor mare performer, cei din jurul său căutau să-l convingă să înceapă atletismul în cadru organizat.”Ilie a înțeles că nu mai are încotro...”
”Floroiu a devenit o mică vedetă în liceu și tot mai multă lume îl bătea la cap să se apuce de atletism. Avea chiar impresia că este în miezul unei conspirații: profesorul Ispas, dirigintele Alexandru Dinu, antrenorul Ioan Veliciu. Toți îi cântau, în diverse octave, aceeași arie: trebuia să devină atlet! A tergiversat lucrurile cât a putut, a dat din colț în colț, dar la 1 iunie 1971 n-a mai avut ce face. Reduta încăpățânării sale a cedat când colegul și prietenul său, Dumitru Ungureanu, i-a spus textual: ”-Dacă nu te apuci de sport, dau cu tine de pământ”!. Mitică era un tip destul de bine legat, astfel că Ilie a înțeles că nu mai are încotro...”, menționează Narcis Găvan în cartea sa.”A plecat cu inima bătând să-i sară din piept”
Plecat de la Agigea spre Constanța, la CS Farul, pentru a se înscrie la atletism, tânărul Floroiu nu a fost ferit de peripeții pe drum, începând chiar din localitatea de start. ”A plecat, cu inima bătând să-i sară din piept, spre stația de autobuz. În drum însă, o basculantă a ”atacat” în viteză o baltă, stropindu-l din cap până în picioare pe aspirantul la glorie! Superstițios, Ilie nu s-a întors din drum, ci a trecuit pe la colegul său de an Osman Nadir, de la care a împrumutat haine. Probabil că cei cu care s-a întâlnit atunci pe stradă n-au înțeles de ce un băiat de 1,70 m înălțime poartă pantalonii unuia cu zece centimetri mai înalt”, se arată în carte.”Nu realiza însă ce drum extraordinar apucase!”
În cele din urmă, Floroiu a ajuns la CS Farul, nimerind întâi la sala de haltere. Povestește Narcis Găvan în lucrarea sa ”Floroiu”: ”Împreună cu Ungureanu, a mers la sediul vechi al Clubului Sportiv Farul Constanța, situat pe bulevadul Ferdinand. Era după-amiază și tinerii liceeni de la Agigea au nimerit la sala de haltere! Au aflat de la antrenorul Lisias Ionescu că îl pot găsi pe Ioan Veliciu la stadion. Antrenorul care îl curtase insistent l-a primit destul de rece, întrebându-l de față cu toți atleții clubului, dacă s-a hotărât, în sfârșit, să vină. ”M-am hotărât”, i-a răspuns laconic Floroiu. A fost condus la vestiar, unde a primit echipamentul obișnuit: o geantă, trening, pantofi cu cuie, teniși și un fes. Ilie Floroiu, plecat nu demult din satul Iulia, județul Tulcea, era în al nouălea cer. Nu realiza însă ce drum extraordinar apucase! Suntem abia în vara anului 1971”.Luna viitoare, va împlini 68 de ani
Cariera lui Ilie Floroiu a fost una nepereche, iar după încheierea activității competiționale marele campion s-a dedicat muncii în administrația sportivă, la CS Farul, pe care l-a slujit cu devotament, timp îndelungat, și din postura de oficial. Ca director, a condus clubul spre mari succese. A fost și președinte al Federației Române de Atletism, iar, după ieșirea la pensie (de la FC Farul), a activat și în calitate de consilier pe probleme de sport al fostului primar al Constanței, Decebal Făgădău. Pe 29 noiembrie anul acesta Ilie Floroiu va împlini 68 de ani.”Lui nea Jenel îi datorez enorm”
Antrenorul emerit Ioan Veliciu s-a născut pe 19 aprilie 1935, iar în iulie 2018, la vârsta de 83 de ani, a trecut în eternitate. A crescut şi a dus la mari rezultate în atletism generaţii întregi de sportivi şi sportive. Alături de Ioan Veliciu, Ilie Floroiu a obţinut performanţele de vârf ale carierei sale. ”Am primit o veste care m-a bulversat. Nea Jenel, cum îi spuneam noi, a fost un mare antrenor şi un om de valoare, căruia îi datorez enorm. Regretăm cu toţii dispariţia sa şi adresăm sincere condoleanţe familiei sale. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, declara Ilie Floroiu acum doi ani, la decesul celui ce a fost Ioan Veliciu.Imaginea de acum 46 de ani
Secțiunile „Fotografii“ din paginile de Facebook ale foștilor atleți constănțeni George și Costel Costache au și urme de istorie. Printre pozele postate se află și cea de la acest articol, una de acum 46 de ani, în care apar componenți ai echipei pregătite la CS Farul de Ioan Veliciu, în frunte cu Ilie Floroiu, pe atunci în vârstă de 21 de ani și jumătate!În primăvara anului 1974, înaintea unui antrenament pe stadionul „Farul“ din Constanța, Ioan Veliciu (primul din stânga) a pozat alături de șapte dintre elevii săi, în ordine, de la stânga la dreapta: Ilie Floroiu, Stelian Marcu, Lilian Smeu, frații gemeni Costel și Georgel Costache, Ion Roșca și Gheorghe Motorca.
Sursa foto: Facebook (Costel și George Costache)
Citește și:
Trupa de campioni a lui Ioan Veliciu Ilie Floroiu și colegi de-ai săi, într-o fotografie veche de peste 40 de ani. Povestea imaginii (galerie foto)
Ieri, la Constanţa, a avut loc înmormântarea antrenorului emerit Ioan Veliciu „Rămas-bun, suflet frumos, dedicat carierei şi sportului!“ (galerie foto)
Mesaj al DJST „Familia sportului constănţean aduce un ultim omagiu celui ce a fost Ioan Veliciu!“
Editorial Traian Petcu şi Ioan Veliciu, oameni care sfidează timpul
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii