Cupa Speranțelor În 1988, Clubul Sportiv Școlar Medgidia a ocupat locul cinci pe țară. Între micii fotbaliști, Stelian Carabaș și Cosmin Mocanu! (galerie foto)
Cupa Speranțelor: În 1988, Clubul Sportiv Școlar Medgidia a ocupat locul cinci pe țară. Între micii fotbaliști,
23 May, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
7985
Marime text
• Stelian Carabaș a fost vârful generației 1974 de la Clubul Sportiv Școlar Medgidia
• Echipa de fotbal din Medgidia a participat la două turnee finale pe țară
• Un fost jucător de la CSS Medgidia duce numele municipiului la meciuri de Liga Campionilor
Medgidia a fost mereu izvor de talente în fotbalul județului Constanța, alimentat și de copiii talentați de la Clubul Sportiv Școlar Medgidia, echipă care, cu zeci de ani în urmă, era o forță pe plan local la nivel juvenil, dar lăsa o frumoasă impresie și la turneele finale.
Cu două astfel de prezențe la activ, generația 1974 a CSS Medgidia a ocupat în 1988, la Cupa Speranțelor, competiție desfășurată la Buhuși, locul cinci pe țară, aceasta fiind cea mai bună performanță. Anterior, echipa din Medgidia participase și la turneul final de la Deva. Din acea trupă foarte bună, formată de antrenorul Eugen Vartic, cel mai sus în carieră au ajuns Stelian Carabaș și Cosmin Mocanu. Pe pagina de Facebook „Dragoste de fotbal, amintiri Medgidia“ a fost postată o imagine de la turneul final de la Buhuși, în care apar: pe rândul de sus, de la stânga la dreapta: Aurel Stoian (antrenor), Ali (maseur, de la IMUM), Dumitru Spânu, Valentin Mîrlea, Cătălin Erlic, Vasilică Petcuci, Cosmin Mocanu, Ștefan Duțu (antrenor); pe rândul de jos, de la stânga la dreapta: Doru Bălăceanu, Adrian Boieriu, Rep Noman, Stelian Carabaș, Marius Manole și Cătălin Ochiuleț.
„Ieșeau meciuri foarte frumoase“
„Profesorul Eugen Vartic ne-a descoperit, a fost grupa dânsului. La turneul final din 1988 însă, Eugen Vartic avea examen pentru gradul 2, la București, iar cu noi au mers antrenorii Ștefan Duțu și Aurel Stoian. Aveam o echipă foarte bună, având câștig de cauză pe plan local în confruntările cu Farul Constanța și CSS1 Constanța. Ieșeau meciuri foarte frumoase între noi“, a declarat Stelian Carabaș, căpitanul formației și vârful acelei generații. În 1992, Stelică a debutat la FC Farul în Liga 1, devenind unul dintre jucătorii importanți ai României și adunând 273 de meciuri şi 21 de goluri în prima divizie a țării. În afară de Farul a mai jucat la formaţii precum FC Naţional, Steaua (cu care a ieșit campion, în sezonul 2000/2001), Ankaraguku, AEL Limassol, Skoda Xanthi sau Anorthosis Famagusta. Are partide şi în cupele europene, dar şi o selecţie la selecționata mare a României.
Junior în teren la Divizia C
Stelian provine dintr-o familie de fotbaliști, astfel că era normal ca și el să i se închine sportului-rege, urmând exemplul unchiului său, Stere, al tatăl său, dar și al fratelui său mai mare, Costel. Acesta, după ce a început și el la CSS Medgidia, a plecat de mic la centrul de juniori Viitorul Craiova, fiind coleg de generație cu jucători din Bănie precum Cristescu, Stângă, Papa sau Mogoșanu. „De la CSS Medgidia am ajuns la toate loturile naționale de juniori. Ulterior, am trecut la Progresul CSS Medgidia, fiind junior în teren la Divizia C. De la Medgidia am ajuns la juniorii Farului, la grupa antrenată de Ion Constantinescu. Farul se calificase la turneul final și avea dreptul să ia în lot doi jucători de la alte echipe. Unul am fost eu. La echipa mare a Farului m-a promocat Costică Rădulescu“, menționează Stelian Carabaș, care, în prezent, este președintele Asociației Old-Boys FC Farul, implicându-se în organizarea de evenimente care îi au în prim plan pe veteranii Farului. La juniori, Stelică juca mijlocaș și dădea multe goluri, iar la seniori s-a consacrat ca fundaș dreapta sau mijlocaș pe aceeași parte a terenului. Fiul lui Stelian, Dimitri, e și el fotbalist, la grupa 2009 de la Academia Hagi.
Doi ani și jumătate la FC Farul
La Liga 1, ca jucător la Farul Constanța, a ajuns din acea echipă frumoasă de juniori a CSS Medgidia și Cosmin Mocanu (fundaș stânga, fundaș central sau mijlocaș la închidere). Acesta a efectuat ultimul an de juniorat la Cimentul Medgidia, echipă sub culorile căreia a şi debutat în Divizia C. De la Cimentul a trecut la CSM Medgidia, iar de acolo a ajuns la FC Farul. „Am petrecut doi ani şi jumătate în curtea Farului. Am avut satisfacţii deosebite. Vorbesc aici în principal de readucerea echipei în prima ligă, în urma barajului cu FCM Bacău, de care sunt sigur că suporterii constănţeni îşi aduc aminte cu plăcere. După care au urmat anii de Divizie A, cu meciuri frumoase şi cu stadionul plin meci de meci“, îşi aminteşte Cosmin cu nostalgie.
Intrarea lui Alexa i-a afectat „Moșului“ cariera
La Farul a suferit însă o accidentare gravă, în urma unei intrări a lui Dan Alexa, la un meci cu Dinamo, accidentare care i-a afectat „Moşului“ cariera. După ce capitolul Farul s-a încheiat pentru el, fundaşul a revenit la CSM Medgidia, de unde a ajuns la Altay Constanţa, iar ulterior, la Delta Tulcea, unde a avut iar realizări importante. A urmat Intergaz Bucureşti, iar pe final de carieră, Săgeata Stejaru. Şi-a încheiat activitatea de fotbalist profesionist acasă, la CSM Medgidia, iar apoi a mai jucat câţiva ani, de plăcere, la echipe din fotbalul județului Constanța.
Numele Medgidiei dus la meciuri de Liga Campionilor
Un alt jucător din acea echipă de juniori a CSS Medgidia, Cătălin Ochiuleț, căruia colegii îi spuneau „Plic“, s-a stabilit în Spania, dar nu a uitat de unde a plecat, astfel că la mai multe meciuri din Liga Campionilor a afișat, pe stadion, bannere cu numele orașului său natal! „M-am întâlnit de mai multe ori în Spania cu Cătălin, atunci când am fost să văd partide acolo“, a spus Stelian Carabaș.
Duelul Generațiilor
Numeroasele momente frumoase prin care au trecut împreună pe terenul de fotbal i-au unit, ca pe o adevărată familie, pe foştii juniori republicani de la CSS Medgidia, IMUM şi Cimentul Medgidia, din mai multe generaţii, care au rămas prieteni la cataramă şi la ani buni distanţă de când erau jucători activi. De asemenea, a devenit o obişnuinţă ca, anual ori o dată la doi ani, foştii juniori ai Medgidiei să se întâlnească, la final de decembrie, pentru un meci, adevărat duel al generaţiilor, urmat de o petrecere (repriza a treia), la care se deapănă amintiri. Iniţiatorii evenimentului, Rep Noman, Stelian Carabaş şi Marius Manole, din generaţia 1974, au adunat cu cazia ultimei întâlniri 30 de persoane (foşti jucători şi antrenorii lor), iar partida a fost găzduită de Sala Sporturilor „Dan Spătaru“ din Medgidia. În afară de cei trei, dintre foştii fotbalişti au fost prezenţi, printre alţii, Cosmin Mocanu, Liviu Ştefan, Daniel Mirică, Cristian Marian Catrina, Viorel Vasile, Cătălin Nazâru, Vali Mîrlea, Cătălin Horneţ, Laurenţiu Anghelescu, Levis Florin Hîj, Emil Nedelcu, Costel Paraschiv, Ciprian Matei sau Marian Manolescu (antrenori, Ştefan Duţu, Eugen Vartic, Izmir Abdulgani şi Aurel Stoian). De la eveniment nu a lipsit un alt fost fotbalist, Sandu Culeafă, invitatul lui Stelian Carabaş şi al lui Cosmin Mocanu.
Sursa foto: Facebook (Dragoste de fotbal, amintiri Medgidia; Cătălin Ochiuleț; ZIUA de Constanța; Rep Noman; Cosmin Mocanu)
Citește și:
Medgidia. Revedere emoţionantă Foşti juniori de la CSS, IMUM şi Cimentul au participat şi în acest an la Meciul Generaţiilor (galerie foto)
„Un club mic, dar respectat şi apreciat în toată ţara!“ S-au împlinit 41 de ani de când CSS Medgidia a devenit unitate sportivă independentă
Medgidia. Nunta lui Cosmin Mocanu În mijlocul petrecerii, şi-au pus tricourile de fotbal şi au cântat, în horă, „Prieteni de-o viaţă“ (galerie foto)
LIVE TEXT. Constanța FC Farul, pe locul trei la Memorialul "Dumitru Antonescu". Steaua, câștigătoare (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii