Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:32 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

​David Popovici a preluat ștafeta olimpică de la Răzvan Florea, din Constanța. „Fiecare să creadă în șansa și în visul lui!“ (GALERIE FOTO)

ro

30 Jul, 2024 17:00 456 Marime text
Răzvan Florea (în centru), alături de David Popovici (stânga) și Patrick Dinu (elevul său de la CSM Constanța - în dreapta). Sursa foto: Facebook (Răzvan Florea)
  • Din fața televizorului, Răzvan Florea a trăit la intensitate maximă, ca toți românii, de altfel, cursa de titlu olimpic a lui David Popovici, decisă pe ultimii metri.  
 
Campion în proba de 200 m liber la Jocurile Olimpice Paris 2024, după o cursă fantastică, David Popovici a scris istorie pentru România și i s-a alăturat constănțeanului Răzvan Florea pe lista selectă (și scurtă) a medaliaților olimpici în înotul masculin românesc!

Practic, doar Răzvan Florea și David Popovici au cucerit medalii până acum, la Jocurile Olimpice, pentru România, în probele masculine de la natație. Răzvan Florea a urcat pe podium, obținând bronzul (în proba de 200 m spate), la JO Atena 2004, iar de atunci au trecut 20 de ani până când un alt înotător român a urcat pe podiumul olimpic. Acesta este incredibilul David Popovici, care, la numai 19 ani, a devenit campion olimpic, luptând extraordinar în finală!
 
„A avut o sosire perfectă“
 
Din fața televizorului, Răzvan Florea a trăit la intensitate maximă, ca toți românii, de altfel, cursa de titlu a lui David Popovici, decisă pe ultimii metri. Tânărul înotător român s-a impus cu doar două sutimi în fața medaliatului cu argint, britanicul Matthew Richards!
 
„Am așteptat cursa cu sufletul la gură. A fost o finală cu sfârșit fericit pentru noi, dar, din punct de vedere tactic, nu mă așteptam să fie atât de grea. David a avut o misiune extrem de dificilă. Nu credeam că finala va fi atât de puternică, după desfășurare. A fost o cursă incredibilă, una de câini, după cum a spus David. Cel mai important a fost că David și-a stăpânit emoțiile și a rămas concentrat până pe ultimii metri, dorința sa de a arăta că e cel mai bun făcând diferența. A avut o sosire perfectă“, a declarat Răzvan Florea, pentru ZIUA de Constanța.
 
Podium diferențiat de șapte sutimi!
 
Mare favorit la medalia de aur, după ce a avut cel mai bun timp atât în serii (1:45.65), cât și în semifinală (1:44.53), David Popovici a luptat exemplar pentru aur în finală, recuperând senzațional pe ultimii metri și impunându-se în 1:44.72. David Popovici a întors al doilea la 50 de metri, la 100 de metri a fost al treilea, la 150 de metri - al doilea, iar pe ultima lungime de bazin a înotat fantastic, câștigând aurul la mare luptă!  
 
Clasamentul final a fost: 1. David Popovici (România) - 1:44.72, 2. Matthew Richards (Marea Britanie) - 1:44.74, 3. Luke Hobson (SUA) - 1:44.79, 4. Duncan Scott (Marea Britanie) - 1:44.87, 5. Lukas Maertens (Germania) - 1:45.46, 5. Danas Rapsys (Lituania) - 1:45.46, 7. Maximillian Giuliani (Australia) - 1:45.57, 8. Matsumoto Katsuhiro (Japonia) - 1:46.26.
 
Deschizător de drum
 
Răzvan Florea era până acum primul și unicul medaliat olimpic al natației masculine românești, iar în prezent, după performanța lui David Popovici, a rămas primul, dar nu mai este și singurul. „Sunt fericit că încă un român a reușit să urce pe podium la natație. David Popovici este un deschizător de drum și de performanțe deosebite. Amândoi putem în continuare să inspirăm copiii să practice natația. Fiecare trebuie să creadă în șansa și în visul lui!“, a menționat Răzvan Florea.
 
Cursă și mai aprigă la 100 m liber
 
Acesta a vorbit și despre proba de 100 m liber, în care David a debutat astăzi, 30 iulie 2024, calificându-se în semifinale. „Trebuie să ne așteptăm la o cursă și mai acerbă ca la 200 m liber. La 100 m liber sunt alt fel de competitori, nu mulți de la 200 m liber concurează și la 100 m liber, David este printre puținii. Totuși, are toate șansele să să claseze în primii trei și chiar să câștige și aici“, a punctat Răzvan Florea, care, astăzi, a vorbit 20 de minute la telefon cu antrenorul lui David Popovici, Adrian Rădulescu, transmițându-le amândurora toate cele bune și succes în continuare.    
 
Proiectul de natație de la Constanța
 
În prezent antrenor, Răzvan Florea a dezvoltat la Constanța un proiect de natație, bazinul de înot „Atena Swim Center“ (care și-a deschis porțile în urmă cu 11 ani) și Atena Sport Club, în care Răzvan și echipa sa de tehnicieni formează campioni. Numele de „Atena“ a fost ales în cinstea capitalei Greciei, care a găzduit Jocurile Olimpice din 2004.
 
„De la 9 ani am visat la acest moment“
 
„Am și avut lacrimi în ochi de emoții, la imn, la interviuri. De la 9 ani am visat la acest moment și m-am pregătit pentru el. Am făcut o cursă bună, dar grea, pe ultimii 50 m am simtit adversarii lângă mine. Vreau să le mulțumesc celor care m-au susținut, dar și celor care nu au crezut în mine. Sunt bucuros, habar nu am ce va fi la 100 m liber!“, a menționat David Popovici, după marea finală de la Paris (sursa COSR).
 
Primul înotător român dublu campion mondial
 
Agenția Națională pentru Sport a subliniat faptul că, după ce devenise primul înotător român care a cucerit aurul mondial la seniori și primul înotător român din toate timpurile dublu campion mondial, David este de ieri, 29 iulie 2024, și primul înotător român (la masculin) care cucerește aurul olimpic.
 
A reușit „dubla de aur” de patru ori
 
Totodată, punctează ANS, David a fost și cel mai tânăr campion mondial din istoria natației, cel mai tânăr sportiv din lume care a coborât sub 47 de secunde la 100 m liber, al doilea înotător din lume care a câștigat probele de 100 și 200 m liber la aceeași ediție a Mondialelor, cvadruplu campion european, ultimele două titluri europene fiind cucerite chiar anul acesta. A reușit „dubla de aur” (în probele de 100 şi 200 m liber) de patru ori: la Mondialul de seniori și juniori și la Europeanul de juniori și de seniori.
 
„Un erou al sportului românesc“
 
„România va fi cunoscută în lume în deceniile care urmează și pentru performanțele lui David, care vor rămâne în istorie. Este deja, la nici 20 de ani, un erou al sportului românesc. Imaginile zilei de ieri, via Comitetul Olimpic și Sportiv Român, zi în care David Popovici a spart gheața pentru tricolori, deschizând drumul medaliilor. De Ziua Imnului Național, imnul României s-a auzit la Paris, în fața întregii lumi, grație performanței lui David Popovici“, se arată pe pagina de Facebook a ANS.  
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
JO Paris 2024
David Popovici, campion olimpic! „E o realizare imensă! Mă bucur foarte tare pentru că am scris istorie“ (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii