Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:39 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decese în sport Constanța 2023 „După ce și-a serbat ziua, a plecat, lăsând îndurerate și cu multe lacrimi soția, mama și fiica!“

ro

20 Dec, 2023 17:00 2997 Marime text
  • Cel mai tânăr reprezentant al sportului constănțean care a decedat în 2023 avea doar 24 de ani.
 
Sportul constănțean nu a fost ferit de lacrimi, durere și păreri de rău nici în 2023, din pricina deceselor mai multor reprezentanți ai acestuia, mulți dintre ei scriind, de-a lungul vieții, pagini de istorie în fenomen, atât la mal de mare, cât și în sportul românesc.
 
Ianuarie
 
Vasile Cenușe
„O mare durere pentru familia arbitrajului constănțean“
 
În ianuarie, s-a stins din viață Vasile Cenușe, ultima dată președinte al Comisiei de Disciplină a Asociației Județene de Fotbal Constanța. Fost arbitru, Vasile Cenușe conducea comisia din 2014, iar anterior fusese mulți ani președinte al Comisiei de Arbitri a AJF Constanța. Ca arbitru a fost component al lotului național B, pentru ca ulterior să activeze și ca observator federal.
 
„Asociația Județeană de Fotbal Constanța și Comisia Județeană de Arbitri anunță cu regret decesul fostului președinte al Comisiei Județene de Arbitri Constanța, Vasile Cenușe, fost arbitru în lotul național Liga B, vicepreședinte AJF Constanța, iar in ultimii 9 ani a fost presedinte la Comisia de Disciplină AJF Constanța. Suntem alături de familia îndoliată în aceste momente. Dumnezeu să îl ierte!“, a fost mesajul AJF Constanța.
 
„Este o mare durere pentru familia arbitrajului constănțean. Vasile Cenușe mi-a fost ca un tată, atât ca arbitru, cât și ca președinte al Comisiei de Arbitri. A fost un model de corectitudine. Când spuneai Vasile Cenușe, spuneai totul. Tot ce a făcut a făcut cu mare profesionalism. La el nu mergea cu jumătăți de măsură. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Sincere condoleanțe familiei îndoliate!“, a declarat Ioan Gheorghică, actualul președinte al Comisiei de Arbitri a AJF Constanța.
 
„O veste trăznet, un pumnal înfipt în inima mea, ceva ce refuz să cred că bunul meu prieten, mentor, om cu suflet mare nu mai este printre noi. Cenușe Vasile, fost președinte al C.J.A-ului Constanța timp de mai bine de două decenii, s-a alăturat îngerilor din cer! Dumnezeu să te odihnească în pace, drag prieten!“, a menționat Cătălin Toader, fost arbitru.

 
„Generația de arbitri de fotbal din lotul divizionar al județului Constanța în anii 1980, prin Scarlat Marinică, prezintă condoleanțe familiei Cenușe, pentru decesul lui Cenușe Vasile, fost arbitru, președinte și, în primul rând, OM. Regrete eterne, Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!“, a punctat și Marinică Scarlat, fost arbitru și observator.

Dan Ștefănescu
„Drum lin către stele! Acolo vei apăra penalty-uri executate de Pele“
 
În aceeași lună, a decedat o altă legendă a Farului Constanța, fostul portar Dan Ștefănescu. Acesta a murit la vârsta de 77 de ani, pe care o împlinise pe 17 decembrie 2022.
 
Dan Ştefănescu a fost unul dintre cei mai buni portari din istoria FC Farul, evoluând aproape 13 sezoane la echipa constănţeană, la care, în multe meciuri, a fost şi căpitan. A jucat alături de mari fotbalişti şi a făcut meciuri memorabile în tricoul „alb-albastru“. Născut la Câmpulung Muscel, Dan Ştefănescu a început fotbalul la clubul Aro Câmpulung, la vârsta de 12 ani. Fotbalistul avea puţin peste 21 de ani când a ajuns la Farul, în iarna anului 1967. În anul 1980, a agăţat ghetele în cui şi a trecut pe banca antrenorului, pregătind mai multe echipe din judeţul Constanţa, precum Şoimii Cernavodă, Medgidia, Chimpex, Voinţa, după care a fost conducător de club, la SNC sau la Petromidia.

 
Absolvent de Educaţie Fizică, fostul fotbalist a fost la Constanţa şi profesor de sport, la şcoala din Ovidiu şi la Liceul „Mihai Eminescu“. După ce a părăsit Constanţa, Dan Ștefănescu s-a stabilit în capitală, iar în ultimii ani locuia la Târgoviște.
 
„Drum lin alături de îngeri!“, „Un suflet minunat s-a înălțat la cer! Condoleanțe!“, „Dumnezeu să-l odihnească-n pace! Drum lin, domn General!“, „Dumnezeu să îl odihnească! Să îi fie somnul lin!“ sau „Drum lin către stele! Acolo vei apăra penalty-uri executate de Pele. Odihnească-se în pace!“, au fost câteva mesaje din partea celor care l-au iubit și apreciat ca om și ca sportiv pe Dan Ștefănescu. 
 
„Clubul nostru a aflat cu tristețe trecerea în neființă a fostului portar Dan Ștefănescu, la vârsta de 77 de ani! Acesta a evoluat pentru Farul Constanța în perioada 1967-1980, fiind în multe rânduri și căpitanul echipei! Condoleanțe familiei îndurerate!“, a fost și mesajul Farului Constanța.
 
Februarie
 
Valeriu Rogozenco
Fost oficial în Republica Moldova, a activat apoi opt ani la Farul Constanța
 
În ianuarie s-a stins din viață, la vârsta de 76 de ani, Valeriu Rogozenco, fost ziarist sportiv și oficial în fotbal, atât în Republica Moldova, cât și în România, la Constanța, unde se stabilise în anul 1998.
 
Valeriu Rogozenco a activat opt ani la Farul Constanța, ca metodist în sectorul juvenil al clubului. Un mesaj de condoleanțe a transmis și Federația Moldovenească de Fotbal, la care de asemenea a lucrat Valeriu Rogozenco.
 
„Cu profundă tristeţe am primit vestea despre trecerea în neființă, la vârsta de 76 de ani, a cunoscutului ziarist sportiv, Valeriu Rogozenco.
 
Federaţia Moldovenească de Fotbal exprimă sincere condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune rudelor, prietenilor, colegilor şi tuturor celor care l-au cunoscut pe Valeriu Rogozenco.
 
A lucrat ca reporter sportiv și corespondent special la publicațiile Tinerimea Moldovei, Vocea Poporului, Curierul de seară și Sport Curier. În perioada 1991-1993 a fost președinte la FC Zimbru. A fost șeful secției internaționale la Federația Moldovenească de Fotbal (1993-1995) și membrul Comitetului Executiv FMF (1997-1998). Este primul președinte al Ligii Ziariștilor Sportivi din Moldova (1993-1998).
 
Viaţa l-a dus însă în România, la malul mării, unde s-a mutat cu traiul în anul 1998 după ce fiica sa, Liliana, s-a căsătorit la Constanţa. A activat opt ani la FC Farul, ca metodist la sectorul juvenil al clubului. În ultimii ani, s-a implicat organizatoric şi la deplasările pe care echipa de old-boys Săgeata Stejaru le-a efectuat la Chișinău, la turneul internaţional pentru veterani Cupa FMF.
 
A crescut și educat 2 copii: fiica Liliana și fiul Dorian, mare maestru internaţional la şah.

Dumnezeu să-l odihnească în pace...“, s-a arătat pe site-ul oficial al FMF.
 
Dumitru Micu
„Ape line, vânt puternic și vele bune pentru ultima expediție din această viață!“
 
Luna februarie a fost îndoliată și de moartea lui Dumitru Micu, fost sportiv, profesor și antrenor, dedicându-și viața yachtingului, disciplină la care a fost multiplu campion national, iar apoi un pasionat antrenor. 
 
„Azi ne luăm rămas bun de la tatăl meu, Micu Dumitru, care și-a început călătoria spre nemurire de pe data de 15 februarie 2023, la ora 8:35 în Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Apostol Andrei» din Constanța.
Tată iubitor și soț devotat a împărțit echilibrat toate resursele disponibile între familie și bărcile cu vele care au reprezentat prima lui iubire.
Și-a început cariera în sport la haltere unde a obținut la începutul anilor `70 un binemeritat loc pe podiumul Daciadei ca mai apoi să facă pasul către yachting alături de Alexandru ION, cu care a reușit să câștige patru titluri consecutive de Campion Național la Clasa FD (Olandezul Zburător) sub culorile clubului Știința Constanța.
Ulterior a devenit profesor de Educație Fizică și Sport și antrenor de Yachting în urma cursurilor de profil din cadrul Institutului Pedagogic de trei ani, actuala Universitate Ovidius.
Pe parcursul carierei de antrenor a pregătit sute de sportivi în cadrul cluburilor Electrica Constanța și Știința Constanța, conducând în anii `80 și `90 activitatea loturilor naționale ca antrenor federal din cadrul Federației Române de Yachting.
Ca profesor de Educație Fizică și Sport a predat în Palazu, Pecineaga și mai apoi în Constanța la școala generală nr.27, școala nr.6 și Liceul cu Program Sportiv. A reușit după multe eforturi să introducă în curricula gimnazială yachtingul, înființând prima clasă cu program sportiv de yachting din România în cadrul școlii 27 unde a fost și director pentru aproape 10 ani.
A organizat mai multe expediții în Delta Dunării care au reprezentat atât oaza lui de liniște cât și modul unic de a-și pregăti sportivii pentru a deveni campioni de yachting și pentru a-i pregăti să înfrunte furtunile vieții.
După cum am spus viața întreagă și-a dedicat-o sportului cu vele din România trăind până în ultimele clipe pentru a-și proteja familia și pentru a susține yachtingul românesc. Chiar în seara de 14 februarie înainte să ne luăm rămas bun mi-a spus: ”Alexandru să ai grijă să nu se răstoarne copiii!”.
În realitate era deja jumătate pe patul de spital și jumătate pe apă alături de sportivii lui.
Tată, azi, îți urăm să ai ape line, vânt puternic și vele bune pentru ultima expediție din această viață spre prietenii noștri din Liga Navală Română și Yacht Clubul Regal Român. Salută-i pe prietenii noștri dragi: Cornel Cristescu, Ilie Ștefan, Petre George, Valerie Timofei, Victor Geles... Te mai rog să-i îmbrățișezi pe bunicii mei preferați Petre Zanfir și Dan Deleanu.
Nu îți spun adio ci îți spun la revedere pentru că vei rămâne întotdeauna în amintirea noastră și ne vom revedea în vise.
Îți mulțumesc pentru tot ce m-ai învățat! Cu iubire,
Fiul tău,
Alex“, a fost mesajul postat pe Facebook de fiul său, Alexandru Micu, cel căruia i-a predat ștafeta în yachting, acesta devenind președintele Federației Române de Yachting.
 
Martie
 
Gheorghe Ungureanu
„Și-a dedicat viața călăuzirii tinerilor și artelor marțiale“
 
În martie, a spus adio acestei lumi și Gheorghe Ungureanu, un fost antrenor dedicat în sportul de contact, fondator al Marina Academia Navală. 
 
„Domn profesor Ungureanu Gheorghe s-a stins din viață astăzi! A fost un mentor, un om extraordinar care a ajutat și care și-a dedicat viața călăuzirii tinerilor și artelor marțiale. Nu pot decât să îți promit că voi continua visul nostru Marina Constanța. Te iubesc și îți mulțumesc pentru tot! Rămas bun, PROFU! Dumnezeu să îl Odihnească!“, a fost mesajul lui Dan - Marian Ungureanu, președintele Clubului Sportiv Marina Constanța.
 
„Astăzi a decedat domnul profesor, antrenor de judo, Gheorghe Ungureanu! A fost un mentor și îndrumător pentru mulți dintre noi!“, a menționat și Daniel Asaftei, antrenor la Sharks Gym Constanța. 
 
În memoria celui ce a fost Gheorghe Ungureanu, la Gala Premiilor Marina 2023, din luna decembrie a acestui an, s-a ținut un moment de reculegere. 
 
Aprilie
 
Ion Sariu
„Nu spunea «Nu pot», ci «Rezolvăm imediat»!“
 
În aprilie, a murit Ion Sariu, un mare om de sport de pe litoral, fost administrator al Complexului Sportiv „Iftimie Ilisei“ din Medgidia.
 
„Trist, foarte trist! De necrezut! Cuvintele nu pot exprima ceea ce simt acum... PRIETENUL nostru, NELU SARIU, nu mai este... Fost Director al COMPLEXULUI SPORTIV «I. Ilisei» Medgidia, perioada 1975 - 2005, un profesionist desăvârșit, un OM apreciat și respectat de întreaga comunitate și nu numai...
 
Întreaga sa activitate a fost pusă în slujba sportului și a iubitorilor de sport, a asigurat mereu condiții foarte bune de pregătire și competiții tuturor sportivilor medgidieni și nu numai, rezultatele obținute de aceștia au făcut ca Medgidia să fie cunoscută și prin aceste rezultate, atât pe plan national, cât și internațional!
 
Având în vedere baza sportivă din acea perioadă, foarte multe Federații de specialitate au solicitat organizarea unor competiții naționale sau internaționale la Medgidia, iar aprecierile au fost unanime!
 
Niciodată NELU SARIU nu spunea «Nu pot», ci «Rezolvăm imediat»! Un OM de mare VALOARE, un PRIETEN adevărat! Grea pierdere! Sunt multe de spus despre OMUL NELU SARIU... Acum este foarte greu să mai pot spune ceva... Dumnezeu să te odihnească în pace, PRIETEN drag! Condoleanțe familiei greu incercate!“, a fost mesajul lui Valentin Petricală, fost handbalist, dar şi jucător de fotbal, personalitate a sportului, profesor și cel care a avut cel mai lung mandat, 21 de ani (1991 - 2012), la conducerea CSS Medgidia, ca director.
 
Mai
 
Traian Petricu
A fost referent peste 20 de ani la AJF Constanța
 
Traian Petricu, fost antrenor și fost referent, peste 20 de ani, la Asociația Județeană de Fotbal Constanța, a murit în luna mai.

Traian Petricu a fost adevărată legendă a fotbalului local, o persoană dedicată fenomenului, respectată și îndrăgită. „Asociația Județeană de Fotbal Constanța anunță cu regret decesul d-lui Petricu Traian, ce a ocupat funcția de referent de peste 20 de ani în cadrul organizației noastre! Suntem alături de familia îndoliată în aceste grele momente. Sincere condoleanțe!“, a fost mesajul AJF Constanța.  
 
Iunie
 
Gabriel Calancea
Un accident stupid i-a curmat viața, la Costinești
 
S-a stins din viață, la numai 56 de ani, președintele CSU Brașov, Gabriel Calancea, fost baschetbalist. Originar din Constanța, dar stabilit de mai mulți ani la Brașov, acesta s-a stins din viață la Costinești, unde venise la competiția națională de MiniBaschet Under-12.

„Vestea decesului fostului baschetbalist Gabriel Calancea, la doar 56 de ani, a fost un șoc atat pentru apropiați, cât și pentru familia baschetului românesc. Președintele clubului CSU Brașov și-a trăit ultimele clipe acolo unde se și născuse: la malul mării. Din păcate, un accident stupid a curmat viața celui care venise cu familia lui pentru a se bucura de spectacolul baschetbalistic oferit de micuții participanți la Competiția Națională de MiniBaschet U12.

Frate al selecționerului echipei naționale feminine Dan Calancea, Gabriel și-a dedicat viața baschetului, din copilărie și până la finalul vieții. Șlefuit de antrenorul Mărțișor Hondrilă, a fost convocat la loturile naționale de juniori, reprezentând cu demnitate România. În 1985, împreună cu fratele lui, s-au mutat la Brașov, urmând cursurile Facultății de Electrotehnică. În orașul de sub Tâmpa, au devenit printre cei mai importanți jucători ai prim-divizionarei CSU, echipă la care au jucat până la finalul carierei.

După retragerea din activitatea de jucător, Gabriel Calancea a rămas aproape de baschet, devenind președintele CSU Brașov. Anul acesta împlinea 38 de ani de activitate neîntreruptă (ca jucător, și apoi conducător) în cadrul clubului alb-albastru.

Federația Română de Baschet adresează sincere condoleanțe familiei îndurerate și tuturor celor apropiați!
Dumnezeu să îl odihnească în Pace!“, a fost mesajul Federației Române de Baschet.
 
Iulie
 
Ion Crăciun
„Și-a pus amprenta inconfundabilă pe generații de handbaliști și handbaliste“
 
Antrenorul constănțean de handbal Ion Crăciun s-a stins din viață la vârsta de 67 de ani. Reputatul tehnician a lucrat, de-a lungul anilor, cu generații întregi de handbaliști și a antrenat atât la formații de băieți, cât și de fete, precum CSM Medgidia, HCM Constanța, CS Tomis Constanța (apoi CSU Neptun Constanța), HC Minaur Baia Mare, Corona Brașov, dar și echipa națională de tineret a României, cu care a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial de tineret din 2016. Ion Crăciun s-a stins din viață la Constanța, în urma unui infarct.

Vestea morții lui Ion Crăciun a picat ca un trăsnet pentru prietenii, apropiații, colegii și elevii acestuia, iar mesajele de condoleanțe au curs.
 
„Nu îmi vine să cred! Dumnezu să-l odihnească în pace. Rugăciunile și amintirile plăcute sunt ceea ce avem pentru a comemora viața celui care a plecat dintre noi. Fie ca dragostea familiei și a prietenilor să reprezinte sprijinul de care aveți nevoie în aceste zile de mare durere sufletească. Ne este greu să găsim cuvintele potrivite acum când am aflat că Domnu Profesor Jean Crăciun pleacă pentru totdeauna, prea devreme, la vârsta de 67 de ani. Handbalul românesc a rămas fără un personaj emblematic. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Nu o să îl uităm niciodată! O lumânare aprinsă şi gândurile noastre sunt alături de tine. Cele mai sincere condoleanțe!“, a fost unul dintre mesaje.

„Transmitem condoleanțe familiei domnului profesor Ion Crăciun și tuturor celor care l-au cunoscut, simțindu-i lipsa acum, când a trecut în veșnicie. Vom păstra amintirea caracterului său puternic, cu care și-a pus amprenta inconfundabilă pe generații de handbaliști și handbaliste într-o carieră bogată, campion al României, câștigător al Cupei României, medaliat cu bronz la Campionatul European de handbal feminin - tineret. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, a transmis Federația Română de Handbal.
 
Septembrie
 
Cătălin Agafiței
„Unele stele veghează mai departe, fiindcă nu se sting niciodată“
 
Doliu în fotbalul și învățământul constănțean, în această lună, după ce a murit, la numai 46 de ani, Cătălin Agafiței, fost fotbalist, profesor de educație fizică și sport, director de școală, dar și ocupant al mai multor funcții la Inspectoratul Școlar Județean Constanța. Cătălin Agafiței a decedat în urma unei boli nemiloase. În decembrie anul acesta, chiar în ziua de Crăciun, pe 25, ar fi împlinit 47 de ani.

El a fost junior la Farul Constanța (la grupa lui Constantin Mareș), iar apoi, ca senior, a evoluat la mai multe echipe divizionare din județ (cum ar fi Midia Năvodari, Callatis Mangalia, Portul Constanța, Oil Terminal Constanța sau CSO Ovidiu).

În grupa de la juniorii Farului, Cătălin a fost coleg, printre alții, cu Radu Ferenţi, Ionel Drăgoi, Ciprian Cocârţă, Florin Cune, Dumitrel Sârbu, Cristian Petcu, Marian Florea, Dan Vizireanu, Ciprian Mihai, Raj Cărăuleanu, Gabriel Sandea, Stelian Perifan, Victor Nișcu, Eugen Irimia, Gigi Șerbănică sau Adrian Purice.

A fost și antrenor, începând de la nivel juvenil, la Palatul Copiilor Constanța, la AS Marina 2015 Constanța (club de copii înființat alături de Cristi Șchiopu, în 2016), dar și la nivel de seniori, echipe la care a și jucat, la CFR Constanța (cu care a câștigat Liga a 4-a Constanța și a disputat barajul pentru promovarea în Liga a 3-a) sau Victoria Mihai Viteazu (pe care a condus-o la triumf în faza județeană a Cupei României, iar apoi a ajuns în turul doi național al competiției). 

Cătălin Agafiței s-a dedicat și învățământului, fiind profesor de educație fizică și sport (titular la Școala 24 „Ion Jalea“), iar la Școala Gimnazială nr. 3 „Ciprian Porumbescu“ a activat ca director. La Inspectoratul Școlar Județean Constanța a fost membru în Consiliul Consultativ al disciplinei educație fizică și sport, dar și responsabil cerc pedagogic.  

„Stimați colegi, niciun cuvânt nu este suficient pentru a exprima regretul la aflarea veștii că unul dintre colegii noștri nu mai este printre noi. Cătălin Agafiței a fost un om bun, un profesionist, un adevărat exemplu de corectitudine și demnitate. Cu nemărginită tristețe va fi prezent în gândurile noastre. Dumnezeu să-l odihnească!“, a fost mesajul lui Gabriel Georgescu, inspectorul de educație fizică și sport de la ISJ Constanța.
 
Un mesaj de condoleanțe au trimis și Farul Constanța și Academia Hagi: „Farul Constanta și Academia Hagi sunt alături, în aceste momente dificile, de familia fostului fotbalist și fost junior al Farului, Cătălin Agafiței. Fost profesor titular al Școlii nr. 24 și director al Școlii nr. 3 din Constanța, Cătălin Agafiței s-a implicat activ inclusiv în educația școlară a zeci de copii din cadrul Academiei Gheorghe Hagi! Condoleanțe familiei! Dumnezeu să te odihnească în pace, Aga!“
 
„Cu multă tristețe, copleșiți de durere în marea familie a Școlii Gimnaziale Nr. 3 «Ciprian Porumbescu», anunțăm astăzi trecerea în neființă a domnului nostru director, CĂTĂLIN AGAFIȚEI, un OM deosebit, un profesor iubit de copii, un coleg drag și răbdător, un director excepțional, respectat și apreciat de toți, care a știut să ne susțină mereu și să ne ofere în orice moment încredere și pace. Deplângem cu toții acest tragic sfârșit și suntem alături de familia îndurerată. MULȚUMIM, DOMNULE DIRECTOR, MULȚUMIM PENTRU TOT! Unele stele veghează mai departe, fiindcă nu se sting niciodată. Zbor lin către îngeri! Dumnezeu să îi ocrotească veșnicia!“, a fost și mesajul școlii la care Cătălin Agafiței a fost director.
 
„Fostul nostru jucător, Cătălin Agafiței, a decedat în urma unei boli nemiloase. În decembrie anul acesta ar fi împlinit 47 de ani. Clubul transmite condoleanțe familiei și celor apropiați“, a transmis CS Gloria Băneasa.
 
Marius Marga
Reputat arbitru de box și unul dintre cei mai buni specialiști ai Poliției Locale Constanța
 
În luna septembrie, s-a ridicat la Ceruri și Marius Marga, arbitru de box, vicepreședinte al Asociației Județene de Box Constanța, președinte al Asociației Sportive Dinamo Constanța din cadrul IPJ Constanța, membru în Colegiul Central de Arbitri din cadrul Federației Române de Box, dar și polițist local, unul dintre cei mai buni specialiști ai Direcției Generale Poliția Locală Constanța.
 
„Născut pe meleaguri argeșene, a absolvit cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport-Universitatea Ovidius din Constanța și a activat timp de 22 de ani în cadrul IPJ Constanța. În perioada 2003-2004 a fost șef de grupă în cadrul SAS Constanța și specialist în pirotehnică. De asemenea, a avut o contribuție prodigioasă în domeniul sportului constănțean, fiind vicepreședinte al Asociației Județene de Box Constanța, președinte al Asociației Sportive Dinamo Constanța din cadrul IPJ Constanța, din 2003 - arbitru AIBA și membru în Colegiul Central de Arbitri din cadrul Federației Române de Box. Aducem un profund omagiu regretatului Marga Marius și transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate!“, s-a arătat în anunțul Primăriei Constanța.
 
Octombrie
 
Dorel Zamfir
„A fost un fotbalist foarte bun și un om de mare calitate“
 
La vârsta de 62 de ani, a murit fostul fotbalist al farului Dorel Zamfir. El își serbase ziua de naștere cu puțin timp înainte, pe 30 septembrie, și a pierdut bătălia cu o boală nemiloasă. „După ce și-a serbat ziua, a plecat, lăsând îndurerate și cu multe lacrimi soția, mama și fiica! Să-i fie drumul lin și să fie iertat de bunul Dumnezeu!“, a fost mesajul familiei.
  
Dorel Zamfir a debutat la prima echipă a FC Constanţa pe 16 martie 1977, la vârsta de 15 ani, cinci luni şi 16 zile! La FC Constanţa a jucat până în 1978, interval în care a disputat 43 de goluri şi a marcat de trei ori. În cariera sa de vârf în prima divizie au urmat Dinamo (1979 - 1982, 27 meciuri - două goluri), Steaua (1982 - 1983, 8-2) şi FC Argeş, unde a jucat cel mai mult, şapte sezoane, între 1982 şi 1989 (196 de meciuri şi 17 goluri). În total, fostul fotbalist are în Divizia A 250 de meciuri şi 24 de goluri.

În 1981, pe când juca la Dinamo, tânărul Dorel Zamfir a participat şi la Campionatul Mondial Under-20 din Australia, întrecere la care România a obţinut medalia de bronz. În primul meci, tricolorii au întâlnit Brazilia, cu care au remizat, 1-1, golul României fiind marcat de Dorel Zamfir, care a egalat în minutul 82. „Dumnezeu să-l ierte! A fost un fotbalist foarte bun și un om de mare calitate. Din păcate, s-a dus dintre noi prea repede!“, a declarat Paul Peniu, președintele Academiei Hagi și fost coleg la Farul cu Dorel Zamfir.
 
Copil teribil al Farului şi al fotbalului constănţean, Dorel Zamfir s-a născut la Vişeul de Sus, în judeţul Maramureş (de acolo de unde este mama sa), dar a venit la Constanţa (locul natal al tatălui său), alături de familie, la vârsta de numai două luni. Dorel a început fotbalul la vârsta de şapte ani, la Farul, şi s-a remarcat rapid ca un talent precoce, fiind ulterior convocat şi la loturile naţionale de juniori. Astfel că nu a mirat pe nimeni când tânărul Dorel a fost chemat la echipa mare a „marinarilor“, la 15 ani şi puţin. 
 
„Farul Constanța anunță cu regret decesul fostului jucător al echipei noastre, Dorel Zamfir! Născut în 1961, Dorel Zamfir a început fotbalul la Farul Constanța în 1968, la grupa fostului antrenor Iosif Bukkosi și a debutat în Divizia A în 1977, la 15 ani, 8 luni și 16 zile. A evoluat la Farul până în 1979 și este unul dintre cei care au participat la C.M de tineret din Australia (1981), când România a obținut locul 3! Condoleanțe familiei“!, a transmis clubul constănțean.
 
Viorel Stoica
A fost președinte și vicepreședinte la Farul Constanța
 
În această lună, un alt fost reprezentant al Farului Constanța, Viorel Stoica, fost președinte al clubului de pe litoral, s-a ridicat la Ceruri. Cel cunoscut în lumea fotbalului și ca „Pilă“ a condus gruparea constănțeană între anii 1988 și 1989, iar după 1990 a fost și vicepreședinte. Viorel Stoica a rămas apropiat de Farul și după ce nu a mai îndeplinit aceste funcții. El a fost și în cercul echipei naționale și al Federației Române de Fotbal, o perioadă find și șeful Comisiei FRF de fotbal pe plajă.
 
Noiembrie
 
Florin Dogaru
A murit la numai 24 de ani. „Un suflet drag se transformă în înger“  
 
Decesul, la numai 24 de ani, la Fântânele, în județul Constanța, al unui fiu al locului, Florin Dogaru, a îndoliat nu numai localitatea, ci și sportul constănțean, în condițiile în care tânărul era luptător, practicant de kickboxing, dar și fotbalist.  
 
Florin era component al echipei de fotbal Viitorul Fântânele, care evoluează actualmente în seria Nord a Ligii a 5-a a județului Constanța. El a evoluat și la juniori pentru formația din Fântânele, iar acum, la seniori, juca mijlocaș lateral, atât stânga, cât și dreapta. Dispariția sa prematură din viață a reprezentat o mare lovitură și pentru colegii săi de echipă. „Sportivul nostru legitimat, Florin Dogaru, s-a stins! Ne-ai șocat, suntem toți uimiți. Drum lin către îngeri, Dumnezeu să te aibă in pază!“, s-a anunțat pe pagina de Facebook „Clubul Sportiv Viitorul Fântânele“. „Drum lin către îngeri, fratele nostru!“, a fost un mesaj al coechipierilor.
 
Duminică, 5 noiembrie 2023, Viitorul Fântânele avea meci în deplasare cu Recolta Nicolae Bălcescu, de la ora 11.00, în etapa a noua, însă, având în vedere tragedia cu care se confruntă cei de la Fântânele, Viitorul a solicitat ca partida să fie amânată, iar Asociația Județeană de Fotbal Constanța a validat această cerere, în urma acceptului, normal, al Recoltei Nicolae Bălcescu.
 
Florin Dogaru practica și kickboxing, începând sportul de contact la Viitorul Fântânele, cu antrenorul Radu Medeleanu. Acesta a lucrat cu luptătorul în jur de patru ani, apoi drumurile lor s-au despărțit. „Florin a început să facă kickboxing la 16 ani. Eu i-am pus pentru prima dată mănușile în mâini. Era un sportiv talentat, foarte bun, o speranță de-a mea, a ieșit și campion național, de mai multe ori. A fost apoi și pe la Năvodari. L-am iubit și am ținut mult la el. Florin locuia la trei case de mine. Moartea sa m-a lăsat fără cuvinte. E o tragedie, un moment cumplit“, a menționat Radu Medeleanu. „O zi pe care nu o vom uita niciodată. Un suflet drag se transformă în înger. Este prea devreme pentru a pleca acolo sus. Îmi voi aminti de tine și de momentele frumoase petrecute împreună, chiar dacă am avut drumuri diferite. Pentru mine vei rămâne acel copil care îmi doream să ajungă cel mai bun. Odihnește-te în pace și drum lin către îngeri, Campionule!“, a postat antrenorul pe o rețea de socializare.
 
Decembrie
 
Emin Acmola
„A fost un exemplu pentru toți cei care l-au cunoscut“
 
În ultima lună a anului 2023 s-a stins din viață Emin Acmola, campion și antrenor de judo la CS Agigea. „Cu profund regret, anunț trecerea în neființă a domnului Emin Acmola, campion și antrenor de judo la Clubul Sportiv Agigea. EMIN Acmola a fost un profesionist dedicat, un antrenor pasionat și un mentor pentru mulți copii și tineri din comunitatea noastră. A contribuit semnificativ la dezvoltarea sportului în comuna Agigea și a fost un exemplu pentru toți cei care l-au cunoscut. Sincere condoleanțe familiei!“, a fost mesajul lui Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
Decesele care au îndoliat sportul constănțean în 2022
Au trecut în neființă la numai 39 de ani, trei copii rămânând orfani de tată!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii