Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:19 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decesele care au îndoliat sportul constănțean în 2022 Au trecut în neființă la numai 39 de ani, trei copii rămânând orfani de tată!

ro

05 Jan, 2023 00:00 2766 Marime text

 
  • Originar din Constanța, fost jucător la Tomis Constanța, dar și la alte echipe din țară și din străinătate, a jucat pe postul de libero și a făcut parte și din lotul echipei naționale a României.
Sportul constănțean a plâns și în 2022, regretându-și acei eroi care s-au stins din viață pe parcursul anului trecut. Antrenori, foști sportivi sau oficiali, toți au avut rezultate în domeniul lor, iar amintirea le va fi veșnică în rândul celor care i-au iubit și apreciat. Doru Ghimeș și Vlad Carp au decedat la numai 39 de ani. Primul avea doi copii, iar cel de-al doilea - unul.
    
În luna decembrie, fotbalul constănțean a fost din nou în doliu, după ce s-a stins din viață, la numai 59 de ani, Constantin Gîrjoabă, fostul jucător (portar), iar apoi antrenor, dar și președinte la Farul Constanța. Bucureştean de origine, „Bombo“ a venit la Constanţa în anii '80, după ce jucase la Progresul şi la Sportul Studenţesc şi participase la Campionatul Mondial Under-20. Ulterior, s-a stabilit pe litoral, unde şi-a întemeiat familia.
 
A făcut parte din loturile naţionale de juniori, s-a pregătit la Luceafărul şi a fost selecţionat la Campionatul European de juniori din 1980 şi la cel Mondial Under-20 din 1981. În cariera sa de jucător au mai figurat echipele Sportul Studenţesc, FC Farul, Jiul Petroşani, Rapid Bucureşti şi Callatis Mangalia, formaţie unde a agăţat ghetele în cui. După ce s-a retras din activitatea competiţională, a rămas în fotbal, fiind atât antrenor, cât şi oficial.

„Alături de prima dragoste, Progresul, de care nu am cum să nu-mi amintesc cu nostalgie, Farul reprezintă cea mai frumoasă perioadă a carierei mele. Am petrecut ani frumoşi aici, iar ulterior m-am stabilit la Constanţa. Am avut colegi de mare valoare. Promovarea din 1988 a fost foarte frumoasă. În acei ani, venea multă lume la meciuri. Noi aveam la antrenamente mai mulţi spectatori decât sunt în prezent la partidele oficiale. Oamenii ocupau toată tribuna I. Vedeau cum ne pregătim în timpul săptămânii, iar apoi, la meci, ştiau ce să critice dacă cineva nu juca bine“, spunea Constantin Gîrjoabă, acum șape ani, pentru ZIUA de Constanța.

Citește și:

Mesaj în memoria lui Constantin Gîrjoabă, la stadionul „Gheorghe Hagi“ din Constanța (GALERIE FOTO + VIDEO)
 
„Familia Farului este mai săracă, după ce fostul jucător, antrenor și președinte al clubului nostru, Constantin Gîrjoabă, a decedat la vârsta de 59 de ani! A participat, alături de naționala României, la Campionatul Mondial U20 din Australia, unde "tricolorii" au obținut medaliile de bronz! Farul Constanța transmite condoleanțe familiei și putere de a depăși acest moment!“, a fost mesajul Farului Constanța.


A aflat despre decesul tatălui cu puține ore înaintea meciului
 
Un alt fost fotbalist român, care, în cariera sa, a jucat și la Farul Constanța, s-a stins din viață luna trecută. Este vorba de Marin Nedelcearu, care a îmbrăcat tricoul alb-albastru la finele anilor 80. Fiul fostului jucător este Ionuț Nedelcearu, internațional al României, iar în prezent jucător la echipa italiană Palermo. Marin Nedelcearu s-a format ca fotbalist la juniorii lui Dinamo, iar la seniori, în afară de Farul, a mai evoluat la formații precum Victoria, Oţelul Galați și FC Braşov.

Citește și:

Doliu în fotbal
A murit un fost fotbalist de la Farul Constanța

 

Ionuț Nedelcearu a aflat despre decesul tatălui său cu puține ore înaintea meciului Spal - Palermo 1-1. Fotbalistul a rămas însă pentru meci, nu a plecat imediat în România, fapt apreciat de echipa sa și de suporterii formației italiene. „Palermo FC, cu președintele Dario Mirri și întreaga familie City Football Group, îi sunt alături lui Ionuț Nedelcearu în urma pierderii tatălui. Condoleanțe lui Ionuț și celor dragi lui!”, este comunicatul lui Palermo. „Marin Nedelcearu, fost jucător al Farului în perioada 1987-1989, pentru care a evoluat în 50 de partide, a încetat din viață în urma unei grele suferințe. Marin Nedelcearu este tatăl internaționalului român Ionuț Nedelcearu. Clubul nostru transmite Condoleanțe familie îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!, a fost și mesajul Farului Constanța.

 „Suflet vesel și bun! O femeie plină de viață!“
 
În luna decembrie 2022 și-a luat adio de la această lume, la doar 57 de ani, și Chira Lepădatu, medaliată națională la culturism. Chira Lepădatu s-a născut în satul Valea Cânepii, din judeţul Brăila, iar medaliile le-a obținut, la caregoria masters, pentru clubul Power Gym Constanţa. Chira Lepădatu a început culturismul la vârsta de 46 de ani, iar, la șase luni de la acel moment, a devenit vicecampioană naţională. De atunci, a mai cucerit două medalii de argint, făcând multe sacrificii pentru a se pregăti ca la carte şi a concura.

Citește și:

Constanţa. Pe podium şi la 52 de ani!
Chira Lepădatu, manichiurista ajunsă vicecampioană naţională la culturism (galerie foto)

 
„Odihnă veșnică, iubita mea, Dumnezeu să te aibă în pază, așa cum te-am cunoscut, chiar nu meritai această soartă. Te iubesc chiar și dincolo de...noi...“
 
„Odihnă și lumină veșnică!“
 
„Doamne, nu-mi vine sa cred! Dumnezeu să o odihnească în pace! Suflet bun, vesel și bun! O femeie plină de viață! Nu te vom uita, Rica!“
 
„Odihnă veșnică, Chira! Dumnezeu să te ierte, suflet bun! Ai plecat din păcate prea devreme dintre noi. Condoleanțe familiei!“
 
„Dumnezeu să o odihnească! Păcat că oamenii buni ne părăsesc!“
 
„Bunul dumnezeu să te poarte în împărăția Lui, suflet bun, Dumnezeu să te odihnească în pace, vecina!, au fost câteva mesaje ale celor apropiați“.
 
A fost unul dintre cei mai compleți voleibaliști ai generației sale
 
În luna septembrie, a murit, la numai 39 de ani, Doru Ghimeș, fost jucător la Tomis Constanța, dar și la alte echipe din țară și din străinătate. Originar din Constanța, Doru Ghimeș a jucat pe postul de libero și a făcut parte și din lotul echipei naționale a României.
 
„Lumea voleiului este din nou în doliu!
 
Cu mare durere anunțăm trecerea în neființă, la doar 39 de ani, a lui Doru Ghimeș, fost component al echipelor Arcada Galați, Dinamo, Știința Bacău, ”U” Cluj, CSM Câmpia Turzii, Tomis Constanța sau TuB Bocholt (Germania), acolo unde a jucat până în această vară pe postul care l-a consacrat, cel de libero. De asemenea, a făcut parte din lotul echipei naționale.
 
Originar din Constanța, Doru Ghimeș a fost unul dintre cei mai compleți voleibaliști ai generației sale, îmbinând perfect prestațiile excepționale din voleiul de sală cu cele din voleiul pe plajă, acolo unde a cucerit de mai multe ori titlul național, dar a câștigat și multe alte turnee interne sau internaționale.
 
Dar el nu a fost doar un sportiv exemplar, ci și un om de o calitate extraordinară, mereu cu zâmbetul pe buze, gata să sară în ajutorul oricui avea nevoie, tată a doi copii pe care îi iubea ca pe ochii din cap și cărora le dedica tot timpul liber.
 
Sincere condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să-l odihnească în liniște și pace!“, a fost mesajul Federației Române de Volei.

Citește și:

Doliu în sportul constănțean
A murit Doru Ghimeș. Avea numai 39 de ani!

 
„Multă putere familiei și celor care i-au fost apropiați. Constănțeanul Doru Ghimeș și fostul jucător al Constanței ne-a părăsit mult prea devreme. Condoleanțe familiei!“, s-a arătat și pe pagina de Facebook „CSM Constanța Volei“.

Un adevărat polisportiv
 
Virgil Dumitrescu, cel care a practicat mai multe sporturi, dar s-a consacrat în volei, fiind atât ajucător, cât și, apoi, antrenor și oficial, s-a stins din viață, la vârsta de 82 de ani, în luna august. Virgil „Gilă“ Dumitrescu s-a născut la Constanța, iar printre echipele la care a evoluat în carieră s-a numărat și reprezentanta litoralului, Farul.
 
„Federația Română de Volei anunță cu profund regret trecerea în neființă a celui care a fost Virgil «Gilă» Dumitrescu.
 
Lumea voleiului românesc este mai săracă. A încetat din viață, la 82 de ani, domnul Virgil Dumitrescu.
 
Născut la 1 februarie 1940, la Constanța, Virgil «Gilă» Dumitrescu a fost un adevărat polisportiv. În tinerețe a practicat, în paralel cu voleiul, boxul și polo pe apă, acolo unde a evoluat pe postul de portar. A fost cucerit însă definitiv de volei, sport căruia i-a închinat, apoi, toată viața.
 
A evoluat la Farul Constanța, Progresul București și Dinamo București, iar după terminarea carierei de jucător a trecut pe banca antrenorilor. Acolo unde a fost fidel unui singur club, Steaua, cu care a cucerit mai multe titluri de campion național și cu care a disputat o finală de Cupa Cupelor în ediția 1985/ 1986, pierdută în fața celebrei echipe italiene Panini Modena.
 
A fost, apoi, mulți ani, antrenor al lotului național masculin, cu care a participat, în calitate de secund sau de principal, la Campionate Mondiale și Europene.
 
A fost, de asemenea, șeful secțiilor sportive din Clubul Sportiv al Armatei Steaua.
 
În anii 2000, timp de peste un deceniu, a fost antrenor federal la Federația Română de Volei și a oficiat și ca observator al FRV.
 
Sincere condoleanțe familiei! Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, a precizat Federația Române de Volei.

Citește și:

Doliu în volei
A murit constănțeanul Virgil Dumitrescu, fost jucător și antrenor. A evoluat și la Farul

 
A antrenat la Midia Năvodari în sezonul 1998-1999
 
Virgil Dridea, simbol al clubului Petrolul Ploiești, fost fotbalist și antrenor, care a pregătit în cariera sa și echipa Midia Năvodari (1998-1999), a plecat din această lume în luna mai, la vârsta de 81 de ani.
 
„Un simbol al Petrolului, o adevărată legendă a clubului nostru, Virgil Dridea a plecat dintre noi în această dimineață. La 81 de ani, Virgil «Puiu» Dridea a părăsit această lume, mergând să refacă echipa din «ceruri», alături de cei cu care câștiga titlurile de campion al României și o învingea, la Ploiești, pe marea FC Liverpool!
 
Născut pe 17 noiembrie 1940, la Ploiești, Virgil Dridea și-a legat, firesc, aproape întreaga carieră de echipa de suflet, Petrolul Ploiești. A debutat în primul eșalon pe 24 august 1958, într-un meci cu Jiul Petroșani (3-0), iar în acel sezon devenea, pentru prima dată, campion al României, alături de Petrolul. A repetat performanța în 1965-1966, având în palmares și Cupa României, câștigată în ediția 1962-1963, iar în bătălia cu FC Liverpool, purtată în toamna lui 1966, în Cupa Campionilor Europeni, a fost titular în meciurile de la Ploiești și în cel de baraj, de la Bruxelles! A adunat, pe parcursul a opt stagiuni, 82 de prezențe în tricoul Petrolului, ultima pe 3 septembrie 1968, tot într-un meci cu Jiul Petroșani! Cariera de jucator și-a încheiat-o doi ani mai târziu, la Metalul Plopeni, dedicându-se, mai apoi, celei de antrenor. Le-a pregătit pe Metalul Plopeni, până în 1983, a mers, după aceea, în Angola, la Pedro Atletico do Huambo (1983-1985), iar la revenirea în țară a preluat-o pe Prahova CSU Ploiești, cu care a promovat în Divizia B.
 
În vara lui 1988 a trecut pe banca formației sale de suflet, reușind să readucă Petrolul în prima Divizie, în 1989, dar și în competițiile europene, sub comanda sa „găzarii” întâlnind-o pe Anderlecht Bruxelles, în ediția 1989-1990 a Cupei UEFA! În 1992 a plecat în Siria, pregătind echipa Armatei, iar mai apoi le-a antrenat pe Dacia Unirea Brăila (1994-1995), Metalul Plopeni (1995-1996) și Midia Năvodari (1998-1999). A revenit pe banca Petrolului în stagiunea 1999-2000, iar în perioada 1 iulie 2004-31 decembrie 2004 a avut cel de-al treilea mandat la cârma „lupilor”.
 
Ulterior, a fost oficial al AJF Prahova dar și unul dintre fondatorii noului Petrolul, echipa care a pornit din Liga a IV-a în 2016, ajungând, în această vară, să-și recâștige locul în elita fotbalului românesc.
 
Rămas bun, Virgil Dridea! Condoleanțe familiei îndurerate!“, a fost mesajul clubului Petrolul Ploiești.

Citește și:

Doliu în fotbalul românesc. A murit un antrenor care a pregătit și Midia Năvodari
 

A lucrat cu nenumărate generații de jucători

 
În luna aprilie, fotbalul constănțean a lăcrimat din nou, după ce s-a stins din viață, la Mangalia, Ion Căciularu, fost fotbalist și antrenor. Ca tehnician, acesta a lucrat cu nenumărate generații de jucători, pe care le-a șlefuit și le-a lansat în eșaloanele superioare. Cel mai cunoscut fotbalist pe a cărui dezvoltare fotbalistică Ion Căciularu și-a pus cu pregnanță amprenta, la nivel juvenil, este Denis Alibec, plecat apoi, ca junior, de la Mangalia la Farul Constanța.

Citește și:

Doliu în fotbalul constănțean. A murit antrenorul Ion Căciularu. Denis Alibec și mulți alți jucători, îndurerați

Familia Alibec a transmis sincere condoleanțe familiei îndoliate și a și trimis o coroană de flori. „Dumnezeu să te odihnească în pace, Ion Căciularu. Mulțumiri!“, au transmis Denis Alibec și mama sa.  
 
„Nori negri s-au adunat în sufletul meu“

În aceeași lună, s-a stins din viață și fostul rugbyst Matei Rotaru, la numai 44 de ani. Acesta a urcat la ceruri pierzând bătălia cu o boală nemiloasă. Cu aproape 20 de ani înainte, pe 14 decembrie 2002, se stinsese din viață și tatăl său, Nicolae Rotaru, fostul director al Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ din Constanța. Matei Rotaru a fost un centru de valoare, campion național de juniori cu echipa Școlii Sportive 2 Constanța. A mai evoluat apoi la formații precum Constructorul ITC, Constructorul Cleopatra și CS Năvodari.

Citește și:

Constanța
Micii sportivi, pe teren la festivalul de rugby organizat în memoria lui Matei Rotaru (GALERIE FOTO)

 
„Astăzi, nori negri s-au adunat în sufletul meu. Să te odihnești în pace, om bun!“, a postat pe Facebook Cristian Cojocaru, președintele clubului Tomitanii Constanța, un bun prieten de-al lui Matei Rotaru. „Matei a fost alături de mine când Tomitanii Constanța au început să domine competițiile naționale de juniori, contribuind la pregătirea echipei medaliate cu aur la U-16. Îmi pare nespus de rău de moartea sa. A fost un sportiv deosebit și un om de o aleasă calitate“, a mai spus Cristian Cojocaru. 
 
Matei Rotaru era și asistent universitar la catedra de drept și sociologie a Facultății de Drept, Științe Administrative și Sociologie de la Universitatea „Ovidius Constanța“.

Militar decedat în accident aviatic, arbitru de rugby

Unul dintre cei șapte militari care și-au pierdut viața în accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma, miercuri, 2 martie, în județul Constanța, maistrul militar cls. I Vlad Carp (39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare), avea legături strânse cu sportul. Acesta a fost rugbyst la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ Constanța, iar acum activa ca arbitru de rugby. Peste 21 de zile de la tragicul eveniment, Vlad Carp urma să împlinească 40 de ani.     
 
„O zi tristă pentru noi. Ne exprimăm regretul pentru dispariția tragică a colegului nostru Vlad Carp, în accidentul aviatic de azi-noapte. Dumnezeu să-l odihnească!“, a fost mesajul de pe pagina de Facebook „Arbitri de Rugby Dobrogea“. „Un băiat și un caracter frumos, cu un simț al umorului desăvârșit. Dumnezeu să-l aibă în pază! Sincere condoleanțe familiei îndoliate!“, a menționat șeful colegiului local de arbitri de rugby, Robert Diaconescu, arbitru internațional, dar și antrenor în sectorul juvenil al CS Năvodari. Militarul Vlad Carp era arbitru de rugby din 2014 și a fost delegat inclusiv la partide din Divizia Națională de seniori (al doilea eșalon al rugby-ului românesc), la Năvodari. Fostul rugbyst era căsătorit și avea un copil, iar fratele său, Horia Carp, a fost și el arbitru de rugby.
 
Totodată, Vlad Carp era fiu de erou martir al Revoluției din Decembrie 1989. Tatăl său a fost maiorul Vasile Carp, împușcat mortal în decembrie 1989, în timpul serviciului de pază la obiectivul CET.

Citește și:

Unul dintre militarii care și-au pierdut viața în accidentul aviatic din județul Constanța era și arbitru de rugby (GALERIE FOTO)

După ce a absolvit Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”, a urmat cursurile Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, specialitatea „Timonerie și tehnică de navigație”, iar în anul 2004 a primit gradul de maistru militar clasa a V-a. A îndeplinit diferite funcții la bordul navelor militare, atât din compunerea Divizionului 146 Nave Minare-Deminare, cât și din cea a Divizionului 175 Nave Scafandri, timp în care a urmat și cursurile de brevetare scafandru de bord, de calificare scafandru lucrător subacvatic și de atestare scafandru de căutare și salvare, precum și cursul de conducere a ambarcatiunilor.

 Din anul 2019, după 15 ani de activitate în domeniul scafandreriei, Vlad Carp făcea parte din echipajul navei maritime pentru scafandri „Grigore Antipa”, din cadrul Divizionului 176 Nave Scafandri de Mare Adâncime.

În cariera sa militară, a dat dovadă de profesionalism și pasiune pentru activitatea de scafandru, a participat la numeroase misiuni internaționale, precum și la asigurarea activităților de verificare a reactoarelor de la Centrala Nucleară Cernavodă, fiind capabil să execute scufundări până la adâncimi de 60 de metri. De asemenea, a participat la numeroase misiuni de tăiere și ranfluare la epavele navelor și pontoanelor scufundate în acvatoriile porturilor din țară.

Maistrul militar clasa I Vlad Carp a fost decorat, în anul 2019, cu Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15 de ani de activitate, iar în anul 2021 a primit titlul de Veteran din teatre de operații.
 
„Drum lin către stele și odihnă veșnică, «pictoraș»“
 
Și CS Medgidia a fost în doliu anul trecut, după ce, în luna februarie, s-a stins din viaţă unul dintre oficialii clubului sportiv, Ion Stoica.
 
„Îngerii se duc la îngeri! Regretăm și deplângem astăzi pierderea colegului nostru, Ion Stoica, membru în Consiliul Director CS Medgidia. Drum lin către stele și odihnă veșnică, «pictoraș»! Sincere condoleanțe familiei și multă putere să treacă peste această încercare!“, a fost mesajul CS Medgidia.
 
„Dumnezeu să aibă grijă de sufletul lui“, „Ce nedreaptă este viața! Mare durere!“, „Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace! Condoleante familiei, un om deosebit!“ sau „Incredibil!, sunt fără cuvinte...“, au fost si alte mesaje, din partea apropiaţilor.
 
Citește și:

„Îngerii se duc la îngeri!“
Doliu la CS Medgidia. A murit un membru în Consiliul Director al clubului

 
O veste extrem de tristă
 
Profesorul de educație fizică Stelian Marinescu, fostul director al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Constanța, s-a stins din viață în luna ianuarie, la vârsta de 68 de ani. Stelian Marinescu a fost şi profesor de gimnastică, pregătind multe sportive la această disciplină. Foştii săi colegi şi colaboratori Ilie Floroiu, Elena Frîncu şi Olga Didilescu au deplâns şi ei moartea lui Stelian Marinescu. „Dumnezeu să-l aibă în pace! Suntem alături de familia îndoliată!“, a fost mesajul acestora. „O veste extrem de tristă pentru toţi cei care am fost colegi, cadre didactice la CSS1 Constanţa. Fostul nostru camarad Stelică Marinescu, de la catedra de Gimnastică, s-a stins din viaţă. Dumnezeu să-l odihnească în pace...“, a transmis şi antrenorul de nataţie Octavian Tileagă.
 
Citește și:

Învățământul constănțean, în doliu
Stelian Marinescu, fostul director al Colegiului Național „Mihai Eminescu”, a încetat din viață


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
Retrospectivă 2021
Decese în sportul de pe litoral. De la un tânăr de 18 ani, la Traian Petcu, seniorul atletismului constănțean
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii