Retrospectivă 2021 Decese în sportul de pe litoral. De la un tânăr de 18 ani, la Traian Petcu, seniorul atletismului constănțean
Retrospectivă 2021: Decese în sportul de pe litoral. De la un tânăr de 18 ani, la Traian Petcu, seniorul atletismului
01 Jan, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
7451
Marime text
- În prima lună a anului s-a stins din viaţă unul dintre antrenorii de box de marcă ai litoralului, dar şi ai României, Nicu Chioveanu, de la Callatis Mangalia.
- Un fenomen în ce privește longevitatea sportivă și o legendă a atletismului, Traian Petcu a murit în luna august, la venerabila vârstă de 97 de ani.
- Samir Regep, Sorin Moraru și Gheorghe Barbu au decedat la vârsta de 53 de ani.
O serie de oameni care au slujit sportul constănțean cu devotement și credință, obținând performanțe ca jucători, antrenori sau conducători ori fiind prieteni ai acestuia, au plecat dintre cei vii și în acest an. 2021 este anul în care ne-am despărțit și de fostul atlet Traian Petcu, un exemplu de longevitate sportivă, care, la 97 de ani, a urcat la ceruri să-și continue cursele sale.
Ianuarie
Nicu Chioveanu
În prima lună a anului s-a stins din viaţă unul dintre antrenorii de box de marcă ai litoralului, dar şi ai României, Nicu Chioveanu, de la Callatis Mangalia. Acesta a plecat dintre cei vii la vârsta de 66 de ani. „Regretăm nespus decesul lui Nicu Chioveanu. A scos campioni şi a muncit mult, dedicându-se nobilei arte a pugilatului. A fost un boxer de valoare, un antrenor minunat şi un om bun. Sincere condoleanţe familiei îndoliate, atât din partea Asociaţiei Judeţene de Box Constanţa, cât şi a Federaţiei Române de Box“, a declarat Toma Matei, preşedintele AJB Constanţa.
Februarie
Sorin Moraru
Fostul fotbalist Sorin Moraru, care a jucat și la Farul Constanța, purtând și banderola de căpitan, s-a stins din viață la numai 53 de ani. Unul dintre cei mai buni prieteni ai acestuia de la echipa constănțeană a fost Petre Grigoraş, cei doi fiind şi vecini de scară în bloc, la acelaşi etaj. Locuiau chiar uşă în uşă! „Regret nespus, nu am cuvinte. Am fost prieteni foarte buni, şi în teren, şi de familie. Copiii noştri au crescut împreună. Am petrecut mult timp împreună. E o lovitură foarte puternică pentru mine, peste care cu greu trec. Era un băiat foarte vesel şi un jucător valoros, extrem de puternic fizic, serios şi profesionist. Devenise chiar şi căpitanul echipei. Era foarte iubit de colegi. Nu cred că a supărat vreodată pe cineva. Din păcate, i-a lipsit şansa de a-şi trăi viaţa liniştit în continuare. A iubit fotbalul nespus şi a plecat dintre noi tocmai la o miuţă cu prietenii. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Sincere condoleanţe familiei!”, a spus Petre Grigoraş.
Un mesaj de condoleanțe a fost postat și pe pagina de Facebook a FC Argeș. „Clubul FC Argeș deplânge trecerea în neființă a fostului fotbalist Sorin Moraru (53 ani). Acesta a decedat în urma unui infarct miocardic în timp ce se afla cu prietenii la o partidă de fotbal. «Butelie», așa cum îi spuneau colegii de echipă și prietenii, a debutat în prima divizie ca fundaș la FC Olt, apoi a trecut pe la Farul Constanța, unde a fost și căpitan de echipă, iar în perioada 1992-1994 a evoluat la FC Arge,ș sub bagheta antrenorilor Ion Moldovan și Constantin Stancu, fiind coleg de echipă, printre alții, cu Bogdan Argeș Vintilă, Vasile Popa, Nelu Ceaușu, regretatul Gabi Amarăzeanu și Jean Barbu“, se arată în mesajul de condoleanțe al coechipierilor.
În memoria lui Sorin Moraru, înaintea fluierului de strat al partidei FC Farul - Viitorul Pandurii Tg. Jiu, din etapa a 17-a a Ligii a 2-a, s-a ținut un moment de reculegere.
Aprilie
Dumitru Bucur
În aprilie a murit fostul antrenor de rugby Dumitru Bucur, cunoscut în lumea sportului cu balonul oval şi ca „Ghiocel”. De câţiva ani, reputatul tehnician era pensionar. El şi-a derulat cariera la Şcoala Sportivă nr. 2 Constanţa şi la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”(cum s-a numit apoi instituţia de învăţământ), dedicându-şi toate eforturile şi energiile descoperirii şi şlefuirii tinerelor talente.
„Dumitru Bucur a fost un om deosebit, dedicat total meseriei, un făuritor de talente. A scos generaţii întregi de rugbyşti, care au ajuns la echipele naţionale şi la formaţii de primă divizie, la Farul Constanţa sau la altele. A fost o persoană mereu cu zâmbetul pe buze. Am fost colegi foarte mulţi ani. E o pierdere pentru sportul constănţean. Regretăm enorm plecarea sa dintre ei vii. Dumnezeu să-l aibă în pace!“, a declarat prof. Andrei Szemerjai, directorul LPS „Nicolae Rotaru”.
Mai
Costel Puianu
În această lună, a plecat dintre cei vii Costel Puianu, cel care a fost ginerele lui Dumitru Ivan (preşedinte, vreme îndelungată, al Consiliului Judeţean de Educaţie Fizică şi Sport Constanţa - CJEFS, precursorul actualei Direcţii Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa). Costel Puianu a fost şi un colaborator şi un susţinător al Clubului Sportiv Farul Constanţa. Elena Frîncu, Ilie Floroiu, Ion Draica, Sorin Başturea (actualul director al CS Farul) şi întregul colectiv al grupării sportive de pe litoral deplâng moartea lui Costel Puianu şi transmit sincere condoleanţe familiei îndoliate. Conducător în jur de 30 de ani al CJEFS Constanţa, Dumitru Ivan a trecut în nefiinţă la începutul anilor 90.
Iunie
Radu Ioan Ivănescu
Pe 25 iunie, Mădălina Ivănescu, inspector școlar de fizică în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, și fiul ei, de 18 ani, Radu Ioan Ivănescu, au fost găsiți fără suflare în apartamentul în care locuiau în municipiul Constanța. Băiatul practicase baschetul la Clubul Sportiv Școlar nr. 1 Constanța.
„Cu durere enormă“, CSS1 Constanţa şi-a exprimat profundul regret pentru trecerea la cele veşnice, mult prea devreme, a sportivului şi a mamei sale. „A fost unul dintre cei mai talentați sportivi ai generației sale. Sincere condoleanțe familiei. Dumnezeu sa-i odihnească în pace“!, se arată în mesajul de condoleanţe al CSS1 Constanţa.
„Cu profundă tristețe am primit vestea trecerii în neființă a unuia dintre sportivii de mare perspectivă ai baschetului constănțean și totodată ai familiei Phoenix Constanța“, se menţionează şi într-un mesaj al al clubului Phoenix CSU Simona Halep Constanţa.
Dispariția prematură a fostului baschetbalist a lăsat „un gol uriaș“ în sufletele celo de la Phoenix CSU Simona Halep, care se roagă pentru sufletul lui și al mamei sale, „cu speranța că sunt într-un loc mai bun acum“. „Suntem alături de familia îndurerată, pe care o asigurăm de tot suportul nostru în aceste vremuri crunte pe care le traversează“, se mai precizează în mesaj.
„Suntem alături de familia grea încercată a Gladiatorilor de la CSS1 - Athletic Constanța U18. Vestea tristă a fost una pe care nu ne-am fi dorit să o auzim vreodată, și anume că suntem mai puțini. Vom păstra cele mai frumoase amintiri de pe parchet și ne vom aduce aminte de momentele din teren și din tribune trăite alături de cei care azi ne-au părăsit. Sincere condoleanțe!“, a fost un mesaj postat pe pagina de Facebook a echipei de baschet Athletic Neptun Constanța.
Iulie
Petrică Lungu
Rugby-ul constănțean și cel românesc erau din nou în doliu, la moartea, la vârsta de 78 de ani, a lui Petrică Lungu, rugbyst în tinerețe, iar ulterior un inegalabil dascăl pentru generații întregi de sportivi. A scos numeroși campioni, mari rugbyști, iar elevi de-ai săi au ajuns și la echipa națională. Cel care a fost Petrică Lungu a fost înmormântat la Mangalia, acolo unde locuia de mulți ani.
Petrică Lungu s-a născut în comuna constănțeană Nicolae Bălcescu, în 1943. Prima sa echipă, ca rugbyst, a fost Chimia Năvodari. Ca antrenor, a activat și la Callatis Mangalia, și la Chimia Năvodari. S-a remarcat ca un neobosit șlefuitor de talente la nivelul județului Constanța, echipele juvenile pe care le-a pregătit (atât de băieți, cât și de fete) cucerind mai multe titluri naționale. A fost un deschizător de drumuri în Constanța în ce privește rugby-ul feminin și a făcut parte și din Federația Română de Rugby, ca membru în Comisia de copii și juniori. Prin hotărârea de Consiliu Local 131 / 25 octombrie 2004, Petrică Lungu a fost declarat cetățean de onoare al orașului Năvodari, „ca semn de pretuire pentru contribuția adusă la promovarea sportului și imaginii orașului Năvodari, precum și a țării“. Cu același prilej, au primit distincții similare și doi foști elevi ai lui Petrică Lungu, celebrii Gheorghe Vărzaru și Adrian Lungu, care au făcut carieră și la echipa națională.
Echipa de rugby CS Năvodari a trimis un mesaj de condoleanțe: „CS Năvodari - rugby anunță cu profund regret trecerea în neființă a celui ce a fost mentorul rugby-ului năvodărean, Petre Lungu! Sincere condoleanțe! Nu te vom uita niciodată! Drum lin, nea Petrică!“.
„Mă bucur că te-am văzut încă o dată cu câteva luni în urmă. Mă bucur că ai făcut parte din copilăria mea și a altor zeci sau chiar sute de copii, care, de-a lungul vremii, au venit pentru tine, om bun, să-ți asculte discursurile tale blânde și pline de sens, pe bătrânul teren crăpat, prăfuit și ars de soare de la Năvodari. Tu ai fost călăuza, farul nostru, părintele nostru spiritual. Chiar suntem norocoși că te-am cunoscut și iubit. Pentru tine veneam la teren, pentru pasiunea, demnitatea și generozitatea ta, pentru valorile pe care ni le insuflai. Tu ne-ai transmis dorința de a alerga, până ne crăpau mațele, după acel balon oval, care sărea ca un nebun în toate sensurile. Nici nu mai conta că sufeream de căldură vara sau că muream de frig iarna. Veneam cu drag la antrenamente fiindcă știam că ne aștepți. O să rămâi în memoria mea, în memoria noastră. Iar într-o zi, ne vom întâlni pe terenul veșnic verde, pentru a mai asculta încă o dată sfaturile tale și vocea ta caldă. Până atunci, drum lin la ceruri, om mare!“, a menționat, îndurerat, fostul internațional român Marcel Giucăl, un alt rugbyst format de Petrică Lungu.
Gheorghe Olteanu
În această lună s-a stins din viaţă un alt reprezentant al rugby-ului, Gheorghe Olteanu, fost mare jucător, multiplu campion al României cu Farul Constanţa. Gheorghe Olteanu, care evolua demi de mele, a făcut parte dintr-o generaţie de aur a rugby-ului de pe litoral. „Ne despărţim astăzi de vărul nostru George Olteanu, un om cu suflet mare, foarte muncitor, devotat familiei. A jucat în echipa de rugbi a Constanţei, cândva fanionul sportului naţional. Dumnezeu să-l odihnească în pace. Iar pe soţia lui, Doina, să o întărească în durerea ei“, a fost mesajul conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan.
August
Traian Petcu
Seniorul atletismului constănțean, Traian Petcu, s-a stins din viață în luna august, la venerabila vârstă de 97 de ani. A fost un fenomen în ce privește longevitatea sportivă și o legendă a atletismului. Cetățean de onoare al Constanței, Traian Petcu a fost campion în tinerețe la probe atletice precum 400 m, 800 m, 1.500 m şi cros. Traian Petcu nu a fost împiedicat să concureze de înaintarea în vârstă, dimpotrivă, a devenit un obișnuit, an de an, al concursurilor naționale ale veteranilor, al căror decan de vârstă a fost.
Mesaje de condoleanțe au trimis și Elena Frîncu, și Ilie Floroiu, dar și Sorin Bașturea, directorul CS Farul Constanța, în numele clubului sportiv: „Regretăm nespus trecerea în neființă a lui Traian Petcu, cel care a slujit sportul și atletismul atâția ani. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Sincere condoleanțe familiei îndoliate!“.
Septembrie
Samir Regep
Samir Regep, antrenor de Kempo şi Kempo K-1 la Sam Dojo Kombat, una dintre cele mai cunoscute şi mai respectate persoane din lumea artelor marţiale constănţene, fost multiplu campion naţional de kickboxing, a trecut în eternitate la doar 53 de ani. „Sufletul şi viaţa mea nu mai este... O să ne lipseşti enorm... Dumnezeu să te ierte! Ai fost un om bun! Nu meritai asta...“, a fost mesajul soţiei lui Samir Regep, Adriana.
În luna aprilie a acestui an, Samir Regep anunţase că a fost diagnosticat cu o boală necruţătoare. Antrenorul a pornit cea mai dificilă luptă a vieţii sale, pe care nu a reuşit să o câştige însă. „Îmi pare tare rău, Adriana! Condoleanţe!“, „Nu pot să cred... E adevărat?“, „Sincere condoleanţe, Adriana, şi fii puternică pentru Alex!“, „Dumnezeu să te întărească să treci cu bine peste asta!“, „Dumnezeu să-i odihnească în pace şi linişte sufletul blând!“, „Odihneşte-te în pace, Sam!“, „Drum lin printre îngeri! Odihnă veşnică!“, „Of. Doamne! Cuvintele sunt de prisos! Odihneşte-te în pace, sensei! Condoleanţe familiei!“, „Ai fost şi vei rămâne o legendă în inimile noastre!“ sau „Rămas bun, sensei... Cu siguranță, elevii dumnevoastră vă vor duce mai departe învățătura, e ca și cum ați trăi o veșnicie... Condoleanţe, sensei Adriana! Oss!“, au fost câteva dintre mesajele prietenilor şi apropiaţilor.
Cupa României la Kempo, întrecere desfășurată la București, a fost dedicată memoriei lui Samir Regep, ținându-se și un moment de reculegere.
Octombrie
Gheorghe Barbu
Tot numai 53 de ani avea când a murit, în urmă cu două luni, și Gheorghe Barbu, fost fotbalist şi antrenor, ultima dată manager sportiv la echipa Someşul Dej. În cariera sa, Gheorghe Barbu a jucat şi la Farul Constanţa (mijlocaş sau fundaş), fiind una dintre piesele de bază ale echipei de pe litoral. „Cu mare regret, anunţăm trecerea în nefiinţă, mult prea rapidă, a managerului sportiv al echipei noastre, domnul Gică Barbu. Transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!“, a fost mesajul formaţiei din judeţul Cluj.
Un mesaj de condoleanţe a trimis şi gruparea de pe litoral: „Farul Constanța regretă trecerea în neființă a fostului jucător al echipei, Gheorghe Barbu! Născut la Moreni (20.07.1968), Gheorghe Barbu a evoluat pentru pentru Farul în perioada 1993-1997 și apoi în sezonul 1999-2000, reușind să înscrie 24 de goluri în 153 de partide pentru echipa noastră! Și-a încheiat cariera de jucător în tricoul alb-albastru în anul 2000, într-un meci cu FC Onești“.
Decembrie
Momcilo Vukotic
Sârbul Momcilo Vukotic, fost fotbalist de legendă al echipei Partizan Belgrad și al Naționalei Iugoslaviei, dar și antrenor, în anul 2006, al Farului Constanța, a murit la vârsta de 71 de ani. Cu Vukotic la timonă, „marinarii“ au jucat în semifinalele Cupei României, s-au clasat pe locul șapte în campionat, dar au evoluat și în Cupa UEFA - Intertoto. Momcilo Vukotic a deținut o perioadă lungă recordul celor mai multe prezențe în tricoul lui Partizan Belgrad, 791.
Un mesaj de condoleanţe a trimis şi Farul Constanţa: „Rămas bun, Momcilo Vukotic! Farul Constanța anunță cu tristețe trecerea în neființă a fostului antrenor sârb Momcilo Vukotic, la vârsta de 71 de ani. Acesta a pregătit echipa noastră în anul 2006, reușind să obțină calificarea în finala Cupei Intertoto și în semifinalele Cupei României. În cariera de jucător evoluase de 791 de ori pentru Partizan Belgrad!“.
Mircea Georgescu
La vârsta de 83 de ani, a decedat Mircea Georgescu, fost fotbalist, printre alte echipe, şi la Farul Constanţa. La formaţia de pe litoral a jucat, numai în Divizia A, timp de trei ani, între 1966 şi 1969, celelalte echipe din cariera sa fiind Prahova Ploieşti, Ştiinţa Timişoara şi Steaua Bucureşti. Mircea Georgescu a evoluat ca fundaş dreapta, iar în tricoul Farului a disputat 43 de meciuri şi a înscris două goluri, cu formaţia „marinarilor“ clasându-se pe locul patru în Divizia A în sezonul 1966/1967. Fostul fotbalist are şi două selecţii la echipa naţională a României.
„Regret trecerea în nefiinţă a lui Mircea Georgescu. Rămâneam adesea împreună după antrenament şi exersam pasa lungă, el fiind fundaş dreapta, iar el fundaş central. A fost un bun coleg şi îi plăcea ordinea. De foarte multe ori am fost şi colegi de cameră. Sincere condoleanţe familiei îndoliate!“, a declarat Constantin Mareş.
Un mesaj de condoleanţe a transmis şi Elena Frîncu, fost director al DJST Constanţa, vicecampioană mondială la handbal. „Mircea Georgescu a fost un sportiv şi un om deosebit. Sunt alături de familie, în aceste momente grele. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, a menţionat Elena Frîncu.
Silviu Ispas
Fostul mare atlet Ilie Floroiu a anunțat, cu durere, că a trecut în neființă, la Constanța, Silviu Ispas, cel care i-a fost profesor de educație fizică și sport la Liceul Agricol Agigea. Silviu Ispas este cel care i-a îndrumat primii pași în atletism, la nivel de liceu, celui care avea să devină un mare campion și recordman național.
Alături de Gigi Lămureanu, fost coleg de-al său de liceu, Ilie Floroiu deplânge moartea lui Silviu Ispas, iar cei doi au transmis condoleanțe familiei îndoliate. „Silviu Ispas se preocupa foarte mult de ora de educație fizică și sport și ținea să aibă elevi la întrecerile campionatelor școlare ori ale crosului tineretului. A pus câteva cărămizi la performanța mea ulterioară. Dumnezeu să-l aibă în pace!“, a declarat Ilie Floroiu.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanța
Citește și:
Retrospectivă
Decesele care au îndoliat sportul constănţean în 2020. Înmormântare de Crăciun. Băiat de 13 ani mort!
Retrospectivă
Anul 2021 în sportul constănțean. Medalii, bucurii și tristeți, ieșiri din scenă, dar și un brand celebru readus în prim plan
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii