Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:27 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Eroul de la Sevilla“, la Constanța „Domnuʼ Duckadam, vă iubesc de mic!“. Cine i s-a adresat așa fostului mare portar

ro

08 Jun, 2021 00:00 3558 Marime text
  • Fostul mare portar a rămas în istoria fotbalului prin cele patru penalty-uri apărate în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986.
  • Acum în vârstă de 62 de ani, Helmut Duckadam a fost prezent la Constanța la deschiderea expoziției „Tricouri de legendă“.   
  • „Eroul de la Sevilla“ speră ca echipa României să aibă o șansă reală în următoarele preliminarii pentru Campionatul European.
 
Prezent luni la Constanța, alături de Mihail Majearu, la deschiderea expoziției „Tricouri de legendă“, fostul mare fotbalist al României Helmut Duckadam, „Eroul de la Sevilla“, a vorbit și despre echipa naționale, care, aflată într-o perioadă de reconstrucție, ratează prezența la turneele finale.   
 
„Ultimele rezultate ale echipei naționale nu ne pot bucura. Dar trăim cu speranța că, într-un viitor nu prea îndepărtat, această formație, care e în reconstrucție, să prindă finalitate, iar la următoarele preliminarii pentru Campionatul European să avem o șansă reală. Sigur, emoțiile mele nu mai sunt la fel de mari ca acum 35 de ani. Chiar dacă ții cu echipa națională, nu mai ești la fel de împătimit ca atunci când erai tânăr. Dar, cu siguranță, mai suferim uneori, când vedem nereușitele echipei“, a punctat Duckadam.
 

Momentul său de glorie
 
Acum în vârstă de 62 de ani, fostul portar a rămas în istoria fotbalului românesc, dar și a celui mondial, prin cele patru penalty-uri apărate în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, iar Steaua a învins FC Barcelona și a câștigat trofeul. A fost momentul de glorie în fotbal al lui Duckadam, care n-a avut totuși o carieră lungă, trebuind să se retragă de timpuriu, din pricina unei accidentări.
 

Turneul senzațional din America Centrală
 
„N-am jucat foarte mult la echipa națională, dar faptul că am fost în lot și am avut un turneu senzațional, care îmi rămâne în amintire, în America Centrală, în care am jucat cu Salvador sau Honduras, mă bucură. Era selecționata divizionară a României, din care făceau totuși parte jucători ca Andone, Boloni, Klein, Dumnezeu să-l ierte, cu Lucescu antrenor. Este o satisfacție mereu când intri pe teren și porți tricoul echipei naționale“, a precizat Helmut Duckadam.
 


„De ce e mai trist acum?“
 
La Campionatul European, fostul mare portar nu are o echipă favorită, dar s-ar bucura dacă Germania ar ajunge să joace finala. „Nu știu dacă e trist că nu participă și România, că nu mai țin minte de când nu ne-am mai calificat. De ce e mai trist în prezent față de acum zece ani? Mai trist e că aveam șanse să jucăm în București aceste meciuri. Însă, la ora actuală, cred că pretențiile noastre sunt mult prea mari față de valoarea pe care o avem. Asta e valoarea, trebuie să o acceptăm și să încercăm în doi ani să formăm o echipă națională care să aibă șanse“, a punctat Duckadam. 
 

„Atunci veneai cu drag la echipa națională“
 
Întrebat, dacă, pe vremuri, fotbaliștii români erau mai conștiincioși și mai dornici de afirmare, „Eroul de la Sevilla“ a menționat: „Nu știu dacă erau mai conștiincioși, erau mai săraci. Mai dornici de afirmare? Eu cred că fiecare jucător, când începe junioratul, se gândește deja să ajungă la Real Madrid. Deci dornici de afirmare sunt. Cred că atunci erau mai săraci, apreciau mai mult banul și munca. Este și o diferență de mentalitate. Pe atunci îți doreai să joci la echipa națională pentru că puteai prinde un turneu final, în străinătate, iar acum din păcate foarte mulți jucători, nu toți, vin la echipa națională pentru a-și face o reclamă, un CV foarte bun, ca să plece la o echipă mult mai valoroasă. Cred că asta e diferența. Acum mulți dintre ei vin cu un anumit interes, atunci veneai cu drag la echipa națională“.

 

„Îi felicit, nici eu nu sunt de acord“
 
Duckadam a comentat și momentul mult-discutat care i-a avut în prim plan pe Nedelcearu și Stanciu, cei doi fiind singurii tricolori ce, înainte de meciul Anglia - România, nu au îngenuncheat, precum coechipierii lor și fotbaliștii englezi, în semn de solidaritate cu mișcarea antirasială „Black Lives Matter“. „Îi felicit, nici eu nu sunt de acord. Dacă acesta e ritualul echipei Angliei, să fie sănătoși, foarte bine, dar eu nu sunt de acord. Cred că se face prea mult caz. Azi mâine, va trebui să ne puten în genunchi și pentru că nu știu ce actriță și-a făcut schimb de sex și așa mai departe. Nu. Dacă este protocolul lor, foarte bine. Pe cei doi jucători îi felicit pentru curajul de care au dat dovadă“, a spus Duckadam.
 

Cel mai consistent premiu
 
„Eroul de la Sevilla“ a dezvăluit care a fost cel mai consistent premiu primit în decursul carierei sale: mașina ARO, second hand, pe care a primit-o fiecare dintre jucătorii steliști după finala Cupei Campionilor Europeni. „Chiar dacă era o mașină la mâna a doua, a fost un premiu foarte consistent în acea perioadă. Se vindeau foarte bine atunci ARO-urile. L-am condus cam o lună, după care l-am vândut“, a menționat Duckadam.
 

„E plăcut că și copiii te recunosc“
 
Acesta se bucură că generația 86 a Stelei, care a triumfat la Sevilla, este cunoscută foarte bine în prezent de generația tânără. „Cei mici sunt mai informați decât erau copiii cu 25 de ani în urmă. Au multe posibilități de informare, pe telefoane, pe Internet. Când se uită la o finală de Liga Campionilor, părinții lor amintesc și de Steaua 86. Fiecare copil e curios să intre pe Internet și să vadă de s-a întâmplat atunci. Te minunezi câți copii cunosc acea finală. Țin minte că am fost la un eveniment în București și a venit la mine un băiețel de vreo nouă ani. «Domnuʼ Duckadam, vă iubesc de mic!». «Păi cât de mic?». «De mic». «Mami unde e?». «În tribună». «Și câți ani are?». «35». «Păi nici măcar ea nu era născută atunci!». E plăcut că și copiii te recunosc. Te confunzi cu acea performanță, care, din păcate nu cred că se va mai putea realiza prea curând în România. Mă refer la următorii 50 - 60 de ani“, a mai spus Duckadam.
 

PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 

Citește și:
 
Constanța
Helmut Duckadam și Mihail Majearu, prezenți la deschiderea expoziției „Tricouri de legendă

 
Anglia, victorie în amicalul cu Naţionala României
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii