Farul Constanța Celebra victorie cu 4-3 din Giulești. Printre marcatorii „marinarilor“, Marian Dinu. Istoria aparte a acelui gol (GALERIE FOTO)
Farul Constanța: Celebra victorie cu 4-3 din Giulești. Printre marcatorii „marinarilor“, Marian Dinu. Istoria
21 Dec, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
6520
Marime text
- Marian Dinu a început fotbalul la Farul Constanţa, cu antrenorul Adam Munteanu.
- Fostul fotbalist a jucat fundaş central, la Farul evoluând 11 ani neîntrerupţi.
- Ca antrenor, a reuşit, ca secund al lui Petre Grigoraş, performanţe deosebite cu echipa de pe litoral.
Fost fotbalist important al Farului, pentru care a susținut 253 de meciuri, timp de 11 sezoane la rând (fiind şi căpitan al formaţiei), iar apoi activând și ca antrenor (secund, dar și principal), Marian Dinu a povestit la emisiunea „Un - doi cu legendele“, de la Farul TV, cum a început fotbalul (la Farul) și care au fost bornele carierei sale.
Aventura sa în sportul - rege a început în 1976, la vârsta de 11 ani, micul aspirant la glorie fotbalistică antrenându-se la nivel juvenil sub îndrumarea antrenorului Adam Munteanu, „un om care a avut o grijă deosebită față de mine“. „Pe parcursul junioratului, au fost momente în care am vrut chiar să renunț. Adam Munteanu a venit însă acasă la mine, la părinți, dar şi la școală, interesându-se de situația mea. În acele momente, a fost omul care m-a adus la stadion. Îi sunt recunoscător. M-a îndrumat în această carieră. Din generația mea am fost singurul care am ajuns la Liga 1. Mă pot considera un norocos din acest punct de vedere, pentru că erau colegi poate mai valoroși ca mine, dar care n-au avut această șansă ori convingerea că pot face o carieră în fotbal. Se încadrau în această categorie Adi Pavel, un libero cu o intuiție și un plasament extraordinare pentru acea perioadă, frații Bârzu, dar și alții“, a menționat Marian Dinu.
Fratele său i-a dat un imbold
Acesta a mers la fotbal avându-l ca exemplu pe fratele său mai mare, Georgel, care a jucat și el la prima echipă a Farului, ca fundaș, postul pe care l-a interpretat apoi și Marian. „Fratele meu a fost un imbold pentru mine. Dacă se apreciază că l-am depășit în carieră, mă bucur, dar și el și-a adus aportul, a jucat mulți ani la Farul. Era o perioadă însă în care echipa oscila între Divizia A și B“, a menționat Marian Dinu.
Colonia faristă de la Slobozia
Fostul fundaș central nu a debutat la echipa mare a „marinarilor“ imediat cum a încheiat junioratul. A mers întâi la Portul Constanța, iar apoi a jucat la Unirea Slobozia înainte de a face trecerea la prima formație a Farului.
„La 18 ani, am plecat la Portul Constanța, unde am jucat trei ani în Liga a 3-a, junior în teren. A fost o perioadă foarte bună pentru mine, m-a călit. În comparație cu ce se întâmplă acum în eşalonul al treilea, nivelul era atunci mult mai ridicat. În 1986, am jucat un an în Liga a 2-a, la Unirea Slobozia, unde am avut doi antrenori foarte buni, pe Dumitru Dumitriu, iar în retur pe regretatul Emanoil Hașoti. Ne-am menţinut în Liga a 2-a, o performanță bună pentru Slobozia. Eram acolo o colonie de fariști, șapte jucători de la Farul, și ne-am întors împreună cu antrenorul Emanoil Hașoti, înaintea startului sezonului 1987/1988. Am creat o echipă puternică, iar, după o luptă grea, la finele acelei stagiuni, am reușit să promovăm în Divizia A. Am avut adversari de top în bătălia pentru atingerea primei divizii, Poli Iași, Gloria Buzău, Dacia Unirea Brăila, dar am reușit“, a menționat Marian Dinu.
Debut fulminant
Fostul stoper a debutat în prima divizie într-un meci jucat de Farul sub Tâmpa. „După promovare, am debutat fulminant, 3-0 cu Tg. Mureș, cu un stadion arhiplin și o atmosferă cum îmi doresc să mai avem la Constanța, cu un stadion nou, care să le facă plăcere oamenilor să vină la meci. Eu am debutat în Divizia A nu în prima etapă, ci la Brașov, unde am făcut 0-0, la capătul unui meci foarte bun. Pentru noi, a fost impactul cu Liga 1, iar emoțiile - mari. Cei mai mulți dintre jucătorii noștri erau debutanți în Liga 1, dar dorința de afirmare, de a performa și de a reuși ne-au făcut să trecem peste toate obstacolele. Aveam o mare încredere în noi, considerând că nimeni nu ne poate sta în cale. Repet, sunt un norocos, pentru că am ajuns la acest nivel, iar, de-a lungul carierei mele de jucător, am avut onoarea să joc în compania unor legende ale fotbalului constănțean, Petre Buduru, Constantin Gache, Paul Peniu și mulți alții, care și-au pus amprenta asupra evoluției acestui club. Pe Petre Buduru și pe Paul Peniu i-am avut apoi și președinți“, mai spune Marian Dinu.
Gheorghe Constantin a venit cu o nouă mentalitate
Printre mulți antrenori foarte buni, acesta a lucrat la Farul și cu Gheorghe Constantin, subliniind mentalitatea nouă pe care „Profesorul“ a adus-o la gruparea de pe litoral. „Un tehnician care avea școala Bucureștiului, venea de la Steaua. Jucase și era școlit și în străinătate, era foarte apreciat în branșa antrenorilor din România. A venit cu o mentalitate cu totul și cu totul nouă, reușind să o imprime la echipă, cu disciplină și cu o pregătire draconică, ceea ce a făcut ca formația noastră să fie foarte puternică. S-a văzut în rezultate și, an de an, deși n-am reușit să terminăm în primele locuri, care să ne permită participarea într-o cupă europeană, ne băteam cu echipele de top din Liga 1“, povestește Marian Dinu.
L-a iertat că a trecut peste indicaţiile sale
Fostul fundaș a marcat de șapte ori pentru Farul în prima divizie, una dintre reușite fiind în celebra victorie din deplasare cu Rapid București, 4-3 pentru „marinari“!
Meciul s-a jucat pe 23 septembrie 1995, în etapa a șaptea a campionatului 1995/1996. „În pregătirea partidei din Giulești, antrenorul Florin Marin mi-a dat ca sarcină de joc ca, la fazele fixe, să nu urc în atac, ci să rămân în spate și să asigur apărarea. Dar, la acea fază în care am marcat, chiar am încălcat indicațiile primite și, poate furat, așa, de joc, am avut un sprint către poarta adversă, mingea m-a prins în mișcare și cred că l-am și surprins puțin pe antrenor cu acel moment. Astfel că, la final, Florin Marin m-a iertat că am trecut peste indicațiile sale, pentru că era un tip care ținea foarte mult la disciplina de joc. A trecut însă cu vederea și m-a felicitat pentru gol, întrucât nu era deloc ușor să câștigi în Giulești. Jucai într-o atmosferă incredibilă. Erau meciuri când, efectiv, zburau gradenele pe lângă noi. Așa erau vremurile, ce să facem. Dar am fost puternici și am făcut un meci foarte bun. Am condus chiar cu 4-1!“, rememorează Marian Dinu.
Fanilor Rapidului nu le venea să creadă ce se petrece pe gazon, iar, la un moment dat, când scorul a căpătat proporții, scandau către rapidiști: „Vă bateți joc de noi!“.
În imaginea de grup cu echipa Farului, care deschide acest articol, sunt: pe rândul de sus, de la stânga la dreapta - Gheorghe Niţu, Gheorghe Barbu, Tiberiu Curt, Marian Dinu, Alexandru Popovici, Petre Grigoraş; pe rândul de jos, de la stânga la dreapta - Vasile Mănăilă, Gheorghe Butoiu, Daniel Ghişan, Bănică Oprea şi Gheorghe Ciurea.
A avut de ales între Midia Năvodari şi Callatis Mangalia
Marian Dinu și-a dorit mult să-și încheie cariera de fotbalist în tricoul Farului, dar nu şi-a putut duce acest vis la îndeplinire. „Am evoluat la Farul în ideea că îmi voi încheia cariera în tricoul alb-albastru, dar, din păcate, nu am reușit să fac acest lucru. În 1998, s-a considerat că sunt prea în vârstă pentru a continua la echipă în Liga 1 și s-a luat decizia de a fi împrumutat. Am avut de ales între Midia Năvodari și Callatis Mangalia. Am ales Mangalia, unde am găsit alți jucători foști la Farul, printre care Bănică Oprea şi Costi Bîrboră, alături de care petrecusem multe momente frumoase. Am promovat cu Callatis din Liga a 3-a în Liga a 2-a, iar în anul următor ne-am menținut în eșalonul secund“, a menţionat Marian Dinu.
Oferta neaşteptată
Peste doi ani, în 2000, acesta a încheiat cariera de jucător şi a apucat-o pe drumul antrenoratului. „Eram la Callatis, dar mă confruntam și cu probleme medicale, având o pubalgie care îmi dădea dureri mari de tot. Astfel că am decis să agăţ ghetele în cui și să mă dedic meseriei de antrenor. Am început la Mangalia, secund al lui Nae Tilihoi, o lună, mergând şi în cantonament cu echipa, după care am primit o ofertă neașteptată, de la Farul, de la Paul Peniu, care se sfătuise cu Petre Grigoraş, pentru a mă include în staff-ul tehnic ca secund al lui Grig, bun prieten de-al meu, iar de atunci și colegul meu de suferință pe banca tehnică. Mă bucur că am avut succes în antrenorat în această formulă, cred că ne-am pus amprenta asupra echipelor pe care le-am antrenat“, a povestit Marian Dinu.
Mai erau doar şapte jucători în lot
Farul tocmai ce retrogradase în Liga a 2-a, dar s-a reuşit promovarea imediată, iar apoi, în anii următori, în Liga 1, s-au obţinut rezultate frumoase, totul culminând cu disputarea finalei Cupei României şi ocuparea locului cinci în campionat, în sezonul 2004/2005.
„Am plecat la drum în Divizia B cu handicap mare de tot. La club erau probleme și aveam, la un moment dat, doar șapte jucători, atâția mai rămăseseră sub contract după retrogradare. Dar, avându-l președinte pe Paul Peniu, am reuşit să facem o echipă valoroasă, cu jucători în mare parte constănțeni, ceea ce m-a bucurat foarte mult. Așa era și pe vremea când jucam eu. În acele momente, multă lume nu știe, dar Gică Hagi a ajutat clubul, și material. În tur, aveam probleme și cu echipamentul, iar el ne-a trimis. Am fi avut mari dificultăţi dacă nu era sprijinul lui. Cred că am fost singurii care am crezut în noi că putem reuşi performanța promovării, mai ales având în vedere şi celebrul baraj de la Bacău“, a mai spus Marian Dinu.
Se înţelegeau din priviri
Acesta a subliniat colaborarea deosebită pe care a avut-o cu antrenorul Petre Grigoraș. „Am conlucrat foarte bine. Am fost colegi și ca fotbaliști, iar acei ani cred că ne-au unit foarte mult. Acest lucru a contat apoi când am devenit antrenori și am colaborat, ca principal - secund. Nu trebuia să stăm foarte mult de vorbă, ne înțelegeam din priviri. Mă bucur că am reușit și la echipa noastră de suflet. An de an, Farul Constanța a avut în componențâ jucători buni și am reuşit și noi să formăm echipe puternice, cu care ne puteam bate cu orice formaţie de calibru din Liga 1. La Farul am fost și antrenor principal, o scurtă perioadă, dar în ani mai grei, când echipa era patronată de Giani Nedelcu. E foarte greu să lucrezi pe un fond cu probleme financiare“, menţionează Marian Dinu.
„Am luat decizia de a mă reorienta“
În acest moment, fostul fotbalist nu mai activează în fotbal şi e sceptic că va reveni în antrenorat. „Nu cred că va mai fi o revenire a mea pe banca tehnică, șansele sunt foarte mici. Am încheiat ultimul contract cu Farul Constanța într-un mod cum nu mi-aș fi dorit. O perioadă lungă nu am fost plătiți și am fost nevoiţi să recuperăm banii printr-o acțiune la FRF. M-a durut tare mult că am recurs la acest instrument. Nu-mi doream, însă n-am avut ce face. Eu și colegii mei am intrat în posesia drepturilor băneşti după aproape un an. După acea perioadă, n-am primit nicio ofertă de a continua în cadrul clubului. Dacă s-a considerat că experiența mea nu e necesară sau nu am experiența necesară de a face parte din colectivul Farului Constanța, am luat decizia de a mă reorienta, iar acum activitatea mea e cu totul diferită de cea de sport“, a punctat Marian Dinu.
Organizare de nivel european
Chiar dacă nu mai e în fenomen, fostul jucător şi antrenor a rămas cu sufletul alături de fotbal şi de Farul şi se bucură că brandul a revenit în prima ligă, sub bagheta lui Gică Hagi. „În acest moment, e clar că echipa are o structură de top, din toate punctele de vedere. Gică Hagi a organizat la standarde foarte înalte clubul, care e clar că e la nivel de cupă europeană“, încheie Marian Dinu.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto: colecție personală Marian Dinu și captură Farul TV
Citește și:
Marian Dinu a purtat 11 ani neîntrerupţi tricoul „alb-albastru“
„La Farul, am trăit momente unice“ (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii