Farul Constanța Golgeterul Gabriel Zahiu, „vânat“ de echipe de frunte. „Ăia te fac locotenent de armată, noi te facem de miliție“ (GALERIE FOTO)
Farul Constanța: Golgeterul Gabriel Zahiu, „vânat“ de echipe de frunte. „Ăia te fac locotenent de armată,
17 Sep, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
5247
Marime text
- Acum în vârstă de 63 de ani, Gabriel Zahiu a început fotbalul la centrul de copii și juniori de la Farul Constanța, în 1970, la vârsta de zece ani.
Unul dintre cei mai percutanți atacanți din istoria echipei Farul Constanța, pentru care a jucat în perioada 1977-1993, în aproape 300 de meciuri, iar apoi a fost și antrenor, Gabriel Zahiu a povestit pentru Farul TV cum a început aventura sa în fotbal și care au fost reperele carierei sale.
Acum în vârstă de 63 de ani, fostul fotbalist a demarat sportul rege la centrul de copii și juniori al Farului, în 1970, la vârsta de zece ani. Primul meu antrenor a fost Bibi Smărăndescu.
A jucat pe fals la Chimpex Constanța
„Nea Bibi era un descoperitor de talente. Bineînțeles că, pe perioada junioratului, am trecut prin mâna cam tuturor antrenorilor de la club. Odată cu înaintarea în vârstă, te prelua alt antrenor. Astfel că am lucrat cu Constantin Mareș, cu Constantantin Tâlvescu, Dumnezeu să-l odihnească! ori cu Eugen Șovăilă. Dar un cuvânt greu de spus a avut Adam Munteanu. La un moment dat, eram puțin dezamăgit că nu-mi intram în ritm și am vrut să abandonez fotbalul. M-am dus la Chimpex Constanța și jucam pe fals acolo. La juniori, era foarte ușor pentru mine. Am prins și la echipa mare a Chimpexului, pentru care jucam la 16 ani. La un meci, m-a văzut Adam Munteanu, m-a chemat și mi-a spus: «Tu nu ești legitimat la noi?». «Ba da». «De mâine, dacă nu te prezinți la noi, ai terminat-o cu sportul». Și uite așa, m-am întors la echipă, m-a luat la republicani direct. Țin minte că am jucat la Călărași, am câștigat 3-1 și am dat eu toate golurile Farului. Fără pregătire! În săptămâna aceea m-a luat și am avut meciul. La republicani, am avut trei - patru partide bune. În acea perioadă, erau echipe de tineret - speranțe, jucau și juniori, și rezerve de la echipa mare. Nea Ioji Bukkosi era la tineret și m-a luat și pe mine la Reșița. 1-1, iar în minutul 90 m-a băgat și pe mine, schimbare tactică, să treacă timpul. Dar a fost cu folos, că mi-a venit o minge la 16 m și am trimis balonul direct în vinclu! Și, de atunci, am fost pe o pantă ascendentă și am ajuns ușor-ușor în vederile echipei mari“, a povestit Gabriel Zahiu, potrivit sursei citate.
„La Constanța, e casa mea, e sufletul meu“
În prezent, Gabriel Zahiu locuiește la Motru, în judeţul Gorj, iar de curând s-a aflat pentru câteva zile la Constanța. „La Constanța e minunat, ca întotdeauna. Aici e casa mea, e sufletul meu, pentru că am aici copii, nepoți. De câte ori vin, e ceva deosebit. Practic, sunt arestat de ei și eu îi arestez pe ei. Revederea cu cei dragi a fost emoționantă și plină de bucurie. Asta e important, ne revedem cu drag“, a menționat Zahiu, care a făcut imediat o altă incursiune în trecutul său fotbalistic - debutul la seniori.
„Băi, tu ăsta mai mic, du-te în apărare!“
Acesta s-a produs în returul sezonului 1977/1978, în aprilie 1978, la o partidă câștigată cu 2-0 acasă cu Olimpia Satu Mare. „Farul avea o echipă foarte frumoasă și mi-a fost foarte greu să mă integrez, avea un cuplu de atacanți foarte buni, care se ajutau, se completau extraordinar, Peniu - Buduru. În acel meci, am debutat ca vârf, dar, când am început să joc meci de meci, evoluam fundaș central! La jocurile de la finalul antrenamentului, erau ambiții foarte mari. Cei mai în vârstă îmi spuneau: «Băi, tu ăsta mai mic, du-te în apărare!». Și așa mi-am intrat în mână ca fundaș. Mă descurcam destul de bine în apărare“, menționează Gabriel Zahiu.
„A fost greu, dar mi-a prins bine, m-a călit serios“
O perioadă, acesta a părăsit Farul, pe perioada armatei, jucând doi ani la Marina Mangalia, la Divizia C. „A fost greu, dar mi-a prins bine, m-a călit serios. Revenirea la Farul s-a produs la începutul anilor 80, când a debutat și Gheorghe Hagi la Farul. Am avut o perioadă foarte grea, am retrogradat în Divizia B. Eram la o vârstă bună și am ratat mai multe meciuri în primul eșalon, dar a venit și promovarea mult așteptată și am intrat pe făgașul normal“, menționează fostul atacant.
Golgeterul echipei în sezonul promovării
În sezonul 1987/1988, la finele căruia Farul a revenit în Divizia A, Gabriel Zahiu a fost golgeterul echiei constănțene, cu 21 de goluri în 28 de meciuri. „A fost cel mai bun sezon al meu, mă bucur că am contribuit la promovarea echipei. Ce pot să spun? Îmi pare rău că nea Lache, Dumnezeu să-l ierte!, mă băga fundaș central. Acasă jucam vârf, în deplasare aveam partide în care eram folosit stoper. Poate reușeam mai multe goluri, dacă jucam numai atacant, ce să spun? Dar, una peste alta, a ieșit bine.În sezonul promovării, îmi aduc aminte de un meci cu Slobozia, 4-0, toate le-am dat eu“, își amintește Zahiu. Acesta mai are meciuri la Farul în care a înscris câte patru goluri, cu Prahova Ploiești și Inter Vaslui, iar într-o confruntare cu Siretul Pașcani a punctat de trei ori.
„În finalul anilor 80, după promovare, cred că a fost cea mai bună perioadă a Farului pe care am prins-o eu. Păcat că ne despărțisem de o serie de jucători buni, Buduru a pus ghetele în cui, Paul Peniu, dar ceilalți am compensat și am format un grup puternic, suplinind cât s-a putut lipsa lor“, mai spune fostul fotbalist.
Gabiel Zahiu despre:
...bucuria dată de marcarea golurilor: „Mi-a plăcut golul, bucuria golului, atunci când marchezi. Nu o poți reda, e ceva special. E o descătușare când ai asemenea realizări și mai ales și de excepție, că am avut câteva goluri care greu îmi ieșeau și la antrenamente“.
...cum le fura mingea portarilor: „Am văzut și eu la televizor. Nu făceam nimic, nu era fault, am marcat și câteva goluri așa“.
...antrenorul cu care s-a înțeles cel mai bine. „Cu nea Lache Hașoti, Dumnezeu să-l odihnească. Un strateg și un psiholog foarte bun. Știa cum să te aducă în formă maximă la ora jocului. Știa să ne motiveze. Făcea antrenamentele în așa fel încât eram proaspeți la joc. Îi ieșea totul. Era aproape de echipă, era constănțean de-al nostru, ceea ce a contat foarte mult“.
„Copilul ăsta nu pleacă și pace!“
În sezonul 1985/1986, Gabriel Zahiu a fost aproape să părăsească Farul, mai multe echipe ținând neapărat să-l înregimenteze. „Foarte multe formații m-au căutat în acel sezon. Prima dată am semnat pentru Steaua. Copil fiind, nu eram așa matur la minte. După o săptămână, a venit Ion Moldovan, care era la Dinamo. «Vino la Dinamo, te vrea Dinamo», mi-a spus. «Păi am semnat cu Steaua». «Nu e problemă, vino la noi, ăia te fac locotenent de armată, noi te facem de miliție». Era altceva. M-a «îmbârligat» și am semnat și cu Dinamo. Nu trece o săptămână și vin cei de la Scornicești și m-au convins să semnez și la ei! Dar, până la urmă, cum e soarta, primul secretar de la Constanța nu mi-a dat dezlegare. «Copilul ăsta nu pleacă și pace! Una-i politica, alta-i fotbalul», a zis. Am înțeles că s-a intervenit la nivel mare să nu plec. Și m-am întors la echipă, dar atunci am avut și problema medicală, cu ligamentele rupte la genunchi, m-am operat și am absentat o perioadă, dar apoi, ușor-ușor, am revenit“, a punctat Gabriel Zahiu.
Trebuia să se îmbarce, dar a continuat ca fotbalist
Acesta şi-a petrecut ultimii doi ani din cariera de fotbalist (1993-1995) în Bulgaria, la Dobrudja Dobrici. „Cei doi ani au fost ca un concediu plătit pentru mine, pe sfârșit de carieră. Am jucat la o echipă de mijlocul clasamentului în prima ligă, Dobrudja Dobrici, cu Petre Grigoraș coleg în primul an. Am avut rezultate destul de bune, marcând șapte goluri în primul an și opt în cel de-al doilea. Eram foarte bine plătiți. Intenționam să închei cariera de fotbalist. Terminasem Liceul Navrom și făcusem toate actele să mă îmbarc. Cu două zile înainte de a pleca vaporul, m-a sunat Petre Buduru, care era președintele clubului, și mi-a zis: «Băi Zahiule, nu vrei să te duci la Grigoraș să mai joci?». M-am dus joi, iar sâmbătă m-a băgat la meci, în condițiile în care, în ultima vreme nu mă mai antrenasem, de două luni nici nu mai alergasem. Și așa am rămas doi ani la Dobrici“, povestește Gabriel Zahiu.
Gabiel Zahiu despre:
...cuplul de atac cu Marian Popa: „Da, am jucat cu el, bun copil, dar erau și alții. Nici Bănică Oprea nu era de lepădat sau Costa Funda. Erau băieți buni“.
...antrenoratul la diviziile inferioare: „Am antrenat apoi la Tg. Jiu, iar o perioadă lungă la Minerul Motru. Dar la nivelul Diviziei C deja nu se mai investeau bani, nu mai ai susținere din nicio parte, e mai mult amatorism. Și decât să antrenez niște jucători care veneau săracii la mine toată ziua că nu se descurcă cu banii, am preferat să termin cu antrenoratul“.
...mesajul motivațional înaintea meciului Farul - FCSB 3-2, partidă care le-a adus titlul „marinarilor“ în sezonul trecut: „Mesajul a mers la sufletul tuturor: Mă bucur dacă a fost atât de apreciat, am spus din suflet. Nu m-am uitat la meci, din superstiție, pentru că mă consider un tip ghinionist. Am zis că, la ce ghinion am eu, nici măcar egal nu facem. Să aflu apoi evoluția scorului... Cred că leșinam dacă mă uitam. Bine că a câștigat Farul“.
Nu a antrenat niciodată la copii și juniori
Ca antrenor, Gabriel Zahiu a debutat ca secund al lui Florin Marin la seniorii Farului! „Marele merit e al domnului Hacic Garabet, care a devenit președinte după plecarea lui Petre Buduru. M-a cooptat, la propunerea lui Florin Marin. Eu voiam o grupă de copii și să o iau ușor-ușor, pas cu pas. Dar mi s-a oferit șansa de a antrena colegii mei de echipă! Așa am început activitatea în antrenorat. Nu am lucrat niciodată la copii și juniori“, a menționat fostul jucător.
Principal la echipa mare
Gabriel Zahiu a ajuns și principal la Farul, în sezonul 1999/2000, încheiat cu retrogradarea echipei în Divizia B, însă nu cu el pe banca tehnică, întrucât fusese schimbat mai înainte.
„A fost o bucurie mare că am fost numit antrenor principal la Farul, cu toate că știam la ce mă înhămam. Echipa era într-un moment dificil, plecaseră și mai mulți jucători. A trebuit ca într-un timp foarte scurt, o lună și jumătate - două, să reușesc închegarea unei echipe. Eu zic că am făcut treabă bună în acea perioadă, cu ce am avut la îndemână. Am început bine, Farul era pe la jumătatea clasamentului la început, dar apoi am fost schimbat. Cu siguranță a contat și o declarație a mea de după un meci de la Bistrița. Îmi pare rău că s-a ajuns la acele blaturi care se făceau. Era Cooperativa, nu erai cu ei, erai terminat. Chiar mi s-a spus în față: «Tu nu mai calci în Divizia A vreodată». Aveam dreptate și în continuare cred că acest lucru a nenorocit fotbalul românesc“, a punctat Gabriel Zahiu.
După Farul, acesta a mai activat ca tehnician în Divizia A la Ceahlăul Piatra Neamţ și FC Naţional (ca secund al lui Florin Marin), iar în Cotroceni o perioadă a fost şi secundul spaniolului Alesanco.
A fost și colaborator al Academiei Hagi
După înființarea Academiei Hagi, Zahiu a fost colaborator al Academiei Hagi, încă din primii ani, ca scouter. „Paradoxal, n-am lucrat cu copii, ca antrenor, dar eram descoperitor de copii. A fost o perioadă foarte frumoasă. La turneele mari, eram chemat la Constanța. Când m-am hotărât să ne mutăm în Anglia, a trebuit să-l anunț pe Gică și i-am mulțumit pentru tot ce a făcut pentru mine. Mi-a urat succes și asta a fost“, a precizat Gabriel Zahiu.
Cartea ruptă în jumătate pentru Fane Petcu
La Farul, ca fotbalist, Zahiu a legat o prieteni strânsă cu Ștefan Petcu, cei doi fiind mulți ani colegi de cameră în cantonamente.
„Am multe amintiri cu Fane Petcu, am stat cu el în cameră, ne-am și văzut în zilele când am venit la Constanța. I-am spus: «Am stat mai mult cu tine decât cu nevastă-mea». Dacă jucam sâmbătă - miercuri, ne ținea toată săptămâna în cantonament, nu ne dădea drumul. Pe vremuri, făceam cantonamentele la Eforie Nord, la vila Flora, și aveam un singur televizor, și acela jos. Iar pe vremea lui Ceaușescu, ce să vezi la TV? La ora 22.00, te trimitea în cameră. Eu îmi mai luam cărți să citesc. Într-o seară, Petcu era plictisit. «Dă-mi, mă, și mie o carte», mi-a spus. «N-am decât una», am răspuns. După ceva timp, spune iar: «Rupe-o în două». Eu: «Pe care o vrei, începutul sau sfârșitul?». El: «Dă-mi începutul, că la sfârșit nu ajung niciodat㻓, râde Gabriel Zahiu.
„Dacă aș fi avut un jucător ca mine, nu îl țineam două zile“
Acesta dezvăluie și colaborarea pe care cei doi o aveau pe teren, dar și cum se înțelegea cu restul colegilor. „Era o legătură specială între mine și Fane Petcu. Ne înțelegeam bine și în teren. Dar ne și certam, rău de tot. Când am ajuns antrenor, mă gândeam că, dacă aș fi avut un jucător ca mine, nu îl țineam două zile. Eram dificil la antrenamente, la jocuri, în sensul că voiam pasa precis. Fane, cu presiune pe el, adversar, vânt, ploaie, să-mi dea pasa unde voiam eu. Dar reușea, că a fost un jucător de talent, dar ne certam încontinuu. Asta era natura ma, voiam să iasă cât mai bine și mai repede, iar, dacă nu eram jucat, mă enervam. Și îi enervam și pe ceilalți. Dar asta a fost“, povestește fostul farist.
„Gică a făcut o minunăție la Ovidiu“
Gabriel Zahiu apreciază investițiile din fotbal ale lui Gheorghe Hagi și realizările sale. „M-aș bucura din tot sufletul să fie iar atmosfera de pe vremuri. Gică a făcut o minunăție aici la Ovidiu, iar stadionul e mereu full, de unde până de curând erau puțini spectatori. Ce a făcut un singur om! A riscat toți banii familiei numai ca să-și îndeplinească el un vis. Acum, dacă tot a ajuns la acest nivel, trebuie să o țină tot așa. Am rămas plăcut impresionat când a câștigat primul titlu, cu Viitorul, iar acum cu Farul. Nu credeam că va ajunge să se bată de la egal la egal cu marile echipe, cu FCSB, cu banii lui Becali, și cu CFR. Jucătorii sunt tineri, iar în acest sezon meciurile multe susținute le-au creat o traumă și s-a văzut și la înfrângerea cu FCU 1948 Craiova. E de așteptat să mai clacheze, știindu-se că jucătorii tineri nu au continuitate, constanță în joc. Au jocuri foarte bune, apoi mai slabe, până se maturizează“, a mai spus Gabi Zahiu, care a avut și un mesaj, la despărțire: „În continuare, să mergem înainte cu fruntea sus, să ne vedem sănătoși, iar Farul să fie cât mai sus!“.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto: Farul TV
Citește și:
Fostul golgheter al FC Farul este bunic
Gabriel Zahiu s-a stabilit la Motru şi s-a lansat în afaceri (galerie foto)
Gabriel Zahiu, mesaj emoționant - „Departe de casă, dar cu gândul tot la Farul! Forza Farul! Farul campioană!“ (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii