Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:52 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul fotbalist și antrenor Ion Răuță „Farul e aproape totul pentru mine. Mi-a marcat cariera și viața“ (GALERIE FOTO)

ro

25 Dec, 2021 00:00 6061 Marime text

 
  • Născut la Dragalina, în județul Călărași, Ion Răuță a venit la Farul Constanța în anul 1984.
  • La gruparea de pe litoral, Ion Răuță a fost mulți ani și antrenor, dar și șef de complex sportiv.
  • În prezent, Ion Răuță este directorul Clubului Sportiv Victoria Cumpăna.
 
Fost jucător, antrenor, dar și membru în staff-ul organizatoric al FC Farul Constanța, Ion Răuță este foarte apreciat de fanii „marinarilor“ pentru fidelitatea sa față de culorile alb-albastre.
 
La „Față în față cu istoria“, de la Farul TV, fostul fotbalist, în prezent director al CS Victoria Cumpăna, a povestit cum a ajuns Constanța și la Farul (el fiind născut la Dragalina, în județul Călărași), ce reprezintă pentru el spiritul farist și ce speranțe are după unirea din vară dintre FC Farul și FC Viitorul. 
 
O echipă extraordinar de frumoasă   
 
„Farul reprezintă aproape totul pentru mine. Mi-a marcat cariera și viața. Am venit la Farul, prin transfer, în 1984, odată și cu intrarea mea la facultate. Mi-am terminat studiile după patru ani, iar în această perioadă am fost și component al echipei de fotbal, într-o perioadă destul de grea, în care a evoluat în Divizia B aproape cinci ani. Când am terminat eu facultatea, a venit și un lucru bun pentru echipă, promovarea în primul eșalon. Am avut marele noroc de a face parte atunci din acel colectiv, cu fotbaliști extraordinari: Zahiu, Funda, Cămui, Dinu, Gîrjoabă, colegul meu din poartă, Marian Dumitru, Popovici și mulți alții. Era o echipă extraordinar de frumoasă și cu mulți jucători de mare valoare“, a povestit fostul portar.
 
1.000 de spectatori la antrenamente
 
Acesta își amintește ce bucurie a adus promovarea în Divizia A la finele sezonului 1987/1988. „Pe lângă premierea care s-a făcut de către club și de către asociația suporterilor, care strângeau bani și aveam niște premii speciale, s-a făcut și o masă, iar totul s-a încheiat cu o emisiune la TV, realizator fiind Dumitru Graur, care a venit la Constanța și a realizat un reportaj foarte frumos cu componenții echipei și mai ales cu cei mai reprezentativi fotbaliști, Petcu, Iovănescu ș.a.m.d“, arată Ion Răuță, care subliniază și interesul deosebit al suporterilor din acei ani pentru „marinari“: „Cea mai mare plăcere nu era numai la jocuri, ci și la antrenamente. Peste 90% dintre ședințele de pregătire se făceau pe terenul principal și câteodată veneau și peste 1.000 de spectatori. Erau cu ochii pe tine mereu, nu aveai cum să păcălești antrenamentul ori să ai momente de respiro“. 
 
Cine i-a spus „Metre“

 
Lui Ion Răuță, colegii și apropiații îi spuneau și „Metre“, primul care i-a zis așa fiind bunul său prieten Alexandru Popovici. „Eram foarte uniți. Când era ziua de naștere a cuiva sau se căsătorea ori avea un eveniment fericit în familie, toți mergeam la acele ocazii. Eram prieteni buni și în afara terenului“, menționează fostul goal-keeper.
 
Șef de complex la Farul
 
După Farul, în cariera acestuia au mai urmat echipele din Slobozia și Mangalia, după care, la 32 de ani, a pus mănușile în cui. „După primul an de Liga 1 după promovare, eu, nemaiavând șansa să joc, am plecat la Liga a 2-a, la Slobozia, iar apoi la Mangalia, câte un an la fiecare echipă. La Farul erau colegi mult mai valoroși, Gîrjoabă și Anton (care fusese adus de la Vaslui după promovare). Eu eram pe final de carieră, în jur de 30 de ani, și voiam să joc undeva. Ulterior, în 1992, am fost cooptat în organigrama clubului de vicepreședintele Hacic Garabet, președinte fiind Petre Buduru. Am fost vreo șase ani în staff-ul administrativ, ca șef de complex. Mă ocupam de toate problemele de organizare. Erau în jur de 50 de oameni, la întreținere, femei de serviciu, șoferi, electricieni și alții. La 32 de ani, am renunțat la fotbal și am venit șef de complex la Farul. Am trecut aproape prin toate sectoarele și am activat foarte mulți ani la Farul“, menționează Ion Răuță. 
 
A promovat în Liga a 3-a cu echipa din Dorobanțu
 

Acesta nu a stat departe însă de gazon, pentru că a început să și antreneze, descoperind că îi place foarte mult această meserie. „Prin 1993, Petre Buduru m-a rugat să mă ocup puțin și de echipa unei mici localități din județ, Dorobanțu. Era o perioadă în care toate IAS-urile din județ sponsorizau Farul Constanța, iar domnul Buduru avea probabil o datorie morală de a-l ajuta pe domnul director Ciortan, să aibă și el o echipă mai bună. Făceam muncă în paralel: șef de complex și echipa din Dorobanțu, unde am beneficiat de condiții foarte bune asigurate. Am plecat cu ea din ultima categorie, Liga a 5-a, iar, după câțiva ani, în 1997, am promovat în Liga a 3-a. Un sătuc, cred că avea în jur de 100 de case, care a realizat o performanță însemnată. Aceasta mi-a marcat puțin viața apoi, plăcându-mi meseria de antrenor. La un moment dat, începuse moda cu antrenorii de portari la Liga 1, astfel că, în 1999, când la Farul președinte era Hacic Garabet, acesta mi-a făcut propunerea de a veni antrenor cu pregătirea portarilor la echipa mare a Farului, care juca în Liga 1“, menționează Ion Răuță.   
 
Barajul de neuitat cu Bacăul
 
Component ani buni al staff-ului tehnic al Farului, fostul portar a trăit unele momente incredibile, dar și perioade în care a avut mari dezamăgiri, cum ar fi retrogradarea. „Era și o situație financiară mai grea, clubul era într-o colaborare, dacă nu greșesc, cu firma fraților Becali și majoritatea jucătorilor, 90%, erau împrumutați pe termen de un an, mulți nu erau din județ. Am avut un sezon destul de complicat și am retrogradat, în sezonul 1999/2000, iar în vară, pentru că nu erau jucătorii noștri, am rămas numai cu vreo șapte, numai copii. A fost numit antrenor Petre Grigoraș. Situiașia era dificilă și am început foarte greu Liga a 2-a. Ne-a fost foarte greu și am terminat pe locul doi, după Sportul Studențesc, dar am avut apoi o mare satisfacție prin acel de neuitat baraj cu Bacăul. Am eliminat la baraj o echipă de Liga 1! Am bătut acasă în primul meci cu 2-1, iar în retur a fost un meci incredibil. Am și acum caseta cu meciul de acolo. S-a terminat 2-1 pentru Bacău, dar i-am scos la 11 m“, rememorează Ion Răuță.
 
„Cred și acum că meritam mai mult“
 
În următorul an, Farul a avut parte de încă un baraj, de menținere în LIga 1, cu Baia Mare, 1-0 acasă și 0-0 în depalsare, iar „marinarii“ au rămas astfel în primul eșalon. „După câțiva ani, a venit poate cea mai valoroasă performanță a Farului vechi, finala Cupei României de la București, cu o participare în masă a suporterilor noștri, peste 5.000. Din păcate, am pierdut acea finală, deși cred și acum că meritam mai mult. Am avut un arbitraj din Franța, la centru fiind Laurent Duhamel, care pot spune că a fost contra Farului. Nu pot înțelege unele decizii luate, de exemplu o intrare criminală la Cristocea, care a fost scos astfel în minutul 10 din joc, cu o fractură la un metatarsian al piciorului drept, sau un 11 m clar la Guriță. Dar acum totul e istorie. Ar fi fost ideal să fi avut un rezultat pozitiv, cu care intram în istorie, dar rămânem și cu satisfacția locului doi, cea mai mare performanță de până acum a clubului nostrum“, a mai arătat Ion Răuță.
 
Au salvat Farul de la retrogradare
 
După antrenor cu portarii și antrenor secund, Ion Răuță a fost la Farul și antrenor principal, în Liga a 2-a, preluând echipa alături de un alt mare farist, Bănică Oprea, într-o situație dificilă, iar cei doi reușind să salveze echipa de la retrogradare, la finalul sezonului 2013. „Probabil numai un inconștient ca mine putea prelua atunci echipa. Eram pe penultimul loc în Liga a 2-a, iar șansele de salvare mai erau pur teoretice. În schimb, era un lot foarte bun de jucători la nivelul eșalonului secund. Era o perioadă destul de grea, mai ales din punct de vedere financiar, cu mari restanțe financiare. Dar nu numai de bani era vorba, ci și de alte lipsuri. Îmi aduc aminte cu tristeșțe că nu era nici apă pentru duș după antrenamente. În schimb, eu, când am preluat echipa, am avut un ajutor extraordinar din partea băieților din galerie. Erau alături de noi nu numai moral, dar într-un timp au și donat sânge. pentru a strange bani în ajutorul nostru, cu alimente pentru micile cantonamente sau semicantonamente de dinainte de jocuri. Sau veneau cu vitaminizare pentru jucători. Am avut o relație extraordinară cu galeria și un semiretur foarte bun ca rezultate, reușind în ultimul meci să salvăm echipa de la retrogradare. Mă gândeam că era cea mai mare rușine atunci, ca un club de tradiție precum Farul să ajungă în Liga a 3-a“, menționează Ion Răuță.
 
Cel mai mare duel al portarilor
 
Ca antrenor de portari, acesta a lucrat cu mulți goal-keeperi la Farul. „Am avut atât de mulți portari și de valoroși că nici nu știu cu cine să încep. Dar îi menționez pe Iliuciuc, era la primul meu mandat ca antrenor, Ionuț Covrig, Stanca (adus de la Sportul) și cei doi portari teribili ai fotbalului dobrogean, Curcă și Vlas. Cred că acest a fost cel mai mare duel al portarilor din cadrul clubului. Doi portari excepționali: unul, Vlas, cu un talent deosebit, după mine cred că a fost cel mai talentat portar pe care l-am avut în pregătire, iar celălalt, Curcă, având un stil mai aparte, nu era foarte tehnic ca portar, dar în schimb muncea extraordinar. Nu era antrenament la finele căruia să spună că vrea să plece la vestiar. Mereu mă oprea să facă ceva în plus. Dacă e să analizăm acum, după atâția ani, asta a și făpcut de a câștigat duelul cu Vlas, apărând mai mult, pentru că era foarte dedicat în pregătire. Cred că avea țelul lui de a fi cel mai bun. Din păcate, ei nu jucau la o echipă care să evolueze obișnuit în cupele europene și nu au fost în atenția selecționerilor pentru a fi duși la lotul national. Doar o scurtă perioadă a fost chemat Curcă, când selecționer era Victor Pițurcă“, punctează Ion Răuță.
 
Bază sportivă deosebită
 
Acesta se dedică acum muncii de la CS Victoria Cumpăna. „Suntem un club tânăr, prin februarie facem patru ani de la înființare. Ne ocupăm 90% de copii, avem șapte secții, fotbal (două - una la seniori, una la junior), lupte, rugby, șah, scrimă și gimnastică ritmică. Avem o bază sportivă deosebită, probabil cea mai frumoasă din Dobrogea, ca să nu zic din țară, la nivel de comună. Pe lângă bază, mai avem trei săli de sport și lucrăm acum ca scrima, gimnastica și luptele să aibă fiecare spațiul ei. Principalul nostru obiectiv e să ne ocupăm de copii și încercăm ca, pe lângă sport, să-i ajutăm și pe plan educațional, de disciplină, să-i atragem de pe străzi, de la provocările pe care viața ar putea să li le ofere: fumat, alcool, droguri șamd. Ușor-ușor, am început să avem și rezultate deosebite, aproape la toate secțiile. Avem campioni naționali la gimnastică ritmică, la lupte, vicecampioni naționali la fotbal, la Cupa Satelor, ediția de acum doi ani. Din păcate, pandemia a întrerupt această competiție“, arată Ion Răuță.
 
Foști mari fariști la Victoria Cumpăna
 
Directorul CS Victoria Cumpăna remarcă și colaborarea deosebită cu Academia Hagi și cu Farul Constanța. „Cu echipa de seniori suntem în Liga a 4-a și avem rezultate decente, acum ocupăm locul șase. Așteptăm să ne crească copiii din Cumpăna și atunci vom vedea dacă vom intra într-un parteneriat, pentru a ști dacă putem să atacăm promovarea în Liga a 3-a. Avem o bază sportivă foarte frumoasă și ar fi păcat să rămânem la nivelul Ligii a 4-a. La fotbal, avem șase grupe, cea mai mare fiind cea a jucătorilor născuți în 2006, care evoluează în deschiderea meciurilor de seniori de la Liga a 4-a și au rezultate foarte bune, peste așteptări. Suntem pe locul patru, în condițiile în care joacă împotriva unor adversari mai mari ca vârstă. Avem o colaborare foarte bună cu Academia Hagi și cu Farul. Țelul nostru e să îndrumăm copiii spre performanță. Rezultate bune avem și noi cu ei, dar vrem ca cei mai valoroși să ajungă în principal la Farul. Am dat doi copii până acum și urmează un al treilea. Sperăm să producem în continuare, mai ales că am reușit să aducem în cadrul clubului foști mari jucători ai Farului, dar care sunt și foarte buni antrenori: Constantin Gache, Cristian Mustacă, Vasilică Cristocea, care, după mine, e unul dintre cei mai mari fotbaliști pe care i-a avut farul în ultimii 20 de ani, dar și, ultimul sosit, Adrian Vlas, care se ocupă cu pregătirea portarilor din centrul nostru juvenil“, a mai spus Ion Răuță.
 
Clubul a intrat pe un făgaș normal
 
Fostul jucător și antrenor al „marinarilor“ crede că noul Farul e ce așteaptau toți suporterii constănțeni. „Clubul a intrat pe un făgaș normal, așa cum ar trebui să fie o echipă emblemă a Dobrogei, nu numai a județului Constanța. Trebuie să fie iubită de cât mai mulți fani, din toată țara. La seriozitatea pe care o are Gică Hagi, se vor face lucruri la cel mai înalt nivel. Partea financiară va fi asigurată și atunci să sperăm că cel mai mare rezultat al Farului, finala de Cupă, va fi depășit în cel mai scurt timp, iar echipa se va bate și pentru a fi campioană a României. Trebuie să avem însă și puțină răbdare, pentru că lucrurile nu se fac peste noapte. Va trebui o strategie, de un an - doi, domnul Hagi știe mai bine ce e de făcut, și în cel mai scurt timp sigur succesul va veni“, încheie Ion Răuță.   
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto 1: captură Farul TV

 
Citește și:

Interviu online cu Ion Răuţă, directorul CS Victoria Cumpăna
Turneul final al Cupei Satelor, organizat fără reproş la Cumpăna. Mesajul reprezentanţilor FRF

 
„Sunt cu sufletul şi cu gândul alături de voi“
Ion Răuţă nu se desparte de tricoul FC Farul nici în Irak
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii