Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:48 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul mare fotbalist a împlinit 74 de ani Iosif Vigu își va scrie memoriile, din care nu va lipsi perioada FC Constanța. Povești memorabile! (galerie foto)

ro

18 May, 2020 00:00 6957 Marime text

Ion Constantinescu, legendă a FC Farul Constanța, a primit zilele trecute un telefon care l-a bucurat nespus. L-a sunat Iosif Vigu, fostul său coleg de la echipa de pe litoral din sezonul 1973/1974, în care „marinarii“ s-au clasat pe locul patru în Divizia A, ratând la mustață poziția a treia!

Cei doi foști mari fotbaliști au fost colegi în acel campionat în linia mediană a FC Constanța (așa cum se numea atunci echipa) și au rămas buni prieteni, ținând în continuare legătura, deși au trecut aproape 50 de ani de la acele momente frumoase. Iosif Vigu, care a jucat la Constanța doar în acel sezon, are în schimb 13 ani în tricoul Stelei București, fiind unul dintre simbolurile echipei din capitală, cu care a cucerit opt trofee (trei campionate și cinci Cupe ale României). Ajuns la 74 de ani (vârstă pe care a împlinit-o de curând, pe 15 mai), fostul mare fotbalist a hotărât să-și scrie memoriile, iar dintre amintirile sale fotbalistice nu va lipsi perioada „FC Constanța“, formație pentru care, în acea stagiune 1973/1974, a jucat în toate partidele, 34, marcând trei goluri.

A îmbinat utilul cu plăcutul


Sunându-l pe Ion Constantinescu, Iosif Vigu a îmbinat utilul cu plăcutul. S-a reauzit la telefon cu un vechi prieten și și-a reîmprospătat memoria, pentru însemnările sale fotbalistice, pe care le va așterne pe hârtie, printre altele, cu un episod din prezența sa la FC Constanța, turneul din Japonia, din iarna lui 1974, cu oprirea pentru puțin timp la Moscova, pe drumul de întoarcere.

„M-am simțit extraordinar pe litoral“


„Etapa Constanța a fost una foarte frumoasă din cariera mea, deși scurtă, de numai un an. M-am simțit extraordinar pe litoral. Ne-am clasat pe locul patru și puteam prinde și poziția a treia, dacă nu pierdeam la Brașov în minutul 93 (n.r. scorul a fost 0-1). Cum să nu scriu și despre echipa din Constanța în memoriile mele? Dacă ne-am fi clasat atunci pe locul trei, jucam în cupele europene și aș fi rămas în continuare la echipă, nu mă întorceam la Steaua. FC Constanța era o formație omogenă, închegată, cu mulți jucători de mare valoare și cu un colectiv tehnic (antrenor, Emanoil Hașoti, ajutat de Petre Comăniță) foarte bun. Mie mi-a făcut bine aerul marin, mi-a priit. După un an de pregătire și jocuri la Constanța, mi-a crescut capacitatea de efort, iar în anii următori am zburdat pe teren“, ne povestește Iosif  Vigu, cu care am luat legătura la Satu Mare, acolo unde este stabilit.

La un punct de locul trei


În sezonul 1973/1974, clasamentul primelor patru echipe din Divizia A a fost: 1. Universitatea Craiova - 45p (oltenii pierzând însă la Constanța cu 0-4, în acel meci cu golul celebru al lui Ion Constantinescu, de la centrul terenului), 2. Dinamo București - 44p, 3. Steagul Roșu Brașov - 39p, 4. FC Constanța - 38p.

Dinamo și Steaua, adversarele din primele două etape


Iosif  Vigu a venit pe litoral de la Steaua, iar după un an echipa militară l-a rechemat sub arme. La figurat, dar și la propriu! Vigu avea 27 de ani când a îmbrăcat tricoul „alb-albastru“ al Constanței, unde alesese să vină după ce avusese mai multe nemulțumiri la formația din Ghencea. „Șefii clubului au fost de acord, dar au pus condiția ca eu să nu joc în partidele cu Steaua. A început însă campionatul, iar în prima etapă am făcut egal, 1-1, cu Dinamo, în deplasare, rezultat foarte bun. În etapa a doua, adversarul era tocmai Steaua, la Constanța! Interes extraordinar în jurul acestei partide, mai ales că veneam și după scorul pozitiv din Ștefan cel Mare. În această situație, am decis să nu respect ce convenisem cu Steaua, astfel că am jucat pentru Farul. Am câștigat cu 2-1, iar eu am înscris un gol! Însă, la numai o oră de la finele partidei, a sosit și reacția Stelei: am fost dat afară din armată, eu având atunci gradul de căpitan (n.r. acum Iosif Vigu este locotenent colonel în rezervă)“, povestește fostul mare jucător.

A jucat și în retur


Vigu a jucat și în partida retur cu Steaua (de data aceasta câștigată de „militari“, scor 4-1), iar per total a avut un sezon deosebit la Farul, astfel că, la finele acestuia, Steaua l-a solicitat înapoi (reîncadrându-l și în armată), iar valorosul mijlocaș avea să mai avea să joace încă șase ani la trupa din Ghencea. Farul i-a rămas însă în inimă și spune că, de îndată ce va avea ocazia, în urma nebuniei cu coronavirusul, intenționează să facă un drum la Constanța, pentru revederea cu foștii săi colegi.

Răutate în joc și profesionalism


Ion Constantinescu și Iosif Vigu au făcut pereche în linia mediană a FC Constanța în acel sezon 1973/1974, iar „Nodică“ (de la „Noadă“), așa cum îi spune Vigu lui Ion, are cuvinte alese despre bunul său prieten. „Iosif a fost un fotbalist mare de tot, un caracter puternic. Avea personalitate, coloană vertebrală și se pregătea excelent. A adus răutate în jocul nostru și profesionalism în plus“, spune Ion Constantinescu.

De nervi, a rupt rublele!


Acesta își aduce aminte și de o întâmplare hazlie cu Iosif Vigu, de la Moscova, la întoarcerea din turneul japonez. „Trebuia să plecăm de la Moscova spre țară. Dimineața, la ora 5.00, cu -20 de grade Celsius afară, ne-am îndreptat spre Aeroportul Internațional Moscova Sheremetyevo, de unde urma să zburăm în țară. Ajunși acolo, fiecare a vrut să-și cumpere ceva de la un magazin. Iosif Vigu nu a găsit ceva pe placul lui, iar, de nervi, a rupt rublele pe care le avea atunci la el. Râdem și acum când ne amintim“, punctează Ion Constantinescu. 

La Moscova, au cunoscut-o și pe actrița Tatiana Samoilova 


Într-un articol din ZIUA de Constanța, din anul 2013, „Poveşti cu striptease, actriţe din Rusia şi goluri de la centrul terenului / Ce fotbalist de la Farul avea cel mai mare succes la femei“, „Noadă“ a dat și alte amănunte referitor la periplul Japonia - Moscova. Rezultatele din Japonia au fost: 0-0 cu selecţionata olimpică a Japoniei (13 ianuarie, Osaka), 1-2 cu Juventus Sao Paolo (15 ianuarie, Tokio), 0-0 cu Naţionala mare a Japoniei (20 ianuarie). „În primul meci susţinut, eu am avut trei bare. La întoarcerea din Japonia, din primul turneu, ne-am oprit pentru o noapte la Moscova, unde am cunoscut-o pe celebra actriţă Tatiana Samoilova. Cea care a interpretat-o, printre alte roluri de referinţă, şi pe Anna Karenina, îşi serba ziua de naştere la restaurantul în care luam noi cina", îşi aminteşte Constantinescu.

Are peste 300 de meciuri pentru Steaua


Născut la Șimian, în județul Bihor, Iosif  Vigu a jucat 404 meciuri în Divizia A, marcând de 34 de ori. La echipa națională are 24 de selecții și două goluri, în perioada 1970 - 1979, iar la lotul reprezentativ Under-23 a susținut 15 meciuri. Fundaș stânga, fundaș central sau mijlocaș central, Iosif  Vigu a avut prima legitimare la Flamura Roșie Oradea (la 12 ani), iar apoi a mai jucat la echipe precum Crișana (1963/1964), Crișul (1964-1966), Steaua (1966 – 1979), cu prezența în acest interval de un an (1973-1974) la FC Constanța, ASA Tg. Mureș (1980-1981), ASA Chimia Buzău (1981-1982). Pentru Steaua a susținut 313 meciuri și a marcat 27 de goluri. În cupele europene (Cupa Campionilor Europeni, Cupa Cupelor) are 22 de prezențe.

Dezastrul de la Cernobâl l-a prins la Babadag


Ca antrenor, Iosif  Vigu a contribuit la formarea și lansarea unor fotbaliști precum Tiberiu Csik, Zoltan Ritli, Daniel Prodan Sau Gabor Gerstenmajer. A antrenat echipe cum ar fi FC Maramureș, Olimpia Satu Mare, ASA Chimia Buzău, Armătura Zalău, Minerul Turț sau Samus Satu Mare. Iosif  Vigu mărturisește că s-a împăcat greu cu izolarea dată de coronavirus, el care nici ca fotbalsit nu suporta cantonamentele. „În 1986, când a fost dezastrul de la Cernobâl, eram la Babadag, pentru meciul de acolo dintre Granitul Babadag și Chimia Buzău, din Divizia C, seria trei. A trebuit să rămânem 14 zile acolo“, povestește Iosif Vigu, cel care, în prezent, activează ca observator județean, după ce a îndeplinit această calitate și la meciuri din ligile a II-a și a III-a. 


Sursa foto: Facebook (Bodi Rudolf, Laura Cristea, Ciprian Prodan) + colecții personale Ion Constantinescu, Florea Bălosu     

Citește și:

Poveşti cu striptease, actriţe din Rusia şi goluri de la centrul terenului Ce fotbalist de la Farul avea cel mai mare succes la femei

Gol Mihai Turcu, iar „Tamango“ s-a aruncat în atac Într-un meci cu FC Constanța, Rică Răducanu a devenit primul portar surprins în ofsaid (galerie foto)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii