Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:39 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Hagi și Ilie Dumitrescu au dezvelit monumentul dedicat Generaţiei de Aur (GALERIE FOTO)

ro

08 Sep, 2024 14:31 627 Marime text
Monumentul reproduce o poartă de fotbal supradimensionată, înaltă de patru metri şi lată de zece metri. Sursa foto: Facebook (Generația de Aur)

Monumentul dedicat Generaţiei de Aur, amplasat în București, în imediata vecinătate a Arenei Naţionale, a fost dezvelit, duminică, 8 septembrie 2024, de foștii internaționali ai României Gheorghe Hagi și Ilie Dumitrescu.

Lucrarea este realizată la iniţiativa Rusu+Borţun, în parteneriat cu Monument FOR, cu sprijinul financiar al Superbet România. Ideea creativă îi aparţine lui Cătălin Rusu, iar direcţia artistică - sculptorului Costin Ioniţă.  
            
Monumentul reproduce o poartă de fotbal supradimensionată, înaltă de patru metri şi lată de zece metri.

Printre cei prezenţi, în afară de  Hagi și  Ilie Dumitrescu, s-au mai numărat alți foști mari jucători, precum Florin Răducioiu, Jean Vlădoiu, Gheorghe Popescu, Emil Săndoi, Dorin Mateuţ sau Bogdan Stelea.

La eveniment au participat însă şi membri ai familiilor foştilor fotbalişti Michael Klein, Cătălin Hîldan şi Daniel Prodan, în a căror memorie s-a ținut un moment de reculegere.

O statuie nu ar fi putut reprezenta tot ceea ce înseamnă Generația de Aur. Acest monument cu peste 50 de nume gravate și care amintește, prin forma "plasei" porții, de golurile istorice și bucuriile unice trăite, este moștenirea perfectă lăsată în locul ideal; lângă cea mai mare arenă a României, locul în care ne-am luat adio într-o noapte de vis.
 

Despre monumentul "sculptat" astăzi în istoria de peste 30 de ani a echipei noastre, cel mai bine vorbește artistul Cătălin Ioniță, omul care a creat acest simbol lângă care se vor opri, de-a lungul timpului, milioane de suporteri:
 
"Din primul moment când s-a pus în discuție realizarea monumentului, m-am gândit ca trebuie găsită o formulă în care să fie redată performanța întregii echipe, și nu reproducerea figurativă a celor care au fost vedetele, marcatorii. Totuși, reușita în fotbal se bazează pe goluri. De aici a plecat întreaga construcție a ideii. Desigur, este figurată ideea porții și a plasei de fotbal în modul cel mai echilibrat și plăcut vizual. Pentru că avem de-a face cu un obiect tridimensional ce trebuie să se echilibreze atât vizual, cât și fizic, plasa este împinsă din ambele direcții, atât din față cât și din spate, acest lucru sugerând și regula celor două reprize și schimbarea porților adică și a direcției de tragere către poartă. Monumentul este realizat din inox pentru poartă și corten pentru plasă. Atât cortenul, cât și inoxul înseamnă oțel, adică forță, putere. Generația de Aur poartă acest nume datorită performanței, dar în spatele strălucirii se află multă muncă și multe sacrificii.", se arată pe pagina de Facebook „Generația de Aur“.

Citește și:


Pe un puști brazilian din Rio de Janeiro îl cheamă… Hagi! Povestea specială a numelui său. Tricoul „Regelui“, pe Copacabana! (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii