Imagine rară cu fotbalistul emblemă al Farului Dumitru Antonescu, în tricoul echipei Şoimii Cernavodă. Momente memorabile!
Imagine rară cu fotbalistul emblemă al Farului: Dumitru Antonescu, în tricoul echipei Şoimii Cernavodă. Momente
09 Aug, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
8777
Marime text
- Dumitru Antonescu a jucat în sezonul 1979/1980 la echipa Şoimii Cernavodă, în Divizia C.
- Dănuţ Rizea, un fotbalist de 16 ani pe atunci, are amintiri foarte frumoase din acea perioadă.
- Formaţia din Cernavodă ocupa locul trei în clasament, într-o serie cu şapte echipe din judeţul Constanţa.
Jucătorul cu cele mai multe prezențe în prima divizie din istoria fotbalului constănțean, Dumitru Antonescu, fotbalistul emblemă al Farului Constanţa, club sub culorile căruia s-a consacrat, a evoluat un sezon, 1979/1980, şi la formaţia Şoimii Cernavodă, în Divizia C, iar un fost component al echipei cernavodene din acea perioadă, Dănuţ Rizea, deţine o imagine cu Antonescu în tricoul Şoimilor.
În luna aprilie a acestui an, s-au împlinit cinci ani de când Dumitru Antonescu, fotbalist şi căpitan legendar al Farului Constanţa, s-a stins din viaţă. Fost internațional (cu 13 selecții) și unul dintre jucătorii de marcă ai fotbalului românesc, Dumitru Antonescu a început fotbalul la clubul Electrica, iar o perioadă (cât timp şi-a satisfăcut stagiul militar) a jucat la echipa secundă a Stelei. Pentru Farul a evoluat între anii 1967 şi 1983, timp de 17 campionate (14 de A şi 3 de B), cu o întrerupere de un an, atunci când a fost la Şoimii Cernavodă, în Divizia C. Dumitru Antonescu a făcut parte din generaţii de aur ale grupării constănţene, ocupând de două ori locul patru în Divizia A (în sezoanele 1966/1967 şi 1973/1974). În ediţia 1976/1977 a Diviziei A, încheiată de FC Constanţa pe locul 15, a înscris şapte goluri în cele 33 de meciuri jucate. Valoarea sportivă, carisma sa şi puterea de a mobiliza grupul l-au impus mulţi ani căpitan al Farului. A fost unul dintre cei mai buni fotbalişti români ai generaţiei sale.
Coleg de echipă, la 16 ani, cu Antonescu
Dumitru Antonescu avea 34 de ani când a venit la Şoimii Cernavodă, echipă care juca în seria a 4-a a Diviziei C şi care îl avea ca antrenor pe un alt jucător simbol al Farului, fostul portar Dan Ştefănescu. Prezenţa la Şoimii a acestor două personaje de marcă din fotbalul constănţean şi românesc a fost o bucurie pentru jucătorii echipei din Cernavodă, ca şi pentru spectatori, care se înghesuiau la meciurile Şoimilor, atât acasă, cât şi în deplasare. Printre componenţii echipei se număra şi un tânăr de 16 ani, Dănuţ Rizea, fundaş, care a rămas cu o experienţă deosebită din acea perioadă şi care a învăţat multe de la Antonescu şi Dan Ştefănescu. Acum în vârstă de 58 de ani, Rizea e antrenor de copii şi e preocupat să scrie o carte despre istoria fotbalului cernavodean. El are multe imagini cu jucători şi echipe din Cernavodă, de-a lungul timpului, printre care şi o poză cu Şoimii Cernavodă din sezonul 1979/1980, în care apare şi Dumitru Antonescu.
„Se zbârleşte pielea pe mine când îmi aduc aminte“
Cernavodean get-beget, Dănuţ Rizea a început să joace fotbal pe plan local, apoi a plecat la Bucureşti, la Liceul de Fotbal Pajura 178, dar în capitală evolua şi pentru juniorii Sportului Studenţesc. A existat şi o oportunitate atunci să meargă la Buzău, la echipa care activa în Divizia A, însă mutarea nu s-a concretizat, iar tânărul jucător a ajuns la Şoimii Cernavodă. Când l-am contactat pentru a povesti despre echipă, din perioada cu Antonescu şi Dan Ştefănescu, pe marginea acelei fotografii pe care o deţine şi pe care a postat-o pe Facebook, Dănuţ Rizea a acceptat cu mare bucurie, dar a şi fost cuprins de emoţie. „Se zbârleşte pielea pe mine când îmi aduc aminte“, a început Rizea. „Oameni deosebiţi Dumitru Antonescu şi Dan Ştefănescu, de mare calitate. Pentru mine, Dumitru Antonescu a fost un idol şi mă mândresc cu faptul că am jucat alături de dânsul în echipă. A fost o onoare. Un profesionist desăvârşit, care punea pasiune în tot ce făcea. Gândea fotbalul. Ne dădea aplomb şi tărie pe teren. Te făcea să trăieşti fotbalul. Nu-i plăcea să piardă“, spune Dănuţ Rizea.
„Unde sunt Antonescu şi Dan Ştefănescu, să-i vedem?“
În cariera sa, Dumitru Antonescu a jucat pe mai multe posturi, dar rolurile care l-au consacrat au fost cele de libero şi mijlocaş la închidere. Dănuţ Rizea povesteşte că la Şoimii Cernavodă marele fotbalist evolua ca mijlocaş. „Eu eram junior în teren şi jucam fundaş dreapta, înr-o linie de apărare care îi mai cuprindea, în centru, pe Fani Pleşea şi Iulică Catrina, iar pe stânga pe Sandu Raicu sau Ion Cileagă. Toate meciurile Şoimilor cu Antonescu pe teren şi cu Ştefănescu pe bancă erau speciale. Nici acasă, nici în deplasare nu aveai loc să arunci un ac de lume la meciurile noastre. «Unde sunt Antonescu şi Dan Ştefănescu, să-i vedem?», spuneau spectatorii, când jucam pe teren străin“, povesteşte Dănuţ Rizea.
Gol contra Farului!
Acesta a menţionat că imaginea pe care a postat-o pe Facebook este de la un meci Şoimii Cernavodă - Farul Constanţa, în Cupa României, câştigat de Şoimii cu 2-1, golurile gazdelor fiind marcate de Ionel Rădulescu şi Dumitru Antonescu! În imagine apar: în rândul de sus, de la stânga la dreapta - Dumitru Antonescu, Iulică Catrina, Ionel Rădulescu, Ştefan Pleşea, Alexandru Raicu, George Pavel, Dumitru Marcu, Ion Ghelasie, Dănuţ Rizea; în rândul de jos, de la stânga la dreapta - Ion Cileagă, Sudat Idris, Tudor Râmboacă, Ion Căpuşeanu, Ion Niţu, Ion Costache şi George Iordache. „S-a jucat toamna, prin septembrie, acest meci. Farul a venit cu echipa bună, însă i-am bătut. Înainte de această partidă, ne-am întâlnit şi într-un meci contând pentru Cupa de Vară, iar atunci Farul, deşi nu a jucat cu prima echipă, ne-a învins cu 7-1. Câştigând în Cupă, noi am mers mai departe şi am întâlnit Metalul Bucureşti, în faţa căreia am pierdut. Dacă învingeam, ne confruntam în runda următoare, «16»-imile de finală, cu FC Scorniceşti. Dintre jucătorii care apar în poză, pe lângă Dumitru Antonescu nu se mai află printre noi nici Alexandru Raicu, Ion Căpuşeanu şi George Iordache. Dumnezeu să-i odihnească în pace!“, a spus Dănuţ Rizea.
Adevărat „Dream Team“ al oraşului
„O amintire din perioada cea mai bună a fotbalului cernavodean. Atunci echipa activa în seria a 4-a din Divizia C, terminând trei - patru ani la rând pe primele locuri“, a fost explicaţie cu care a însoţit Dănuţ Rizea imaginea de pe Facebook. Poza a adunat şi multe comentarii. „Ce fotbal se juca atunci şi ce se joacă azi! Diferenţă mare, tată!“, „Adevărat «Dream Team» al oraşului“, „Atunci erau fotbalişti, acum sunt prieteni cu fotbaliştii“, „Am copilărie alături de aceşti oameni, care ne aduceau bucurie prin meciurile lor pline de glorie. Felicitări acestor adevăraţi fotbalişti!“, „Amintiri frumoase! Nu ştim dacă o să mai avem fotbal ca pe vremuri, cinste lor, au reprezentat oraşul cu succes şi ne-au încântat inimile, copil fiind atunci!“, „Respect!”, „Din păcate, fotbalul în Cernavodă este mort şi nu mai avem cu ce să ne mai mândrim“ sau „Amintiri cu un oraş liniştit, un stadion mic, plin ochi când echipa avea meci şi o echipă minunată, îndrăgită şi iubită. Ce vremuri! Tot respectul pentru acele vremuri!”, au fost câteva dintre comentarii.
Sudat Idris a ajuns la Petrolul
Dănuţ Rizea a mai spus că, din acea echipă, Sudat Idris, vârf de atac, a ajuns la Petrolul Ploieşti, în Divizia B. „Dădea extraordinar cu exteriorul. A promovat cu Petrolul, dar nu a rămas, s-a întors la Cernavodă. Lucra la Chimpex“, arată Dănuţ Rizea. În sezonul 1979/1980 al Diviziei C, seria a 4-a, echipa Şoimii Cernavodă s-a clasat pe locul trei, seria fiind câştigată de IMU Medgidia. În grupa alcătuită din 16 echipe mai evoluau încă cinci formaţii din judeţul Constanţa: Marina Mangalia (locul 4), Electrica Constanţa (6), Voinţa Constanţa (7), Chimpex Constanţa (9) şi Unirea Eforie Nord (10), deci în total şapte echipe din judeţ din 16! Iar în acei ani mai jucau la Divizia C şi formaţii precum Portul Constanţa, Metalul Mangalia, Cimentul Medgidia (care au şi promovat în Divizia B), Dobrogea Canal Basarabi, Dunărea Cernavodă, SN Constanţa sau Gloria Murfatlar. În sezonul 1978/1979, Şoimii Cernavodă a ocupat locul 5, iar o stagiune mai devremea s-a clasat pe poziţia a noua.
Pregătire cu FC Constanţa
După sezonul petrecut la Şoimii Cernavodă, Dumitru Antonescu s-a întors la FC Constanţa, pentru care a mai jucat patru sezoane. Dănuţ Rizea a avut ocazia să-l reîntâlnească pe mare fotbalist la gruparea „alb-albastră“! Rizea era militar la Mangalia, juca la Marina şi a fost solicitat în pregătire la FC Constanţa, timp de o săptămână. „A fost un meci de Cupă la Mangalia, câştigat de Marina cu 1-0, iar după acea partidă eu şi un alt băiat, care venise de la Avântul Reghin, am fost testaţi la echipa fanion a judeţului. Am avut astfel bucuria de a mă reîntâlni cu Dumitru Antonescu, dar şi de a fi în preajma unor alţi fotbalişti foarte mari de la FC Constanţa“, a menţionat Dănuţ Rizea.
Bujanschi şi Ilie, rol important
În prezent, fostul fotbalist antrenează două grupe de copii la Axiopolis Cernavodă şi două grupe la Mircea Vodă. A antrenat în fotbalul judeţean şi la nivel de seniori, iar, în 2005, cu Rizea pe banca tehnică, Axiopolis a promovat în Liga a 3-a. „În acel sezon, un rol important în promovare au avut şi tinerii atacanţi George Bujanschi şi Gabriel Ilie, care au fost crescuţi de mine“, mai spune Dănuţ Rizea.
PRECIZĂRI
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto: Facebook (Dănuţ Rizea)
Citeşte şi:
Cinci ani de la moartea lui Dumitru Antonescu, fotbalist emblemă al FC Farul Constanţa
Povestea partidei de şah în familie
Cum au devenit fraţi de cruce la FC Farul Dan Ştefănescu şi Dumitru Antonescu (galerie foto)
Legenda Farului a ajuns la 70 de ani
Dumitru Antonescu a tras curent în case la jumătate din Cogealac (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii