Mihai Covaliu, reales pentru al treilea mandat ca președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român
Mihai Covaliu, reales pentru al treilea mandat ca președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român
12 Sep, 2024 17:17
ZIUA de Constanta
728
Marime text
- La 12 septembrie 2024, fostul campion olimpic, mondial şi european la scrimă Mihai Covaliu a fost reales, din postura de candidat unic, pentru un al treilea mandat în funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
Mihai Claudiu Covaliu s-a născut la 5 noiembrie 1977, în Braşov, potrivit cosr.ro.
În 2005, a absolvit Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, profilul Educaţie fizică şi Sport. Din 2007, deţine un masterat în Marketing şi Management în Sport. Între 2010 şi 2012, a elaborat lucrarea de doctorat cu titlul „Contribuţii la valorificarea pregătirii sportive în scrima de performanţă”.
Iniţial, a practicat fotbalul, însă la nouă ani a fost atras de scrimă, după ce a urmărit o demonstraţie a lotului clubului CS Tractorul Braşov.
În 1998, a devenit membru al clubului BNR Bucureşti, pentru ca ulterior să fie legitimat la CS Dinamo Bucureşti. Printre antrenorii săi s-au numărat: Gabriel Duţea, Alexandru Chiculiţă, Emilian Nuţă.
La Jocurile Olimpice de Vară din 2000, de la Sydney, a ajuns în finală, după ce a trecut de francezul Damien Touya, considerat favorit. În finală l-a învins pe Mathieu Gourdain, cu scorul de 15-12, devenind primul campion olimpic la sabie al României. La Jocurile Olimpice din 2008 (Beijing) s-a clasat pe locul al treilea, tot la sabie.
În 2001, în Franţa, a obţinut bronzul cu echipa României de sabie la Campionatul Mondial. În 2002, obţine din nou locul al treilea, de data aceasta la individual, la Mondialul din Lisabona. Urcă o treaptă a podiumului în 2003, la Havana, când devine vicecampion mondial. În 2005, este campionul mondial la sabie, titlu obţinut la Leipzig, când l-a învins cu 15-12 pe campionul olimpic Stanislav Pozdniakov.
La campionatele europene, a obţinut două medalii de bronz la proba individuală de sabie, în 2007 la Gent (Belgia) şi în 2008, la Kiev (Ucraina). Are încă trei medalii de bronz, pe echipe, la Campionatele Europene din 2001 (Koblenz, Germania), 2002 (Moscova, Rusia) şi 2005 (Zalaegerszeg, Ungaria). Este campion european cu echipa României de sabie, în 2006, la Izmir, Turcia.
După Jocurile Olimpice din 2008, s-a retras din activitatea competiţională, devenind antrenorul lotului naţional de sabie. Sub îndrumarea sa, România a câştigat argintul la Europenele din 2009, de la Plovdiv, apoi aurul la Campionatele Mondiale din Antalya, sportivul Rareş Dumitrescu obţinând argintul la proba individuală. La Mondialele din 2010, de la Paris, Cosmin Hănceanu şi echipa României au obţinut medalia de argint. Cariera sa de tehnician a fost încununată cu medalia de argint cucerită la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, de echipa masculină de sabie a României pe care a pregătit-o.
În 2013, Mihai Covaliu a fost ales preşedintele Federaţiei Române de Scrimă, rămânând şi antrenorul echipei masculine de sabie a României, cu care a câştigat şi argintul la Mondialele din 2013, de la Budapesta.
În anul 2013, Federaţia Internaţională de Scrimă l-a introdus pe Mihai Covaliu în „Hall of Fame”, alături de cei mai importanţi reprezentanţi din istoria acestui sport.
La 15 noiembrie 2016, a fost ales în funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Reales preşedinte al COSR la 24 septembrie 2020.
Printre distincţiile obţinute de Mihai Covaliu, se numără: titlul de Maestru emerit al sportului; Ordinul naţional „Pentru Merit” în grad de comandor (2000); Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a cu 2 barete (2008); Ordinul naţional „Serviciul Credincios” în grad de ofiţer (2012).
Este cetăţean de onoare al oraşului Braşov, a încheiat sursa citată.
Citește și:
Axiopolis Cernavodă: Gemenii Alexandru și Bogdan Marica, medaliați la European Kids Athletics Games 2024. „Sunt mândru de voi!“ (GALERIE FOTO + VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii