Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:46 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nemulţumiri la Constanţa Memoriu „pentru ca municipiul să nu rămână fără singura pistă de atletism!”

ro

24 Mar, 2021 00:00 7467 Marime text
  • În momentul de faţă, singura pistă (6 culoare) din municipiu este cea de la stadionul „Gheorghe Hagi” din Constanţa.
  • Problema cea mare care este adusă în atenţie prin intermediul memoriului e cea legată de faptul că preconizatul „Complex Sportiv Constanţa” nu ar prevede pistă de atletism.
  • Pentru rezolvarea situaţiei, sunt avansate şi două variante de lucru: Cluj Arena şi modelul Craiova.
 
Asociaţia Judeţeană de Atletism Constanţa a întocmit un memoriu către primarul Constanţei, Vergil Chiţac, solicitându-se găsirea unei soluţii pentru ca „municipiul să nu rămână fără singura pistă de atletism”, în condiţiile în care s-ar crea Complexul Sportiv Constanţa.
 
În momentul de faţă, singura pistă (6 culoare) din municipiu este cea de la stadionul „Gheorghe Hagi” din Constanţa, amplasat în strada Primăverii. În memoriu se menţionează că, de-a lungul anilor, pe această pistă s-au desfăşurat mai multe competiţii naţionale şi internaţionale de atletism, s-au pregătit multe generaţii de atleţi şi atlete, care au obţinut rezultate deosebite, iar la Constanţa s-au desfăşurat anual stagii de pregătire derulate de Federaţia Română de Atletism, la unele dintre aceste cantonamente participând şi sportivi străini.
 

Cine foloseşte pista de atletism a stadionului

 
De asemenea, se mai specifică în memoriu, în momentul de faţă pe pista stadionului „Gheorghe Hagi” îşi desfăşoară activitatea grupele de performanţă, avansaţi şi începători de la cluburile sportive constănţene cu secţii de atletism (CS Farul, LPS „Nicolae Rotaru”, CSS1, CSU Simona Halep), studenţii din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii „Ovidius” şi sportivii de la secţiile de handbal, baschet, volei, fotbal, rugby, triatlon, tenis, bob, etc. (care îşi realizează acolo antrenamentele de pregătire fizică). Pe lângă aceştia, „o altă categorie de constănţeni care folosesc această pistă este cea a «amatorilor», care, indiferent de vârstă, «aleargă pentru sănătate». Înainte de pandemie erau foarte mulţi! Acum, datorită restricţiilor de acces pe stadion, numărul acestora este mai mic!”, se mai punctează în memoriu.
 

„Motive greu de înţeles”

 
Problema cea mare care este adusă în atenţie prin intermediul memoriului e cea legată de faptul că preconizatul „Complex Sportiv Constanţa” nu ar prevede pistă de atletism. „În şedinţa din 30.07.2020, în şedinţa Consiliului Local Constanţa a fost emisă Hotărârea nr. 230 - «Hotărâre de Consiliu privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice aferente obiectivului de investiţii Complex Sportiv Constanţa - etapa studiu de prefezabilitate». În mod cel puţin paradoxal, la capitolul 2 - «Situaţia existentă şi necesitatea realizării obiectivului de investiţii», este ignorată total, din motive greu de înţeles, existenţa pistei de atletism şi necesitatea acesteia la proiectul noului stadion! Cităm - pagina 8 - «Implementarea acestui proiect va rezolva o nevoie socială a colectivităţii municipiului Constanţa şi zonele limitrofe în ceea ce priveşte crearea infrastructurii pentru practicarea jocurilor de echipă (fotbal) şi cele individuale (tenis)»! Înţelegem că «jocurile de echipă»... este de fapt unul - «fotbal», şi «cele individuale»... este «tenis»! Parcurgerea celor 77 de pagini este plină de inadvertenţe!”, se arată în memoriu.
 

Variante de lucru

 
În această situaţie, semnatarii memoriului se adresează primarului Vergil Chiţac astfel: „Având în vedere cele prezentate, vă rugăm să analizaţi situaţia creată  şi să încercaţi să găsiţi o soluţie pentru ca municipiul Constanţa să nu rămână fără singura pistă de atletism!”. În acest sens, sunt avansate şi două variante de lucru: Cluj Arena şi modelul Craiova.
 

Pe amplasamentul terenului de la „Badea Cârţan”

 
„Credem că ar putea fi luate în discuţie cel puţin două variante de lucru: modelul Cluj Arena - stadion omologat atât pentru competiţiile internaţionale de fotbal, cât şi de atletism (pistă 8 culoare, sală de atletism sub tribună); modelul Craiova - stadion de fotbal şi un stadion cu toate facilităţile pentru atletism! În municipiul nostru, acesta s-ar putea realiza pe amplasamentul terenului de la «Badea Cârţan»! În acest caz, toate demersurile ar trebui realizate într-un timp cât mai scurt, pentru ca activitatea celor care folosesc pista de atletism să nu fie întreruptă un timp îndelungat“, se precizează în memoriul întocmit, care este semnat, pe lângă Asociaţia Judeţeană de Atletism Constanţa, şi de reprezentanţii mai multor cluburi sportive constănţene, de FEFS a Universităţii „Ovidius”, dar şi de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi Federaţia Română de Atletism.
 

COSR, adresă de susţinere

      
Totodată, se specifică, „C. Ex. al COSR, întrunit la data de 17.03.2021, ia act de situaţia expusă în prezentul memoriu de către A. J. Atletism şi hotărăşte transmiterea unei adrese de susţinere la nivel naţional către autorităţile centrale şi locale cu atribuţii incidente”.
 

Oraş prea mare pentru a nu avea şi pistă de atletism 

 

„Ideea construirii unui complex sportiv la Constanţa este una bună, dar oraşul nostru este mult prea mare pentru a nu a avea şi o pistă de atletism. Avem exemplul Clujului, care, de când a fost ridicat Cluj Arena, găzduieşte toate marile competiţii de atletism. Şi la Constanţa se poate întâmpla la fel, se pot desfăşura în continuare şi întreceri de atletism, interne şi internaţionale, aşa cum s-a mai întâmplat, dar şi alte întreceri extra-fotbalistice”, a declarat Andrei Szemerjai, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Atletism Constanţa, dar şi director al Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” Constanţa. 
 
Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanţa
 
Citeşte şi:
 
Popp & Asociații SRL au bătut palma cu Primăria Constanța pentru documentația tehnică a noului complex sportiv de pe litoral
 
Baze sportive în suferinţă la Constanţa

Unde „fuge“ atletismul din faţa ploii şi a zăpezii? Într-o mică sală care, uneori, se inundă!

 

 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii