Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:17 13 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pilotul Emil Ghinea, din Mangalia, campion absolut 2024 în CNVC „Cel mai bun an al meu! Următorul vis e Campionatul European“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

ro

13 Sep, 2024 17:00 266 Marime text
Emil Ghinea, campion absolut. Sursa foto: Emil Ghinea

 
  • Emil Ghinea a ieșit campion cu o etapă înaintea încheierii Campionatului Național de Viteză în Coastă 2024. 
 
Pilotul Emil Ghinea, din Mangalia, a dat lovitura în sezonul 2024 al Campionatului Național de Viteză în Coastă, devenind campion absolut al întrecerii, la bordul unui bolid Norma M20F Evo!
 
Practic, acesta este cel mai bun an al lui Emil Ghinea de când participă el la curse, din 2011, pe lângă titlul absolut, de la Open, sportivul de pe litoral terminând în 2024 pe locul întâi și la Categoria 2, și la CN/E2-SC! În plus, Emil Ghinea a ieșit campion cu o etapă înaintea încheierii campionatului! 
 
„Avem nevoie de noi parteneri“
 
„Categoric, e cel mai bun an al meu de când particip la curse. A fost un sezon greu, pentru că bătălia pentru titlul de campion absolut, la Open, pe care am dus-o și în care am avut succes, generează costuri extrem de mari și implicit un buget considerabil. La anul, mă voi bate iar la Open doar dacă voi reuși să aduc lângă mine noi parteneri. Titlul absolut - acesta a fost targetul din sezonul de față, cel mai înalt țel din ultimii patru ani. Ne-a ieșit, dar, în continuare, avem nevoie de noi parteneri, în condițiile în care următorul vis al nostru este Campionatul European. Le mulțumesc partenerilor actuali și aștept și alții să mi se alăture. Sunt vizibil în toată țara, pe partea de motorsport sunt brand ambasador al Mangaliei și al județului Constanța. Imaginea mea poate fi folosită foarte bine, am trafic online și merg toată țara la competiții“, a declarat Emil Ghinea, pentru ZIUA de Constanța.
 
„Nașule, eu în trei - patru ani ajung să mă bat aici“
 
Campionul din Mangalia a rememorat pentru Federația Română de Automobilism Sportiv începuturile sale în sportul cu motor.

„Fizic, aventura mea în motorsport a început în 2011, prin participarea în competiții, dar pasiunea mea pentru acest domeniu a luat naștere undeva pe când aveam 15 ani. Am tot cochetat cu un garaj din Mangalia, la Calu. Am crescut în acel garaj, cu unul dintre mecanicii mei, Niculae. Apoi, în 2008, eram la o probă pe Babarunca, în calitate de spectator, cu nașul meu (am fost foarte mulți ani spectator și la coastă, și la raliu) și am zis: «Nașule, eu în trei - patru ani ajung să mă bat aici». N-am ajuns la raliu, ci la coastă, unde mi-am dorit și unde îmi place mai mult, la deal. Așa a fost să fie. În 2011, am ajuns la prima etapă de Națională, la Teliu. În acel an, n-am dorit nimic, am vrut doar să fiu la start, să am cât mai multe etape posibile și să mă bucur de tot ce înseamnă motorsport. La finalul anului, am făcut însă și rezultat, am ieșit campion național la H3, dar aceea a fost ca un bonus, eu nu mi-am dorit-o, ci doar să fiu la start și atât“, a menționat Emil Ghinea, potrivit sursei citate.  
 
Succes deplin
 
Pilotul din Mangalia spune că visul de a deveni campion în CNVC, la general și la Categoria 2, a început în 2020, în momentul în care a achiziționat Norma M20 F, iar în 2022 a devenit unul serios. „Anul acesta, după cum se vede, am avut succes deplin și noi ne mirăm cât de bine am mers și câte curse am câștigat“, a punctat Emil Ghinea.
 
Un sezon al recordurilor
 
Stagiunea 2024 din CNVC a fost și una a recordurilor pentru campionul de pe litoral, care a avut trei victorii consecutive, în etapele de la Rânca, Mediaș și Harghita, iar în ultimele două a stabilit record național absolut de traseu și a primit și titlul de King of the Hill! Recordul traseului de la Mediaș nu fusese doborât de nimeni din 2019, de când fusese stabilit de Emil Nestor. Acum, la Cupa Mediașului 2024, Emil Ghinea a stabilit timpul record de 1:25.462.
 
„Dacă auziți ceva pe stație că am «sărit», «sar» doar în finiș“
 
„La Mediaș, e cel mai important rezultat al meu din acest an. Recordul data din 2019 și fusese stabilit de Emil Nestor, un fost pilot, care, în 2019 și 2020, a bătut toate recordurile de la noi, de pe toate traseele. Am vrut să dobor recordul de anul trecut, am forțat cât de tare am putut, dar nu ne-a ajutat nici vremea, am prins ud cu uscat, la un momemt dat a plouat, iar s-a uscat. Nu ne-a ajutat vremea. Ne-am apropiat atunci la un trei secunde de record, e destul de mult, iar în acest an am reușit să bat recordul cu 0,4 și l-am bătut în ultima urcare de concurs. A fost foarte greu, am și riscat. Le-am și zis băiețlor și staff-ului meu, în momentul în care am plecat pe probă: «Dacă auziți ceva pe stație că am sărit, sar doar în finiș, pentru că vreau să-l fac în plin». Finișul e o zonă foate periculoasă. În plin însemna 208 - 209, pe un sector de trei viraje. Și l-am făcut în plin, nu s-a întâmplat nimic, am bătut recordul“, punctează Emil Ghinea.
 
Piese făcute de tatăl său, trimise în SUA
 
Campionul absolut din 2024 este aproape de motorsport din copilărie. Prefera să stea la garajul din Mangalia, lângă mașini, decât să meargă la plajă.
 
„În garaj, cam acolo mi-am petrecut copilăria. Poate că unii se duceau la plajă, bine și eu mergeam, dar stăteam mult cu Calu în garaj. La început, nu făceam nimic, doar mă uitam la ce face. Tata avea și el un garaj alături, el e la bază frezor - strungar, are 78 de ani, face și acum asta, sunt piese pe mașină făcute de el. Am piese făcute de el pe care le-am trimis în SUA, pentru o mașină asemănătoare, anul acesta. Practic, m-am învârtit numai printre fiare“, arată Emil Ghinea.
 
„Îmi place enorm să merg cu «nebunia» asta de mașină“
 
Cea mai mare „nebunie“ în motorsport a campionului din Mangalia este trecerea la bolidul Norma M20F Evo, anterior Emil concurând pe un Renault Clio V6 Trophy.
 
„Sunt o grămadă de colegi care îmi cer părerea și vor să treacă la așa ceva, iar eu la majoritatea le zic: «Băi, nu». E mult mai ușor de mers cu un turism, care nu generează costurile de la mașina asta și nu te expune atât de mult. În ea te expui mai mult, dar, sincer, nu m-aș mai întoarce niciodată în turism, atât de mult îmi place să merg cu «nebunia» asta de mașină și atât de multă siguranță îmi oferă mie din interior, deși eu spun că nu e la fel de sigură ca un turism. Suntem ca un tot amândoi“, menționează Emil Ghinea.
 
Nunta, în funcție de calendarul competițional
 
Morotsportul a devenit un mod de viață pentru Emil Ghinea și mecanicii săi, iar un episode povestit de campion e grăitor în acest sens.
 
„Am primit propunere să fiu naș la o nuntă și le-am spus că, dacă vor să fiu eu naș, să pună nunta în funcție de calendarul meu competițional. Viața mea și a mecanicilor mei se învârte în jurul sportului cu motor, care a devenit un mod de viață pentru noi“, a mai spus Emil Ghinea.              
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Emil Ghinea
 
Citește și:
 
Pilotul Emil Ghinea, din Mangalia, câștigător la Reșița al treilea an la rând. „O altă etapă de poveste! Am găsit formula perfectă!“ (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii