Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:04 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectivă Anul 2021 în sportul constănțean. Medalii, bucurii și tristeți, ieșiri din scenă, dar și un brand celebru readus în prim plan

ro

29 Dec, 2021 00:00 4482 Marime text
  • Sportul constănțean a suferit și în acest an de pe urma pandemiei de coronavirus.
  • 2021 a fost și anul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, competiție la care Constanța a avut mai mulți reprezentanți.
  • După competiția din Japonia, gimnasta Maria Holbură a anunţat că îşi încheie cariera de gimnastă.
 
Sportul constănțean a suferit și în 2021 de pe urma pandemiei de coronavirus, echipele, cluburile și jucătorii trebuind să respecte măsuri sanitare, iar spectatorii având acces (ori acces limitat) în tribunele stadioanelor sau ale sălilor de sport în funcție de rata incidenței cazurilor confirmate cu COVID -19 pe localități.
 
2021 a fost și anul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, competiție la care Constanța a avut mai mulți reprezentanți, participând însă și sportivi originari din municipiu și județ, dar legitimați în prezent la alte cluburi din țară. La gimnastică a evoluat Maria Holbură (reprezentanta CS Farul Constanța), iar la întrecerea din Japonia au evoluat în competiția de fotbal și cinci jucători de la Farul Constanța: Marian Aioani, Radu Boboc, Virgil Ghiță, Andrei Ciobanu și George Ganea. Competiția olimpică de lupte a avut-o la start și pe Andreea Ana, sportivă legitimată la CSA Steaua, dar originară din Mangalia, acolo unde a început luptele şi a fost formată în acest sport. La tenis de masă, selecționerul echipei feminine a României (pentru a cincea oară la o ediție a JO) a fost reputatul tehnician Viorel Filimon (antrenor la LPS „Nicolae Rotaru“ Constanța și la CS Farul), iar din delegația tricoloră pentru Tokyo au mai făcut parte constănțeni: sportiva Eliza Samara (în prezent legitimată la CSA Steaua București), antrenorul Andrei Filimon și psihologul sportiv Mioara Șincan.  
 
Sportiv originar din Ostrov, participant la Jocurile Olimpice
 
La natație, din lotul României a făcut parte și tânăra înotătoare Bianca Costea, născută la Galați, legitimată la CSA Steaua, dar elevă la LPS „Nicolae Rotaru“ Constanța. La fotbal, unul dintre portarii tricolori a fost Mihai Popa, de la Astra Giurgiu, dar de loc din Constanța. Iar în lotul de canotaj au făcut parte și Ioan Prundeanu, fost la LPS „Nicolae Rotaru“, dar și Constantin Adam, originar din Ostrov. Lotul feminin de baschet 3X3 a participat la Tokyo avându-i ca antrenor secund pe Alexandru Olteanu (principal la BC Athletic Constanța), iar ca team manager pe Andrei Talpeș (conducător la gruparea de pe litoral). Ambii nu au fîcut însă deplasarea în Japonia, sprijinind echipa pe parcursul competiției din țară. 
 
Maria Holbură și-a încheiat cariera de gimnastă
 
Deși nu s-a calificat în finală, gimnasta legitimată la CS Farul a rămas cu bucuria evoluției olimpice, o întrecere la care gimnastica românească a avut numai trei reprezentanți: ea, Larisa Iordache şi Marian Drăgulescu. După JO, Maria a anunţat însă că îşi încheie cariera în gimnastică! „Multe nu am de spus. Am decis să pun capăt carierei mele de gimnastă și le mulțumesc tuturor celor care au făcut parte din ea. Sunt foarte mândră de mine și de ceea ce am reușit sa realizez până acum“, a fost fost mesajul sportivei de pe litoral.
 
Golul României, în urma cornerului bătut de Ciobanu
 

Echipa națională de fotbal Under-23 a României a înscris un singur gol la Jocurile Olimpice din Japonia, la 1-0 cu Honduras, nereușind să depășească grupa B. Reușita a fost de fapt un autogol, în urma unui corner executat de Andrei Ciobanu. La 20 de ani, Andreea Beatrice Ana a fost la prima participare la Jocurile Olimpice, evoluând la categoria 53 kg, pe parcursul căreia a întâlnit-o și pe Vanesa Kaladzinskaya, din Belarus, dublă campioană mondială și europeană, care s-a impus prin superioritate tehnică. Echipa feminină de tenis de masă s-a clasat pe locul cinci la Jocurile Olimpice, după ce a cedat în sferturile de finală cu 1-3 în fața selecționatei din Hong Kong. La canotaj, Constantin Adam a participat în echipajul de 8+1 masculin al României, clasat la final pe locul şapte, iar Ioan Prundeanu a făcut parte din echipajul de dublu vâsle masculine, care a terminat cursa pe locul 3, clasându-se pe poziția 9 la general.
 
FC Viitorul, din nou în play-out, dar și în cursă pentru Conference League
 
La fotbal, FC Viitorul a început sezonul 2020/2021 cu antrenorul spaniol Ruben de la Barrera pe banca tehnică, dar a încheiat stagiunea cu Cătălin Anghel, după ce, pe parcurs, a antrenat echipa de pe litoral și Mircea Rednic. Participantă pentru al doilea an consecutiv în turneul play-out al Ligii 1, FC Viitorul a trebuit să lupte în sezonul trecut până în ultima etapă pentru a fi sigură de evitarea barajului pentru rămânerea în Liga 1. Echipa constănţeană a reuşit să-şi atingă obiectivul în urma victoriei din runda de final, 1-0 la Ovidiu cu Astra Giurgiu, succes care a completat o serie pozitivă de patru etape la rând în care FC Viitorul nu a cunoscut înfrângerea. În acest interval, care s-a dovedit hotărâtor în ce priveşte salvarea, formaţia de pe litoral a înregistrat un egal şi trei victorii, cea cu Astra fiind a treia consecutivă. Totodată, Viitorul a fost în cursă pentru accederea în competiția europeană Conference League, ajungând până în finala barajului, în care a cedat în deplasare, scor 0-1 (Aganovic 42), cu Sepsi Sf. Gheorghe, care a prins astfel Europa.
 
Cele mai bune cifre dintre toţi jucătorii României
 
FC Viitorul a avut trei jucători, fundaşul Radu Boboc, mijlocaşul Andrei Ciobanu şi atacantul George Ganea, în lotul României care a participat în 2021 la turneul final al Campionatului European de tineret. Chiar dacă tricolorii nu au trecut de grupă, ei au părăsit competiţia neînvinşi, iar Andrei Ciobanu a avut cele mai bune cifre dintre toţi jucătorii României. Tricolorii au remizat cu Ţările de Jos (Olanda), 1-1, şi cu Germania, 0-0, şi au învins Ungaria (2-0), dar, deşi au acumulat cinci puncte, la fel ca Ţările de Jos şi Germania, nu au mers mai departe.

 
Toate echipele Academiei Hagi, pe locul întâi
 
În ce privește Academia Hagi, echipele sale au continuat să se afle în prima linie a întrecerilor naționale juvenile, continuând să câștige în continuare titluri și medalii. În acest sezon, situația se menține, iar, la jumătatea întrecerilor în care sunt angrenate, formațiile Centrului de Copii și Juniori al Academiei Hagi domină competițiile (din Liga Elitelor până în campionatele județene), conducând detașat în clasamente, o situație devenită tradițională pentru structura fotbalistică de pe litoral.
 
Brandul Farul Constanța a revenit în Liga 1
 
În sezonul trecut al Ligii a 2-a, FC Farul Constanța, în continuare cu Ianis Zicu antrenor, a ratat la mustață calificarea în play-off (în primele șase echipe), unde putea lupta pentru promovare. „Marinarii“ s-au clasat pe poziția a șaptea și au evoluat astfel în play-out.
 
Prin luna mai însă, au început să apare zvonuri despre o fuziune între FC Farul și FC Viitorul, care, în cele din urmă, s-au adeverit, luând forma unirii din luna iunie dintre cele două grupări. Brandul Farul Constanța a revenit astfel, după mai mulți ani, în prim planul fotbalului românesc, în Liga 1, sub bagheta lui Gică Hagi, artizanul unirii, care s-a întors cu această ocazie pe banca tehnică, după ce luase pauză de la antrenorat un sezon. Unirea s-a produs la toate nivelurile între cele două cluburi, administrativ și sportiv (la nivel de echipe), iar Farul Constanța a pornit la drum cu trei acționari, Gică Hagi, Ciprian Marica și Zoltan Iașko. Iar finele anului 2021, după 21 de meciuri jucate, îi găsește pe „marinari“ pe loc de play-off, șase, cu 32 de puncte, după nouă victorii, cinci egaluri și șapte înfrângeri, golaveraj 23-13.

Atacantul Farului, Jefte Betancor, este golgeterul la zi al campionatului, cu 11 reușite, iar echipa de pe litoral are a doua cea mai bună apărare a campionatului, după cea a campioanei CFR Cluj, care a primit numai opt goluri. Înconjurată de dragostea fanilor, Farul a avut un parcurs apreciabil pe teren propriu, în care a câștigat aproape toate meciurile, cu excepția a două eșecuri, cu FCSB și CFR Cluj. În deplasare însă, parcursul a fost unul inconstant.    

Fostul mare fotbalist Gică Popescu, președintele Farului Constanța, își va continua munca la Guvernul României, în calitate de consilier pe probleme de sport al premierului Nicolae - Ionel Ciucă. Fostul căpitan al Naționalei României a fost consilier onorific la Guvernul anterior, ocupându-se de coordonarea Comitetului interministerial pentru EURO 2020.
 
Unirea Constanța: De la Ianis Zicu la Leonard Strizu  
 
În ediția 2021/2022 a Ligii a 2-a, județul Constanța este reprezentat, pe locul vacant lăsat de FC Farul, de echipa Unirea Constanța. Înaintea startului stagiunii, în Comitetul de Urgență al Federației Române de Fotbal, s-a aprobat schimbarea denumirii Asociației Fotbal Club Farul Constanța în Asociația Fotbal Club Unirea Constanța. „Reprezentăm județul Constanța, vom juca meciurile de pe teren propriu pe cocheta arenă de la Techirghiol, dar inima noastră bate pentru Mangalia. Vrem să reprezentăm cu cinste orașul și fanii din Mangalia și din toată partea de Sud a Litoralului!“, a fost un mesaj al clubului din startul sezonului, unul început cu Ianis Zicu pe banca tehnică, continuat cu Dumitru Faitaș (tehnician din Centrul de copii și junior, interimar), iar în prezent principal fiind Leonard Strizu, înscăunat odată cu remanierea de substanță a lotului de jucători cu care Unirea începuse campionatul. În prezent, lotul e format în majoritate din fotbaliști din curtea FCSB, iar, la finele lui 2021, Unirea se află în clasament pe locul 17 (din 20 de formații), cu opt puncte, având două victorii, două egaluri și 12 înfrângeri, golaveraj 13-44.
 
Farul II a pornit ca din pușcă
 
În Liga a 3-a, cele două formații din județul Constanța, Farul Constanța II și Gloria Albești, sunt repartizate în seria a treia, iar la finele anului, ocupă locurile patru, cu 27 de puncte (Farul II), respectiv cinci, cu 25 de puncte (Gloria Albești). Farul II (antrenori, Sorin Rădoi și Stere Banoti) a început excelent campionatul, câștigând primele șase meciuri, golaveraj 18-3, și conducând cu autoritate în clasament. În următoarele nouă etape însă, echipa de pe litoral a înregistrat doar două victorii, pierzând patru meciuri, iar alte trei încheindu-le la egalitate și coborând în ierarhie. Echipa secundă a „marinarilor“ are ca obiectiv în primă fază clasarea în primele patru echipe, pentru a prinde turneul play-off.
 
HC Dobrogea Sud a încheiat anul pe prima poziție în campionat
 
Vești bune și de la handbal, unde HC Dobrogea Sud Constanța a terminat anul pe locul întâi în Liga Națională, cu 40 de puncta acumulate în primele 15 meciuri din sezonul 2021/2022. HCDS are 13 victorii, un egal și o înfrângere, golaveraj +54 (379-325), iar succesul din deplasare cu HC Buzău 2012, din ultima etapă a anului, a fost al cincilea la rând (din tot atâtea meciuri) cu George Buricea în funcția de antrenor principal. Secund în ultimii ani al lui Djordje Cirkovic, George Buricea a trecut principal, după ce antrenmorul sârb a decis să întrerupă colaborarea cu HCDS. „Delfinii“ nu au mai pierdut un punct în Liga Zimbrilor din 17 octombrie, când au făcut egal în deplasare cu CSM Bacău, de atunci urmând opt victorii consecutive. Singurul eșec al HCDS din prima parte a sezonului a fost cel din fieful lui Dinamo, la începutul lunii octombrie. Echipa de pe litoral are cea mai bună apărare din campionat, aducând la Constanța și Supercupa României. În ediția trecută de campionat, echipa constănțeană s-a clasat pe locul trei, iar în Cupa României a fost finalistă, învinsă în meciul pentru trofeu de Dinamo.
 
În cupele europene, HCDS a evoluat în European League și nu a reușit să pătrundă în grupele competiției, oprindu-se în turul doi preliminar, eliminată de echipa poloneză Orlen Wisla Plock, care a câștigat cu 25-14 în tur, iar la Constanța a cedat cu 20-26. La loturile naționale, HCDS a continuat și în 2021 să aibă convocați, atât la seniori, cât și la juniori.
 
CS Medgidia, pe primul loc la finele returului
 
În eșalonul secund, Divizia A, în întrecerea masculină, CS Medgidia (antrenori, Ionuț Deli-Iorga și Adrian Georgescu) a încheiat returul pe primul loc și merge mai departe în competiție, alcătuindu-se o grupă de opt, din care, la final, primele două clasate vor promova direct, iar următoarele două vor juca baraj de promovare / menţinere în Liga Naţională. Echipa secundă a HC Dobrogea Sud Constanța se află pe poziţia a şaptea în clasament, cu zece puncte, în timp ce, în competiția feminină, CSU Neptun Constanța ocupă poziția secundă la finele lui 2021.
 
Simona Halep, ghinion cu accidentările
 
Simonei Halep anul 2021 i-a adus și bucurii, și neîmpliniri. Fostul număr unu mondial a plusat pe plan personal, căsătorindu-se cu jumătatea sa, Toni Iuruc, iar cununia civilă și petrecerea care a urmat desfășurându-se în Mamaia. Pe plan sportiv însă, Simona s-a lovit de mai multe probleme medicale, cea mai importantă, ruptură musculară la gambă, suferind-o la tuneul de la Roma, pe 12 mai. Din această cauză, Simona Halep nu a putut participa la turneele de Mare Şlem de la Roland Garros şi de la Wimbledon, dar nici la Jocurile Olimpice. Campioana nu a avut continuitate pe parcursul lui 2021, an pe care l-a încheiat pentru prima dată din 2013 încoace fără turneu câștigat, neparticipând nici la Turneul Campioanelor. Simona a bifat doar o finală, două semifinale și trei sferturi, ajungând pe locul 20 WTA. La 30 de ani, Simona continuă însă în tenis, pasiunea pentru sportul care i-a schimbat viața continuând să fie puternică.  
 
Horia Tecău se retrage din activitatea competițională
     
Celălalt campion la tenis al Constanței, Horia Tecău, și-a anunțat pe finalul acestui an retragerea din activitate, la 36 de ani, însă multiplul câștigător de Mare Șlem a lăsat de înțeles că ar mai putea evolua o întâlnire în Cupa Davis pentru România, în 2022, în calificările pentru un loc la turneul final. Pe parcursul acestui an, Horia a evoluat la dublu alături de un alți parteneri, debutând în 2021 alături de brazilianul Marcelo Melo, iar ulterior continuând împreună cu germanul Kevin Krawietz, cei doi încheind anul în această formula, cu evoluțiile de la Turneul Campionilor. Perechea Tecău - Krawietz a câștigat turneul de la Halle și a fost finalistă la Hamburg, Barcelona și Rotterdam.
 
La volei, CS Medgidia e calificată în sferturile Challenge Cup
 
Într-o continuă ascensiune după promovarea din 2019 în prima ligă de volei feminin din România, CS Medgidia a obținut la finele sezonului trecut, pe care l-a încheiat pe locul patru, calificarea în premieră în cupele europene. Iar finalul acestui an găsește formația pregătită de Florin Voinea și Radu Began angrenată pe trei fronturi, campionat, Cupa României și întrecerea continentală Challenge Cup, performanțe de subliniat, în condițiile în care CS Medgidia este singura formație din Divizia A1 care nu are în lot nicio stranieră! În Challenge Cup, formația din județul Constanța este calificată în sferturi, pătrunzând între cele mai bune opt echipe ale întrecerii după ce a trecut de două tururi, dispunând (de fiecare dată tur - retur) de Kastela (Croația) și de Hapoel Kfar Saba (Israel). În sferturi, CS Medgidia se va duela cu Tent Obrenovac, din Serbia. 
 
Rugby: Tomitanii Constanța, al treilea an în SuperLigă, dar cel mai greu
 
Rugby-ul constănțean a fost reprezentat în 2021 la nivelul primei divizii de seniori (SuperLiga) în continuare de Tomitanii Constanța, aflată pentru al treilea sezon la rând în eșalonul de elită. Acesta a fost însă și cel mai dificil, din pricina gravelor probleme financiare cu care s-a confruntat gruparea de pe litoral, care au afectat clubul la toate nivelurile. Mare parte din campionat, efectivul de jucători a fost alcătuit din tineri rugbyşti de pe plan local (de la LPS „Nicolae Rotaru“ Constanţa şi de la CS Cleopatra Mamaia, născuţi în 2002), dintr-un grup care a putut fi menţinut din vechiul lot, dar şi din rugbyşti reactivaţi, care au evoluat pe bază de contracte de voluntariat! Mai mult, pentru a întregi lotul, s-a legitimat şi preşedintele clubului, Cristian Cojocaru (46 de ani), care a şi jucat şi a înscris! Echipa s-a adâncit în subsolul clasamentului, însă, din toamnă, fostul rugbyst Ionel Rusen și un grup de oameni de afaceri au decis să sprijine gruparea de pe litoral. Echipa a fost întărită la nivelul lotului de jucători (cu rugbyști din străinătate) și a fost instalat și un staff tehnic exclusiv neo-zeelandez. În cele din urmă, Tomitanii (a cincea în ierarhie în campionatul precedent) s-au clasat în 2021 pe locul șase, ultimul, în SuperLigă. Ca și în stagiunea trecută, echipa de pe litoral s-a duelat pentru locurile 5-6 cu U Cluj, care acum a avut succes.
 
CS Năvodari, din nou vicecampioană
 
În eșalonul secund al rugby-ului românesc, Divizia Națională de seniori, CS Năvodari (antrenori, Cristian Husea, Cornel Suciu și Virgil Năstase) s-a menținut și în acest an pe podium, cucerind medalia de argint și repetând astfel performanța din anul precedent. În ultimii ani din competiție, formația din Năvodari a obținut o medalie de aur, trei de argint și două de bronz!
 
La juniori, LPS „Nicolae Rotaru“ a înregistrat în 2021 12 victorii și o înfrângere în 13 meciuri, încheind anul în Campionatul Național de Under-19 pe primul loc în clasament, deși s-a confruntat și cu rugbyști mai mari ca vârstă.  
 
Tenis de masă: Recolta de medalii e tot bogată

Izvorul nesecat de talente al tenisului de masă din Constanța a scos la iveală o sumedenie de medalii și în 2021, atât în competițiile naționale, cât și în cele internaționale. Sportivele de la LPS „Nicolae Rotaru“ și CS Farul, antrenorii Viorel Filimon, Andrei Filimon, Elena Sebe, Anamaria Sebe și psihologul Mioara Șincan au continuat să facă o echipă solidă și pentru loturile naționale ale României, urcând pe podium la toate categoriile de vârstă, fie că a fost vorba de Campionat Mondial, European sau Balcanic ori alte competiții.
 
Elena Zaharia, Camelia Mitrofan și Bianca Mei-Roșu au făcut parte din echipa României medaliate cu bronz mondial la junioare, iar, la aceeași întrecere, Bianca Mei-Roșu a devenit vicecampioană mondială la dublu mixt. Senioarele au obținut argintul la Europenele de la Cluj, sub tricolor jucând și Eliza Samara, care reprezintă acum CSA Steaua București. La Campionatul Balcanic de seniori, Alina Zaharia a cucerit patru medalii, dintre care două de aur. La Campionatul European Under-19, Elena Zaharia și Camelia Mitrofan au făcut parte din echipa României medaliată cu aur.
 
Nu în ultimul rând, la Campionatul Balcanic rezervat juniorilor 1 și 2, întrecere la care au cucerit medalii și trei constănțence de la LPS „Nicolae Rotaru“, Elena Zaharia, Andreea Teglaș (la junioare 1) și Bianca Mei-Roșu (la junioare 2). Astfel, Elena Zaharia a devenit campioană balcanică la simplu și la dublu mixt, iar la dublu fete Elena și Andreea Teglaș au cucerit medalia de argint. Totodată, echipa de junioare 1 a României, formată din Elena Zaharia, Andreea Teglaș, Evelyn Ungvari, Adela Strună, a fost medaliată cu bronz. În concursul junioarelor 2, Bianca Mei-Roșu a urcat de două ori pe podium, obținând aurul la dublu mixt și bronzul la dublu fete.
 
Baschet: Pe podium în competițiile 3X3
 
La baschet, Constanța a continuat să fie reprezentată în prima ligă de BC Athletic Neptun Constanța (la masculin) și de Phoenix CSU Simona Halep (la feminin). Ambele echipe au obținut rezultate deosebite la baschet 3X3. BC Athletic Neptun a câştigat a doua oară consecutiv Cupa României la baschet 3X3, cu ocazia întrecerii desfăşurate la Arena de Baschet din București. Totodată, la masculin, echipa de pe litoral a devenit campioană a Ligii Naționale de baschet 3X3, iar în întrecerea feminină a obținut medaliile de argint. În Cupa României de baschet feminin 3x3, Phoenix CSU Simona Halep Constanța a urcat pe podium, ocupând locul trei, iar premiul bănesc obținut, de 1.500 de euro, donându-l pentru două familii cu o situație grea din Ciocârlia, în sprijinul cărora a demarat și o campanie de ajutorare. În sezonul trecut al Ligii Naționale, Phoenix CSU Simona Halep s-a clasat pe locul șase. 
 
Gimnastică: Mara Ceplinschi, finalistă la Europene și Mondiale
 
O altă gimnastă constănțeană, Maria Ceplinschi, de la CS Farul Constanţa, în vârstă de 16 ani, a reuşit să se califice în două finale la Campionatul Mondial de senioare, întrecere disputată în Japonia, la Kitakyushu, la care România a fost reprezentată doar de ea și de Marian Drăgulescu. Prezentă în premieră la un Campionat Mondial de senioare, Mara a trecut la senioare în acest an şi face parte din programul „Țară, țară, vrem campioane”. Ea se pregătește la Deva cu un colectiv tehnic condus de Lucian Sandu, iar la CS Farul o are antrenoare pe Carmen Traicu. La Campionatul Mondial, gimnasta constănţeană a acces în ultimul act la individual compus şi la sol. În prima secţiune a ocupat locul 16, iar la sol s-a clasat pe o onorantă poziție a șasea.

Tânăra gimnastă a concurat în acest an și la Campionatul European de senioare de la Basel (Elveţia), ea fiind singura gimnastă de la Constanţa participantă la întrecerea continentală. Mara a reuşit să se califice în finala de la sol, ocupând locul cinci. Mara Ceplinschi a trecut din acest an la senioare, iar debutul la această categorie de vârstă, la prima ei competiţie majoră de senioare, întrecerea continentală din Elveţia, a fost unul dătător de speranţe, fiind confirmat ulterior de evoluțiile de la Mondiale.
 
La gimnastică artistică, CS Farul Constanța și CSS1 Constanța au continuat să obțină titluri și medalii și în 2021 la Campionatele Naționale, dar și la diferite cupe desfășurate în străinătate. Sportivele de pe litoral au urcat pe podium și la gimnastică ritmică, pe lângă CSS1 Constanța obținând rezultate deosebite și Victoria Cumpăna.
 
Maria Fumea, membru în Comitetul Executiv al FIG
 
Nu în ultimul rând, în 2021, Federația Română de Gimnastică și-a alea prin vot structura de conducere pentru următorii patru ani, cu prilejul Adunării Generale de la Ploiești. În structurile forului au fost alese şi două reprezentante ale Constanţei, Marcela Fumea (ca vicepreşedinte) şi Cristiana Spînu (ca membru). Ambele activează în gimnastica aerobică, fiind tehniciene de ţinută. Marcela Fumea îi antrenează pe seniorii CS Farul Constanţa, dar este şi antrenor principal la lotul naţional de seniori. Cristiana Spânu lucrează cu juniorii, atât la CSS1 Constanţa, cât şi la CS Farul, având şi funcţia de antrenor principal la lotul naţional de juniori.
 
Ulterior, Maria Fumea a fost candidatul FRG la funcţia de membru în Comitetul Executiv al Federației Internaționale de Gimnastică și a concurat cu succes la cel de-al 83-lea Congres al forului mondial, care s-a desfășurat în Antalya. Personalitate a gimnasticii românești, Maria Fumea este și arbitru internaţional şi membru al Comitetului Tehnic al Federaţiei Internaţionale de Gimnastică. De asemenea, fosta mare gimnastă constănțeană Cătălina Ponor a fost aleasă prin vot membru în Comisia Sportivilor din Federația Internațională de Gimnastică. Cătălina Ponor a împlinit 34 de ani în luna august 2021 și este multiplă campioană olimpică, europeană şi medaliată mondială, dar și cetățean de onoare al municipiului de la malul mării. Fosta sportivă ocupă un loc de frunte în istoria gimnasticii mondiale, fiind medaliată de cinci ori la Jocurile Olimpice, iar în 2004, la Atena, devenind triplă campioană olimpică!
 
Nicolae Forminte a ieșit la pensie
 
Tot în acest an, constănţeanul Nicolae Forminte, antrenor de gimnastică de talie mondială şi fost antrenor coordonator al lotului olimpic feminin al României, a împlinit vârsta de 65 de ani şi şi-a încheiat activitatea la CS Farul Constanţa, ieşind la pensie.
 
Gimnastică aerobică: Pe podiumul continental și mondial
 
La gimnastică aerobică, CS Farul Constanța continuă să dea grosul lotului național de seniori, dar de pe litoral s-au remarcat în mod deosebit în ultimii ani și sportivi la nivel juvenil, cum sunt Leonard Manta (CS Farul; antrenor, Cristina Dulgheroiu) şi Mădălin Boldea (CSS1; antrenor, Cristiana Spînu). În 2021, la ediţia a noua a Campionatului Mondial de gimnastică aerobică pentru juniori, „Aerobic Gymnastics World Age Group Competition”, care s-a disputat în Azerbaidjan, la Baku, Leonard Manta a obţinut trei medalii (argint la trio şi bronz la grup şi la individual), în timp ce Mădălin Boldea a cucerit argintul la aerobic dance. Cei doi au urcat pe podium și la Campionatul European de gimnastică aerobică pentru juniori, de la Pesaro (Italia). Astfel, Mădălin a cucerit aurul la Aerobic Dance și a luat argint la echipe și la trio, iar Leonard Manta a urcat și el de trei ori pe podium, obținând argint pe echipe și la grup și bronz la trio.
 
La seniori, rezultate deosebite pe plan extern au obținute de reprezentanții CS Farul (antrenor, Maria Fumea) la: Campionatul Mondial de la Baku (Azerbaidjan) - Bianca Becze - locul 2 la echipe, 4 la aerobic dance, Gabriel Bocșer - 1 la grup, 2 la echipe, 4 la individual, 5 la trio; Mădălina Cucu - 1 la grup, 2 la echipe, 3 la trio, 4 la individual; Sandra Dincă - 2 la echipe, 4 la aerobic dance; Mihai Popa - 1 la grup, 2 la echipe, 5 la trio; Alina Radu - 2 la echipe, 4 la aerobic dance; Daniel Țavoc - 1 la grup, 2 la echipe, 3 la trio; la Campionatul European de la Pesaro (Italia) - Gabriel Bocșer - 1 la grup, 2 la echipe, 6 la individual, 6 la trio; Mădălina Cucu - 1 la grup, 2 la echipe, 2 la trio, 3 la individual; Mihai Popa - 1 la grup, 2 la echipe, 2 la perechi mixte, 6 la trio; Daniel Țavoc - 1 la grup, 2 la echipe, 2 la trio; Bianca Becze - 2 la echipe, 3 la aerobic dance; Sandra Dincă - 2 la echipe, 3 la aerobic dance, 4 la perechi mixte; Alina Radu - 2 la echipe, 3 la aerobic dance.  

Triatlon: Antoanela Manac a ratat la mustață Jocurile Olimpice

Cunoscuta campioană la triatlon din Constanţa Antoanela Manac a ratat la mustaţă calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, ea fiind prima în afara listei! Iniţial, performera de pe litoral apărea pe lista oficială a sportivilor cu bilet de Japonia, însă, la numai un weekend distanţă, câteva rezultate complet neprevăzute au schimbat ierarhia World Triathlon. Oricum, chiar şi aşa, cu Anto în afara listei, rezultatele şi performanţele sale din ultimii ani (care au dus-o atât de aproape de JO) rămân, fiind cu atât mai preţioase cu cât sportiva îşi dedică timpul şi unui alt domeniu, în afară de triatlon, Medicina, constănţeanca fiind în prezent medic rezident! Nu în ultimul rând, dacă se foloseau aceleași criterii de calificare ca la JO Londra şi JO Rio, Antonela ar fi fost calificată la Tokyo.
 
Natație: Patrick Dinu, vicecampion european
 
Pentru natația constănțeană, anul 2021 a adus ca performanță de vârf (pe lângă medaliile și recordurile de la Campionatele Naționale și de la alte întreceri interne, dar și de la alte concursuri de peste hotare) - medalia de argint la Campionatul European de juniori, prin Patrick Dinu, care a început natația la Atena Sport Club Constanța, iar în prezent e legitimat la CS Farul Constanța (antrenor, Răzvan Florea). La întrecerea continentală de la Roma, Patrick (16 ani) a devenit vicecampion continental cu ștafeta de 4x100 m liber a României. din care au mai făcut parte David Popovici, Mihai Gergely și Ștefan Cozma. Constănțeanul a fost ultimul schimb. 
 
Box: Amalia Niță, regina Europei
 
La box, în 2021, Amalia Niță, sportiva originară din comuna constănțeană Lumina, dar care e legitimată actualmente la CSM Danubiu Tulcea, a realizat marea performanță de a deveni (într-o manieră clară) campioană europeană de junioare, cucerind medalia de aur la categoria 63 kg, cu ocazia întrecerii continentale găzduite de capitala Georgiei, Tbilisi, la care Maria Cimpoeru, de la CS Năvodari (antrenori, Marcel Jipeanu și Ferodin Ablalim), a fost sfertfinalistă. Titlul de regină a Europei s-a adăugat și altor rezultate deosebite obținute pe plan intern în acest an de Amalia, care a fost desemnată sportiva anului 2021 în județul Tulcea la sporturi olimpice.  
 
Bronz pentru Bogdan Nicușor Trifu
   
De asemenea, medaliat la Europene, dar la întrecerea pentru cadeți (sportivi Under-15), de la Sarajevo (Bosnia-Herțegovina), a fost și un pugilist de la CS Medgidia, Bogdan Nicușor Trifu (antrenori la club, Avram Prică şi Calu Mustafa). Trifu a obținut bronzul la categoria 57 de kilograme. Pe plan intern, la Naționale și la Cupe ale României, la diferite categorii de vârstă, au urcat pe podium reprezentanți ai CS Farul Constanța, CS Năvodari, CS Medgidia și Axiopolis Cernavodă, iar o competiţie de top din calendarul Federaţiei Române de Box, Campionatul Național de box feminin s-a desfășurat în Sala Sporturilor „Chimia“ din Năvodari. Nu în ultimul rând, județul Constanța s-a remarcat în 2021 și în alte sporturile de contact.
 
Canotaj: Campioni mondiali
 
Remarcați la întrecerile naționale, sportivii de pe litoral de la canotaj au avut în 2021 rezultate imporante și pe plan extern. De pildă, la Campionatul European pentru juniori, competiție desfășurată în Germania, la Munchen, din echipajul medaliat cu aur de 8+1 masculin a făcut parte și un sportiv legitimat la LPS „Nicolae Rotaru“ Constanța, Eduard Angel Moldovan. Clubul Sportiv Universitar Simona Halep Constanța a obținut și el medalii la competiția din Germania, prin cinci sportive! Elena Robitu a obținut aurul cu echipajul de patru rame feminin, în timp ce Mariana Dumitru, Elena Mocanu, Alexandru Rușcuță și Victoria Petreanu au concurat în echipajul feminin de 8+1, care a fost medaliat cu argint.
 
Nu în ultimul rând, la Campionatul Balcanic la canotaj, întrecere care s-a disputat la Struga, în Macedonia de Nord, printre cei care au urcat pe podium s-au numărat și reprezentanți ai Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ Constanța: Constantin Filip și Denis Totolici – locul 1 în proba de 4 rame; Sergiu Anfimov – locul 3 în proba de 4 vâsle; Denis Totolici și Constantin Filip – locul 3 în proba de 8+1 rame; Sergiu Anfimov – locul 3 în proba de dublu vâsle.
 
La Constanța, a fost lansată disciplina Coastal Rowing
 
Legat de canotaj, în această vară la Constanța a avut loc, în premieră națională, evenimentul de lansare a unei noi discipline în canotaj, Coastal Rowing (canotaj de coastă), ce va fi inclusă în programul Jocurilor Olimpice de la următoarea ediție, cea de la Paris, din 2024. Gazda evenimentului a fost celebra Elisabeta Lipă, președintele Federației Române de Canotaj, multiplă campioană olimpică la canotaj, maestră emerită a sportului, iar în anul 2000 declarată de către Federația Internațională de Canotaj cea mai bună canotoare a secolului XX. La evenimentul „Împreună facem valuri“, au fost prezente nenumărate personalități sportive locale și naționale, mari campioni români, dar și oficialități locale.

De la LPS „Nicolae Rotaru“ George Tența (antrenor, Ionel Rață) a ocupat locul patru la Campionatul Mondial de kaiac-canoe juniori, la K2X500 m. La competiția din Portugalia, Nicoleta Belibou, de la CS Farul (antrenor, Gabriel Aftenie), a fost a cincea la K2X500 m. 
 
În topurile Federației Române de Lupte
 
Și luptele constănțene au avut un an îmbelșugat, cu multe medalii la Campionatele Naționale, dar și la Europene și Mondiale. Federația Română de Lupte și-a desemnat laureații lui 2021, iar sportiva anului a fost desemnată Andreea Ana, de la CSA Steaua București, dar originară din Mangalia. De asemenea, în clasamente au fost incluși alți patru constănțeni: Răzvan Arnăut (CS Farul Constanța, antrenor - Grigore Gheorghe) - primul loc la seniori, Alexandra Voiculescu (Poseidon Limanu 2 Mai, antrenori - Cornelius Dorian Trucmel și Alina Ivan) - primul loc la cadeți, Daniel Sandu (CSS Mangalia, antrenor - Marian Oancea) - locul trei la cadeți și Vlad Caraș (CSM Reșița, dar originar din Constanța) - locul trei la lupte pe plajă.
 
Andreea Ana a deprins luptele la Mangalia și a fost lansată în acest sport de antrenorul Marian Oancea. În acest an, pe lângă participarea la Jocurile Olimpice, luptătoarea a realizat o performanță deosebită, scriind o pagină din istoria luptelor românești, după ce a devenit campioană mondială Under-23 la categoria 55 kg, cu ocazia întrecerii desfășurate la Belgrad. Mai mult, acest titlu mondial a fost primul al luptelor feminine din România!

De asemenea, la Campionatul European de seniori din Polonia, Răzvan Arnăut a reuşit să urce pe podium la categoria 60 de kilograme, secţiunea lupte greco-romane, cucerind medalia de bronz.
 
Campionat Mondial de lupte pe plajă găzduit de Constanța
 
În 2021, la Constanța, pe plaja Neversea, s-a desfășurat un eveniment de amploare al luptelor, Campionatul Mondial de lupte pe plajă, iar întrecerea le-a adus reprezentanților cluburilor din județul Constanța medalii la toate categoriile de vârstă.
 
Prima întrecere a fost cea a cadeților, în care recolta de medalii a Constanței a fost cea mai bogată, urcând pe podium trei luptătoare și un luptător. Este vorba de Alexandra Voiculescu, Delia Voiculescu (de la Poseidon Limanu 2 Mai; antrenori, Cornelius Dorian Trucmel și Alina Ivan) - care au cucerit medaliile de aur, devenind campioane mondiale, Bianca Iancău (de la Victoria Cumpăna; antrenor, Vasile Vicol) și Daniel Sandu (CSS Mangalia; antrenor, Marian Oancea) - care au urcat pe treapta a treia a podiumului, intrând astfel în posesia medaliilor de bronz.
 
La junioare, Amalia Rătunzeanu, de la LPS „Nicolae Rotaru“ (antrenori, Ioan Giuglea și Valentin Dobrin), a obținut și ea bronzul, performanță de care a fost aproape și Alina Tabert, de la Victoria Cumpăna (antrenor, Vasile Vicol), care s-a clasat pe locul cinci. De asemenea, o sportivă din Mangalia, formată în lupte în municipiul din sudul litoralului, dar care acum evoluează pentru Rapid București, Ana Maria Pîrvu, a obținut bronzul.
 
În întrecerea seniorilor, a cucerit medalie (bronz) și constănțeanul Vlad Caraș, format în fabrica de campioni de la LPS și care actualmente reprezintă CSM Reșița. Vlad Caraș a avut loc pe podium, tot trei, și la etapa de la Constanța a Beach Wrestling World Series. Din staff-urile tehnice ale loturilor naționale au făcut parte și Cornelius Dorian Trucmel, Marian Oancea (la cadeți și juniori) și Ioan Giuglea (la seniori).    
 
Medaliați și la alte categorii de vârstă
 
Reprezentanții litoralului au urcat pe podiumul international în acest an și la competiții precum Campionatul European de lupte pe plajă rezervat cadeților și juniorilor (din Grecia), Campionatul European de cadeți din Bulgaria sau Campionatul Mondial din Ungaria.
La întrecerea din Grecia, la bogata recoltă de medalii a României au contribuit și sportivi, și sportive de la cluburi din județul Constanța, astfel: la cadeți - Denis Chirică (CSS Mangalia) - argint la categ. 80 kg, Daniel Sandu (CSS Mangalia) - bronz la categ. 60 kg; la cadete - Alexandra Voiculescu (Poseidon Limanu 2 Mai) - aur la categ. 40 kg, Delia Voiculescu (Poseidon Limanu 2 Mai) - argint la categ. 50 kg. Antrenori de pe litoral la lot sunt Marian Oancea, de la CSS Mangalia, și Cornelius Dorian Trucmel, de la Poseidon Limanu 2 Mai.
 
Daniel Sandu a înregistrat un rezultat important și la Campionatul European de cadeți din Bulgaria, la lupte libere, categoria 60 kg, cucerind medalia de bronz. Totodată, Alexandra Voiculescu obținea un nou rezultat de răsunet pentru CS Poseidon Limanu 2 Mai, pentru luptele constănțene și cele românești, devenind, în Ungaria, vicecampioană mondială de cadeți, după ce, în urmă cu o lună, în Bulgaria, obținuse medalia de argint și la Campionatul European de la aceeași categorie de vârstă.
 
Culturism: Vasile Șerban, al 17-lea titlu de campion național
 
Nici reprezentanții secțiilor de culturism și fitness ale cluburilor de pe litoral nu au lipsit de pe podium în 2021, fie că a fost vorba de competiții interne ori internaționale. Pe plan intern, sportivii și sportivele de la CS Farul Constanța și Power Gym Constanța au cucerit, competiție de competiție, aur, argint și bronz, iar, în competițiile veteranilor, Vasile Șerban, de la Power Gym, a ajuns la al 17-lea titlu de campion național masters, realizând această performanță cu puține zile înainte de a împlini 71 de ani!
 
Gabriel Moise, vicecampion mondial la Wheelchair Men's Bodybuilding Open
    
De asemenea, la Campionatul Mondial de culturism și fitness din Spania, de la Santa Susana, Gabriel Moise, de la CS Farul, a cucerit medalia de argint, devenind astfel vicecampion mondial, la Wheelchair Men's Bodybuilding Open, proba rezervată persoanelor cu dizabilități, care concurează într-un scaun cu rotile. Santa Susana găzduise, anterior, și Campionatul European, întrecere la care Cosmin Iancu, de la CS Farul, a cucerit argintul, în proba de culturism clasic, categoria până în 1,71 m. Sportivii de pe litoral și-au pus amprenta în 2021 și pe Campionatul Balcanic de culturism și fitness, desfășurat la Drobeta Turnu Severin, urcând pe podium și reprezentanți ai CS Farul Constanța, Cosmin Iancu, Laurențiu Mihalcea și Crina Orleanu. La seniori, Cosmin Iancu a devenit campion balcanic la culturism classic, categoria 1,71 m, el impunându-se apoi și la open. La juniori 2, Laurențiu Mihalcea a cucerit aurul la culturism, în timp ce Crina Orleanu a devenit campioană la bikini fitness (categoria 1,69 m) la junioare mari, iar la senioare a cucerit bronzul la bikini fitness - categoria 1,67 m și la perechi.
 
Dan Pandelea, în Biroul Federal al FRCF
 
Nu în ultimul rând, în acest an. la Reghin, în judeţul Mureş, s-a desfăşurat Adunarea Generală de Alegeri a Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, eveniment în urma căruia în Biroul Federal a fost cooptat şi un constănţean, Dan Pandelea, preşedintele ACS Power Gym Constanţa. Din 2019, Dan Pandelea activa ca membru în Comisia de Competiţii a FRFC, iar acum face parte şi din Biroul Federal.
 
Haltere: Tată și fiu, pe podium la același concurs!
 
Pentru participarea, încununată de succes, a halterofililor constănțeni la întrecerile interne, anul 2021 a adus un moment memorabil, la faza finală a Campionatului Național rezervat seniorilor, de la Onești, unde fariuștii Aurel și Darius Tătaru, tată și fiu, au avut bucuria de a urca în premieră ambii pe podium la același concurs. În vârstă de 40 de ani la ora concursului, Aurel Tătaru este antrenor la secția de haltere a CS Farul Constanța (alături de Adrian Roșu), dar ambii sunt și sportivi activi și nu e concurs de seniori la care să nu cucerească medalii în continuare. Fiul lui Aurel, Darius, avea 16 ani la data întrecerii, iar la competiția de la Onești a concurat pentru prima dată la Naționalele de seniori, o categorie de vârstă superioară celei a lui. Deși s-a confruntat cu sportivi mult mai în vârstă și mai experimentați ca el, tânărul sportiv a abordat întrecerea cu încredere, cu atât mai mult cu cât, în urmă cu două săptămâni, el devenise triplu campion național la categoria Under-17. Iar evoluția de la seniori, la categoria 89 kg, i-a fost răsplătită cu medalia națională de bronz la aruncat. În plus, performanța cu care a urcat pe podium, 161 kg, reprezintă nou record national la categoria de vârstă U-17! La Onești, tatăl, Aurel, a concurat la categoria 109 kg și a cucerit trei medalii: două de argint și una de bronz. Pe plan extern, o sportivă de la CS Farul, Bianca Dumitrescu (antrenor, Aurel Tătaru), s-a clasat pe locul șase la smuls și la total, la categoria 45 kg, la Campionatul European de seniori, desfășurat în Rusia, la Moscova.
 
Andrei Romeu și Anda Vâlvoi, laureați și ei
 
CS Farul Constanța a continuat și în 2021 să obțină medalii la competițiile externe și la sambo, și la navomodelism. Pregătită de Viorel Gâscă, Anda Vâlvoi a cucerit medalia de bronz, la categoria 59 kg, atât la Campionatul European de sambo, cât și la cel Mondial de sambo pe plajă. Andrei Romeu (antrenor, Petrică Vasile) a urcat pe prima treaptă a podiumului la Europenele de navomodelism (clasa C4A), iar la Mondiale a fost al doilea la clasa C3A.  
 
Gethika Team Constanța, de 15 ori pe podium la Mondiale
 
La ediția 2021 a Campionatului Mondial de Ashihara Karate, întrecere care s-a disputat la București, au participat și luptătorii de la Gethika Team Constanța, iar evoluțiile lor, foarte bune, din probele de kata și kumite, le-au fost răsplătite cu 15 medalii (patru de aur, opt de argint și trei de bronz). În prima zi de concurs, la kata, reprezentanții grupării de pe litoral au urcat de opt ori pe podium, obținând șapte medalii de argint și una de bronz, astfel: Robert Andrei Drăgănoiu - argint la kata individual seniori și la kata echipe seniori; Eduard Drăgănoiu - bronz la kata individual junior și argint la kata echipe seniori; Adin Gani - argint la kata echipe seniori; Andreas Tamaș - argint la kata echipe cadeți; Darius Cochină - argint la kata echipe cadeți; Eduard Gavrilă - argint la kata echipe cadeți. De remarcat că toți sportivii participanți la kata au luat medalii.
 
După kata, a urmat întrecerea mondială de kumite, la care Getika Team Constanța a cucerit șapte medalii (trei de aur, una de argint și trei de bronz). Au devenit campioni mondiali Adin Gani (la New Style -90 kg), Robert Andrei Drăgănoiu (la kumite seniori -80 kg) și Bianca - Andreea Geană (la kumite junioare +60 kg). Pe lângă titlul mondial, Adin Gani a obșinut și o medalie de argint, la kumite seniori -90 kg. Medaliile de bronz le-au aparținut lui Eduard Drăgănoiu (la kumite juniori 1 -65 kg), lui Răzvan Alexe (la kumite juniori 1 +85 kg) și lui Andreas Tamaș (la kumite cadeți -40 kg).
 
Adela Borcănea, aur și argint
 
Campionatul Mondial de karate WUKF s-a desfășurat în România, la Cluj-Napoca, iar România și Constanța au fost reprezentate și de sportivi și sportive de la Atemi Karate Constanța, pregătiți de surorile Mihaela și Cristina Borcănea. Cele 17 medalii au fost: una de aur, șapte de argint și nouă de bronz. Au urcat pe podium: Adela Borcănea - campioană mondială la proba de kumite și vicecampioană mondială la proba de kata; Cosmina Puerava - de două ori vicecampioană mondială cu echipa la kumite și bronz la individual; Maria Budeanu - de doua ori vicecampioană mondială cu echipa la kumite; Cătălina Budeanu - vicecampioană mondială cu echipa la kumite și un bronz la individual; Natalia Frățilă - vicecampioană mondială la kata copii; Ingrid Tobias - două medalii de bronz la kumite și la kata; Amalia Bănică Alexe - două medalii de bronz la kumite și la kata; Rareș Nănău - o medalie de bronz la kata; Sebastian Ciorîță - o medalie de bronz la kata; Anysa Nazar - o medalie de bronz la kata.
 
Ju Jitsu: David Rizu și Daria Kraus, două strălucitoare medalii
 
Campionatul Mondial de Ju Jitsu, întrecere care s-a desfăşurat la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, le-a adus două strălucitoare medalii sportivilor de la CS Marina Constanţa, aur prin David Rizu, şi argint prin Daria Kraus. David Rizu a devenit campion mondial la categoria Under-16, -50 kg, iar Daria Kraus a urcat pe treapta a doua a podiumului tot la Under-16, dar la categoria -52 kg. Chiar dacă nu au luat medalie, alţi doi luptători de la CS Marina, David Dorneanu şi Ştefan Avram, au avut şi ei evoluţii apreciate. Antrenorii care lucrează cu copiii sunt Timur Gelal, Lucian Leontiev, Marius Tataoană, iar coordonatorului secției - Marian Dan Ungureanu.
 
La Katowice, în Polonia, s-a desfășurat ediția a 34-a a Campionatului European de Karate Kyokushin pe categorii de greutate. Lotul României a cucerit două medalii, una dintre ele aparținându-i lui Sunni Mustafa, de la Oyama Karate Constanța (antrenori, Marius Burlacu și Lidia Dobrin), la kumite, categoria 14-15 ani, -65 kg.
 
Totodată, surorile gemene Andreea și Livia Cotoban, de la CS Farul (antrenor, Valerian Mușat) au obținut rezultate deosebite și în acest an, la Campionatul Mondial de karate shotokan (seniori), de la Istanbul, astfel: Andreea (categ. -61 kg) - locul 2 la kumite individual (WKF), LIvia (categ. +68 kg) - locul 3 la kumite individual (WKF), locul 5 la echipe kumite. 
 
Ebru Bolat, salt de 44 de locuri
 
Sportiva constănțeană Ebru Bolat a concurat la un nou Campionat Mondial la yachting și a reușit să-și îmbunătățească substanțial clasarea față de ediția din 2019. Tânăra de 22 de ani privește cu optimism cu viitor, și-a fixat noi ținte în carieră, iar țelul ei e de a concura la Jocurile Olimpice din 2024. De câțiva ani, Ebru a trecut pe barca Laser Radial (acum redenumită ILCA6), iar Campionatul Mondial de ILCA6 s-a disputat la Mussanah, în Oman. Tânăra constănțeancă a încheiat concursul pe locul 29, un salt de 44 de locuri față de Mondialele din 2019, când a terminat pe locul 73. Următorul ei target este top 20, iar până în 2024 Ebru și-a propus să ajungă în top 10.
 
Rezultate bune în acest an au înregistrat și alți sportive, de la sporturi precum scrima sau atletismul. 

Petru Andrei Condurache, de cinci ori campion balcanic

Atletismul a adus și el multe medalii pe plan intern, la Naționale, la toate categoriile de vârstă, de la copii la veteran, dar și pe plan extern. La Campionatului Balcanic în aer liber, întrecere care s-a desfășurat în Albania, la Korce, Petru Andrei Condurache, din Valu lui Traian, a obținut, la 70 de ani și zece luni, cinci medalii de aur și una de argint, fiind atletul cel mai medaliat cu aur din delegația României la Campionatul Balcanic! Vasile Apetroaie, din Eforie Nord, atlet care reprezintă în competiții ACS Run 4 Life Constanța, a urcat de mai multe ori pe podium, obținând două medalii de aur (la 5.000 m și la ștafetă 4X400 m) și una de argint la (la 1.500 m), la categoria de vârstă 55 ani. Trei medalii i-au revenit la Korce și lui Vicențiu Culea, din Cernavodă, care a obținut argintul la arucarea greutății și la aruncarea ciocanului, iar la aruncarea discului s-a clasat pe locul trei. Titlul de campion balcanic la Korce i-a revenit și lui Marius Saioc, din Mangalia, la săritura în lungime, probă pe care a câștigat-o cu 5,56 m.
 
Record personal îmbunătățit

Ediţia a cincea a Campionatului Balcanic de atletism în sală pentru juniori 1 s-a desfăşurat în capitala Bulgariei, Sofia, iar din delegaţia tricoloră au făcut parte şi doi reprezentanţi ai litoralului, Cristian Valentin Radu (LPS „Nicolae Rotaru” - CS Farul Constanţa; antrenor, Alin Larion), care a concurat la triplusalt, şi Mădălina Manole (CSS Tulcea - CS Farul Constanţa; antrenor, Gheorghe Ciulei), care a evoluat în proba de aruncare a greutăţii. Ambii sunt în primul an la juniori 1, iar evoluţia lor de la Sofia a fost una pozitivă. Cristian Valentin Radu a ocupat locul şase, dar şi-a îmbunătăţit recordul personal (care e 14,66 m acum, de la 14,46 m). Mădălina Manole s-a clasat pe poziţia a cincea, cu 12,35 m. Pe poziția a cincea s-a situat și Robert Bîrsă (CS Farul; antrenoare, Carmen Botea) la Campionatul European de tineret, cu ștafeta de 4X100 m. Iar la Campionatul Balcanic în sală pentru seniori, care s-a disputat în Turcia, la Istanbul, Ioana Manoliu, de la CS Farul Constanţa (antrenoare, Carmen Botea), a fost unica reprezentantă a municipiului de la malul mării. În vârstă de 21 de ani şi în ultimul an la tineret, categorie de vârstă inferioară senioratului, Ioana a concurat în proba de triplusalt, la care îşi fixase două obiective: să prindă finala de opt şi să-şi depăşească recordul personal la aceată probă, care e de 13,16 m şi cu care tânăra sportivă şi-a îndeplinit baremul de participare la Campionatul European de tineret. Atleta de la CS Farul s-a clasat în final pe poziţia a noua (prima sub linie), cu 12,66 m (cu opt centimetri mai puţin decât ultima concurentă care a prins finala de opt). 

Scrimă: Florin Mirică și Theodora Ion, în optimi la Mondiale

La Campionatul Mondial de scrimă pentru cadeţi şi juniori, întrecere găzduită de capitala Egiptului, Cairo, au participat şi cinci reprezentanţi ai CS Farul Constanţa (trei scrimeri, o scrimeră şi o antrenoare). Este vorba de Florin Mirică, Horia Nistor, Andrei Papp şi Theodora Ion şi de antrenoarea Mihaela Ion. Toţi sportivii sunt cadeţi (născuţi în 2004, ultimul an la această categorie de vârstă), iar la Campionatul Mondial au evoluat în proba de spadă. Theodora Ion a concurat numai la cadete - antrenoarea lotului României de spadă fete cadete fiind Alina Ciuculescu. Ceilalţi trei farişti au intrat în concurs şi la cadeţi, şi la juniori, la ambele echipe tricolore având-o ca antrenoare pe Mihaela Ion. Evoluţiile reprezentanţilor CS Farul au fost de subliniat, iar la cadeţi, la individual, Theodora Ion şi Horia Nistor au bătut la porţile sferturilor de finală!

În acest an, Florin Mirică și Theodora Ion au concurat și la Memorial Jean Link et Ally Doerfel - Cupa Mondială, întrecere de spadă pentru juniori desfășurată în Luxemburg.

Conducători noi
 
Anul 2021 a adus și conducători noi la mai multe structuri sportive din municipiu, dar și la Direcția Județeană pentru Sport Constanța, unde Florina Cristache a venit director executiv în locul Marianei Solomon, cea care conducea instituția din anul 2016. Anterior, Florina Cristache avusese funcția de șef serviciu în cadrul Direcției de Dezvoltare Județeană și Coordonarea Instituțiilor de Sănătate, Sport și Învățământ din cadrul Consiliului Județean Constanța. De asemenea, la CS Farul Constanța Aurelian Arghir a preluat funcția de director. Postul a fost scos la concurs de Ministerul Tineretului și Sportului, iar Aurelian Arghir a avut câștig de cauză. După ce fostul director, Ilie Floroiu, a ieșit la pensie, la finele lui noiembrie 2017, CS Farul a fost condus de atunci de Sorin Bașturea, prin delegatie. După ce Aurelian Arghir a devenit director, Sorin Bașturea a revenit pe postul de director adjunct. Aurelian Arghir a practicat rugby-ul, iar în anii trecuți a îndeplinit mai multe functii de conducere la Rugby Club Județean Farul Constanța. Nu în ultimul rând, la CSS1 Constanța, noul director este Monica Marinescu (profesor la secția de scrimă a clubului sportiv școlar), anterior structura sportivă fiind condusă de Magda Rusu.
 
Baze sportive
 
Aflat în suferință la nivelul bazelor sportive, municipiul Constanța așteaptă terminarea lucrărilor la Sala Polivalentă, care se ridică în zona Badea Cârțan, dar speră că, în câțiva ani, va avea și un stadion nou, în cadrul Complexului Sportiv Constanța, care se plănuiește să fie construit. 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: Farul Constanța

   
Citește și:
 
Gala Sportului și tineretului constănțean
DJST a premiat performanța sportivă și implicarea în comunitate. „Cu recunoștință și apreciere“ (GALERIE FOTO și VIDEO)

 
Pe locul întâi în clasament, HC Dobrogea Sud are cea mai bună apărare din Liga Națională. Parcurs perfect acasă (GALERIE FOTO)

Campioană la yachting
Constănțeanca Ebru Bolat, salt de 44 de locuri față de Mondialele din 2019. Visul cel mare - Jocurile Olimpice!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii