Sportul constănţean. Retrospectivă 2019 Simona Halep, regină şi la Wimbledon. FC Viitorul, cel mai prolific an. Maria Holbură, calificată la JO! (galerie foto)
Sportul constănţean. Retrospectivă 2019: Simona Halep, regină şi la Wimbledon. FC Viitorul, cel mai prolific
31 Dec, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2859
Marime text
În anul 2019, sportul constănţean a cunoscut din nou marele succes al Simonei Halep, care s-a menţinut în elita tenisului profesionist mondial şi a reuşit câştigarea celui de-al doilea turneu de Mare Șlem din carieră. De asemenea, pentru FC Viitorul Constanţa 2019 a fost cel mai prolific an din istoria de un deceniu a clubului constănţean.
La mijlocul lunii iulie, Simona Halep s-a încoronat regină la prestigiosul turneu de la Wimbledon, cucerind al doilea ei trofeu de Mare Şlem, după cel de la Roland Garros, de anul trecut. Iar pentru ca succesul campioanei din Constanţa să fie şi mai impresionant, ea a învins-o în finală, într-o manieră categorică, în două seturi (6-2, 6-2), pe legenda Serena Williams, care nu a avut nicio şansă! A fost cel mai drastic eşec al Serenei în finalele de Grand Slam! Reuşita Simonei e cu atât mai însemnată cu cât iarba (pe care se dispută turneul de la Wimbledon) nu e suprafaţa ei favorită, în România nefiind terenuri de iarbă!
„În semn de înaltă apreciere şi recunoaştere pentru câştigarea trofeului de la Wimbledon, pentru rezultatele sportive excepţionale obţinute de-a lungul carierei, pentru desăvârşirea poziţiei în rândul celor mai bune jucătoare ale lumii, precum şi pentru talentul, dăruirea, devotamentul şi profesionalismul puse în slujba afirmării sportului românesc pe plan internaţional şi popularizării acestuia în rândul tinerilor, fiind un simbol al tinerei generaţii de sportivi“, preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit Simonei Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler. De asemenea, campioana a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel „Crucea Patriarhală“, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române.
Mare de oameni la Constanţa
Pe 20 iulie, campioana şi-a prezentat trofeul de la Wimbledon şi la Constanţa, oraşul ei natal fiind astfel în sărbătoare. Ceremonia care a marcat acest eveniment a debutat la Sala Sporturilor, de unde Simona a urcat într-un autobuz etajat, care s-a deplasat spre Piaţa Ovidiu, unde a avut loc partea a doua a festivităţii, într-o mare de oameni.
Al 19-lea trofeu din palmares
În 2019, în afară de titlul de la Wimbledon, Simona Halep a mai fost finalistă la două turnee (Doha şi Madrid), iar în restul întrecerilor la care a participat a înregistrat rezultatele: Australian Open - optimi, Dubai - sferturi, Indian Wells - optimi, Miami - semifinală, Roma - turul doi, Roland Garros - sferturi, Eastbourne - sferturi, Toronto - sferturi, Cincinnati - turul trei, US Open - turul doi, Wuhan - optimi, Beijing - turul doi, Turneul Campioanelor - grupe. În mai multe dintre aceste turnee, Simona s-a confruntat însă cu probleme medicale. Campioana a încheiat anul pe locul patru, după ce îl începuse din postura de lider mondial. Trofeul de la Wimbledon a fost al 19-lea din cariera de până acum a Simonei, care are şi 17 finale disputate.
Darren Cahill, din nou în echipa sa
Tot în 2019, Simona Halep a anunţat că antrenorul Darren Cahill revine în echipa sa. Tehnicianul australian a luat un an de pauză de la a o pregăti pe campioană, timp în care Cahill a dorit să stea mai mult timp cu familia sa. Antrenată de Darren Cahill (în perioada 2017-2018), Simona Halep a devenit numărul 1 mondial şi a cucerit trofeul la Roland Garros. După Cahill, pe Simona a pregătit-o Daniel Dobre, perioada coincizând printre altele cu triumful Simonei într-un alt turneu de Mare Şlem, cel de la Wimbledon.
Meciuri extraordinare şi pentru echipa de Fed Cup
În anul care se încheie, Simona Halep a avut meciuri extraordinare şi pentru echipa de Fed Cup a României, care s-a oprit în semifinale, după ce a pierdut meciul din deplasare cu Franţa. După 2-2 la capătul a patru partide, s-a disputat meciul decisiv, cel de la dublu, iar Simona Halep (aflată la a treia partidă susţinută în cadrul întâlnirii, după cele două de la simplu) şi Monica Niculescu le-au înfruntat pe Caroline Garcia şi Kristina Mladenovic. Pentru desemnarea câştigătoarei, a fost nevoie de set decisiv! România a condus cu 1-0, după 7-5 în primul set, iar Franţa e egalat (6-3 în setul doi). În setul trei, echipa gazdă s-a impus cu 6-4 şi a câştigat partida, calificându-se în ultimul act.
Șapte trofee interne!
Echipa de fotbal FC Viitorul a încheiat anul în Liga 1 cu o înfrângere în deplasare, 0-1 cu Gaz Metan Mediaş, eşec în urma căruia trupa lui Gică Hagi s-a clasat la finele lui 2019 pe locul şase în clasament, ultimul care asigură calificarea în play-off. În 22 de partide susţinute, FC Viitorul a strâns 35 de puncte, înregistrând zece victorii, cinci egaluri şi şapte eşecuri, golaveraj 41-26. Pentru formaţia de pe litoral 2019 a fost cel mai prolific an din istoria de un deceniu a clubului constănţean (şapte ani de Liga 1). S-au cucerit nu mai puţin de şapte trofee, două cu echipa de seniori şi alte cinci cu principalele trei categorii de vârstă de la juniori.
În premieră pentru Dobrogea
La seniori, FC Viitorul a cucerit în premieră Cupa României, a evoluat pentru a patra oară consecutiv în cupele europene, iar în Liga 1 a terminat sezonul 2018 / 2019 pe locul 3, a doua cea mai bună clasare din istorie în campionat, după titlul de campioană obţinut în sezonul 2016 / 2017. Tot în premieră pentru Dobrogea, elevii lui Gică Hagi au obţinut în acest an şi Supercupa României, FC Viitorul trecându-şi astfel în palmares, în doar zece ani de la înfiinţare, toate trofeele puse în joc în România. Totodată, FC Viitorul a câştigat în acest an, cu grupele de juniori, alte trei titluri naţionale la cele mai importante categorii de vârstă: Under-19 (fotbalişti născuţi după 1 ianuarie 2000), Under-17 (născuţi după 1 ianuarie 2002) şi Under-15 (născuţi după 1 ianuarie 2004).
Performanţe la seniori:
• Cupa României (2-1 în finală cu Astra Giurgiu)
• Supercupa României (1-0 în finală cu CFR Cluj)
• Locul 3 în Liga 1
• A patra participare consecutivă în cupele europene
Performanţe la juniori:
• Campioană Naţională U-19 (3-1 în finală cu Dinamo)
• Campioană Naţională U-17 (4-1 în finală cu LPS Banatul Timişoara)
• Campioană Naţională U-15 (2-1 în finală cu Universitatea Craiova)
• Supercupa României U-19 (3-0 cu CFR Cluj)
• Supercupa României U-17 (4-3 cu LPS Banatul Timişoara)
• Vicecampioni Naţionali la U-10 (Memorialul Gheorghe Ola, generaţia 2009)
• Bronz naţional la U-13 (născuţi după 1 ianuarie 2006)
• Bronz naţional la U-11 (născuţi după 1 ianuarie 2008)
Totodată, 11 jucători formaţi la Academia Gheorghe Hagi au fost convocaţi la lotul României Under-21, semifinalistă la Campionatul European de tineret din Italia şi San Marino, desfăşurat în vara acestui an.
FC Farul nu a pierdut acasă
Aflată în Liga a 2-a, sub comanda unui staff tehnic condus de ianis Zicu (36 de ani), FC Farul Constanţa a încheiat meciurile din 2019 din ediţia 2019/2020 a campionatului pe locul nouă în clasament, cu 29 de puncte şi +2 la „adevăr“, înregistrând în cele 20 de partide disputate opt victorii, cinci egaluri şi şapte eşecuri, golaveraj 24-18. Echipa a înregistrat performanţa ca în meciurile jucate acasă în acest an în sezonul 2019/2020 al Ligii a 2-a să nu piardă! Mai mult, cele nouă partide disputate pe litoral le-a încheiat cu un bilanţ excelent, opt victorii şi un egal, golaveraj 18-3. În deplasare însă, bilanţul este mai modest, „marinarii“ nereuşind să câştige vreun meci şi cucerind patru puncte, în urma a patru egaluri.
Măsură de protest în campionat
Ianis Zicu a preluat echipa din vară, înlocuindu-l pe banca tehnică pe Petre Grigoraş. „După sezonul greu prin care a trecut, echipa are nevoie de un suflu nou, de un antrenor euforic şi entuziast“, declara, înainte de numirea noului tehnician, Ciprian Marica, finanţator al SSC Farul.
Într-adevăr, în sezonul trecut, echipa s-a confruntat cu probleme financiare şi de infrastructură. Echipa a încheiat ediţia 2018/2019 a Ligii a 2-a pe locul 14, îndeplinindu-şi obiectivul, salvarea de la retrogradare. În 38 de meciuri, „marinarii“ au înregistrat 14 victorii, cinci egaluri şi 19 înfrângeri, golaveraj 46-60 şi -10 la „adevăr“. La finele sezonului trecut însă, viitorul era sumbru. Existau inclusiv temeri că la Farul s-ar putea ajunge să se tragă din nou obloanele.
Restanţele salariale de la echipă i-au determinat pe jucători să recurgă la o măsură de protest la ultima partidă din campionat, 1-1 pe teren propriu cu Ripensia Timişoara. În debutul meciului, în primele trei minute, fariştii au refuzat jocul, iar oaspeţii au pasat între ei, în jumătatea proprie. Antrenorul principal Petre Grigoraş a spus că cei de la echipă au fost anunţaţi că pot pleca oriunde, să-şi găsească alte angajamente. Grigoraş, al cărui contract se încheia la finele acestei luni, şi-a anunţat şi el plecarea.
În cele din urmă, FC Farul a primit sprijin de la autorităţile locale şi încheie anul la şase puncte distanţă de locul trei, care asigură prezenţa la barajul de promovare / menţinere în Liga 1.
Nou promovata Poseidon Limanu 2 Mai, cea mai bună
În Liga a 3-a de fotbal, la finele anului în sezonul 2019/2020, nou promovata Poseidon Limanu 2 Mai e cel mai bine clasată dintre reprezentantele judeţului Constanţa. În seria a doua a întrecerii, în urma unui parcurs bun, echipa pregătită de Cristi Petcu şi Erdinci Cogali se află la finele lui 2019 pe poziţia a opta, cu 20 de puncte. Este urmată în ierarhie de CS Medgidia (locul 12, cu 12 puncte) şi Axiopolis Cernavodă (locul 13, cu acelaşi număr de puncte). Una dintre fruntaşele seriei în sezonul în care SSC Farul a promovat, Axiopolis Cernavodă cunoaşte vremuri grele acum. În lotul de jucători au intervenit multe schimbări şi au fost şi probleme de organizare, un meci pierzându-se la masa verde. De cealaltă parte, la Medgidia, banca tehnică a fost instabilă, schimbându-se mai mulţi antrenori de la începutul campionatului.
O nou promovată avem şi în eşalonul de elită al fotbalului feminin (Liga 1) - Selena SN Constanţa, pe care finalul anului o găseşte pe ultima poziţie în clasament, cu cinci puncte, după o victorie, două egaluri şi opt eşecuri în 11 meciuri, golaveraj 10-39.
HC Dobrogea Sud, calificată în turneul Final Four la Cupei României
La handbal, sfârşitul lui 2019 găseşte formaţia masculină HC Dobrogea Sud Constanţa (vicecampioana României în sezonul 2018/2019) pe locul cinci în clasamentul Ligii Naţionale şi calificată în turneul Final Four al Ligii Naţionale, alături de CSM Bacău, Politehnica Timişoara şi Dinamo Bucureşti. „Încheiem anul plini de speranţă pentru 2020. Suntem calificaţi în turneul Final 4 al Cupei României şi în grafic pentru play-off-ul Ligii Zimbrilor“, se arată pe site-ul oficial al HC Dobrogea Sud.Zvonko Sundovski, înlocuit cu Djordje Cirkovic
Situaţia nu a fost însă la fel de roză pe tot parcursul primei părţi a sezonului. Faţă de stagiunea trecută, au plecat mulţi jucători, iar echipa a suferit la început. În această situaţie, în luna octombrie s-a produs o schimbare pe banca tehnică, Zvonko Sundovski fiind înlocuit cu Djordje Cirkovic, antrenorul alături de care echipa promovase în prima ligă şi jucase apoi Final Four-ul Cupei României. Iar revirimentul s-a produs, echipa beneficiind şi de revenirea pe teren a veteranului George Buricea, care se retrăsese din activitarea de jucător, la fel ca Laurenţiu Toma.
După ultimul meci din acest an, contând pentru sferturile Cupei României, cu CSM Alexandria, HCD a ajuns la al 12-lea meci consecutiv fără înfrângere în toate competiţiile, în Liga Naţională având şapte victorii. În Cupa EHF, HC Dobrogea Sud s-a oprit în turul doi, însă a fost foarte aproape de a trece de această fază, în care a întâlnit Csurgoi KK. După 24-22 pentru echipa maghiară la Constanţa, s-a jucat returul, iar gazdele au obţinut calificarea în turul trei printr-un gol marcat în ultima secundă, care a consfinţit scorul final: 21-19 (9-9) pentru HC Dobrogea Sud! Succesul la acest scor a fost însă insuficient pentru HCDS ca să meargă mai departe.
CSU Neptun şi CS Medgidia, pe primul loc
Coborând un eşalon, ajungem în Divizia A de handbal, iar, în întrecerea feminină, seria B o are pe primul loc pe CSU Neptun Constanţa. În sezonul 2019/2020, echipa are un nou antrenor principal, Ion Ivan, care l-a înlocuit pe Ionuţ Puşcaşu, secund rămânând Lăcrămioara Ilie. Echipa a avut un parcurs foarte bun până acum, conducând ierarhia, neînvinsă, cu 31 de puncte (la egalitate cu a doua clasată, CSU Știinţa Bucureşti), după zece victorii şi un egal.
„Sper ca pe parcursul primei părţi a campionatului (tur - retur), să punem la punct toate aspectele, iar spre partea a doua a Diviziei A chiar să arătăm ca o echipă care emite pretenţii pentru turneul final - Liga Naţională. Vom juca cu obiectiv turneul final şi calificarea în Liga Naţională. Poate părea utopic pentru unii, iar pentru alţii - tangibil, dar cert e că, de câte ori va intra în teren, această echipă îşi va face datoria. Nici eu, nici Lăcrămioara nu vom accepta jumătăţile de măsură“, a punctat Ion Ivan.
Judeţul Constanţa stă bine şi în întrecerea masculine a Diviziei A, seria B, în care CS Medgidia ocupă locul întâi, cu 30 de puncte (la trei lungimi în faţa echipei de pe poziţia secundă), iar HC Dobrogea Sud II e a treia în ierarhie, cu 24 de puncte.
„E o situaţie neplăcută, greu de digerat. Însă credem că lucrurile se vor schimba“
Componentă pentru al doilea an la rând a primei divizii a rugby-ului românesc (SuperLiga), Tomitanii Constanţa se află la finele lui 2019 pe ultimul loc (8) în clasament, cu un punct, pierzând toate meciurile. Problemele de lot s-au făcut cunoscute în rezultate, în condiţiile în care Tomitanii au evoluat pe două fronturi, SuperLiga şi Cupa României, în a doua întrecere clasându-se tot pe ultima poziţe în grupa A, cu patru puncte, la egalitate însă cu U Cluj.
„E o situaţie neplăcută, greu de digerat. Ne-am confruntat însă cu foarte multe accidentări, cu jucători operaţi, ceea ce s-a cunoscut. Din acest motiv, banca noastră de rezerve a fost aproape inexistentă. Pe tot parcursul turului, a trebuit să jucăm cu multe improvizaţii. Însă în această iarnă credem că lucrurile se vor schimba. Vom aduce cel puţin şase jucători, care să fie un mare plus pentru 2020. Pe de altă parte, vor fi şi unele plecări din lot, cei care nu fac faţă la nivelul SuperLigii.
Nu dezarmăm, încercăm să rezolvăm problema în fazele finale, pentru că şi în sezonul trecut s-a întâmplat la fel. Am încheiat sezonul regulat pe locul cinci, iar în play-out lucrurile s-au schimbat, clasamentul arătând altfel. Nu ne rămâne decât să punem osul la treabă pentru retur“, a declarat Cristian Cojocaru, preşedinte şi antrenor la clubul Tomitanii.
Kamil Sobota, primul „tomitan“ convocat la Naţionala mare
Echipa de pe litoral a început sezonul cu alt antrenor, sud-africanul Danie de Villiers, care a venit de la echipa naţională a României de rugby 7 (Romania 7’s), însă pe parcursul turului acesta s-a despărţit de club. 2019 a reprezentat însă pentru Tomitanii noi convocări la loturile naţionale, Kamil Sobota fiind primul jucător din istoria de numai zece ani a clubului de pe litoral (grupare pornită de la o grupă de copii şi ajunsă în SuperLigă) convocat la prima reprezentativă de seniori a României.
CS Năvodari, campioană în DNS
Anul 2019 i-a adus în premieră echipei de rugby CS Năvodari titlul de campioană în Divizia Naţională de seniori (eşalonul secund din România). Una dintre echipele tari ale întrecerii, medaliată an de an în întrecere, CS Năvodari a ajuns în acest an în punctul maxim al performanţei în DNS. În acest moment, la finele turului de campionat, ediţia 2019/2020, echipa din Năvodari se află pe locul trei în campionat, cu 25 de puncte, după cinci victorii şi două eşecuri în şapte partide disputate. Lider, cu victorii pe linie, e Știinţa Petroşani, care a strâns 34 de puncte până acum.
Phoenix Știinţa, pe poziţia a şaptea în sezonul trecut
La baschet, echipa feminină Phoenix Știinţa a încheiat sezonul 2018/2019 al Ligii Naţionale pe locul şapte, performanţă, care, alături de alte rezultate, i-a mulţumit pe oficialii clubului. „Cea mai mare bucurie este dată de faptul că, graţie performanţelor obţinute în teren, CS Phoenix Știinţa Constanţa a readus după o lungă pauză, Constanţa în prim plan pe scena baschetului feminin din România. Într-o scurtă trecere în revistă punctăm doar câteva dintre performanţele obţinute în acest sezon, multe dintre acestea de neimaginat în urmă cu nouă luni: calificarea în premieră pentru judeţul Constanţa, în Play-off-ul Ligii Naţionale la Baschet Feminin; accederea în eşalonul maxim al Ligii Naţionale la Baschet Feminin după prima parte a sezonului regulat prin câştigarea într-o manieră categorică a Grupei Galbene (grupa valorica B) a Ligii Naţionale de Baschet Feminin (12 victorii în teren din 12 meciuri disputate); bifarea a patru victorii importante în elita baschetului feminin românesc, printre echipele învinse regăsindu-se echipe de tradiţie precum CS Universitatea Cluj Napoca, CS Municipal Târgovişte, FCC ICIM CSB Arad si CSU Olimpia Braşov; calificarea în premieră în Final Four-ul Cupei României la baschet feminin; ocuparea locului 7 la finalul acestui sezon al Ligii Naţionale, performanţă unică reuşită de o echipă constănţeană în baschetul feminin. La toate acestea, ca o recunoaştere a valorii jucătoarelor noastre şi a muncii depuse la Phoenix Știinţa Constanţa, se adaugă convocarea şi debutul la echipa naţională de senioare a României a Ecaterinei Armanu. Aceste aspecte ne confirmă că eforturi depuse de noi nu au trecut neobservate şi că baschetul constănţean are viitor. Iar acest viitor este clădit, pe de o parte, şi în jurul echipelor de juniori ale CS Phoenix Știinţa Constanţa (U18 masculin, U16 masculin şi feminin şi U15 masculin) care au obţinut rezultate apreciabile în competiţiile în care au fost angrenate“, au menţionat şefii clubului, la finele sezonului trecut.
Schimbare de tactică
În noua stagiune, Phoenix Știinţa are un nou antrenor, Carmin Popa, în locul lui Predrag Stanojcic, iar în startul stagiunii s-a anunţat o schimbare sensibilă a tacticii, în sensul creşterii tinerelor jucătoare din Constanţa. „Ca să le creştem, trebuie să avem răbdare, să le dăm minute, să le dăm şansa să se antreneze alături de jucătoare importante, de la care pot să înveţe şi pas cu pas să reuşim să le promovăm şi, de ce nu, în câţiva ani să fie un port drapel al oraşului Constanţa“, spunea Carmin Popa.
Învinse cu scorul ultimilor ani din Liga Naţională!
Pentru echipa de pe litoral sezonul a început abrupt, cu un meci la Constanţa contra campioanei României, ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe. În condiţiile în care, la acest meci, lotul Phoenix Știinţa a fost alcătuit numai din jucătoare din Constanţa de până în 20 de ani, întrucât nu au putut fi rezolvate în timp util toate transferurile, iar alte baschetbaliste, care ar fi putut evolua, au fost accidentate, Sepsi a stabilit scorul ultimilor ani din Liga Naţională, 178-31! În acest moment, Phoenix Știinţa e pe locul patru în grupa Est, cu patru victorii şi şapte eşecuri.
„A fost un sezon greu“
La masculin, BC Athletic Constanţa ocupă tot locul patru (în grupa B a Ligii Naţionale) la finele lui 2019, cu cinci victorii şi şase eşecuri. Echipa a încheiat pe locul 13 prima participare în Liga Naţională, eşalonul de elită din România (sezonul 2018/2019). Andrei Talpeş, managerul formaţiei, crede că sezonul trecut a fost un nou pas către maturizarea echipei. „A fost un sezon greu, cum era şi normal, întrucât, promovând în Liga Naţională, automat adversarii au fost mai puternici. Aceasta nu înseamnă însă că acum un an nu a fost greu, dar e un nou pas pentru această echipă, pentru maturizarea ei. Faţă de sezonul trecut, am schimbat mulţi jucători, trebuind să ne omogenizăm pe parcurs. Mulţi dintre juniorii noştri au plecat în alte oraşe. Dar ne-am pregătit bine şi nu ne-am făcut de râs, reprezentând cu cinste Constanţa în baschetul românesc de elită. În sezonul viitor ne propunem mai mult, aşa cum ne-am obişnuit fanii“, spunea Andrei Talpeş.
Au încheiat anul cu o victorie
BC Athletic a încheiat anul din sezonul 2019/2020 cu o victorie pe teren propriu, 65-61 cu CSM 2007 Focşani. „Ultimul meci din 2019 îl terminăm cu zâmbetul pe buze în tribune şi în aplauze. Mulţumim pentru suport, încurajări şi pentru tot ceea ce faceţi pentru copii! Împreună suntem Made in Constanţa!“, a fost mesajul BC Athletic, care a continuat şi în 2019 rezultatele de top din competiţiile naţionale de baschet 3 la 3. De asemenea, şi BC Athletic, şi Phoenix Știinţa s-au implicat din nou în campanii umanitare.
Rol important în calificarea la Jocurile Olimpice
Nu în ultimul rând, Constanţa a avut un rol important, în 2019, în calificarea directă a Naţionalei feminine de baschet 3X3 a României la Jocurile Olimpice de la Tokyo, performanţă istorică, după un sezon în care mobilizarea a fost extraordinară. Echipele reprezentative de baschet 3x3, România U-18, România U-23 şi echipele de seniori au făcut un sezon în care au acumulat puncte importante în clasamentul mondial pe naţiuni, principalul criteriu de calificare la turneul olimpic de baschet 3x3 de la Tokyo.
Ierarhia a fost alcătuită în baza punctelor acumulate de jucătorii din fiecare ţară în perioada 1 noiembrie 2018 - 1 noiembrie 2019. Ultimul turneu major de baschet 3X3 organizat în România în bătălia pentru accederea la JO 2020 a fost 3x3 Constanţa Streetplay, ediţia de iarnă, de la Constanţa! Evenimentul marca Sport Arena Streetball a fost organizat de Asociaţia Judeţeană de Baschet Constanţa, în colaborare cu Sport Arena Streetball şi City Park Mall şi a fost susţinută, printre alţi parteneri, şi de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa. Coordonatorul departamentului 3x3 al Federaţiei Române de Baschet este Andrei Talpeş, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Baschet Constanţa şi manager al BC Athletic, iar pentru această calificare s-a mobilizat exemplar şi Facultatrea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii Ovidius Constanţa.
„O performanţă care s-a materializat cu aportul Federaţiei Române de Baschet, al cluburilor de baschet, al jucătoarelor, al asociaţiilor sportive, autorităţilor, unităţilor de învăţământ, al tuturor celor care iubesc baschetul! Mergem la Jocurile Olimpice împreună! Împreună suntem România!“, se arată într-un mesaj postat pe Facebook.
La volei feminin, CS Medgidia a reuşit promovarea în prima ligă (Divizia A1), iar la finele lui 2019 (şi al turului) se află pe locul şapte în clasament (din 11 echipe), acumulând nouă puncte în zece meciuri.
Tenisul de masă continuă să adune medalii, an de an
În anul 2019, echipa naţională feminină de tenis de masă (senioare) a României şi-a păstrat titlul de campioană continentală, la capătul unui Campionat European de senzaţie, în care a învins în finală Portugalia, fără drept de apel! Echipa tricoloră, pregătită de constănţeanul Viorel Filimon, în care constănţeanca Eliza Samara a strălucit din nou, s-a impus în ultimul act cu 3-0, în faţa unei selecţionate cu două asiatice naturalizate!
Pentru tenisul de masă constănţean, care continuă să adune, an de an, medalii la marile competiţii internaţionale, 2019 nu a însemnat însă numai performanţa echipei feminine de senioare (cu Eliza Samara în prim plan), ci şi rezultatele altor produse de top ale şcolii constănţene: Elena Zaharia (campioană europeană la simplu de junioare 2 la întrecerea de la Ostrava, medaliată cu bronz la dublu mixt şi pe echipe, la aceeaşi întrecere, câştigătoare a Top 10 Europa la junioare 2, locul 2 la simplu la World Cadet Challenge); Cristian Pletea (medalie de bronz la dublu băieţi la Campionatul European Under-21 de la Gondomar, locul 5 la Jocurile Europene de la Minsk); Bianca Mei-Roşu (medalie de bronz cu echipa la junioare 2, la Campionatul European, locul trei la simplu la EuroMinichamps, în Franţa), acestea fiind cele mai importante şi fiind luate în calcul în clasamentul de final al de an al Federaţiei. Pe lângă cei de mai sus, au adus medalii şi alţi sportive şi sportive, atât pe plan intern, cât şi internaţional.
Performanţa Mariei Holbură
Într-o perioadă în care gimnastica românească este într-o criză profundă, departe de strălucirea de altădată, constănţeanca Maria Holbură a realizat marea performanţă de a se califica la Jocurile Olimpice din 2020, de la Tokyo, unde va reprezenta România la individual compus, după ce echipa tricoloră (de trei ori medaliată cu aur la JO) a ratat accederea la marea întrecere olimpică, pentru a doua ediţie consecutivă!
Formaţia României a încercat calificarea cu ocazia Campionatului Mondial de la Stuttgart (Germania), însă nu a avut succes, clasându-se pe locul 22 din 24 de echipe! Cele 12 reprezentative care vor evolua la Tokyo sunt SUA, Rusia, China (calificate de anul trecut), Franţa, Canada, Olanda, Marea Britanie, Italia, Germania, Belgia, Japonia şi Spania. Echipa tricoloră a abordat Campionatul Mondial cu un lot din care au făcut parte Denisa Golgotă, Ioana Crişan, Carmen Ghiciuc, Maria Holbură, Ana Maria Puiu şi Maria Pană (antrenori, Nicolae Forminte, Liliana Cosma, Florin Cotuţiu şi Florin Uzum).
Evoluţii curate pe toate cele patru aparate
Întrucât a ratat concursul pe echipe, România mai avea dreptul la un loc la Tokyo la individual, care i-a revenit gimnastei din Constanţa. În vârstă de 19 ani, Maria Holbură a avut cea mai bună evoluţie şi cel mai bun punctaj la individual compus din echipa României, iar, după ce s-au exclus gimnastele calificate cu echipa, s-a clasat pe locul 13, totalizând 50.632 de puncte (sărituri - 13.300, paralele - 12.233, bârnă - 12.733 şi sol - 12.366). „Maria Holbură este calificată individual la Olimpiada de la Tokio, graţiei evoluţiei curate pe toate cele 4 aparate. A îndeplinit criteriile olimpice şi astfel va face parte la anul din frumoasa delegaţie a României. Felicitări, Maria!“, se arată pe pagina de Facebook a Federaţiei Române de Gimnastică.
A început gimnastica la cinci ani
Maria Holbură a început gimnastica la vârsta de cinci ani, fiind adusă la sala de gimnastică, la CSS1 Constanţa, de Sorin Bechir şi inclusă în grupa pregătită de Mirela Szemerjai şi de el. Formată la Clubul Sportiv Şcolar numărul 1 din Constanţa, Maria a fost transferată, de la începutul lui 2016, an în care a făcut trecerea la seniorat, la CS Farul Constanţa. Din 2013, a devenit componentă a lotului de junioare, după care a fost promovată la lotul de senioare al României. La Tokyo va ajunge şi un reprezentant al gimnasticii masculine româneşti, Marian Drăgulescu. În 2019, au menţinut ştacheta ridicată şi alte gimnaste de pe litoral (de la CS Farul şi CSS1), şi la întrecerile interne, dar şi la competiţii de peste hotare.
Ioana Stănciulescu şi Silvia Sfiringu s-au remarcat şi la FOTE
La Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), întrecere găzduită de Baku (Azerbaidjan), pentru România au cucerit medalii la gimnastică şi constănţencele Ioana Stănciulescu şi Silvia Sfiringu, legitimate la CS Farul. Ambele au făcut parte din echipa tricoloră medaliată cu argint (antrenori, Nicolae Forminte - din Constanţa şi Liliana Cosma). În plus, au mai fost medaliate astfel: Stănciulescu - argint la sol, bronz la paralele; Sfiringu - bronz la sol, argint la bârnă, bronz la sărituri.
Ioana Stănciulescu şi Silviana Sfiringu au fost descoperite şi pregătite până au ajuns la lotul naţional al României de Clemenţa Garabet. La formarea campioanei europene de junioare din 2018 Ioana Strănciulescu au contribuit, în afară de Clemenţa Garabet, şi Olga Didilescu, şi soţii Nicolai (Dana şi Remus), şi Ciprian Creţu (în diverse etape, fie la club, fie la lotul naţional). La Deva, Ioana Stănciulescu şi Silviana Sfiringu au fost antrenate de un colectiv tehnic coordonat de Nicolae Forminte (cu Florin Uzum în componenţă).
La 20 de ani, Florin Tiţa - vicecampion european de seniori
Performanţă deosebită în 2019 şi pentru luptătorul constănţean Florin Tiţa, de la CS Farul, care, la numai 20 de ani, a disputat finala Campionatului European de lupte la seniori, de la Bucureşti. Florin l-a întâlnit în meciul pentru medalia de aur pe rusul Kabaloev, în faţa căruia a pierdut, rămânând astfel cu argintul. „O medalie care va cântări mult în viitorul luptătorului român de la Greco-romane! Pentru România, este a doua medalie de argint la acest Campionat European, la care se adaugă şi un bronz. Felicitări, Florin! Felicitări antrenorilor şi staff-ului!“, se arată pe pagina de Facebook a Federaţiei Române de Lupte.
La club, Florin Tiţa este pregătit de antrenorul Grigore Gheorghe. Luptătorul este campion naţional la toate categoriile de vârstă, iar anul trecut, în care a cucerit medalia de bronz la Campionatul European Under-23, a luat aur la Naţionalele de juniori, seniori şi tineret! În acest an, a devenit vicecampion la aceeaşi competiţie continentală.
La Campionatul European de seniori din capitala României, a urcat pe podium, obţinând bronzul, şi Andreea Ana, sportivă originară din Mangalia, legitimată în prezent la CSA Steaua Bucureşti. Pe lângă cei doi, şi alţi sportivi din Constanţa şi din judeţ au urcat pe podiumul internaţional, la întreceri juvenile.
Ionuţ Tucă, două medalii de aur la Euro. A stabilit şi două recorduri!
Pe lista marilor performeri a intrat în 2019 şi halterofilul Ionuţ Tucă. Sportiv cu dublă legitimare, CSO Ovidiu - CS Farul Constanţa (antrenor la club - Eduard Simineanu), Ionuţ a cucerit două medalii de aur la Campionatul European Under-15 de la Eilat (Israel). Halterofilul, care e component al Centrului Naţional Olimpic de la Bistriţa, a concurat la categoria 102 kg şi a urcat pe prima treaptă a podiumului la stilul aruncat, cu 160 kg, şi la totalul olimpic, cu 281 kg. Ma mult, la cele două secţiuni, Ionuţ Tucă a stabilit şi două noi recorduri europene de juniori II U-15! La stilul smuls, sportivul constănţean a avut performanţa de 121 kg, cu care s-a clasat pe locul patru. Pentru aceste performanţe de vârf, Primăria şi Consiliul Local Ovidiu l-au premiat pe Ionuţ Tucă cu 10.000 de lei.
Pe cea mai înaltă treaptă a podiumului a urcat și Bianca Dumitrescu, de la CS Farul Constanța (antrenor, Angheluș Beșleagă), care a cucerit trei medalii la Campionatul European de juniori și tineret la haltere, de la București. Bianca a concurat la junioare, la categoria 45 kilograme, iar la aruncat (cu 84 kg) și la total (cu 152 kg) a obținut aurul, devenind astfel dublă campioană europeană. A treia medalie, argint, a fost cucerită la smuls, cu 68 kg.
Răzvan Grecu s-a mobilizat exemplar la Campionatul European
Atletul constănţean Răzvan Grecu, de la CS Farul (antrenor, Daniel Cojocaru), a avut o evoluţie excelentă (având în vedere contextul în care a concurat) la Campionatul European de tineret (Under-23) din acest an, întrecere care s-a desfăşurat la Gavle, în Suedia.
Înainte de competiţia continentală, sportivul de 19 ani a fost nevoit să facă o pauză totală de o lună şi jumătate, din pricina unei intervenţii chirurgicale, astfel că pregătirea sa a avut mult de suferit. Totuşi, elevul lui Daniel Cojocaru s-a mobilizat exemplar la Europene şi a reuşit să ocupe locul cinci în proba de triplusalt! Rezultatul din finală, 16,45 m, reprezintă record personal, după ce, în calificări (când s-a clasat pe locul patru), Răzvan reuşise cea mai bună performanţă a sa a sezonului, 16,37 m (baremul pentru accederea în ultimul act era de 16,30 m). În finală, patru dintre cele şase sărituri ale atletului constănţean au depăşit 16 m, performanţele fiind, în ordine: 15,82 m, 16,10 m, 16,22 m, 16,45 m, 16,36 m, 15,90 m.
La Mamaia, OSS Fighters şi filmul „Back2Back“.
Și în 2019, promoţiile constănţene de sporturi de contact OSS Fighters şi Urban Legend au pus în scene gale spectaculoase. OSS Fighters a ajuns la a patra ediţie, care s-a desfăşurat în Piaţeta Cazino, din Mamaia, şi s-a bucurat de un succes deosebit, ca şi precedentele trei evenimente. În main-event, Amansio Paraschiv şi-a pus în joc centura mondială Superkombat la categoria 72,5 kg în confruntarea cu italianul Rosario Presti. Partida s-a încheiat cu victoria românului, care şi-a păstrat astfel titlul. Cu ocazia acestei gale, pe litoral au avut loc şi filmări la producţia de acţiune „Back2Back“. Filmul conţine şi scene din cadrul galei. Printre cei care joacă în „Back2Back“ se numără şi luptători celebri precum Ionuţ Iftimoaie, Sandu Lungu sau constănţeanul Alex Filip.
Inovaţii la galele Urban Legend
În luna decembrie a acestui an, Urban Legend şi-a derulat la Pavilionul Expoziţional, ediţia a noua, cu 14 partide spectaculoase, şapte pe reguli de K1, şase de MMA Strike şi una de box, iar multe dintre ele s-au încheiat înainte de limită. Pentru creşterea spectaculozităţii, organizatorii au venit în cadrul galelor şi cu unele inovaţii (meci open, fără limită de greutate, de genul David contra Goliat, sau partidă fără limită de repriză şi fără arbitri judecători). Totodată, atât galele OSS Fighters, cât şi Urban Legend au avut şi o latură umanitară, în cadrul lor strângându-se bani pentru persoane cu probleme de sănătate.
Cosmin Iancu şi Bogdan Cristea, medaliaţi la culturism şi fitness
Ediţia 2019 a Campionatului European de culturism şi fitness, întrecere rezervată juniorilor, seniorilor şi categoriei masters, s-a desfăşurat în Spania, la Santa Susanna, iar CS Farul Constanţa a urcat de două ori pe podium.
Medaliaţii au fost Cosmin Iancu, care a cucerit argintul la classic bodybuilding -1,71 m şi Bogdan Cristea - bronz la fitness open.
Totodată, Delia Beatrice Lăcătaru s-a calificat şi ea în finală, la fitness -1,63 m, ocupând locul şase. România a obţinut la Santa Susanna şapte medalii (două de aur, trei de argint şi două de bronz) plus opt alte accederi în finale, ceea ce a făcut ca la final delegaţia tricoloră să ocupe locul şase în clasamentul pe naţiuni. Rezultatele obţinute la competiţia din Spania sunt cele mai bune din istoria participării României la un Campionat European.
Prezenţe pe podium şi la karate
Și la competiţiile internaţionale de karate judeţul Constanţa a avut prezenţe pe podium în 2019, prin sportivi de la Club Karate Dinamic Constanţa (la 27th SKDUN WORLD Shotokan Karate Championship 12th Invitational Kohai Cup-Karlovy-Vary), CS Karate Tradiţional Eforie (la Campionatul MOndial de Karate Fudokan), Clubul Sportiv Do Jo Kun Eforie (la Campionatul European de Karate Tradiţional), CS Farul Constanţa (la Campionatul European de Karate Shotokan), CS Shobu Constanţa (la Campionatul European Open la Karate Kyokushin) sau Clubul Atemi Karate Constanţa (la Campionatul Mondial de Karate WUKF).
Sursa foto: ZIUA de Constanţa şi Facebook (FC Viitorul, Suporter Axiopolis Cernavodă, CS Medgidia, CS Năvodari - rugby, Phoenix Știinţa, Viorel Filimon, Maria Holbură, Ioana Stănciulescu, Alexandra Veronica Stroe, Florin Tiţa, George Drăgan, Ionuţ Tucă, Răzvan Grecu, OSS Fighters, Urban Legend, Elena Zaharia, Livia Cotoban)
Citeşte şi:
Retrospectivă 2018 Anul în care Simona Halep a cucerit primul ei trofeu de Grand Slam. Numărul 1 în lume şi regină la Roland Garros!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii