Sportul constănţean. Retrospectivă 2020 Sub semnul pandemiei. Victorii şi înfrângeri, într-un sezon atipic, cu un adversar în plus
Sportul constănţean. Retrospectivă 2020: Sub semnul pandemiei. Victorii şi înfrângeri, într-un sezon atipic,
01 Jan, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
5083
Marime text
- Sportul constănţean a trecut şi el printr-o perioadă dificilă în 2020, din pricina pandemiei de coronavirus.
- Pe lângă oponenţii de pe teren, sportivii au trebuit să se confrunte cu încă un adversar: Covid-19.
- Toată activitatea s-a reorganizat, dar, chiar şi aşa, tot au fost obţinute unele rezultate importante.
Pandemia de coronavirus, care a schimbat viaţa întregii omeniri, a afectat, cum era şi normal, şi sportul, modificările survenite în desfăşurarea şi programul competiţiilor şi al antrenamentelor, infectările în rândul sportivilor şi al altor membri ai grupărilor sportive ducând la situaţii noi, imprevizibile.
În această situaţie, şi sportul constănţean a intrat, mare parte din 2020, în zodia pandemiei, iar desfăşurarea pregătirii şi a evenimentelor sportive a trebuit să ţină seama de rigorile sanitare şi de organizarea în lupta la baionetă cu Covid-19. O perioadă, sportul a intrat în izolare, activitatea colectivă oprindu-se, iar sportivii pregătindu-se individual acasă. Unele întreceri au fost îngheţate, nemaifiind decernate titlurile de campioană, în vreme ce, la reluare, alte competiţii au continuat după reguli noi şi într-un format simplificat. În toate cazurile însă, sportul nu a mai beneficiat de spectatori în tribune. Totodată, la sporturile de echipă, partidele s-au derulat în cele mai multe situaţii (excepţie făcând fotbalul) în cadrul unor turnee.
Simona Halep şi Horia Tecău au fost infectaţi cu Covid-19
În 2020, Simona Halep şi Horia Tecău, campioana şi campionul din Constanţa cu rezultate extraordinare în tenis, au fost nevoiţi să treacă prin experienţa infectării cu Covid-19. Simona a anunţat pe 31 octombrie că testul a ieşit pozitiv, iar pe 10 noiembrie un anunţ similar a făcut şi Horia. Momentul a fost depăşit însă cu bine.
În iulie, cei doi au făcut pereche la un turneu demonstrativ la Cluj, Winners Open, bucurându-se de tenis după o lungă pauză din pricina pandemiei. Apoi, în străinătate, constănţeanca s-a impus la Praga (6-2, 7-5 cu Elise Mertens în finală) şi, în premieră în cariera sa, la Roma (după abandonul din ultimul act al Karolinei Pliskova la scorul de 6-0, 2-1 pentru Simona Halep). La Roland Garros însă, turneu de Mare Şlem pe care l-a câştigat în 2018, Simona, prima favorită, a fost eliminată în optimi de Iga Swiatek (54 WTA) cu 6-1, 6-2. Înainte de îngheţarea tenisului, în urma pandemiei, Simona mai câştigase un turneu, cel de la Dubai, în care a dispus în finală de Elena Rybakina, scor 3-6, 6-3, 7-6.
Aşadar, în 2020, Simona Halep a obţinut trei trofee, încheind sezonul pe locul doi în lume, o nouă clasare în topul tenisului mondial la final de an.
Hagi s-a retras din funcția de manager al FC Viitorul
În sezonul 2019/2020 al Ligii 1, echipa de fotbal FC Viitorul a evoluat în premieră în turneul play-out, ratând clasarea în primele şase echipe. Formaţia de pe litoral a câştigat turneul play-out, iar, pe final de campionat, la începutul lunii august 2020, Gică Hagi a decis să se retragă din funcția de manager al echipei de seniori, de pregătirea căreia s-a ocupat în perioada septembrie 2014 - 1 august 2020, echipa cucerind în acest interval, în premieră pentru fotbalul dobrogean, toate trofeele interne la nivel de seniori: titlul, Cupa şi Supercupa României. „Regele” a anunţat însă că va rămâne în continuare în cadrul Academiei de fotbal care-i poartă numele, unde, alături de directorul tehnic, coordonează conceptul tehnic al Centrului de copii și juniori.
Ruben de la Barrera, doar 11 etape
În locul lui Gică Hagi a fost numit manager al echipei un tânăr tehnician spaniol, Ruben de la Barrera, care nu a condus FC Viitorul însă decât 11 etape din noul sezon al Ligii 1, lăsând formaţia pe locul șapte, cu 16 puncte (la un punct de poziția a șasea, ultima care asigură accesul în play-off). În 11 etape de campionat cu de la Barrera pe banca tehnică, FC Viitorul a înregistrat patru victorii, patru egaluri și trei înfrângeri, golaveraj 17-15. Tototdată, echipa constănţeană a fost eliminată din Cupa României (0-3 cu Dinamo) în 16-imi, prima fază în care au intrat în competiție formațiile din Liga 1.
Mircea Rednic, în căutarea primei victorii
În locul antrenorului spaniol a fost înscăunat un tehnician de calibru al fotbalului românesc, cu multă experienţă, Mircea Rednic. După trei partide pe banca Viitorului însă, acesta se află încă în căutarea primului succes. FC Viitorul a încheiat anul 2020 pe locul opt în Liga 1, cu 17 puncte, după patru victorii, cinci egaluri şi cinci înfrângeri în 14 meciuri, golaveraj 19-19. Echipa de pe litoral se află la trei puncte de locul şase, ultimul care asigură prezenţa în turneul play-off. Viitorul are însă un meci în minus (restanţă din etapa a 12-a), cu FC Hermannstadt pe teren propriu, care se va disputa pe 10 ianuarie 2021.
A opta oară campioni ai României la Under-19
Redutabilă la nivel juvenil în România, FC Viitorul a obţinut şi în 2020 aurul, în campionatul fotbalistic al Ligii Elitelor Under-19, singura competiție de juniori care şi-a găsit finalitatea în România în sezonul 2019/2020, ca urmare a pandemiei de coronavirus. FC Viitorul a devenit pentru a opta oară în ultimii nouă ani campioana României la Juniori U-19 (sportivi născuți după 1 ianuarie 2001). Antrenați de Cristian Cămui (director tehnic) și Constantin Fălină (antrenor principal), constănțenii au trecut dramatic în finală, la penalty-uri, de Dinamo București, care a condus în timpul regulamentar cu 2-0.
O nouă calificare la Campionatul European
FC Viitorul și Academia Hagi continuă să rămână furnizori importanți de jucători pentru loturile naționale, echipa de tineret a României calificându-se în 2020 pentru a doua oară consecutiv la turneul final al Campionatului European.
În meciul decisiv pentru accederea la Euro, 1-1 acasă cu Danemarca, doi jucători de la FC Viitorul, Alexandru Mățan și Radu Boboc, au fost titulari integraliști, în timp ce un al treilea, Carlo Casap, a rămas pe banca de rezerve. Totodată, fostul căpitan al echipei constănțene, Ianis Hagi, a purtat banderola de căpitan a României și a rămas și el toate minutele pe gazon. Nu în ultimul rând, în campania de calificare, pentru Naționala U-21 a României au evoluat alți trei jucători de la FC Viitorul, Virgil Ghiță (care a fost căpitan la ultimele meciuri), Andrei Ciobanu și George Ganea, care au lipsit la partida cu Danemarca din cauza problemelor medicale.
FC Farul, pe locul 12
După ce, în sezonul trecut al Ligii a 2-a, FC Farul Constanţa nu a prins turneul play-off, campionatul fiind înghețat (în urma pandemiei de coronavirus) pentru formațiile clasate sub locul 6 (categorie în care s-a încadrat şi echipa de pe litoral), „marinarii” speră ca în stagiunea 2020/2021 să-şi îndeplinească obiectivul.
Prin prezenţa în play-off, FC Farul ar lupta şi la promovarea în Liga 1, de unde a retrogradat la finele sezonului 2008/2009 şi nu au mai reuşit de atunci să revină pe prima scenă a fotbalului românesc.
În acest moment, la finele anului 2020, după 15 etape jucate în Liga a 2-a, FC Farul se află pe locul 12 în clasament, cu 20 de puncte, la trei lungimi de poziţia a şasea, ultima care duce în play-off. „Marinarii” aşteaptă însă alte trei puncte de pe urma meciului cu U Cluj, care nu s-a disputat din pricina cazurilor de Covid-19 şi care, potrivit regulamentului, trebuie să-i revină Farului la „masa verde”. Deocamdată însă comisiile federale nu au dat niciun verdict, speţa fiind încă la Comisia de Disciplină, după două amânări. Până la finele sezonului regulat, FC Farul mai are de jucat cinci partide.
Contract prelungit pentru Ianis Zicu
„Marinarii” au continuat şi în campionatul 2020/2021 cu antrenorul Ianis Zicu la timonă, care şi-a prelungit în vară contractul, iar în lotul de jucători s-au produs schimbări semnificative faţă de ediţia 2019/2020. După o analiză amănunțită a evoluțiilor din sezonul trecut al Ligii a 2-a, Zicu și conducerea clubului au decis să nu mai continue colaborarea cu nouă jucători, Baudouin Kanda, Alexandru Nicola, Iulian Carabela, Daniel Toma, Dimciu Halep, Mihailo Mitrov, Laurențiu Ardelean, Tudor Moldovan și Mădălin Martin, în timp ce un al zecelea, Ionuț Stoica, a revenit la FC Voluntari, după ce perioada de împrumut la FC Farul Constanța s-a încheiat, iar formația ilfoveană a decis ca atacantul în vârstă de 20 de ani să revină la clubul de care aparține. Lotul a fost completat cu multe nume noi, iar la finele anului Farul păstrează şanse de calificare în play-off.
Au eliminat din Cupă o echipă de Liga 1
Marea lovitură din 2020 a fost dată de Farul însă în Cupa României, unde a eliminat în 16-imi o echipă de Liga 1, Academica Clinceni, formaţie aflată în mare formă la ora meciului. Partida s-a disputat la Constanţa, iar gazdele s-au impus cu 2-1, calificâdu-se astfel din nou în optimile Cupei după o pauză de 14 ani.
Axiopolis Cernavodă, al doilea atac din toată Liga a 3-a
În Liga a 3-a, judeţul Constanţa a fost reprezentat, în seria a treia, de trei echipe: Axiopolis Cernavodă, Gloria Albeşti (nou promovată) şi FC Viitorul II (revenită în eşalonul trei după câţiva ani). Faţă de sezonul 2019/2020, în competiţie nu s-au mai înscris Poseidon 2 Mai Limanu şi CS Medgidia. La finele anului, cel mai bine clasată dintre constănţence este Axiopolis, pe locul trei, echipa din Cernavodă dovedind şi un apetit ofensiv deosebit, prin al doilea cel mai tare atac dintre toate echipele celor zece serii ale Ligii a 3-a (100 de formaţii)! Cu 29 de goluri marcate în zece meciuri, Axiopolis este întrecută la acest capitol doar de liderul seriei a doua, Dacia Unirea Brăila, care a punctat de 32 de ori.
Clasamentul din seria a treia la finele lui 2020 este următorul: 1. Afumați - 28p, 2. Ulmu - 21p, 3. Cernavodă - 18p, 4. Viitorul II - 17p, 5. Modelu - 15p, 6. Borcea - 15p, 7. Popești-Leordeni - 11p, 8. Gheorghe Doja - 9p, 9. Albești - 6p, 10. Oltenița - 4p.
HC Dobrogea Sud, a treia clasată
În prima ligă a handbalului masculin românesc, la finele turului în sezonul 2020/2021, după 15 etape, HC Dobrogea Sud Constanţa ocupă locul trei în clasament, cu 36 de puncte, după 12 victorii şi trei înfrângeri (după ce o perioadă s-a aflat şi pe locul întâi). Pe primele două poziţii ale podiumului se află Dinamo Bucureşti, având maximum de puncte, 45, şi Potaissa Turda, cu 39 de puncte.
S-au luptat pentru grupele EHF European League
Sezonul trecut nu s-a decernat titlul de campioană. În momentul luării măsurilor speciale din handbal şi al opririi activităţii, Dinamo era pe locul întâi, iar HCDS se afla pe patru. A urmat lunga pauză, iar apoi, încet-încet, competiţia s-a reluat. Cu multe schimbări în lot, echipa de pe litoral a disputat finala Cupei României, cedând în faţa lui Dinamo, care s-a impus cu 24-21 (11-10). Totodată, HCDS a evoluat în acest an şi în cupele europene, luptându-se în turul doi preliminar cu Sporting Lisabona pentru accederea în grupele EHF European League. Formaţia portugheză a avut câştig de cauză, după un egal la Constanţa, în tur, scor 27-27, şi o victorie obţinută greu pe teren propriu, 22-21 (10-12). Îainte de Sporting, HCDS s-a duelat cu echipa rusă HC Victor Stavropol, de care a trecut cu două victorii.
La întreruperea sezonului, CS Medgidia era pe locul întâi
În Divizia A de handbal masculin, în momentul în care s-au întrerupt competiţiile, CS Medgidia era pe primul loc în seria în care juca şi îşi făcea planuri privind participarea la turneul final de promovare în Liga Națională. În cele din urmă, acesta nu a a mai avut loc, iar echipa a luat startul în sezonul 2020/2021 tot în eşalonul secund, fiind în serie, ca şi în ediţia trecută, cu HC Dobrogea Sud II.
Victorii pe linie la turneul de la Cluj-Napoca
Primul turneu din noul campionat s-a derulat la Cluj-Napoca, iar CS Medgidia a câştigat toate cele trei partide jucate: 48-28 cu CNOPJ București, 28-24 cu CSU Constantin Brâncuși Tg. Jiu şi 26-20 cu HC Dobrogea Sud II. La Cluj-Napoca, echipa secundă a HCDS a înregistrat o victorie, 42-29 cu Dinamo II (în ultimul meci) și două eșecuri (28-29 cu CSU Constantin Brâncuși Târgu Jiu și 20-26 cu CS Medgidia). Echipa de pe litoral a abordat turneul cu un lot foarte tânăr, de 15 jucători, dintre care trei Under-23 și șapte Under-21, ceilalți fiind încă juniori.
Clasamentul la finele anului în seria B a Diviziei A arată astfel: 1. CSM Alexandria - 9 puncte (golaveraj 98-62), 2. CS Medgidia - 9p (102-72), 3. CS Universitatea Craiova - 6p, 4. HC Dobrogea Sud II - 3p (90-84), 5. CSU Târgu Jiu - 3p (79-84), 6. CSM București II - 3p (72-81), 7. CNOPJ București - 3p (80-109), 8. Dinamo II - 0p.
CSU Neptun, pe locul cinci la finele lui 2020
Ca şi CS Medgidia, şi echipa feminină CSU Neptun Constanţa se pregătea de turneul final pentru promovatea în Liga Naţională, fiind pe locul întâi în seria în care a jucat în Divizia A. Planurile s-au schimbat însă, aşa că şi CSU Neptun a demarat un nou sezon în eşalonul secund, cu turneul de la Brașov din Divizia A, seria C. Pregătită de Ion Ivan şi Lăcrămioara Ilie, echipa de pe litoral a înregistrat sub Tâmpa o victorie, un egal și o înfrângere: 32-23 cu Danubius Călărași, 27-27 cu CSM Bucureşti II şi 21-23 cu CSU Ştiinţa Bucureşti. Finele anului găseşte echipa de pe litoral pe locul cinci în clasament, cu patru puncte.
Carmin Popa a continuat ca antrenor
Sezonul competițional 2019/2020 în Liga Națională de Baschet (masculin și feminin) și Liga 1 a fost anulat de Federația Română de Baschet. Decizia a venit pe 19 mai a.c., după ce Consiliul Director a constatat imposibilitatea reluării competițiilor. S-a decis menținerea ierarhiilor din clasamentele înregistrate la data de 9 martie, momentul suspendării sezonului, fără a se decerna titlul de campioană.
În acel moment, echipa feminină Phoenix CSU Simona Halep se afla în obiectiv (clasarea pe unul dintre primele două locuri în grupa B a Ligii Naționale). După reluarea competiţiilor, formaţia constănţeană (care a continuat cu Carmin Popa antrenor, dar cu un lot serios schimbat) a participat în grupa B a turului preliminar al Cupei României, clasându-se, după trei meciuri (toate pierdute), pe ultimul loc. Competiția a fost prima oficială pentru noul lot al formației de pe litoral. Având în vedere și lunga pauză cauzată de epidemia de coronavirus, cei de la Phoenix CSU Simona Halep apreciază drept pozitivă participarea în Cupa României.
Trei victorii în primele trei meciuri
În campionat, echipa a început perfect sezonul 2020/2021 al Ligii Naționale, câștigând primele trei meciuri disputate și ocupând locul trei în clasament. Ulterior, au venit şi câteva înfrângeri, iar, la finele lui 2020, se află pe poziţia a şaptea, la mijlocul clasamentului, cu 13 puncte, după patru victorii şi cinci înfrângeri.
Un succes la Cupa României
În competiţia masculină de baschet, reprezentanta Constanţei, BC Athletic Neptun, a avut şi zilele trecute meciuri, la turneul de la Craiova. Prima participare competițională a Gladiatorilor din Tomis după lunga perioadă de pauză cauzată de pandemia de coronavirus a fost în Cupa României, în grupa B a turneului preliminar, care s-a disputat la Oradea. Formația de pe litoral a disputat patru partide, înregistrând o victorie (în ultima confruntare) - scor 85-76, 46-29 la pauză, cu CSM VSKC Miercurea Ciuc - și trei eșecuri: 68-101 cu CSMU Craiova, 60-101 cu CSM CSU Oradea și 76-97 cu CSA Steaua București.
Nu au putut participa la turneul de la Cluj
BC Athletic s-a pregătit apoi de campionat, însă nu a putut evolua în primul turneu, cel de la Cluj, din pricina cazurilor de Covid din lot. Astfel că debutul în noul sezon al Ligii Naţionale s-a făcut în cadrul turneului de la Constanţa, în care BC Athletic Neptun a pierdut ambele meciuri jucate (68-75 cu CSM VSKC Miercurea Ciuc şi 67-76 cu CSM 2007 Focşani). Tot două înfrângeri, 61-69 cu SCMU Craiova şi 54-79 cu CS Dinamo Bucureşti, a înregistrat trupa de pe litoral şi la turneul de la Craiova, astfel că BC Athletic Neptun intră în 2021 de pe locul 14 în campionat (ultimul), cu patru puncte. În meciul cu Dinamo, a debutat în Liga 1, sub culorile BC Athletic Neptun, un tânăr de 17 ani, Octavian Dobre.
Voleibalistele de la CS Medgidia, pe locul patru
La volei feminin, reprezentanta judeţului Constanţa în liga de elită (Divizia A1), CS Medgidia, a avut evoluţii şi rezultate foarte bune în noul sezon, situându-se pe locul patru în clasament (din 12 formaţii) la finele sezonului regulat, după CSM Târgoviște și CSM Volei Alba Blaj (primele două clasate), echipe participante sezon de sezon în competițiile europene, și la egalitate de puncte cu CS Dinamo București, diferenţa în favoarea acesteia făcând-o setaverajul.
Opt victorii şi trei înfrângeri
În 11 partide, jucătoarele antrenate de Florin Voinea şi Radu Began au acumulat 23 de puncte, având opt victorii şi trei înfrângeri. Şapte dintre succese au fost obţinute cu scorul de 3-0 sau 3-1 şi numai unul a venit în cinci seturi (3-2). Sezonul trecut al Diviziei A1 s-a închis înainte de termen, din cauza pandemiei de coronavirus, iar CS Medgidia (nou-promovată) a încheiat campionatul pe locul șapte, îndeplinindu-şi obiectivul.
Academia de Volei Tomis Constanţa, în frunte
Evoluţii bune, atât la masculin, cât şi la feminin, au înregistrat şi echipele Academiei de Volei Tomis Constanţa, care evoluează în Divizia A2, seria Est. La finele anului, echipa de fete (antrenori, Radu Began şi Gheorghe Brînză) este pe locul întâi în clasament, cu 15 puncte, după ce a câştigat toate cele cinci partide jucate, în timp ce băieţii (antrenor, Răzvan Parpală) se află pe poziţia a doua, cu zece puncte, după trei victorii şi o înfrângere în patru meciuri.
Tomitanii, primii după careul de aşi
Echipa de rugby Tomitanii Constanța a încheiat pe locul cinci ediția 2019/2020 a SuperLigii, la doar al doilea an de prezență a trupei de pe litoral în eșalonul de elită din România. În meciul care urma să stabilească ocupantele pozițiilor 5-6, Tomitanii au învins Universitatea Cluj, chiar pe terenul acesteia, scor 29-23 (17-10). În urma înfrângerii, U Cluj a încheiat campionatul pe ultimul loc, 6, în timp ce Tomitanii s-au clasat pe cinci, în careul de ași pătrunzând forțele Știința Baia Mare, SCM Timișoara, CSA Steaua și Dinamo.
Împiedicaţi de Covid-19 să joace ultimul meci
Tomitanii au jucat şi în ediția 2020 a Cupei României, în care evoluează echipele din SuperLigă, tânăra formaţie de pe litoral find repartizată în grupă cu CSA Steaua București (deținătoarea trofeului și medaliată cu bronz în campionat) şi cu Dinamo. Tomitanii au cedat în toate partidele, ultima partidă revenindu-i la masa verde lui Dinamo, din pricina cazurilor de Covid din lotul tomitan, formaţia de pe litoral nemaifăcând deplasarea la meci. Privind spre viitor, cei de la Tomitanii speră să beneficieze de un suport financiar suficient din partea Constanţei, astfel încât să facă şi în continuare o figură frumoasă în SuperLigă.
CS Năvodari, tot pe podium
Cealaltă echipă divizionară de rugby seniori a judeţului, CS Năvodari, care joacă în eşalonul secund, Divizia Naţională, a urcat pe podium și în sezonul 2019/2020. Formaţia pregătită de Cristian Husea, Cornel Suciu şi Virgil Năstase, campioană în ediţia trecută a DNS, a cucerit acum medaliile de argint, fiind învinsă în finală de Ştiinţa Petroşani, scor scor 13-12 (6-6).
Au convenit să joace finala într-un singur meci
Istoria titlului a fost influenţată însă de Covid-19. Inițial, finala trebuia să se dispute în dublă manșă, însă, înaintea turului (de la Năvodari), cele două echipe au convenit ca titlul să de decerneze în urma unei singure partide, pe teren neutru (la Bucureşti). Ştiința Petroșani a avut atunci 19 jucători infectați cu Covid-19 și nu putea alinia o formație competitivă, pe când CS Năvodari a avut numai opt rugbyști testați pozitiv. Însă, chiar și așa, deși se afla în avantaj din punctul de vedere al lotului de jucători, echipa din Năvodari a fost de acord cu reprogramarea întâlnirii, ceea ce spune multe despre de spiritul de fair-play care îi conduce pe cei de la CS Năvodari. Pe de altă parte, în meci, CS Năvodari a dominat teritorial clar prima repriză, iar în partea secundă formația petroșăneană a profitat de un cartonaș galben primit de un jucător de la CS Năvodari în minutul 60 și în minutele de superioritate numerică a înscris eseul care a făcut diferența.
Oricum, chiar dacă acum a pierdut finala, e de subliniat că, în ultimii ani din DNS, formația din Năvodari a obținut o medalie de aur, două de argint și două de bronz.
Patru gimnaste constănţene medaliate la Euro
Luna decembrie a adus rezultatele deosebite de la Campionatul European de gimnastică feminină, desfăşurat la Mersin, în Turcia. Echipele naţionale ale României (junioare şi senioare) au cucerit 14 medalii, iar la acest bilanţ au contribuit şi reprezentantele Constanţei, de la CS Farul şi CSS1.
Dintre cele 14 medalii, opt au fost de aur, cinci de agint şi una de bronz, senioarele cucerind cinci distincţii (două de aur şi trei de argint), iar junioarele - nouă (şase de aur, două de argint şi una de bronz). De la Constanţa au concurat patru gimnaste: la senioare - Ioana Stănciulescu şi Silvia Sfiringu (ambele, de la CS Farul), iar la junioare - Mara Ceplinschi (CS Farul) şi Andreea Preda (CSS1). Ioana Stănciulescu şi Silvia Sfiringu au luat argint cu echipa, iar aceeaşi medalie i-a revenit Silviei la bârnă. La junioare, Mara Ceplinschi şi Andreea Preda au fost componente ale formaţiei tricolore medaliate cu aur. De asemenea, Mara a cucerit alte două medalii, de argint (la individual compus şi la sol), iar Andreea - una de bronz la bârnă.
La Mersin, prezenţi şi doi antrenori de pe litoral
Din corpul tehnic al loturilor României prezente la Mersin au făcut parte și doi antrenori de pe litoral, Nicolae Forminte (CS Farul) şi Cătălin Meran (CSS1), alături de: antrenori - Liliana Cosma, Florin Cotuțiu, Cristian Moldovan, Lăcrămioara Moldovan, Lucian Sandu, Gina Gogean; staff medical - Răzvan Marcu și Constantin Avramescu; arbitre - Adela Popa și Daniela Trandafir.
Ioana Stănciulescu şi Silvia Sfiringu au fost descoperite şi pregătite până au ajuns la lotul naţional al României de Clemenţa Garabet. La formarea campioanei europene de junioare din 2018 Ioana Stănciulescu au contribuit, în afară de Clemenţa Garabet, şi Olga Didilescu, şi soţii Nicolai (Dana şi Remus), şi Ciprian Creţu (în diverse etape, fie la club, fie la lotul naţional). Cât s-au pregătit la Deva, Ioana Stănciulescu şi Silviana Sfiringu au fost antrenate de un colectiv tehnic coordonat de Nicolae Forminte (cu Florin Uzum în componenţă).
Mara Ceplinschi este pregătită la club de Carmen Traicu și Dana Sofronie, iar în ce o privește pe Andreea Preda, antrenorii de la club sunt Petruța Marcu și Cătălin Meran, iar coregraf este Mihaela Lintzmaier.
Constanţa a fost la înălţime în acest an şi la Campionatele Naţionale de gimnastică artistică de la Ploieşti, dar şi la competiţiile de gimnastică ritmică (prin CSS1 şi Victoria Cumpăna) şi aerobică (cu sportivi de la CS Farul în prim plan).
Echipa de tenis de masă, calificată la Jocurile Olimpice
În ianuarie 2020, cu câteva luni înainte ca pandemia să pună stăpânire şi pe sport, echipa națională feminină de tenis de masă a României a realizat performanța de a se califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Formația antrenată de constănțeanul Viorel Filimon și în componență cu Eliza Samara, și ea din Constanța, a obținut biletele pentru JO la turneul preolimpic de la Gondomar (Portugalia), în urma victoriei din finală, cu India, scor 3-2.
Cristian Pletea, dublu campion european
Satifacţii deosebite a avut, în martie 2020, şi un alt reprezentant al Constanţei în tenisul de masă de înaltă clasă, Cristian Pletea, care a devenit dublu campion european la categoria Under-21, la dublu mixt (alături de Adina Diaconu) şi la dublu masculin (împreună cu Rareş Şipoş). Din lotul tricolor participant la Europene au făcut parte, de la Constanţa, Elena Zaharia, Cristian Pletea şi Paul Mladin. Lotul tricolor (antrenori: Viorel Filimon și Ionuț Seni) a cucerit șase medalii la Euro: două de aur, două de argint și două de bronz.
Medaliile de la Buzău
Pe final de 2020, pe plan intern, la Buzău au fost condensate mai multe competiţii, la diferite categorii de vârstă, iar, ca de obicei, Constanţa, prin CS Farul şi LPS „Nicolae Rotaru”, s-a numărat printre medaliatele întrecerilor.
Pilotul Alex Cascatău, campion în GT & Prototype Challenge
Pilot constănţean Alex Cascatău, care locuieşte momentan la Londra, iar cel mai des se antrenează pe circuitele din Belgia și Olanda, a cunoscut succesul nu numai în România, ci și în întreceri de anvergură de peste hotare, iar acest an a fost unul fructuos pentru el. În sezonul 2020 al GT & Prototype Challenge, din Olanda, unul dintre cele mai cunoscute campionate naționale din Europa, Alex a devenit campion atât la general, cât și la clasa CN, concurând alături de Alain Berg în echipa BS Racing by Baticonsult. O performanță deosebită, care se adaugă celei din 2019 (când Alex a devenit primul pilot român clasat pe podium la cursa de 24 de ore de la Zolder), dar și altora.
Emil Ghinea a trecut la un bipost Norma M20F
Un alt pilot de curse, Emil Ghinea, din Mangalia, a încheiat ediția 2020 a Campionatului Național de Viteză în Coastă pe locul 4 la grupa CN/E2SC, iar la general a pătruns în top 10. Bilanțul este unul care-l mulțumește pe sportiv, în condițiile în care, în acest campionat, Emil (multiplu campion național în CNVC) a pilotat un alt bolid, un bipost Norma M20F, după zece ani de participare la competiții cu un turism! În plus, în condițiile în care nu a avut posibilitatea să efectueze niciun antrenament, evoluțiile sale cu bipostul Norma M20F au fost numai cele din curse.
Antoanela Manac, inclusă în programul FRT
Şi alte sporturi au avut rezultate, atât pe plan intern, cât şi internaţional, în 2020, la Constanţa şi în judeţ, în ciuda situaţiei speciale date de pandemia de coronavirus: culturism şi fitness, box, atletism, haltere, lupte, triatlon (în prim plan cu Antoanela Manac, sportivă inclusă în programul de pregătire al Federației Române de Triatlon pentru calificarea la Jocurile Olimpice) sau scrimă.
Cosmin Iancu, vicecampion mondial
De pildă, la culturism şi fitness, anul a fost bogat în medalii, atăt la competiţii interne, cât şi externe. Pe plan internaţional, sportivii de pe litoral au participat, cu multe prezenţe pe podium, la Campionatul Balcanic, Campionatul European şi Campionatul Mondial, iar cel mai importante distincţii au fost cele obţinute de Crina Orleanu (CS Farul) - campioană balcanică la bikini fitness junioare şi Cosmin Iancu (CS Farul) - vicecampion mondial la mens classic bodybuilding seniori. Medalia de argint la Campionatul Mondial se adaugă altor performanțe notabile pe plan extern realizate în acest an de Cosmin Iancu. Astfel, la Campionatul European de culturism și fitness, întrecere rezervată juniorilor, seniorilor și veteranilor (masculin și feminin), care s-a desfășurat tot la Santa Susana, faristul a cucerit medalia de bronz bodybuilding classic 1,71 m (seniori).
Vasile Şerban, al 16-lea titlu de campion naţional
Cosmin Iancu a obținut medalie, argint, și la Campionatul Balcanic de culturism și fitness, de la Drobeta Turnu Severin, la care au concurat juniori, seniori și masters, la masculin și la feminin. Iancu a urcat pe podium la classic bodybuilding seniori, -1,75 m. Pe plan intern, năvodăreanul Vasile Şerban (Power Gym Constanţa) a cucerit al 16-lea titlu de campion naţional la masters. Vasile Şerban are 70 de ani, dar este într-o formă fizică de invidiat.
CS Năvodari, bronz european la box
La box, CS Năvodari (atât la masculin, cât şi la feminin), CS Farul, Axiopolis Cernavodă şi CS Medgidia au cules medalii în 2020, piesa de greutate fiind bronzul cucerit la Campionatul European de junioare de la Sofia de Maria Cimpoeru (CS Năvodari, antrenori, Ablalim Ferodin şi Marcel Jipeanu).
Campionat Naţional de lupte la Constanţa
La lupte, s-a şi organizat o întrecere de anvergură la Constanţa, în Sala Sporturilor, finala Campionatului Național (individual seniori U-23, individual cadeți și echipe Ligă cadeți), fete și băieți. Cluburile din județul Constanța care au participat au fost la înălțime, cucerind multe medalii. De-a lungul anului, luptele constănţene au urcat pe podium prin sportivi şi sportive de la CS Farul, LPS „Nicolae Rotaru”, CSS Mangalia, CS Poseidon Limanu 2 Mai, Victoria Cumpăna, CS Medgidia sau Aurora 23 August.
În topul celor mai buni sportivi români
Biroul Federal al Federaţiei Române de Lupte a votat clasamentul celor mai buni sportivi din acest an, conform performanțelor. În ierarhia pe 2020 au fost incluşi şi Florin Tiţa, de la CS Farul Constanţa (antrenor, Grigore Gheorghe), dar şi Andreea Ana, de la CSA Steaua Bucureşti, sportivă originară însă din Mangalia, unde a început şi a crescut în acest sport, cu antrenorul Marian Oancea.
Atletul Florin Vişan, argint la Campionatul Balcanic
Pe litoral au poposit medalii (inclusiv de aur) şi de la atletism, din întreceri interne (Campionate Naţionale, Cupa României), cât şi delaCampionatele Internaţionale ale României. Totodată, la ediția a 73-a a Campionatului Balcanic de atletism în aer liber pentru seniori, care s-a desfășurat, timp de două zile, la Cluj-Napoca, una dintre distincțiile României i-a aparținut unui constănțean, Florin Alexandru Vișan, care, acum, reprezintă însă clubul Dinamo București. Pregătit în continuare de Carmen Botea, Alex Vișan (născut în 1999) a cucerit medalia de argint la triplusalt, cu 16,15 m.
Aproape de podium şi la Balcaniada de juniori 1
De asemenea, Campionatul Balcanic de juniori 1, întrecere care s-a desfășurat la Istanbul, timp de două zile, le-a adus rezultate bune reprezentanților Constanței. Cel mai bine s-a clasat Robert Bîrsă (LPS „Nicolae Rotaru“ - CS Farul; antrenoare, Carmen Botea), pe poziția a patra la 100 m, cu 10.76 secunde, ceea ce reprezintă nou record personal, vechea performanță fiind de 10,85 s. Pregătită și ea de Carmen Botea, Ioana Emilia Colibășanu (născută în 2003, legitimată LPS - CS Farul) a concurat la Istanbul la triplusalt, ocupând locul cinci, cu 12,19 m.
Sursa foto: Facebook (HC Dobrogea Sud)
Citeşte şi:
Sportul constănţean. Retrospectivă 2019
Simona Halep, regină şi la Wimbledon. FC Viitorul, cel mai prolific an. Maria Holbură, calificată la JO! (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii