Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:30 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Cine a fost Garabet Kumbetlian. Biografia unui inginer cu dimensiuni de mentor (galerie foto+document)

ro

07 Mar, 2019 00:00 4613 Marime text
Motto: „Cunoașterea este puntea care ne conectează cu toți cei care au trăit vreodată înaintea noastră. De la civilizație la civilizație și de la viață la viață, contribuim cu poveștile individuale care devin istoria noastră colectivă. Indiferent cât de bine păstrăm informațiile despre trecut, cuvintele din aceste povestiri nu sunt decât «informații» până la momentul în care le dăm un înțeles. Modul în care aplicăm ceea ce știm despre trecutul nostru devine înțelepciunea prezentului”. (Gregg Braden)
 

 
Garabet Kumbetlian (11 martie 1936 - 3 ianuarie 2018) se înscrie în galeria marilor oameni de cultură și de știință pe care comunitatea armeană din România i-a dăruit cu dragoste ospitalierului popor român. Și cred că este destul să amintim aici pe Ana Aslan, Gheorghe Asaky, Dumitru Bagdasar, Nicolae Bagdasar, Spiru Haret, Garabet Ibrăileanu, Mihail Jora, Virgil Madgearu, Gheorghe Manea, Petre Missir, Matei Socor, Kricor Zambaccian, Vasile Conta, Grigore Trancu-Iași, Virgil Acterian, David Ohanesian, Seropian Ervant și mulți alții.
 
Prin opera sa, prin noblețea sa sufletească, prin dimensiunea sa culturală, Garabet Kumbetlian nu este cu nimic mai prejos decât iluștrii săi înaintași.
 
De-a lungul unei cariere profesionale ce numără zeci de ani, a predat cursuri de Mecanică, Rezistenţa Materialelor şi Teoria Elasticităţii în cadrul Institutului de Marină, Universităţii Maritime şi Universităţii „Ovidius” din Constanţa.
 
A publicat 26 de cărţi, monografii, tratate, cursuri universitare şi eseuri din domeniul Mecanicii Solidelor Deformabile şi Rezistenţei Materialelor, două traduceri (din limbile germană şi engleză) şi 147 de articole (din care 34 în revistele Academiei Române şi Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, 25 în reviste străine şi analele universităţilor, 23 în volume, reviste departamentale şi alte reviste de specialitate, 30 în volumele unor manifestări ştiinţifice internaţionale şi 35 în volumele unor manifestări ştiinţifice naţionale).
 
A realizat 27 de inovaţii (pentru care a obţinut Locul I în cadrul primului salon de invenţii-inovaţii pe judeţul Constanţa şi Premiul II pe Comandamentul Marinei Militare, în anul 1989).
A condus 29 de Grant-uri şi Contracte de Cercetare ştiinţifică, din care unul cu Banca Mondială (1994), două cu Ministerul Cercetării şi Tehnologiei (1993,1994) şi patru cu Ministerul Învăţământului (1993-1996).
 

A fost membru fondator al „Comisiei Centrale de Tensometrie” (1977), al „Asociaţiei Române de Tensometrie” (ARTENS, 1990), al filialei Constanţa a “Asociaţiei Generale a Inginerilor din România” (31.10.1997), şi al “Societăţii Culturale Române Dobrogeţia Athenaeum” (2011).
 
Ca recunoaştere a rezultatelor obţinute de-a lungul activităţii sale profesionale şi ştiinţifice, i s-au decernat: Diploma de excelenţă a Universităţii Maritime (în anul 2000) şi a Universităţii „Ovidius”, (Facultatea de Construcţii) din Constanţa (2004), Diploma de onoare şi Medalia Jubiliară „25 de ani de învăţământ superior de construcţii la Constanţa” (2002), Diploma de aur a Fundaţiei Academice „ALUMNIA”, a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa (2004), Diploma de onoare a Academiei Navale (2007) şi Universităţii Maritime din Constanţa (2010), Diploma Facultăţii de mecanică a Universităţii tehnice „Gh.Asachi” din Iaşi, pentru sprijin şi contribuţii la dezvoltarea relaţiilor de colaborare (2008), Diploma şi Medalia Jubiliară a Universităţii „Ovidius” Constanţa, cu prilejul aniversării a 50 de ani de învăţământ universitar în Dobrogea (2011), Diploma Aniversară a Universităţii Transilvania din Braşov, Facultatea de Inginerie Mecanică, pentru „merite deosebite la dezvoltarea şi consolidarea învăţământului tehnic superior”, Premiul de Excelenţă al Uniunii Armenilor din România (2008) și Medalia Academiei de Științe Tehnice din România, pentru contribuția substanțială adusă la organizarea și buna desfășurare a celei de a 12-a ediții a „Zilelor Academiei de Științe Tehnice din România”.
 

Schiță biografică

 
11 martie 1936 - se naște la Constanța profesorul universitar Kümbetlian A. Garabet.
1943-1944 - urmează clasa I la Şcoala Germană.
1944-1947 - Şcoala nr. 5 din Constanţa.
1947-1950 - clasele gimnaziale ale liceului Brukenthal din Sibiu cu „Diplom für Verdienste”.
1950-1954 - Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanţa cu „Diplomă de Maturitate”. Este anul absolvirii a două promoții, deoarece s-a trecut la învățământul liceal cu 10 clase. Au absolvit în același an seniori remarcabili precum istoricul Ion Bitoleanu, academicianul Marian-Traian Gomoiu, istoricul Petre Covacef, profesorul Mircea Doicescu (șef de promoție, a predat chimia patru decenii la „Mircea”), scriitorul Eugen Lumezianu, Petre Comăniță (fost antrenor la FC Farul), dr. Viorel Tode, Adrian Bavaru (fost rector al Universității „Ovidius”), scriitorul Valeriu Cușnarenco.

1954-1959 - cursurile Facultăţii de Mecanică a Institutului Politehnic din Bucureşti, obţinând diploma de inginer în specialitatea maşini termice.
1976 - a obţinut titlul ştiinţific de doctor inginer în domeniul „Teoria elasticităţii mediilor structurale” cu lucrarea: „Calculul exact al plăcilor acţionate hidrostatic şi cu stare complexă de mobilitate a conturului, pe baza rezolvării problemei antimediane a teoriei mobilitătii elastice” sub conducerea dr. doc. ing. Mircea Mişicu, în cadrul Centrului de Mecanica Solidelor al Academiei Române.
 
1959-1966 - inginer principal în cadrul Întreprinderii de Electricitate din Constanţa.
1964-1968 - asistent şi lector în cadrul catedrei de fizică a Institutului Pedagogic din Constanţa.
1966-1972 - director şi profesor al Liceului Energetic din Constanţa.
1972-1976 - şef de lucrări la Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”.
1976-1990 - conferențiar la Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”.
1990-2006 - profesor universitar la Universitatea Maritimă.
1992-2006 - Facultatea de Construcţii a Universităţii „Ovidius” din Constanţa.
1990-2004 - şeful catedrei (departamentului) de Inginerie Mecanică Navală, membru al Consiliului Facultăţii de Electromecanică Navală şi membru al Senatului Universităţii Maritime.
2002-2006 - directorul Centrului de Cercetare în Inginerie Mecanică Navală al Universităţii Maritime din Constanţa.
1999-2010 - a condus doctorate în Inginerie Mecanică, în cadrul Universităţii “OVIDIUS” şi Universităţii Maritime din Constanţa
2002-2003 - a fost membru în comisiile Universităţii Maritime şi “Ovidius” din Constanţa, pentru acordarea titlului ştiinţific de “Doctor Honoris Causa”
1987-2010 - a fost de mai multe ori referent în comisiile pentru acordarea titlului ştiinţific de doctor-inginer în cadrul Universităţilor “Politehnica” din Bucureşti şi Timişoara, Universităţilor “Tehnice” din Cluj-Napoca şi “Tehnică de Construcţii” din Bucureşti, “Transilvania” din Braşov, “Dunărea de Jos” din Galaţi, “Petrol-Gaze” din Ploieşti şi “Eftimie Murgu” din Reşiţa
 1974-2006 - a participat în calitate de membru al comisiilor, la fazele pe ţară ale Concursului Studenţesc de Rezistenţa Materialelor şi Sesiunilor de Comunicări Ştiinţifice ale Studenţilor, la care studenţii conduşi de el au obţinut două premii 1, patru premii 2, patru premii 3, 11 premii speciale şi 14 menţiuni
 3 ianuarie 2018 - se stinge din viață la Constanța
În secțiunea „Documente“ puteți parcurge CV-ul integral, așa cum ne-a fost transmis printr-o corespondență chiar de Garabet Kumbetlian.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii