Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:33 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea George Sarry, de astăzi în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța. Unul dintre cele mai valoroase memoriale din istoria literaturii de detenţie

ro

02 Apr, 2019 00:00 3284 Marime text
Într-un cotidian în care publicațiile românești sunt acaparate de politic și cancan, ZIUA de Constanța a ales să aducă în atenția cititorului său - indiferent de vârstă - personalități ale Dobrogei care au scris istorie și a căror viață trebuie nemurită într-o bibliotecă virtuală care adună laolaltă vestigii ale evoluției provinciei dintre Dunăre și mare.
Volumul Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”, pe care începând de astăzi îl puteți citi în varianta digitală în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța, a fost scris de un dobrogean iubit de Dumnezeu, dar al cărui destin a fost marcat de cruntele orori ale comunismului.

Cinstit urmaș al venerabilului Constantin N. Sarry


La cei 91 de ani ai săi, împliniți pe 8 ianuarie, dobrogeanul George Sarry se consideră un om binecuvântat prin suferința și jertfa sa, iar comunitatea românească din Canada, în mijlocul căreia trăiește din 1961, îl omagiază drept un reprezentant al generației de aur a rezistenței împotriva comunismului și a exilului românesc.
Autor al unuia dintre cele mai valoroase memoriale din istoria literaturii de detenţie, George (Valentin, Istrate) Sarry s-a născut la data de 8 ianuarie 1928, la Constanţa, și este nepot de frate al lui Constantin N. Sarry, proprietarul celui mai longeviv ziar „Dobrogea jună” (1904 – 1944).

Timp de 11 ani, între 18 noiembrie 1949 şi 4 martie 1960, George Sarry (doar ce împlinise 22 de ani) a fost închis, după ce a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică pentru înaltă trădare, sub acuzația de spionaj.
După o anchetă plină de violenţe şi de ameninţări, George Sarry a fost condamnat de „tribunalul poporului” şi trimis în circuitul închisorilor comuniste, la Constanţa, Malmaison, Văcăreşti, Jilava, Aiud, Baia Sprie, Cavnic, Oradea, Piteşti şi Ploieşti.
Supraviețuitor al regimului de teroare inimaginabilă pentru actualele generații, George Sarry mărturisea în Cuvântul înainte al volumului „Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”: „Am scris acest memorial fǎrǎ nicio intenţie de a face literaturǎ. Dorinţa mea cea mai vie este sǎ las iubiţilor mei descendenţi o mǎrturie despre o perioada grea din tinereţea mea, despre care, din prudenţǎ și din delicateţe, pentru a nu-i rǎni pe cei dragi, am vorbit prea puţin.
Nǎscut în România într-o familie mixtǎ, tatǎl de origine greacǎ, iar mama englezoaicǎ, am fost educat și îndrumat încǎ de mic copil sǎ înţeleg ce înseamnǎ dragostea de patrie și iubirea de familie.
Aceastǎ mǎrturie este istoria unui coșmar despre suferinţa româneascǎ. Acolo, în temniţele și lagǎrele de muncǎ forţatǎ și de exterminare unde am fost ţinut timp de aproape unspre zece ani, am avut prilejul sǎ cunosc feţele vǎzute și pe cele necunoscute ale omului”.
Prefața și notele memorialului sunt semnate de un prestigios scriitor cu origini dobrogene, Doina Jela.
„Cu cartea aceasta, scrisă cu o simplitate, o lipsă de emfază, cu o modestie fără egal, cu un refuz de a se pune în valoare, şi el uimitor, deşi ştim că este semnul distinctiv al valorii, ne aflăm în faţa unuia dintre cele mai luminoase şi ataşante autoportrete din istoria literaturii de detenţie care s-au scris la noi.
În modestia lui, autorul nu a dat cărţii sale titlul pe care i l-am sugerat, O familie cu nume de stradă. Rămân la ideea că el ar fi fost cu totul potrivit”.

 
În ediția de mâine vom prezenta evocări ale personalității publicistului Constantin N. Sarry, așa cum ne-au fost ele oferite într-o amplă convorbire cu nonagenarul George Sarry.
 
Sursa foto: Arhiva personală George Sarry
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii