Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:25 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea „În lume sunt trei feluri de femei - cele născute din femeie, din căţea şi din pisică“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

18 Oct, 2018 00:00 3713 Marime text

Farmecul a tot ceea ce s-a scris acum aproape 100 de ani captivează cititorul care, intrând în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa AICI
descoperă în revista „Analele Dobrogei“ importante dovezi ale istoriei noastre pe acest petic de pământ dintre Dunăre şi Mare, dar şi poezii sau năstruşnice poveşti ca cea pe care o puteţi lectura astăzi.
 

 
Ea face parte din cuprinsul nr. 2 al primului an de apariţie al revistei şi a fost culeasă de învăţătorul Ion Dumitrescu de la Zecheria D., tătar din satul Pervelia, comuna Tatlageac, judeţul Constanţa.
 

Femeile (Poveste tătărească)

 

„Era odată un om care avea o fată aşa de bună şi de frumoasă, cum rar mai poţi găsi,- şi de aceea era râvnită şi peţită de toţi flăcăii de prin prejur.
Odată veni unul şi o ceru. Cum flăcăul era de neam bun, frumos şi bogat, tatăl i-o făgădui. După aceia veni un altul şi văzând că tatăl nu vrea să i-o dea - fiindcă o făgăduise celuilalt,- trimise vorbă că dacă nu-l primeşte de ginere, atunci el va veni cu tot neamul lui şi-i va omorî, îi va pustii toată averea şi-i va lua fata. Omul n'avu încotro şi făgădui fata şi acestuia. La urmă veni un fiu de paşă - adus de faima fetii - ca s'o ceară şi omul n'avu ce face şi-i dete şi acestuia răspuns bun.
 
Acum, ce era să facă bietul om? Se sbătea, dându-şi cu pumnii în cap şi smulgându-şi părul, căci avea numai o singură fată şi o făgăduise la trei flăcăi. Într'o zi, mergând el amărât pe câmp, se întâlni în drumul lui cu un pustnic, care strângea burueni pentru mâncare; era tare bătrân şi avea o barbă albă revărsată peste piept. Pustnicul - văzându-l pe om amărât, se opri din cules, puse mâna streaşină la ochi şi-l întrebă de ce este necăjit. Omul îi povesti tot amarul lui, iar bătrânul cu barbă albă îi zise: Nu mai fi necăjit, căci te scap eu. Să mergem amândoi la casa ta! Şi porniră la drum. Pe când mergeau, pustnicul întrebă:
- Ai acasă o căţea şi o pisică?
- Am, răspunse omul -, dar ce faci cu ele?
- Vei vedea! şi porniră înainte.
Când ajunseră acasă, omul aduse pustnicului căţeaua şi pisica. Bătrânul întinse toiagul, spuse încet câteva vorbe neînţelese şi deodată căţeaua şi pisica se prefăcură în două fete, care nu se deosebiau întru nimic de cea a omului.


- Uite, - zise pustnicul, -ai acum trei fete, pe care nici tu nu le poţi deosebi una de alta; dă fiecărui peţitor câte una şi pace bună. După aceia bătrânul îşi luă toiagul şi plecă."

 
Omul, rămas singur cu cele trei fete, nu mai cunoştea nici el care este fata lui cea bună.
În urmă, au venit cei trei flăcăi si au luat fiecare câte o fată, făcând nunţi mari cu alai.
Vreme de un an după aceia, i s'a făcut dor omului şi s'a dus sa şi mai vadă fetele şi ginerii. A mers el mult pe jos şi într'o seară a ajuns la unul din ei. A găzduit bine, a mâncat bine, ca la fată şi ginerele lui. A doua zi de dimineaţă, stând de vorbă cu ginerele său, l-a întrebat cum o duce cu femeia ? Acesta răspunse:
- Aş duce-o bine numai atât că uneori urlă la mine ca un câine.
Omul pricepu că aceasta era fata făcută dintr'o căţea. Plecă de aci şi se duse la cel de-al doilea ginere. Când întrebă cum o duce, i se răspunse:
- Aş duce-o bine, numai atât ca uneori mă zgârie ca o pisică. Şi omul pricepu că aceasta era făcută dintr'o pisică. Când ajunse la cel de-al treilea ginere şi îl întrebă cum o duce cu femeia, acela îi răspunse:
- Sunt foarte mulţumit şi n'am nimic de zis.
Omul începu să plângă, căci acum îşi recunoscu fiica lui cea bună.


Şi de atunci în lume sunt trei feluri de femei: cele născute din femeie, din căţea şi din pisică. Să te ferească Dumnezeu să ai parte de vreuna din cele două din urmă."

 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a depăşit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei şi a personalităţilor sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, puteţi să descărcaţi în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoaşterea istoriei locale.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a depăşit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei şi a personalităţilor sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, puteţi să descărcaţi în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoaşterea istoriei locale

Citeşte şi:

#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanţa lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ şi a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document)
 
#citeşteDobrogea „Românul în Dobrogea calcă pretutindeni pe ruinile măririi strămoşilor săi“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

Constantin I. Brătescu, întemeietorul „Analelor Dobrogei”, supranumit și „geograful Dobrogei”
 
#citeşteDobrogea „O faptă culturală neobişnuită”. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
 
#citeșteDobrogea „Coasta de răsărit a Constanței”. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

Arhiva Dobrogei, vol. II, nr. 1, 1919

Arhiva Dobrogei, vol. II, nr. 2, 1919

Analele Dobrogei, anul 1, nr. 1, 1920

Analele Dobrogei, anul 1, nr. 2, 1920

Analele Dobrogei, anul 1, nr. 3, 1920

Analele Dobrogei, anul 1, nr. 4, 1920

Analele Dobrogei, anul 2, nr. 1, 1921

Analele Dobrogei, anul 2, nr. 3, 1921

Analele Dobrogei, anul 2, nr. 4, 1921

Analele Dobrogei, anul 3, nr. 1, 1922

Analele Dobrogei, anul 3, nr. 2, 1922

Analele Dobrogei, anul 3, nr. 3, 1922

Analele Dobrogei, anul 3, nr. 4, 1922

Analele Dobrogei, anul 4, nr. 2, 1923

Analele Dobrogei, anul 4, nr. 3, 1923

Analele Dobrogei, anul 4, nr. 4, 1923

Analele Dobrogei, anii 5 și 6, 1924 și 1925

Analele Dobrogei, anul 7, 1926

Analele Dobrogei, anul 8, 1927

Analele Dobrogei, anul 9, volumul II, 1928

Analele Dobrogei, anul 10, fasciculele 1-12, 1929

Analele Dobrogei, anul 11, fasciculele 1-12, 1930

Analele Dobrogei, anul 12, fasciculele 1-12, 1931

Analele Dobrogei, anul 13-14, 1932-1933

Analele Dobrogei, anul 15, 1934

Analele Dobrogei, anul 16, 1935

Analele Dobrogei, anul 17, 1936

Analele Dobrogei, anul 18, 1937

Analele Dobrogei, anul 19, volumul III, 1938


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii