#citeşteDobrogea Părintele numismaticii româneşti, la 142 de ani de la naştere. Constantin Moisil, etern legat de Dobrogea
#citeşteDobrogea: Părintele numismaticii româneşti, la 142 de ani de la naştere. Constantin Moisil, etern
08 Dec, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
2205
Marime text



Profesor de istorie, arheolog și numismat român, directorul Cabinetului Numismatic al Academiei, arborele genealogic al lui Constantin Moisil este unul impresionant. A fost fiul lui Constantin Gr. Moisil, nepotul vicarului unit Grigore Moisil și tatăl matematicianului Grigore C. Moisil. Publicistul Iuliu Moisil (1859-1947), şi el membru de onoare al Academiei Române, a fost unchiul lui Constantin Moisil.

A fost părintele numismaticii românești, punând bazele primei școli din România, care studiază monedele. De asemenea, a fost și șeful Arhivelor Naționale.
Într-un extras din lucrarea „Biblioteca Academiei Republicii Socialiste România. 1867-1967. Cartea Centeanrului”, apărută în anul 1968, Octavian Iliescu (22 august 1919, Craiova-24 iunie 2009, București), unul dintre cei mai de seamă numismați români și europeni, alături de Dimitrie A. Sturdza, Constantin Moisil și Nicolae Docan, dedica un capitol memoriei celui care i-a fost mentor de-a lungul a peste două decenii şi pe care avea să-l cunoască în octombrie 1938.
„Când în toamna anului 1958, Constantin Moisil, reîntors din concediu, îşi reluase obişnuita activitate la masa de lucru de la Cabinetul numismatic, nimănui dintre noi nu i-ar fi trecut prin minte gândul că momentul despărţirii sale de tot ce a însemnat principalul rost al unei vieţi, altfel neasumuit de bogată în realizări, era atât de aproape. Fapt este într-adevăr că, dintre toate preocupările care au încununat îndelungata sa viaţă, aceea care l-a absorbit cel mai mult şi căreia i s-a închinat până şi în ultimele sale clipe a fost activitatea desfăşurată zi cu zi, decenii de-a rândul, la Cabinetul numismatic al Bibiliotecii Academiei.
Chemat în anul 1910 de către Ioan Bianu spre a i se încredinţa organizarea şi conservarea colecţiei numismatice a Academiei Române, profesorul Constantin Moisil şi-a legat pentru totdeauna numele de întemeierea şi dezvoltarea armonioasă a celui mai de seamă cabinet numismatic din ţara noastră. Până la venirea sa la Academie, colecţia de monede şi medalii a acestei instituţii, adunată începând încă din anul 1871, zăcea închisă într-o ladă de fier, fără nici o evidenţă şi fără să se fi schiţat până atunci nici măcar cea mai mică încercare de valorificare ştiinţifică a pieselor păstrate în asemenea condiţii. I-a revenit lui Constantin Moisil sarcina grea de a organiza acest tezaur nepreţuit”.
De altfel, Constantin Moisil a lăsat și un important studiu intitulat „Introducere în numismatica Dobrogei”, pe care îl puteți citi în volumul colectiv „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească”, aflat în varianta digitală în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța AICI.
Sursa text: https://www.numismaticaoctavianiliescu.ro
Citeşte şi:
#citeșteDobrogea 141 de ani de la nașterea lui Constantin Moisil, fondatorul „Arhivelor Dobrogei”. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța
#citeșteDobrogea Numismatica în Dobrogea. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii