Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:43 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Prevestiri din lumea fizică sau animală, la aromâni. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

10 Jul, 2018 00:00 2607 Marime text
Astăzi încheiem capitolul legat de obiceiurile la macedoneni, aşa cum ne-au fost ele prezentate în monografia „Un sat dobrogean - Ezibei“ de către prof. C.D. Constantinescu-Mirceşti, lucrare ce face parte dintr-o colecţie rară de cărţi pe care ZIUA de Constanţa le oferă spre lecturare, în format digitalizat, tuturor celor interesaţi, în Biblioteca Virtuală, sugestiv intitulată Fondul documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.



Fără prea multe tălmăciri, autorul ne prezintă într-o primă fază prevestirile din lumea fizică. 
 
„Dacă se întâmplă vreodată să cadă icoana, aromânii se tem că o mare nenorocire se va abate peste capul acelei familii. Oul roşu păstrat de la Paşti, spărgându-se, e semn că anul acela va aduce nenorocire.

Când se întâmplă ca pirustia (pirostirea) pe care se pun vasele de bucătărie să producă scântei, este semn bun: se vor primi bani de undeva. De aceea se mai obişnuieşte a se număra bani tot timpul cât pirostia produce scântei cu credinţa că atâţi bani vor veni câţi s-au numărat.

Când se deschide uşa singură e semn că vor veni musafiri. Când lampa e aprinsă şi se sparge sticla sau când se varsă untdelemnul se spune că familia va suferi o pagubă.

Dacă se întâmplă unei femei să-i cadă fusul, învârtindu-se, vor veni oaspeţi. E un semn bun dacă se varsă vinul“.
 
Seria prevestirilor din lumea animală se deschide cu câinele care urlă prevesteşte moarte. 
„Cucuveaua cântând deasupra unei case anunţă moartea cuiva din casă. Când câinele face groapă în pământ, se va abate o mare nenorocire asupra stăpânilor.

Cântarea cocoşului în amurg e semn că se va schimba timpul. Când celui care a pornit la drum îi iese un iepure înainte e semn că nu-i va merge bine. Cocoşul care scormoneşte în paie sau găina care se scutură anunţă oaspeţi.


Şoarecii care rod hainele din casă arată că familia va suferi o pagubă. Oaia care behăie de mai multe ori la rând prevesteşte o întâmplarea rea“.
 
Alte obiceiuri şi tradiţii interesante de parcurs puteţi găsi AICI
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii. 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

 
Citeşte şi:
 
#citeşteDobrogea Obiceiuri la aromâni - „Dacă nu te cuminţeşti, te dau liguciarilor“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii