Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:31 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Raportul avocatului Scarlat Huhulescu, de la 1934, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

12 Feb, 2019 00:00 2691 Marime text
„Constanţa: eri, astăzi, mâine. Tomis, Kiustendje, Constanţa” este cel de-al 43-lea titlu preţios care se adaugă în „rafturile” Bibliotecii Virtuale ZIUA de Constanţa, cărţi pe care le aveţi la dispoziţie spre studiu şi documentare şi care întregesc astfel pagini de reală istorie culturală dobrogeană.


 
Pe lângă aceste zeci de cărţi, puteţi parcurge şi revista Analele Dobrogei serie veche, dar şi revista „Teatrul”, precum şi alte ziare şi reviste.
 
Revenind la broşura de 16 pagini, apărută la Tipografia „Lucrătorii Asociaţi” Constanţa, trebuie spus că ea nu este altceva decât forma tipărită a raportului prezentat de avocatul Scarlat Huhulescu, prim ajutor de primar al municipiului Constanţa, celui de-al treilea congres general al presei de provincie din România, ţinut la Constanţa în zilele de 28, 29 şi 30 septembrie 1934.
 
Ilustrată cu fotografii ale vremii, lucrarea se parcurge extrem de uşor şi poate constitui un excelent studiu, documentat, despre Constanţa începutului de secol XX, din care se desprind câteva informaţii importante despre viaţa edilitară a oraşului la acea dată: Constanţa era aşezată pe o suprafaţă de 6.205 hectare, dezvoltându-se vertiginos în perioada 1914-1934, timp în care populaţia a crescut de cinci ori.
 
Evocând trecutul, raportorul sublinia:
S-au realizat sub ocrotirea regală câteva opere edilitare care merită să fie subliniate: construcţia portului, cu minunatele sale instalaţiuni pentru exportul cerealelor şi al produselor petrolifere, silozurile şi staţia de petrol care sunt instalaţiuni unice în Europa, alimentarea cu apă de la Dunăre, canalizarea, Cazinoul, Palatul municipal, construcţiuni de şcoli şi biserici, pavarea oraşului“.
 
În schimb, prezentului îi alocă o atenţie sporită:
„Administraţia actuală municipală, în frunte cu energia în mişcare a tânărului nostru primar dl. Horia P. Grigorescu (primar şi apoi prefect al Constanţei, era doctor în drept la Paris, avocat, fost deputat, fruntaş liberal - n.r.), şi-a propus să continue cu toată vigoarea epoca de înflorire urbanistică dinainte de război, şi, într-un timp relativ scurt, a reuşit să imprime un alt ritm realizărilor edilitare la Constanţa“.
 
Cea mai importantă şi mai urgentă lucrare edilitară pe care a evidenţiat-o raportorul a fost consolidarea malurilor mării de la Cercul Militar (fostul hotel Carol, astăzi Comandamentul Marinei Militare) până la plaja Mamaia:
„Finanţarea acestei lucrări pe care sperăm să o ducem la bun sfârşit este în parte asigurată prin taxele pe care municipiul le încasează la exportul produselor petrolifere prin acest port, taxe aprobate prin legea votată de actualul parlament“.
 
Ziariştilor prezenţi la Congres li se sugera, în spiritul datoriei profesionale şi al responsabilităţii faţă de ţară, să promoveze oraşul Constanţa:
„Nu pot să sfârşesc acest succint raport fără să nu fac un apel călduros la toţi slujitorii condeiului din toată ţara, adunaţi aci la Constanţa într-un congres aşa de impunător, să se facă ecoul tuturor nevoilor primului nostru oraş de port şi astăzi, ca şi în trecut, să onoreze aceste nevoi cu toată atenţiunea, fiind încrezători că vor face o operă nu numai de interes local, ci una de interes general, ajutând; cu marile lor resurse de talent, ca municipiul Constanţa să devină cu un minut mai devreme oraşul pe care îl visăm cu toţii”.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii