Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:57 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Tinerii bulgari umblau mascaţi în Postul Paştelui. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

31 Jul, 2018 00:00 2738 Marime text

Monografia „Un sat dobrogean - Ezibei“, scrisă de prof. C.D. Constantinescu-Mirceşti, constituie o adevărată culegere de datini şi obiceiuri ale comunităţilor care au trăit în Dobrogea începutului de secol XX.
 
Parte a unei colecţii de cărţi rare pe care ZIUA de Constanţa le oferă spre lecturare, în format digitalizat, tuturor celor interesaţi, în Biblioteca Virtuală, sugestiv intitulată Fondul documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“, această monografie oferă cititorului posibilitatea unei întoarceri în timp, când obiceiurile erau respectate cu sfinţenie, întrucât erau strâns legate şi de superstiţii.
„Cu 40 de zile înainte de sărbătorile Paştelui, bulgarii, ca toţi ceilalţi creştini ortodocşi, «lasă sec». În această duminică ei fac mâncărurile cele mai bune, plăcintă cu brânză şi alte dulciuri. Fetele mari, după această duminică, nu beau şi nu mănâncă trei zile. În aceste zile, ele se strâng unele la altele şi cântă diferite cântece; a patra zi merg la biserică, fiecare având câte o sticluţă cu apă, pe care o bea după ce preotul sfârşeşte slujba, apoi se întorc acasă, unde mănâncă mâncăruri de post.
Printre mâncărurile de post, au o ciorbă făcută din diferite fructe necoapte, apoi mâncăruri de fasole, cartofi, etc. În timpul postului, seara, tinerii umblă mascaţi. Fetele umblă în haine băieţeşti, iar băieţii în haine femeieşti şi se duc pe la rude şi prieteni. Dacă sunt serviţi cu ceva de-ale mâncării, ei nu mănâncă, ci pun totul în traistele pe care le-au luat de acasă“.
 
Şi la bulgari există obiceiul turcesc în seara de lăsatul-secului de a se bate alviţa.
Un alt obicei bulgăresc - „babenden“ - este legat de ziua a doua de după Sf. Ion, dar pe acesta vă invităm să-l lecturaţi accesând Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, în monografia „Un sat dobrogean - Ezibei“, disponibilă integral în format electronic.

Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.

DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

  


Citeşte şi:

#citeşteDobrogea Cum întâmpinau bulgarii dobrogeni Anul Nou. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii