#citeşteDobrogea TOMI - CONSTANŢA (1931) Capitolul doi. Barbarii. Imperiul Bizantin. Constanţa veacului de mijloc. Hunii lui ATTILA atacă Cetatea Tomis
#citeşteDobrogea TOMI - CONSTANŢA (1931): Capitolul doi. Barbarii. Imperiul Bizantin. Constanţa veacului de
08 May, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
4290
Marime text
„Constanţia a suferit mult de pe urma năvălirii unor cete a fioroşilor Huni ai lui Attila; căci greul năvălirilor hunice s’a desfăşurat in câmpia panonică.
lordanes povesteşte că oraşul a fost distrus. Dar împărăţia hunică stabilită în Panonia n’a ţinut mult; după moartea năpraznică a lui Attila (456), intră zâzania între fiii lui. Unul din ei - Hernak - s’a statornicit în linişte cu supuşii săi prin apropierea gurilor Dunării.
Constanţia renăscu ca phoenixul din propria lui cenuşe. Împaratul Anastase (491-518), puse să-i se reconstruiască şi să se repare zidurile, ne spune acelaşi istoric, lordanes; aceia ce ne conduce a crede, că oraşul n’a fost distrus din temelii, ci poate numai devastat.
Subt Justinian Tomis ajunse la maximum de dezvoltare, pe care - după cum am văzut - nu-l atinsese niciodată până atunci.“
Notă
Potrivit Wikipedia, „hunii au fost un popor nomad de origine turcică, probabil şi uralică. Alte surse istorice şi ştiinţifice le atribuie origini mongolice cu provenienţe milenare din estul actualului stat Kazahstan, având legături de sânge cu triburile tătăreşti.
Attila sau Atila (cca 395 - d. 453) a fost cel mai puternic conducător al hunilor, domnind între anii 433-453. Născut într-o familie nobilă, el l-a urmat la tron pe unchiul său Rugila, împreună cu fratele său Bleda. A condus Imperiul Hun, care se întindea de la munţii Ural la fluviul Rin şi de la Dunăre la marea Baltică. În timpul domniei sale, a fost unul dintre cei mai de temut inamici ai Imperiilor Romane de Răsărit şi de Apus, fiind poreclit în unele texte bisericeşti biciul lui Dumnezeu. A planificat iniţierea de noi campanii împotriva romanilor, dar a murit în 453.
Iordanes a fost un istoric got romanizat, originar din Moesia (mijlocul secolului al VI-lea). A lăsat două lucrări cunoscute sub numele de Romana şi De origine actibusque Getarum, pe scurt, Getica. Pentru prima lucrare, a folosit informaţii din istorici mai vechi, iar pentru a doua, o operă a lui Cassiodorus, azi pierdută. Opera sa prezintă o mare importanţă mai ales pentru acele părţi pentru care nu s-au păstrat izvoarele mai vechi pe care le-a folosit.
Flavius Anastasius (cca 430, la Dyrrhachium - 518), cunoscut sub numele de Anastasiu I (lat. Flavius Anastasius Dicorus Augustus), a fost împărat bizantin în perioada 491 - 518“.
Mai multe despre istoria Tomi aflaţi din monografia „Tomi - Constanţa“ , disponibilă integral în format electronic.
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ .
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
#citeştemaideparte
#capitolul II. Hunii lui Attila
#TOMI - CONSTANŢA CARTE (1931)
#Autor M. IONESCU-DOBROGIANU
Citeşte şi:
#citeşteDobrogea TOMI - CONSTANŢA (1931) Capitolul II. Barbarii. Imperiul Bizantin. Constanţa veacului de mijloc
Cetatea Tomisului în epoca romano-bizantină (II) - Episcopul Teotim, hunii, Mitropolia
Tomi - Constanţa, de colonelul Ionescu M. Dobrogianu (1931)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii