#DobrogeaDigitală Actrița Maria Lupu Vasilescu, 60 de ani de viață, 40 de ani de carieră artistică
#DobrogeaDigitală: Actrița Maria Lupu Vasilescu, 60 de ani de viață, 40 de ani de carieră artisticăCa angajată a Teatrului de Păpuși Constanța, Maria Lupu a fost distribuită în peste 40 de premiere regizate de Andrei Belgrader, Claudiu Cristescu, Stefan Lenkisch, Silviu Purcarete, Kovacs Ildiko, Margareta Niculescu, Cristian Pepino, Mona Chirilă.
În volumul „Thalia Ex Ponto - la cumpănă de milenii”, aflat în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, Georgeta Mărtoiu și Anaid Tavitian evocă parcursul artistic al artistei care a încântat publicul de la mare cu multiplele calități interpretative, fiind deopotrivă o talentată actriță, cântăreață și dansatoare.
„Maria Lupu a devenit actriță a Teatrului de Păpuși Constanța în urma unui concurs, în anul 1979. Până atunci, jucase în spectacole de teatru de amatori, pregătite de actorul Emil Sassu de la Teatrul Dramatic Constanța. Mai târziu, a urmat cursuri de mânuire la CSPC din Ministerul Culturii. Înzestrată cu un glas cu calde tonalități, cu prezență scenică, cu sensibilitate, a interpretat roluri diverse, compoziții, roluri pe viu, roluri principale în spectacolele Ursulețul Winnie Pooh, Varietăți, Inimă rece, Sperietoare de pițigoi”.
Trecând de la statutul de artist păpușar către Teatrul Dramatic, Maria Lupu Vasilescu a jucat cu succes in "Hecuba" (1982), în regia lui Silviu Purcărete, "Oedip" (1986), în regia lui Andrei Mihalache și Dominic Dembinski, "Troia în flăcări" (1987) - regia Andrei Mihalache.
La Teatrul de Revista Fantasio, artista s-a afirmat în spectacole create de: Constantin Dinischiotu, Alexandru Darian, Andrei Mihalache, Geo Saizescu, Aurel Storin, Ion Sapdaru, Lucian Iancu, Horia Moculescu. Dintre acestea amintim: Să trăiască răposata, Love story in lift, Zaraza de la Alcazar, Grevă la Fantasio, Dragostea și tranziția, Se caută un mincinos, Al doilea glonț, Cheia succesului, Falstaff story, Nimeni nu ne vrea, Cazino Fantasio, Să vezi și să nu crezi, Hotel Fantasio, Am pierdut ultimul tren, Pudra de talk-show, Sfânt și păcătos, Săracu’ Gică, Ambulanța veseliei.
Pe scena Teatrului Național Constanța, Maria Lupu a cucerit din nou publicul, în alte spectacole de valoare, dintre care amintim doar Îmblânzirea scorpiei, în regia lui Paul Bargetto, Bună seara, domnule Wilde!”, regizat de Bogdan Caragea, Spălăm copilul sau facem altul?, al lui Vincent Masterpaul.
A apărut în filmele Mijlocaș la deschidere, și Somnul insulei a lui Mircea Veroiu, precum și în emisiuni de divertisment. Talentul său incontestabil a fost răsplătit, de-a lungul timpului, cu aplauze din partea publicului și premii decernate de juriile festivalurilor de gen, Maria Lupu Vasilescu fiind recompensată ani de-a rândul cu Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul Național al Teatrelor de Revistă (edițiile din 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 și 1999).
Despre povestea trecerii sale de la arta păpuşăriei la Teatrul „Fantasio“ scrie și Jean Badea, în volumul său „Fantasio 40“ pe care îl găsiţi, de asemenea, Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa:
„A păşit în Teatrul de Revistă după 17 ani de păpuşărie. Cei neavizaţi pot fi neîncrezători în acest «trecut» artistic, dar oamenii de teatru ştiu că «păpuşăria» nu este doar cea mai veche artă interpretativă, ci şi una dintre cele mai dificile. Din cel puţin două motive: pentru complexitatea demersului artistic, chiar dacă se consumă în spatele paravanului, şi pentru sinceritatea exprimării, care este o condiţie sine qua non a profesiunii. Copiii acceptă orice convenţie artistică, uneori mai uşor decât adulţii, dar resping categoric falsul şi impostura.
Maria Lupu a avut ca dascăli ai scenei pe Ştefan Lenkisch şi Claudiu Cristescu, doi dintre cei mai cunoscuţi animatori ai artei păpuşăreşti din ţara noastră.
Între 1978- 990 a fost angajata teatrului de păpuşi din Constanţa, unde a fost distribuită în majoritatea spectacolelor realizate de Cristian Pepino. Din 1990, s-a transferat la Fantasio, la sugestia unui fost îndrumător artistic şi coleg la păpuşi, Vasile Hariton. A apărut în multe premiere, a acumulat experienţă în noul gen de artă teatrală şi «explozia» s-a produs la Festivalul teatrelor de revistă, ediţia 1994, când - împreună cu Mirela Pană - a obţinut premiul Zizi Şerban, pentru cea mai bună interpretare feminină. Sceneta lor - Pygmalion de Tudor Popescu, întregită de Gigi Rădulescu cu texte şi muzică - a fost unul din momentele de vârf ale revistei Dragostea şi ... tranziţia”.
Pe 12 iunie 2018, cu prilejul evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănţean“, cotidianul ZIUA de Constanţa a recompensat talentul actriței constănțene cu Medalia „Jean Ionescu“, însoțită de placheta #RespectTeatru, iniţiată de Consiliul Judeţean Constanţa, şi scrisoarea de recunoştinţă a Primăriei Constanţa.
Citește și:
#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actriţa Maria Lupu Vasilescu (galerie foto)
Tags: Mihai Lupu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp