Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:01 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogeaetnică „Meritul Dobrogean“ pentru Jean Ionescu (9 iunie 1928 - 16 ianuarie 1993)

ro

24 Nov, 2018 00:00 2954 Marime text
În conformitate cu decizia Consiliului Director al cotidianului ZIUA de Constanța, distincția „Meritul Dobrogean” nu se va acorda decât unui număr maximum de zece persoane, o singură dată, în fiecare an, desemnarea acestora făcându-se prin propuneri lansate de colaboratorii publicației și jurizate de un comitet stabilit în acest sens.
 
Anul acesta, distincția „Meritul Dobrogean“ și medalia „Colonel Marin Ionescu Dobrogianu” au fost acordate următorilor:
Vasile Canarache
Comandor Constantin Costăchescu
Ion Drugan
Jean Ionescu
Mihai Irimia
Garabet Kumbetlian
Contraamiral Horia Macellariu
Mehmet Niyazi
Preot Nicolae Paveliu
Simion Tavitian
 
Lică Gherghilescu, directorul Teatrului pentru copii și tineret „Căluțul de mare”, a dat citire Laudatio, iar fiica directorului Jean Ionescu, Mădălina Ciobanu (foto), a primit distincția.
 
Timp de peste două decenii Jean Ionescu a condus destinele Teatrului Dramatic, fiind considerat directorul cu cel mai lung mandat, motiv pentru care anul acesta, în luna iunie, ZIUA de Constanța l-a adus în centrul atenției într-un eveniment numit sugestiv #RespectTeatru.
 
Constănțean get-beget, Jean Ionescu s-a născut în anul semicentenarului revenirii Dobrogei la țară, pe 9 iunie 1928. În 1957, Jean Ionescu este numit director artistic, iar Ion Drugan, director adjunct artistic. Primul său directorat ține până în 1969, când cele patru instituții profesioniste de spectacol fuseseră comasate într-un singur teatru, cu mari probleme de organizare și administrare.

După trei ani de impresariat artistic, revine la conducerea teatrului până în 1984. A ținut piept cu calm, cu tact, cu înțelegere tuturor problemelor şi oamenilor vremii. Şi, în tot acest timp, a jucat. În „Anii negri“, „Trei surori“, „Ovidius“, „Salonul 42“, „Anna Christi“, „Când nu ne vede nimeni“, „Mielul turbat“, „Nebuna din Chaillot“ ş.a. Un gest memorabil face atunci când i se oferă rolul principal din „Vlaicu Vodă“ şi, refuzându-l, îl invită pe marele actor George Vraca să vină la Constanţa să-l joace el. Gest care, printre oamenii obişnuiţi, nu se prea întâlneşte.
Sub directoratul său au fost inițiate și organizate Festivalul Seri de Teatru Antic, prima și alte câteva ediții ale Festivalului Săptămâna Teatrelor de păpuși.
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari