#Dobrogeaetnică „Meritul Dobrogean“ pentru preotul Nicolae Paveliu (25.03.1874 - 11.02.1929)
24 Nov, 2018 00:00
24 Nov, 2018 00:00
24 Nov, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
4598
Marime text
Comandor Constantin Costăchescu
Ion Drugan
Jean Ionescu
Mihai Irimia
Garabet Kumbetlian
Contraamiral Horia Macellariu
Mehmet Niyazi
Preot Nicolae Paveliu
Simion Tavitian
Preotul Jean Mihai (foto), de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ 1, a dat citire Laudatio și a ridicat distincția „Meritul Dobrogean“, oferită de cotidianul ZIUA de Constanța.
În anul 1896, în Constanţa a pus piciorul pentru prima dată preotul Nicolae Paveliu, cel care avea să lase o bogată moştenire spirituală locuitorilor oraşului de la malul mării: bisericile „Adormirea Maicii Domnului 1” şi „Sfântul Gheorghe”, ambele monumente istorice.
Părintele Nicolae Paveliu s-a născut la București, în data de 25 martie 1874. Cursul primar la urmat la școala „Maidanul dulapului” (azi „Enăchiță Văcărescu”), după care a urmat cursul inferior la Seminarul Teologic „Nifon Mitropolitul” din București, la finele căruia, în anul 1893, s-a înrolat ca voluntar în armată, în Regimentul 9 Infanterie Râmnicu Sărat.
A fost hirotonit diacon (3 august 1896) și preot (5 august 1896) de Partenie Clinceni, episcopul Dunării de Jos, pe seama parohiei Artmutlia, din județul Tulcea, parohie în care nu va sluji, deoarece, imediat după terminarea perioadei de practică preoțească, a fost transferat, de la 1 octombrie 1896, la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Dacă la construcția Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” un rol important l-a avut primarul Ion Bănescu, la construcția Bisericii „Sfântul Gheorghe” tot un primar al orașului Constanța, Virgil Andronescu, s-a dovedit a fi de un real ajutor, ambii primari fiind socotiți de semenii lor, pe bună dreptate, mari români și buni creștini.
Astfel, la inițiativa și rugămintea părintelui Nicolae Paveliu, primarul Virgil Andronescu cere și obține, în primăvara anului 1915, aprobarea autorităților în drept pentru construirea unei a treia biserici „în cartierul de peste linia ferată Mamaia, așa-zisul cartier românesc”.
Pentru meritele sale, părintele Nicolae Paveliu a fost recompensat cu mai multe ranguri bisericești. A fost hirotesit, pe rând: duhovnic (1897), sachelar (1898), iconom (1903) și iconom stavrofor (1911), iar pentru că a participat activ în Primul Război Mondial, fiind mobilizat la Spitalul Militar al Corpului 5 de Armată, a fost decorat cu medalia „Crucea de război”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii