Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:12 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogeaetnică Mesajul de bun venit al cotidianului ZIUA de Constanța

ro

24 Nov, 2018 00:00 3453 Marime text
Cât de vechi este acest pământ? Romulus Seișanu, în lucrarea sa sugestiv intitulată „Dobrogea. Gurile Dunării și Insula Șerpilor”, afirma: „Când străvechea mare acoperea întreg teritoriul actual al țării noastre, cel dintâi uscat a apărut în Dobrogea, mai întâi sub forma unor insule, și apoi a unei mase continentale. Munții Măcinului, fărâmițați de bătrânețe, constituiți într-o masă haotică de stânci gigantice, colțuroase, reprezintă astăzi tipul cel mai caracteristic: munți năruiți, aflați în faza de agonie - altădată și-au înălțat vârfurile lor tot atât de înalte ca și Alpii, într-o epocă foarte îndepărtată, când nici Carpații și nici Dunărea nu existau.
 
Aceste rămășițe de munți străvechi au fost martore mute și părtașe a tuturor prefacerilor la care a fost supusă scoarța planetei noastre în părțile unde este Dobrogea, în curs de sute de mii de ani.
În provincia noastră, pe lângă cel mai vechi soclu monumental al României, avem și cel mai recent uscat din teritoriul său - Delta Dunării. Dobrogea a fost romanizată cu 100 de ani înaintea Daciei.
În această parte a țării noastre s-a răspândit mai întâi creștinismul - s-au construit primele biserici creștine și s-au înființat cele dintâi episcopii
Sub Mircea cel Bătrân și Ștefan cel Mare a răsunat graiul românesc de-a lungul ambelor maluri ale Dunării, la gurile marelui fluviu pe coastele Mării Negre”.
 
Și o mărturie recentă, bazată pe probe arheologice, ne oferă istoricii Adrian V. Rădulescu și Ion Bitoleanu, din a căror lucrare „Istoria Dobrogei” (pe care o puteți citi în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța)
am reținut următorul fragment: „Numeroasele cercetări arheologice efectuate de-a lungul timpului în spațiul dobrogean au pus în evidență faptul că acest teritoriu a fost locuit din vremuri imemoriale. S-a dovedit cert că omul primitiv a fost prezent în Dobrogea începând cu paleoliticul mijlociu.
 
Civilizația românească este demnă urmașă și moștenitoare a celor trei civilizații ce au înflorit în Dobrogea antică și medievală - elenă, romană și bizantină - ce s-a afirmat ca o forță creatoare în administrația publică românească”.
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari