In memoriam Mihai Irimia, un om și un profesionist de excepție
In memoriam Mihai Irimia, un om și un profesionist de excepție
24 Oct, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2371
Marime text
Astăzi, Mihai Irimia ar fi împlinit 77 de ani.
Născut la 24 octombrie 1942, în comuna Urecheni, judeţul Neamţ, și format la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, Facultatea de Istorie şi Filozofie, Mihai Irimia vine în Constanța în 1965, când este repartizat la Muzeul Regional de Arheologie Dobrogea (devenit ulterior Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa), de care se va simți legat întreaga viața, fiind o perioadă și director al prestigioasei instituții.
Se specializează în istorie veche şi arheologie, îndeosebi epoca metalelor, în civilizația geto‐dacă şi raporturile cu alte populații.
În 1985 obține titlul de doctor în istorie al Universității Bucureşti cu teza „Arheologia şi istoria populației autohtone din Dobrogea în a doua epocă a fierului”.
A semnat patru volume de specialitate şi peste 100 de studii ştiințifice, apărute în reviste importante din țară şi din străinătate.
Caracterizate de un profesionalism impecabil, de obiectivitate și exigență, lucrările sale rămân adevărate repere de referință istorică, fie că au ca obiectiv necropolele getice de la Bugeac sau aşezarea de la Gura Canliei, dovezile hallstattiene de la Rasova‐Malul Roşu sau cele greceşti de la Corbu de Jos, aşezările fortificate de la Satu Nou sau populațiile autohtone şi alogene din Dobrogea.
În calitate de profesor la Facultatea de Istorie a Universității „Ovidius” din Constanța, unde a funcționat ca şef de catedră şi apoi ca decan, a format - cu devotament și responsabilitate - generații întregi de istorici, care își amintesc cu dragoste și respect de pasiunea sa pentru cercetare, dar și de onestitatea, modestia și calitatea sa umană de excepție.
S-a stins din viață la 25 februarie 2011, în plină activitate creatoare.
Pentru aportul său remarcabil la istoria Dobrogei, în semn de recunoaştere, cotidianul ZIUA de Constanţa i-a decernat anul trecut, de Ziua Dobrogei, placheta şi medalia „Meritul Dobrogean”.
Sursa foto: minac.ro
Citește și:
#Dobrogeaetnică „Mihai Irimia s‐a dedicat profesiei, şi nu funcției; colegilor, şi nu amatorilor; catedrei şi studenților“
#Dobrogeaetnică „Meritul Dobrogean“ pentru Mihai Irimia (25 octombrie 1942 - februarie 2011)
#citeşteDobrogea In memoriam Mihai Irimia. 76 de ani de la naşterea dobrogeanului, prin adopţie, remarcabil în arheologie
#Dobrogeaetnică: Laudatio Mihai Irimia
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii