Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:46 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreșteDobrogea141 De astăzi, în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța - „Tezaurul de sculpturi de la Tomis“ - date esențiale despre o descoperire importantă

ro

13 Nov, 2019 00:00 2454 Marime text
Apărut în anul 1963 la Editura Științifică București, „Tezaurul de sculpturi de la Tomis” este o lucrare adresată maselor largi, dar utilă specialiștilor care vor găsi date esențiale despre o descoperire extrem de importantă. Autorii V. Canarache, A. Aricescu, V. Barbu, A. Rădulescu mărturisesc că pentru ordinea de prezentare a pieselor din această lucrare au avut de ales între mai multe criterii: unul de ordin mitologic, altul bazat pe cronologie și, în fine, al treilea legat de valoarea artistică a pieselor.
 

 

„Ne-am oprit la criteriul mitologic, pentru a nu separa între ele reprezentări ale aceleiași divinități pe motivul vechimii lor diferite, al modului diferit de execuție sau al deosebirilor calitative. În felul acesta s-au obținut patru grupe, fiecăruia dintre cei patru colaboratori care au lucrat pe teren revenindu-i sarcina de a prezenta cîte una din ele, după cum urmează: 1. Fortuna și Pontos, zeii protectori ai orașului Tomis (V, Canarache); 2. Cybela, Bacchus (două basoreliefuri), Mercur, Esculap, Isis, Diana, zeități principale ale panteonului greco-roman (A. Rădulescu); 3. Selene, Hecate (trei statuete și două basoreliefuri), Grațiile, Nemesis, Dioscurii, toate zeități grecoromane (V. Barbu); 4. Cavalerul Trac (patru basoreliefuri), Mithras, Șarpele, divinități dinafara panteonului clasic (A, Aricescu).
 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

Prezentarea monumentelor este urmată de un capitol în care vom discuta cauzele și momentul îngropării și vom face cîteva considerații generale asupra valorii artistice, a stilului și a datei sculpturilor. De asemenea, acolo vom vorbi despre problema atelierelor locale și despre împrejurările istorice de care se leagă acest depozit de sculpturi. Interesul deosebit pe care tezaurul descoperit l-a iscat în masele largi s-a manifestat chiar în vara anului 1962, cînd noile sculpturi, expuse în sălile Muzeului regional de arheologie Dobrogea, au fost admirate de peste 300 de mii de vizitatori”.
 
În cele 149 de pagini bogat ilustrate sunt prezentate cele 24 de sculpturi – 10 statui, 13 basoreliefuri care înfățișează exclusiv divinități, iar al 24-lea monument, mic altar, este și el un obiect de cult - urmate de rezumate în limbile rusă, franceză, germană și engleză.
 

Citește și:
 

ZIUA de Constanţa #sărbătoreşteDobrogea141, sub semnul lui Dionisie Exiguul „Ziua Dobrogei“, la a treia ediţie, cu o temă în premieră - „Dobrogea în documente diplomatice româneşti. 1878-1884“

„Tezaurul de sculpturi de la Tomis", de V. Canarache, A. Aricescu, V. Barbu, A. Rădulescu

Nemesis, zeiţa răzbunării, şi micul templu de la Constanţa (I). O divinitate complexă

Nemesis, zeiţa răzbunării, şi micul templu de la Constanţa (II). Dubla reprezentare

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • maria 13 Nov, 2019 09:36 Vad ca nu se mai pomeneste nimic despre furtul ,,CAVALERULUI TRAC,, din Muzeul de arheologie. Nu se mai fac investigatii, sau ca la noi .nu raspunde nimeni, nimeni nu stie nimic. Chiar asa? Pur si simplu s-a evaporat?