#sărbătoreşteDobrogea141 De astăzi, în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa. Valoroase „Pagini din istoria culturii româneşti în Dobrogea înainte de 1877“, alcătuite de I.N. Roman
#sărbătoreşteDobrogea141: De astăzi, în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa. Valoroase „Pagini din
14 Nov, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2289
Marime text
În urmă cu doi ani, la momentul inaugurării Fondului documentar „Dobrogea de ieri şi de azi”, cotidianul ZIUA de Constanţa oferea cititorilor săi, prin intermediul Bibliotecii Digitale, primul titlu valoros din opera lui Ioan N. Roman – „Dobrogea şi drepturile politice ale locuitorilor ei”, lucrare datând de la 1905.
Una dintre rarisimele personalităţi ale Dobrogei, Ioan N. Roman, juristul, gazetarul şi primarul care a îndrăgit atât de mult Constanţa încât nu avea să o mai părăsească, de la venirea sa în mai 1900 şi până la dispariţie, pe 12 iulie 1931, este autorul celor 44 de „Pagini din istoria culturii româneşti în Dobrogea înainte de 1877”, care pot fi accesate începând de astăzi în Biblioteca digitală ZIUA de Constanţa.
Lucrarea de faţă, apărută în anul 1920, la Institutul de arte grafice „Victoria”, are la bază un număr de hârtii vechi, rămase de la Costache Petrescu, încredinţate de dl. Dimitrie Alessiu, agronomul-şef al judeţului Constanţa, înrudit cu el prin încuscrire, care „ne pun în situaţiunea de a înmulţi informaţiunile de până acum asupra acestei din urmă mişcări, ce-şi avea, în preajma anului 1870, centrul de radiere la Silistra”.
Consideraţi reprezentanţi de seamă ai mişcării culturale, „dascălul Petrică” şi „dascălul Costache”, profesori la şcoala din Silistra, sunt protagoniştii unui capitol introductiv, bazat pe note biografice amănunţit alcătuite de cei doi, cuprinzând inclusiv cataloagele cu elevii care au frecventat cursurile pe la 1870.
DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF
Următorul capitol este dedicat Societăţii române de cultură şi limbă din Silistra, care a luat fiinţă la 12 octombrie 1870. Este descrisă apoi Comunitatea română din Silistra, plecând de la Mitropolia zidită de Grigore Ghica I, care a domnit în Muntenia între anii 1672 şi 1674.
Interesante pentru însemnătatea elementului românesc din Dobrogea sunt şi statisticile din cel de-al VI-lea capitol, care vorbesc despre populaţia românească a Silistrei din 1870, a Oltinei şi Câşlei din 1873 şi 1874, a Beilicului din 1873, a Ostrovului şi Bugeacului din 1874.
Un valoros volum-document care vorbeşte despre viaţa şi cultura Dobrogei de-acum aproape un secol şi jumătate.
Citeşte şi:
Ioan N. Roman, publicist şi politician care s-a remarcat prin iubirea pe care a avut-o pentru ţinuturile Dobrogei
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii