Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:21 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreşteDobrogea141 Memorabila Proclamaţie a regelui Carol I care aduce vestea cea mare dobrogenilor (documente)

ro

14 Nov, 2019 00:00 3492 Marime text


În urmă cu patru ani, pe 9 septembrie, Camera Deputaţilor a decis ca 14 noiembrie să fie instituită drept Ziua Dobrogei, adoptând, cu 282 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi patru abţineri, propunerea legislativă a deputatului Gigi Chiru.


Proiectul de lege reglementa declararea zilei de 14 noiembrie ca Ziua Dobrogei, dată la care, în 1878, Dobrogea a revenit la teritoriul României.
Proiectul, susţinut de 27 de parlamentari de la toate partidele, prevede că sărbătorirea anuală a Zilei Dobrogei poate fi marcată de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific.


Până la acest moment, însă, au existat alte şi alte sărbători dedicate revenirii Dobrogei în hotarele româneşti, aşa cum se poate observa şi din invitaţiile din secţiunea Documente.
Deşi mesager al informaţiilor de interes public, cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a depăşit statutul jurnalistic şi a considerat o datorie de onoare ca, începând cu anul 2017, să iniţieze prima sărbătoare dedicată Zilei Dobrogei, dar pe 23 noiembrie, dată la care armatele române intrau în Constanţa.


Și anul acesta se va întâmpla pentru a treia oară consecutiv, prilej cu care participanţilor li se va înmâna, în sala Remus Opreanu, a Consiliului Judeţean Constanţa, de către Mihnea Hagiu, vicepreşedintele Comunităţii Elene „Elpis”, un simbol al acestei sărbători, respectiv Proclamaţia către dobrogeni, a Principelui Carol I.
 

Locuitori de orice naţionalitate şi religie, Dobrogea - vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân - de astăzi face parte din România. Voi de acum atârnaţi de un Stat unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de naţiune hotărăşte şi ocârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii: viaţa, onoarea şi proprietatea sunt puse sub scutul unei Constituţii pe care ne-o râvnesc multe ţări străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre vor fi apărate de legile noastre şi nimeni nu le va putea lovi, fără a-şi primi legitima pedeapsă… Armata română, care intră în Dobrogea, nu are altă chemare decât a menţine ordinea şi, model de disciplină, de a ocroti paşnica voastră vieţuire. Salutaţi dar cu iubire drapelul român, care va fi pentru voi drapelul libertăţii, drapelul dreptăţii şi al păcii. În curând provincia voastră, pe cale constituţională, va primi o organizaţie definitivă, care va ţine seama de trebuinţele şi moravurile voastre, care va aşeza pe temelii statornicite poziţia voastră cetăţenească. Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră“.




După cum istoria o consemnează, în ziua de 23 Noiembrie 1878, Constanţa a fost luată în posesiune română. Astfel, conform ziarelor şi publicaţiilor de atunci, manifestările au fost ample şi grandioase. Comunitatea Elenă Constanţa a făcut o manifestaţie impunătoare dedicată fraţilor lor români, a ridicat în piaţă principală a oraşului un frumos şi impunător arc de triumf, toată populaţia oraşului fiind pe străzile parcă neîncăpătoare, cu fanfare, cântece şi marşuri de bucurie. La biserica grecească a avut loc un Te Deum la care au luat parte toate oficialităţile oraşului, precum şi marea masă a populaţiei, indiferent de etnie.


Sursa foto: Dobrogea nouă pe căile străbunilor“ (volumul II) - V. Stroescu, disponibilă în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța

Citește și:

14 noiembrie 1878 Sărbătorim Dobrogea alături de cei care i-au cercetat bogata istorie! Mesaje ale istoricilor constănţeni de Ziua Dobrogei (documente)


ZIUA de Constanța #sărbătoreșteDobrogea141, sub semnul lui Dionisie Exiguul La mulți ani, dobrogeni! Mesajele autorităților din Constanța și Tulcea, de Ziua Dobrogei (video)

ZIUA de Constanţa #sărbătoreşteDobrogea141, sub semnul lui Dionisie Exiguul „Ziua Dobrogei“, la a treia ediţie, cu o temă în premieră - „Dobrogea în documente diplomatice româneşti. 1878-1884“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii