Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:48 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu live Cristian Cîrjaliu - „Dintr-un cătun, Agigea a crescut datorită investițiilor. Le mulțumesc tuturor celor care au construit în comuna noastră!“ (video)

ro

26 Oct, 2018 00:00 7359 Marime text
De Ziua Armatei Române, am discutat la Interviuri Live cu primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu.
Varianta video a interviului o puteți urmări aici: 
Deloc întâmplător, poate, Omul Centenar al agigenilor este caporalul Feizula Tefic, veteran de război. Povestea lui o veți afla în ediția de sâmbătă a cotidianului ZIUA de Constanța.
Discuția cu primarul de Agigea a început și a continuat atipic. Vă lăsăm însă să descoperiți cum s-a făcut administrație și cum s-a dezvoltat Agigea în ultimii 100 de ani.
 
Pentru că astăzi gândurile noastre se îndreaptă către soldații și ofițerii armatei române, profit de ocazie să vă întreb care este părerea dvs. despre armată, despre tehnica militară din zilele noastre, despre noul tip de serviciu militar, România partener NATO, investim în securitate… Și totuși, parcă lipsește ceva, comparativ cu perioada când și dvs. ați făcut armata…
 
Sunt din generația care a făcut armata, am trecut prin această experiență a armatei și nu numai și sunt rezervist, sunt cadru militar în rezervă. Din păcate, lucrurile nu sunt chiar așa de roz cum am vrea noi să fie, pe raza localității Agigea locuiesc mai mulți ofițeri și rezerviști, care au făcut cinste și au reprezentat România cu demnitate, cu onoare, cu respect, dar din păcate noi întotdeauna știm să dăm la o parte tot ce este valoros și ne uităm în grădina altuia și întotdeauna ne preocupă capra vecinului și reușim să murdărim tot ce este frumos, tot ce este românesc.


Zilele trecute am fost la un spectacol al lui Tudor Gheorghe, intitulat „Tot ce-i românesc rămâne”.
Povestea maestrul că cineva... un tânăr de astăzi, din generația #rezist, l-a ponegrit pe Mihai Eminescu, spunea că „Eminescu a fost un bubos și un nespălat”. Cum poți să spui așa ceva? Poetul național al românilor, am murdărit tot ce era în țara asta și am ajuns și la Mihai Eminescu?
Nu se mai face educația tinerilor, să respectăm ceea ce este românesc, ceea ce este valoros, ceea ce a lăsat în urma lor ceva. Mă doare și spun asta din suflet.



Pentru noi, românii, cel mai ușor este să arătăm cu degetul spre altul. Noi nu facem nimic, niciodată bun, dar dacă pleacă un român la NASA nu se aude nimic de el, nu se promovează, nimeni nu spune nimic bun despre el. Am cunoscut un român de 35 de ani, Mihai și este consilierul personal al președintelui Băncii de Investiții Europene, a ajuns acolo pe cunoștințele lui. Este profesor la Sorbona și nimeni nu promovează acest lucru. L-am întrebat dacă din ce a învățat afară, s-ar plia și pe sistemul nostru românesc.
Spunea că a vorbit cu ministrul de finanțe. Am avut o femeie în guvernul Ponta (n.r. Ioana Petrescu), nu a înțeles nimic. A spus că știe,  tot ce a spus prietenul meu Mihai,  și după un an de zile a întrebat dacă a aplicat ceva după discuția precedentă, „nu am avut timp” acesta a fost răspunsul. Aceștia suntem noi. Noi nu avem niciodată  timp pentru țară pentru popor și pentru noi românii.


În loc să vedem ce putem face bun pentru noi, aruncăm în unul și în altul, noi nu suntem de vină pentru ceea ce nu iese bine.  Mereu aruncăm vină pe altcineva. E de vină sistemul, e de vină primarul, oricine altcineva numai noi nu suntem de vină. În aceste condiții, nu prevăd lucruri spectaculoase că se vor întâmpla în România.
 
Domnule primar, ați pomenit despre un fost ministru din Guvernul  României, nu cumva de acolo, de la politic, s-a format falia asta dintre cele două Românii, care se ceartă, care nu se pot așeza la aceeași masă, care nu mai au un gând bun?
  
Îmi doresc să se transmită mesajul de unitate.

În ultimii 10 ani de zile am avut câțiva miniștri constănțeni. Cunosc un fost  ministru din Constanța, care mi-a povestit cum a fost prima zi în minister. „Au venit doi domni, sobri, pedanți, scorțoși care mi-au dat un telefon”, care mi-au zis „domnule ministru, acesta este telefonul dumneavoastră, acest telefon trebuie să fie nedespărțit de dumneavoastră, începând de astăzi“. Era un ministru important pentru România. Nu era timid, dar acest lucru l-a marcat, a fost ministru 9 luni. Apoi a  demisionat în bloc cu toți miniștrii din guvernul respectiv. În aceste condiții, cum vreți performanță de la un ministru?
Tot ce voia să semneze sau propunea nu era aprobat. Era un filtru 2, al serviciilor. Statul paralel da, există.
 
Vă propun să vorbim și despre actualul guvern și pe el este pe cale să se schimbe. Va urma o remaniere..
 
În momentul când cineva te atacă tot timpul, orice atac este un obuz. Te erodezi, sunt oameni care nu performează, partidul le-a dat niște teme și nu le-au dus la îndeplinire. Sunt multe aspecte pe care trebuie să le vezi și trebuie să ai randament.
 
Cum vi se par actualii miniștri? Eu nu am reușit să le învăț foarte bine nici măcar numele...
 
Foarte demni, sunt pregătiți. Să fii pregătit este una, să ai performanță este alta. Guvernul ALDE PSD a ajuns pe un program politic care trebuie dus la îndeplinire. Sunt miniștrii care nu au pus în practică acest program de guvernare, susțin dl Dragnea și d-na Dăncilă. Dacă dl Dragnea și dna Dăncilă au ajuns la concluzia că ceva nu merge, sunt singurii abilitați ca să facă schimbarea.


Ministrul, primarul, cei care sunt aleși trebuie să performeze, dacă nu performează trebuie să plece. Un ministru are un proiect în spate. În afară de proiectul partidului, trebuie să îl ai și pe al tău. Trebuie te dedici, să fii ministru nu înseamnă se te duci la birou la ora 9 și să pleci la ora 4. Săptămânal sunt la București, am văzut ce program au miniștrii. Ajungi din om neom, vii la ora 9 la birou și pleci la 2 noaptea, nu mai ai viață personală.
 
După remaniere, va avea Constanța un alt ministru, poate chiar mai mult de atât, un vicepremier?
 
Da, ar fi bine, pentru proiecte, este important,  județul Constanța este poartă de intrare în țară a tuturor mărfurilor. Avem o problemă, onoarea – cu ea te naști, nu o câștigi, o cultivi, devii treptat persoană respectabilă și onorabilă. Respectul, ca în armată, vorbesc de un soldat care pleacă în luptă și primește o comandă: „trebuie să cucerești reduta”. Dacă la jumătatea drumului te întorci și te gândești dacă a dat un ordin corect comandantul - „ia să îl sap eu puțin, să vedem cum și ce se întâmplă”... atunci cei din jur văd lipsa de respect. Onoarea nu se câștigă, respectul se câștigă.


La București uităm ce am vorbit la Constanța.
În afară de autostradă, ce proiecte importante  a avut Constanța în ultimii 10 ani de zile? Centrală atomică nu s-a modernizat, portul nu s-a modernizat, industria nu a fost modernizată, investițiile, nu. Ce să facem să dezvoltăm acest județ? Au fost proiecte… mulți nu îl înghit pe Nicușor Constantinescu și pe Mazăre, dar, încet, încet, îi vor plânge.
 
Cine îi regretă? Eu trăiesc în Constanța, nu îi regret. Eu, în calitate de jurnalist, nu-i regret. Nici alții. Citeam că cei de la Drumuri și Poduri trebuie să dea utilajele înapoi pentru că nu le-au plătit. Ce a lăsat în urmă dl Constantinescu, concret?
 
De exemplu, trebuia rezolvată o problemă a comunității, dacă spunea „da” se rezolva, dacă spunea „nu”, nu se rezolva. Acum toți spun „da”, dar nu se rezolvă nimic. E greu ca primari să reușim să răzbatem.
 
De ce nu se rezolvă, pentru că nu se pricep, pentru că sunt rău voitori, pentru că nu știu ce au de făcut sau...?
 
Pentru că cel mai rău este să dezbini că să conduci. Trebuie să învățăm să fim uniți, această este cauza pentru care nu se rezolvă problemele.
Este o problemă de oameni. Nu putem pune pe cineva lider după ce a pierdut o bătălie.
Vrem un caz de exemplu de problemă nerezolvată, pentru că omul nu a fost la bătălie.
Dacă ai pierdut bătălia,  pentru ce te promovezi?
Când discutăm de unitate, da a fi român, mulți mi-au spus că am o problemă, că sunt cu expunere mare, nu știu să îmi port de grijă, nu am instinctul de supraviețuire.


Eu sunt foarte confortabil în PSD. Dacă cineva nu vrea să se asocieze cu numele meu și cu persoană mea, „la revedere”. Eu știu să lupt, eu aduc voturi la partid, de exemplu la referendum,  comuna Agigea este prima la numărul de participare, pe localități peste 5000 de locuitori. Eu am explicat cetățenilor la ce se referă referendumul.
 
Mi-ați povestit că ați participat la revoluția din 89 fără să vă doriți revoluționar. Vă întreb, nu aveți astăzi un sentiment de revoltă, când vedeți că oamenii care au fost atunci în stradă sunt nemulțumiți și pleacă din țară?
 
Sunt nemulțumit, dar nu partidele politice sunt de vină pentru această situație. Emil Constantinescu a zis că a fost înfrânt. S-a ajuns să fim „ascultați”. Nu pentru asta au murit tinerii aceia. Cine vrea în România să facă o afacere, am exemple care au reușit pe munca lor, fără nepotisme. În Agigea au angajați, au investit pentru o afacere, nu au apelat la banii publici.


Problema noastră este alta, este  născută în epoca Băsescu cu acel abuz în serviciu, cu acel „lasă că vă omor eu pe toți”. În care neavând o definiție foarte clară... s-a auzit vreodată de „abuz în serviciu că un primar a adus foloase necuvenite comunei?”
 
Ați fost și dvs martor la evenimentul organizat de Consiliul Județean Constanța, acolo unde factorii de decizie de la Tulcea și Constanța au semnat acel act de promisiune civică în an Centenar. Credeți că se vor materializa acele angajamente? Se vorbește despre un drum expres care va lega Constanța de Tulcea, despre Spitalul Regional, modernizarea infrastructurii și serviciile oferite de Administrația Portuară, construirea unui pod peste Dunăre, să se investească în aeroporturi, crearea brandului „Dobrogea”?
 
Discutăm de 100 de ani a României Mari. Nu știu dacă cei care vor veni peste 100 de ani vor mai avea despre ce discuta. În condițiile  geopolitice actuale, în momentul în care noi avem 4 milioane de muncitori plecați afară. Cei care sunt afară chiar nu realizează că ei vor fi străini toată viața lor în acea țară? Nimeni nu îi va iubi. Sunt locuri de muncă pentru toată lumea, la privat. Vă dau un exemplu: Un șofer pe tir câștigă 10.000 de USD pe lună, 30% sunt impozit în America, nu are viață personală. Rămâne cu 7.000 USD, dar cu ce preț?     


În comuna Agigea este anunț de angajare al unui SRL cu 1.800 de lei bani în mână, muncitor necalificat, și nu vine nimeni. Nu avem ajutor social la Agigea, în 2008 aveam 30 de persoane, trebuiau să presteze 70 de ore în folosul comunității. La curățenie în cimitir, în jumătate de oră nu a mai vrut nimeni ajutor social.
 
Insist, ce credeți că se va materializa din acest act de promisiune civică?
 
Spitalul regional, cred că se va pune în aplicare acest proiect. Trebuie să investim în sănătate.
 
Haideți să vorbim totuși și despre comuna Agigea..
 
Este prima dată atestată în 1938, cu primar dl. Diaconescu, căpitan, care a fost băgat la pușcărie.
 În 1945 a fost închis i s-a luat averea. Până în 1968 am funcționat ca și comună. La reforma  administrativă s-a desființat și am fost localitate, alipiți la orașul Techirghiol.
Erau 2500 de persoane, astăzi sunt  aproape 12000 fără acte și 10000 cu acte, cu domiciliu. Creșterea populației a fost în ultimii 10 ani.


Comuna este atractivă din mai multe puncte de vedere:  nu avem șomeri, nu avem  ajutor social,  nu avem beneficiari ale unor gratuități  necuvenite din partea autorității locale.
Nu există „pomeni”, am gestionat proiecte care să fie în folosul comunității.
În 2008 erau 1.9 km de canalizare, acum avem 55km. Conducta de distribuție a gazelor este de  60 km.,  era o singură grădiniță cu 3 săli de clasă,  acum sunt 4 grădinițe cu 20 de săli de clasă. În 2008 erau 38 de km. de apă potabilă, acum avem 70km.


În 2008, Primăria comunei Agigea avea o suprafață de 80mp,  dispensarul avea 80 mp acum are 550 mp  cu cabinete 4 la medicii de familie și 3cabinete  de stomatologie, cabinet pentru analize recoltare probe de sânge. Ne-am dezvoltat.
Nu aveam Casă de cultură. Centru pentru tineret, stadion. Toată lumea a blamat construirea centrelor de informare turistică.
Centrele de informare turistică, cu parc. Cei  5 ani de zile, perioada de monitorizare va  expira. Se pot demola, la unii. Eu am o clădire de cărămidă care se va deveni biblioteca comunei.
Am un proiect de  2,5 mil euro pentru o școală nouă cu amfiteatru cu 20 de clase din fonduri europene.
 
De pe timpul primului primar, dl. Diaconescu, a mai rămas ceva în picioare?
 
Era un conac care a fost dărâmat, era în Lazu, dar a fost demolat.
În 1989 ne-am reînființat din nou comună. Comuna  a fost reînființat, pentru că aveam Portul Constanța Sud Agigea și Administrația Canalelor Dunăre- Marea Neagră. În 2010 și-a legalizat sediul pe comuna Agigea. Toate veniturile mergeau la Constanța, pentru că era înscrisă la Constanța, str Ecluzei nr. 10 Constanța, Agigea.
Trăim în două Românii?
Avem similitudini: Constanța-Agigea, Mangalia-Limanu. La Limanu s-a dat ce aparținea de Limanu înapoi și la Agigea nu, în 2016.
 
Vă înțeleg supărarea, ați pierdut bani mulți și aveți și de dat înapoi!
 
Foarte mulți, mă voi lupta ca acest port să fie legat  administrativ de comuna Agigea cât voi trăi eu.


Cereți să fie redeschis procesul?


Întotdeauna trebuie să fie o soluție. Delimitarea comunelor se face prin lege.
 
Ce a însemnat perioada comunistă pentru Agigea?
 
Dintr-un cătun, Agigea a crescut în perioada comunistă datorită investițiilor. În documentele vechi, pentru construirea canalului  Dunăre-Marea Neagră, banii pentru investiții ar trebuie să se găsească în patrimoniul comunei Agigea.  O altă particularitate este Stațiunea Zoologică Marină, dunele marine, sunt zone protejate, unde trăiesc viețuitoare care nu se mai regăsesc pe alte areale. Aveam plaje frumoase, dacă nu era portul puteam face turism mai avem doar 800 m deschidere la mare.
 
Dunele pot fi exploatate din punct de vedere turistic?
 
Nu, pentru că sunt protejate, se deranjează arealul și turistul român nu păstrează curățenia, se cunoaște pe unde trece.


Dar lacul poate fi amenajat?
 
Și lacul este Natura 2000, ca și dunele. Nimeni nu s-a întrebat cum Lacul Agigea are un pod prin mijlocul lui.
Am cerut un aviz de la cultură pentru amenajarea lacului. Am primit un aviz nefavorabil.
După 2 ani vine podul prin lac, am întrebat de aviz de la cultură, și ei aveau aviz, de la același domn. Eu nu am putut să fac un trotuar pentru recreere dar pentru pod,  s-a putut. Podul trebuia să fie 400-500m  în afara zonei Natura 2000.
 
Practic, în afară obiectivelor care țin de arealul portuar...
 
Agigea este o zonă de atracție pentru infrastructură portuară, spații logistice, transport. Avem o zonă  clar distinctă de 600 ha pentru zona industrială, restul intravilan rezidențial. Pentru cetățenii care au mutație și domiciliu pe raza comunei Agigea ușa primarului este deschisă de la 8:00 la 16:00. Pentru cei care sunt locuitori și nu au mutație, luni de la 8:00 la 10:00. 
Le mulțumesc tuturor celor care au construit pe raza localității Agigea.
Avem obiective importante care au ridicat comunitatea,  Canalul Dunăre Marea Neagră si Portul Constanța Sud Agigea, au adus bunăstarea de astăzi.
 
Mai sunteți cea mai bogată comună, după PIB?
 
Nu am mai  verificat. Problema nu este că nu mai iau banii de la societățile comerciale, ci că eu trebuie să și dau înapoi ceea ce am încasat în mod legal. Am întrebat Curtea de Conturi: „ce fac cu banii?”, acum trebuie să îi dau înapoi. Trebuie să mă supun hotărârilor judecătorești. Am avut conturile blocate pe suma de 10 miliarde de lei.
 
i spus că tinerii astăzi nu mai citesc, nu au respect pentru înaintașii lor, pentru valori... La Agigea cum se desfășoară actul educațional? Din păcate, asta este situația, problema asta a educației a rămas exclusiv pe umerii școlii!
 
Comuna Agigea transportă gratis copiii de la Agigea la Constanța începând cu  2010, pe cei care își doresc să învețe, să urmeze un liceu la oraș. Cu 5 microbuze, 4 ale comunei și unul primit de la Guvern, printr-un program,  realizăm transportul elevilor, studenților și pensionarilor. Ofer transportul elevilor. Avem o problemă. Din jumătate în jumătate de oră transportăm  elevii, 19 persoane.  Ne oprește de la ISCTR și dacă este un copil în picioare se dă amendă, 50 de lei. Dar la cei care asigură transporturi regulate nu se aplică nici o amendă. Este o cursă gratis, nu luăm copiilor nici un leu. Știți cât este de bogată această țară?
La ora actuală avem resurse de 730 miliarde de euro.
 
Nu știu dacă este chiar așa. Zilele trecute s-a votat Legea Offshore și, poate ați auzit. nu vrea să mai vină nimeni să exploateze gazele din Marea Neagră. Investitorii sunt nemulțumiți, vom rămâne cu sumele astea doar undeva pe o hârtie..
 
Le vom exploata noi. Era un filmuleț care spunea că „singura țară care și-a plătit datoriile a fost România”. Politica mondială este de a te împrumuta. Politica făcută de alții pentru noi.
În „Arta războiului”, Sun Tzu spune: „Dacă vrei să cucerești o națiune, o îndatorezi”. „Dacă vrei să distrugi o națiune, distruge-i liderii, arestează-i și atacă biserica.” Aceasta este tactica. Asta se întâmplă în România.
 
Ce pregătiți pentru locuitorii din Agigea cu ocazia Centenarului de 1 decembrie, de 14 noiembrie, Ziua Dobrogei?
 
Eu sărbătoresc prin altă tehnică: prin asfaltări, prin a crea oamenilor bunăstare, impozite mici.
 
Cum vreți să afle tinerii aceia care îl înjură pe Eminescu ce au făcut înaintașii lor?
 
Citind, să pună mâna să citească. Eu nu reușesc să le dau cei 7 ani de acasă unor cetățeni, primarul nu trebuie să întrebe de ce se scormonește în gunoaie sau de ce se vorbește tare la colțul străzii? Ce aș putea să organizez, să cheltuiesc banii și să vină Curtea de Conturi să mă întrebe pe ce am dat banii?


Eu nu am angajat cheltuieli pentru acte culturale. Toți banii merg la lucrări de infrastructură. Eu nu am făcut Zilele Comunei Agigea de ani de zile. Eu respect Ziua Copilului, am spectacole pentru copii, care trebuie să se bucure. Restul să își facă fiecare cum poate. Comuna s-a dezvoltat investind.

Eu le pregătesc o surpriză, o să asfaltez toate străzile până în 2020. Îmi pare rău că nu am reușit să atrag fondurile necesare europene pentru realizarea lucrărilor de canalizare în localitatea Lazu. Nu am avut numărul de locuitori cu acte, trebuiau să fie 2000 pentru ca proiectul să fie eligibil. Sper ca și Lazu să aibă canalizare. Locuitorilor le doresc sănătate, putere și să înțeleagă că așa cum fiecare și-a construit căsuța, pas cu pas, așa se pot realiza toate celelalte lucruri pentru comunitatea noastră. Și nu îl citez pe președinte (n.r. Klaus Iohannis).

Omul centenar - Feizula Tefic, ați adus și niște documente... 

Da, este o medalie emisă de Republica Populară Română, se numește „Eliberarea de sub jugul fascist”, brevet dat tovarășului Feizula. A fost decorat cu medalia „Bărbăție și credință cu spade“ clasa a treia, pentru fapte de arme în Ardeal și Ungaria, conform Ordinului 174 al Regimentului 18 artilerie, și a fost decorat cu medalia „Serviciul Credincios cu spade“ clasa a treia, pentru curajul de care a dat dovadă în urmărirea inamicului de la 2-8 mai, conform Ordinului de zi pe Unitatea 85 din 18.06.1945.


Comuna Agigea este o comunitate multietnică, este o comunitate de tătari și turci, greci au fost mai puțini. Garnizoana Dobrogei era cantonată la Babadag, iar centrul comercial al Dobrogei în perioada 1800-1900 era orașul Medgidia. Toate afacerile se făceau la Medgidia, care avea 12.000 de locuitori. În 1900, Constanța era o comună cu maximum 4.000 de locuitori.
 
Citește și: 

Interviu live În turcă, Aciçay, în greacă, Aghikos. În sec. XIX, Agigea se populează cu păstori din părțile Sibiului, Brăilei, Ialomiței, alături de pescarii greci și tătarii din Dobrogea (galerie foto + documente)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii