Interviu live Valentin Stanciu - „De Ziua Dobrogei, punem bazele unei asociații intercomunitare din care vor face parte Topalu, Saraiu, Ghindărești, Horia și Gârliciu“ (video)
Interviu live: Valentin Stanciu - „De Ziua Dobrogei, punem bazele unei asociații intercomunitare din care vor
09 Nov, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
6744
Marime text
Primarul și viceprimarul comunei Topalu au vorbit la Interviu Live despre comunitatea lor, despre proiecte, despre cum vor sărbători, altfel, Ziua Dobrogei și Ziua Națională. Discuția video cu Valentin Stanciu și George Tudor o puteți urmări aici:
Atât primarul, cât și viceprimarul de la Topalu mi-au spus că lucrează ca o echipă, că aplică la primărie aceleași reguli ca într-o societate comercială, pentru că vor ca la finalul acestui mandat să rămână ceva în urma lor. Așa au reușit să facă un excedent bugetar pe care mulți și l-ar dori. Vreo 18 miliarde de lei vechi, la începutul anului 2018.
Bani care vor merge în proiectul de canalizare, domnule primar?
Valentin Stanciu: Parțial, deocamdată achiziționăm un buldoexcavator care să ne ajute la deszăpezire. În 2 săptămâni îl vom avea la primărie.
Vreau să ne povestiți cum ați reușit să strângeți cureaua, să vă chivernisiți și să puneți banii aceștia deoparte, pe care să îi folosiți pentru nevoile localității.
Valentin Stanciu: Eu am candidat cu gândul să vin și să administrez bugetul localității exact ca un buget al unei societăți comerciale. Adică societatea comercială să fie primarul și aparatul de specialitate, iar beneficiarii serviciilor să fie cetățenii. Și să facem și profit. Mai mult de atât, am încercat să elimin cât se poate din cheltuielile curente. Am implementat un sistem de iluminat nou, cu consum de eficiență mult mai mare.
Apoi am încercat să facem o colectare cât mai bună a taxelor și impozitelor. Multe probleme la bugetele locale apar din acest punct de vedere. O mare parte din cetățeni nu au. Am practicat o politică fiscală astfel încât să fie cât mai jos, în limitele legii, nu le-am majorat. Am mers pe ideea că cine nu a avut să plătească 50 de lei la anul cu majorări nu va putea plăti mai mult. Am încercat să facem o corespondență cu contribuabilii pentru a-i determina să plătească la timp, să beneficieze de facilitățile care sunt prevăzute în lege.
În acest moment, procentual, câți dintre locuitorii din Topalu și Capidava sunt cu plățile la zi?
Valentin Stanciu: Aproape 70% din 46%, cât era când am preluat mandatul.
Încă puțin și puteați dubla procentul. Spre ce se duc banii încasați din impozite și taxe?
Valentin Stanciu: Cheltuielile curente, salarii, utilități publice, cu mărirea de salarii m-a prins pe picior greșit. Când a venit legea și ne-a forțat, că se măresc salariile dacă sunt și bani. Nu pot să ceri unui angajat profesionalism dacă nu îi dai și salariu. Am un principiu, „înainte să ceri să știi să oferi”.
S-au schimbat lucrurile de când au crescut salariile în administrație? Aveți funcționari mai eficienți?
Valentin Stanciu: Cea mai mare problemă în administrația locală a comunei Topalu este resursa umană. Sunt angajați funcționari publici de foarte mulți ani. Salariile nu sunt foarte atractive în administrația publică. Ca să câștige salariul la nivel maxim trebuie să îndeplinească anumite condiții. Am avut la concurs un post care s-a ocupat de către o persoană cu studii medii. Aș fi vrut să am pe cineva care să se ocupe de achiziții pe fonduri europene. Ca să îndeplinească condițiile care se impun să se ocupe un loc de acest gen nu am găsit.
Există o problemă, domnule viceprimar, în ceea ce înseamnă nivelul de pregătire al funcționarilor publici în 2018?
George Tudor: Nu avem tineri, angajații sunt de peste 40 de ani, se apropie de pensie, nu are cine să vină din urmă. Sunt persoane la vârsta la care ar trebui să fie și profesioniști. Legea funcționarului public nu a făcut altceva decât să-i strângă într-o casă pe acești angajați și să le creeze continuitate.
Valentin Stanciu: Vii primar, stai un mandat sau nu știi cât stai și nu ai nici un instrument prin care să putem lua măsuri pentru a face o echipă performantă. Cea mai mare problemă este lipsa oamenilor specialiști în atragerea de fonduri europene, lipsa lor este o mare problemă. Pentru o firmă de consultanță mergem ca la loterie, dai banii dinainte și nu știi dacă poți câștiga și accesezi proiectul.
Domnule primar, înainte de a candida la Topalu, în 2016, erați consilier de primar la altă comună și vă ocupați de proiectele de atragere a fondurilor europene. De ce nu sunt și alte persoane atrase de acest miraj, de a veni să lucreze în administrație și a ști că la un moment dat proiectul pe care l-au scris prinde viață?
Valentin Stanciu: Probabil din cauză că prin primării s-a lucrat pe modelul „merg la muncă să am de unde veni”. La Topalu, nu s-a lucrat pe nepotisme și nu se poate lucra pentru că este populație puțină. Dacă face treabă, nu contează gradul de rudenie. Suntem obligați să treacă mandatul lângă acești oameni care au fost obișnuiți așa.
Care au fost prioritățile mandatului dumneavoastră?
Valentin Stanciu: Eu am avut ca scop principal educația când am preluat mandatul. Când am venit la primărie am construit o sală de clasă pentru că era nevoie ca toți elevii să învețe dimineață. Am adus profesori, am oferit transport gratuit. Nu știu dacă ajunge un singur mandat, nu știu dacă 4 ani pentru un primar sunt suficienți pentru că un primar să poată mișca lucrurile. Să primești ceva, să aduci pe o linie așa cum o vezi tu din punct de vedere managerial și resursa umană să o împingi spre direcția dorită de tine.
De când sunt primar, am intabulat toate străzile. Nu poți să implementezi un proiect de asfaltare dacă nu ai toate străzile intabulate. Aceste lucruri nu se văd. Prima dată m-am lovit cu asfaltarea celor 4 străzi de la începutul mandatului, am realizat că trebuie făcute aceste lucruri. A trebuit să pregătesc străzi cu stâlpi pentru proiectul cu iluminatul public. Sunt multe lucruri care nu se văd. Eu cred că încet, încet lumea are capacitatea să înțeleagă cum stau lucrurile. De la anul vom demara un proiect de canalizare de vreo 13 km, asfaltare, trotuare. Dar trebuie creată baza.
Îl întrebam pe domnul viceprimar, care se ocupă de gospodărirea comunală, cum sunt oamenii. Dacă a fost nevoit să dea amenzi. Mi-a răspuns că... nu.
Valentin Stanciu: Este foarte important să îți gospodărești proprietatea. Nu am vânat omul, avem datoria să îi învățăm, această educație se poate face și de la unul la celălalt. Trebuie să conștientizăm ce trebuie făcut.
George Tudor: Spre uimirea mea, chiar nu mă așteptam să fie atât de receptivi. Am trăit printre ei și înainte să fiu viceprimar. Omenii colaborează foarte bine, sunt receptivi, neașteptat de bine colaborăm.
Valentin Stanciu: Noi venim și după o perioadă în care s-a dat ajutor social la foarte mulți cetățeni. Noi mai avem doar 32 de dosare la ajutorul social, în acest moment, și ei sunt buni la ceva. Asigurăm niște servicii care ne costă mai puțin decât am fi angajat o firmă. Tot ce înseamnă canale de drenare, curățenie, cei care sunt mai buni de muncă îi folosim la alte lucrări, nu a trebuit să aduc o firmă care să taie lemne pentru școală și pentru primărie. Este un cimitir nou, unde fiecare făcea cum voia, noi cu oamenii de la ajutor social reușim să respectăm un aliniament, noi le facem gropile. Cea mai mare problemă este singurătatea. Dacă a decedat o bătrână cu copiii plecați în afara țării. Cu ajutorul primăriei s-a mobilizat să facă serviciile de înmormântare. Avem o casă mortuară utilată cu tot ce este necesar.
Mi s-a părut foarte interesant că într-o comună care nu numără nici 2.000 de suflete ați reușit să puneți bazele unor echipe de voluntari.
Valentin Stanciu: Avem 2 echipe de voluntari, una pentru activitatea socială, de bătrâni, avem 2 angajați la serviciul social. Și altă echipă de fete care se ocupă pentru manifestări de evenimente. Nu au avut nicio facilitate, nu au fost remunerate. Ceea ce facem este pentru comunitate, pentru noi. Pentru un primar întotdeauna este loc de mai mult, oricât ar face. De aceea am venit primar, să fac.
Știți ce sărbătorim noi, dobrogenii, săptămâna viitoare?
Valentin Stanciu: Ziua Dobrogei, numai că noi nu o vom sărbători la Topalu. Ziua Dobrogei se va sărbători la Horia, acolo unde vom participa toți consilierii locali din Topalu, Saraiu, Ghindărești, Horia și Gârliciu, vom organiza împreună Ziua Dobrogei. Este un început pentru că pregătim o asociere intercomunitară, care să ne ajute să ne dezvoltăm. Trebuie să se întâmple și în organizarea administrativ teritorială. Este nevoie de ea. Pe mine nu mă încălzește dacă Topalu prosperă și Ghindărești sau Seimeni nu prosperă. Avem nevoie cu toții să urcăm și să dezvoltăm lucruri împreună.
Totuși, ce se va întâmpla la Horia?
Valentin Stanciu: Va fi o întâlnire cu consilierii locali, o ședință de consilii locale reunite, pe 14 noiembrie cu un spectacol artistic. De organizare se ocupă gazda, domnul primar Gigel Sava. Am punctat câteva lucruri.
Dar de 1 Decembrie ce veți face?
Valentin Stanciu: Îl transferăm spre 8 decembrie. Noi organizăm o tabără de pictură în fiecare vară, câte o săptămână, vin artiști consacrați. Tablourile care au rezultat din 2 ediții de tabără le vom expune la Biblioteca Națională din București și va avea loc și un vernisaj pe 8 decembrie. Noi vrem să demonstrăm că nu avem o calitate pasivă referitor la patrimoniul comunei Topalu, și anume Muzeul de artă.
Domnule viceprimar, ce spun oamenii referitor la acest an Centenar, cum l-au simțit, mai greu, mai aspru?
George Tudor: Nu am discutat cu ei despre asta, vor canalizare, tot ce vor oamenii într-o lume civilizată.
Valentin Stanciu: Prima dorință a oamenilor, pe care am perceput-o din campania electorală, este să fie liniște. Se puneau niște bariere, am încercat să demonstrăm că trebuie să identificăm obiectivele si să punem umărul să ajungem la acele obiective.
Din păcate, a fost un an extrem de greu pentru România. Se vor simți și la anul aceste lucruri, cred. Singurul lucru pe care îl pot face oamenii o dată la 4 ani este să-și exprime punctul de vedere. Dacă nu au ajuns la maturitatea să aleagă ceea ce este bine pentru ei, fiecare și-o face cu mâna lui.
Cum s-a transformat localitatea Topalu în ultimii ani?
George Tudor: Acum avem drumuri pietruite, nu sunt toate asfaltate, este o schimbare în această privință. Oamenii înțeleg mult mai multe lucruri, și-au schimbat mentalitatea. Înțeleg multe lucruri. Pe unde vorbesc cu oamenii, constat că aceștia realizează ce se întâmplă. Nu mai pot fi păcăliți.
Am un vecin care este doctor și vine de la oraș, a zis „mă dor urechile de atâta liniște în Topalu”, se aud doar păsările, aerul curat, Dunărea este aproape, pădurea pe malul Dunării.
Valentin Stanciu: Topalu a fost o localitate cu oameni extraordinari. Eu discut la obiect și spun lucrurilor pe nume. Am avut ocazia să cunosc mai multe localități. Topalu este o localitate atipică, sunt oameni care știu ce vor. Nu pot fi manipulați, mințiți, duși de nas, la Topalu sunt peste 70 de familii independente, pe care nu le poți constrânge sub nicio formă. Nu este o localitate ca în majoritatea localităților din mediul rural în care depind de un „baron local”. Sunt oameni extrem de solidari.
Când vor ajunge gazele la Topalu?
Valentin Stanciu: Da, vrem să aducem gaze, este un proiect despre care toată lumea vorbește. Avem un protocol cu localitățile din zonă, ca să sprijinim aducerea gazelor în comună. Eu sunt puțin sceptic, dar este un punct de vedere strict personal.
George Tudor: Sigur că avem nevoie de gaze. Dar trebuie să și existe.
Am văzut că aveți peste 7.000 de volume în biblioteca comunală. O carte poate deschide alte orizonturi.
Valentin Stanciu: Biblioteca de la Topalu nu mai are aceeași căutare ca înainte. Nu i se mai deschide ușa ca altădată, majoritatea se informează prin alte mijloace, cum este internetul, se informează de la școală, unde este bibliotecă. Chiar dacă suportul pe hârtie dă altă senzație, este altceva.
Cum trăiesc locuitorii din Capidava față de Topalu, au aceleași condiții?
Valentin Stanciu: Sunt 170 de locuitori. Cetățenii din Capidava au drumuri pietruite, iluminat public, apă potabilă, nu este nicio diferența față de Topalu. Mai sunt oameni nemulțumiți, dar nu este nicio diferența. Copii de la Capidava sunt transportați cu microbuzele școlii. Pentru copiii de liceu, prin hotărâre de consiliu, decontăm transportul integral pentru toți elevii.
Dacă au rezultate, merită...
Valentin Stanciu: Nu iau Bacalaureatul cu ușurință, din păcate. Prin faptul că li s-a acordat privilegiul de a merge la școală trebuie să înțeleagă că au și responsabilități. În speranța că din 20-40 care merg la liceu, poate 2-3 se vor întoarce la Topalu.
Unde lucrează localnicii?
Valentin Stanciu: Avem o societate de mecanică fină la Topalu, capacitatea de producție este la 300 de persoane. Nu sunt 300 de angajați, în jur de 70 de persoane care lucrează din Topalu. Mai sunt investitori în agricultură, mai sunt și proprietari de terenuri. Este o plantație de 60 ha de alun, pe fonduri europene, la Topalu.
Dacă reușim să implementăm și câteva pensiuni ca să ne putem dezvolta, să ne folosim de potențialul agroturistic pe care îl are Topalu, ar fi minunat. Degeaba atragem fonduri europene și pe UAT dacă nu se dezvoltă în privat. Sunt 6 pensiuni în Topalu care urmează să intre în agroturism.
Sunt și la Capidava 2 pensiuni. Zona se poate dezvolta. Este Dunărea, este Cetatea, la care așteptăm să se termine lucrările.
La Capidava, vor fi reluate lucrările de la Cetate, a fost desemnat câștigătorul. Ce speranțe aveți legat de acest proiect pentru a face ceva și pe zona de turism?
Valentin Stanciu: Se va finaliza tot ce înseamnă Cetate, Muzeu, puncte de informare. În momentul în care s-au finalizat lucrările, se vor crea condiții de cazare, o breșă pe partea de turism. Consiliul Județean Constanța a făcut un lucru extraordinar. Am avut o discuție cu domnul președinte în 2016, despre infrastructură. M-am referit la șoseaua de la Cernavodă până la Hanu Morilor. Încercăm să dezvoltăm această zonă, dar dacă nu avem infrastructură.
Prin Direcția Județeană de Drumuri, s-a asfaltat drumul de la Cernavodă la Hanul Morilor. Este un lucru datorită căruia a crescut numărul de vizitatori la Topalu. Am avut invitați din presă și turism, un atașat de pe lângă Ambasada Chineză. Am avut un feedback extraordinar. Zona poate fi exploatată. A mai rămas doar turismul să îl dezvoltăm. În ceea ce privește realizarea lucrării, eu am participat de mic la săpături. Știu cum era înainte. Văd și ce s-a făcut. Dacă aducem oameni de specialitate, care înțeleg. Important este să se facă ceva și să intre în circuitul turistic. Trebuie să se dezvolte acea zonă. La mine găsește sprijin oricine vine să îmi propună ceva și facem.
Sunt 22 de ani de când se organizează la Topalu Festivalul de interpretare a cântecului tradițional românesc „Dan Moisescu”, un eveniment muzical de tradiție. Ce se va întâmpla cu acest festival în următoarea perioadă?
Valentin Stanciu: În 2016 era a 20-a ediție, dar pentru mine a fost momentul în care am putut să adun pe scenă toți oamenii care au contribuit la acele 20 de ediții. Nu pot exista astăzi dacă nu a fost ceva înainte, Consiliul Județean Constanța, prin Centrul „Teodor Burada“, doamna director Voivozeanu au pus umărul la organizarea acestui festival. Sunt ediții mai frumoase de la an la an.
Am rămas surprins de public, care a fost extrem de civilizat anul acesta. Nu am avut nevoie de forțe de ordine. Un grup de oameni care au știut să respecte ce este pe scenă. Au știut când să aplaude și când să facă liniște într-o sală de spectacol.
Nu întâmplător am lăsat pentru final discuția legată de muzeul extraordinar pe care îl aveți la Topalu. Pentru că de numele lui se leagă frumos și Omul Centenar pe care l-ați desemnat în cadrul acestui proiect jurnalistic. Este vorba despre dr. Gheorghe Vintilă.
Valentin Stanciu: Omul Centenar este Gheorghe Vintilă, ca personalitate marcantă care a lăsat localității Topalu o colecție de tablouri. Sunt 228 de tablouri, de sculptură de grafică, donate de dr. Vintilă în 1960 comunității din Topalu. Slavă Domnului că Muzeul de Artă a reușit să țină de această avere imensă! A fost un proces care nu s-a finalizat încă, din păcate. Dr. Vintilă a venit la Topalu doar pentru faptul că părinții lui au fost învățători aici. Poate a vrut ca părinții lui să trăiască mai departe în Topalu prin ceea ce a făcut el. Oare ar fi cineva capabil să își doneze toată agoniseala unei localități?
Indiferent cine administrează această colecție, proprietarul este Consiliul Local Topalu. Suntem parte în proces. Nu vreau să comentez multe, las justiția să își spună părerea. Dacă comuna Topalu pierde acest proces, de fapt, pierde țara, nu doar Muzeul de Artă sau Topalu. Este cel mai mare muzeu din mediul rural. Cel mai valoros. Eu intenționez ca toate lucrările rezultate în urma taberelor de pictură de la Topalu să fie într-un muzeu de artă contemporană anexă a acestui muzeu. După ce revenim de la expoziția de la București, vreau să discut cu dl Broască, președintele Filialei Județului Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici din România, și să găsim un loc pentru a pune în valoare aceste lucrări.
Citește și:
Interviuri live Legenda lui Topal, cel care a dat numele satului, o cetate unică, identitate, istorie și obiceiuri de la Topalu (documente + galerie foto)
Atât primarul, cât și viceprimarul de la Topalu mi-au spus că lucrează ca o echipă, că aplică la primărie aceleași reguli ca într-o societate comercială, pentru că vor ca la finalul acestui mandat să rămână ceva în urma lor. Așa au reușit să facă un excedent bugetar pe care mulți și l-ar dori. Vreo 18 miliarde de lei vechi, la începutul anului 2018.
Bani care vor merge în proiectul de canalizare, domnule primar?
Valentin Stanciu: Parțial, deocamdată achiziționăm un buldoexcavator care să ne ajute la deszăpezire. În 2 săptămâni îl vom avea la primărie.
Vreau să ne povestiți cum ați reușit să strângeți cureaua, să vă chivernisiți și să puneți banii aceștia deoparte, pe care să îi folosiți pentru nevoile localității.
Valentin Stanciu: Eu am candidat cu gândul să vin și să administrez bugetul localității exact ca un buget al unei societăți comerciale. Adică societatea comercială să fie primarul și aparatul de specialitate, iar beneficiarii serviciilor să fie cetățenii. Și să facem și profit. Mai mult de atât, am încercat să elimin cât se poate din cheltuielile curente. Am implementat un sistem de iluminat nou, cu consum de eficiență mult mai mare.
Apoi am încercat să facem o colectare cât mai bună a taxelor și impozitelor. Multe probleme la bugetele locale apar din acest punct de vedere. O mare parte din cetățeni nu au. Am practicat o politică fiscală astfel încât să fie cât mai jos, în limitele legii, nu le-am majorat. Am mers pe ideea că cine nu a avut să plătească 50 de lei la anul cu majorări nu va putea plăti mai mult. Am încercat să facem o corespondență cu contribuabilii pentru a-i determina să plătească la timp, să beneficieze de facilitățile care sunt prevăzute în lege.
În acest moment, procentual, câți dintre locuitorii din Topalu și Capidava sunt cu plățile la zi?
Valentin Stanciu: Aproape 70% din 46%, cât era când am preluat mandatul.
Încă puțin și puteați dubla procentul. Spre ce se duc banii încasați din impozite și taxe?
Valentin Stanciu: Cheltuielile curente, salarii, utilități publice, cu mărirea de salarii m-a prins pe picior greșit. Când a venit legea și ne-a forțat, că se măresc salariile dacă sunt și bani. Nu pot să ceri unui angajat profesionalism dacă nu îi dai și salariu. Am un principiu, „înainte să ceri să știi să oferi”.
S-au schimbat lucrurile de când au crescut salariile în administrație? Aveți funcționari mai eficienți?
Valentin Stanciu: Cea mai mare problemă în administrația locală a comunei Topalu este resursa umană. Sunt angajați funcționari publici de foarte mulți ani. Salariile nu sunt foarte atractive în administrația publică. Ca să câștige salariul la nivel maxim trebuie să îndeplinească anumite condiții. Am avut la concurs un post care s-a ocupat de către o persoană cu studii medii. Aș fi vrut să am pe cineva care să se ocupe de achiziții pe fonduri europene. Ca să îndeplinească condițiile care se impun să se ocupe un loc de acest gen nu am găsit.
Există o problemă, domnule viceprimar, în ceea ce înseamnă nivelul de pregătire al funcționarilor publici în 2018?
George Tudor: Nu avem tineri, angajații sunt de peste 40 de ani, se apropie de pensie, nu are cine să vină din urmă. Sunt persoane la vârsta la care ar trebui să fie și profesioniști. Legea funcționarului public nu a făcut altceva decât să-i strângă într-o casă pe acești angajați și să le creeze continuitate.
Valentin Stanciu: Vii primar, stai un mandat sau nu știi cât stai și nu ai nici un instrument prin care să putem lua măsuri pentru a face o echipă performantă. Cea mai mare problemă este lipsa oamenilor specialiști în atragerea de fonduri europene, lipsa lor este o mare problemă. Pentru o firmă de consultanță mergem ca la loterie, dai banii dinainte și nu știi dacă poți câștiga și accesezi proiectul.
Domnule primar, înainte de a candida la Topalu, în 2016, erați consilier de primar la altă comună și vă ocupați de proiectele de atragere a fondurilor europene. De ce nu sunt și alte persoane atrase de acest miraj, de a veni să lucreze în administrație și a ști că la un moment dat proiectul pe care l-au scris prinde viață?
Valentin Stanciu: Probabil din cauză că prin primării s-a lucrat pe modelul „merg la muncă să am de unde veni”. La Topalu, nu s-a lucrat pe nepotisme și nu se poate lucra pentru că este populație puțină. Dacă face treabă, nu contează gradul de rudenie. Suntem obligați să treacă mandatul lângă acești oameni care au fost obișnuiți așa.
Care au fost prioritățile mandatului dumneavoastră?
Valentin Stanciu: Eu am avut ca scop principal educația când am preluat mandatul. Când am venit la primărie am construit o sală de clasă pentru că era nevoie ca toți elevii să învețe dimineață. Am adus profesori, am oferit transport gratuit. Nu știu dacă ajunge un singur mandat, nu știu dacă 4 ani pentru un primar sunt suficienți pentru că un primar să poată mișca lucrurile. Să primești ceva, să aduci pe o linie așa cum o vezi tu din punct de vedere managerial și resursa umană să o împingi spre direcția dorită de tine.
De când sunt primar, am intabulat toate străzile. Nu poți să implementezi un proiect de asfaltare dacă nu ai toate străzile intabulate. Aceste lucruri nu se văd. Prima dată m-am lovit cu asfaltarea celor 4 străzi de la începutul mandatului, am realizat că trebuie făcute aceste lucruri. A trebuit să pregătesc străzi cu stâlpi pentru proiectul cu iluminatul public. Sunt multe lucruri care nu se văd. Eu cred că încet, încet lumea are capacitatea să înțeleagă cum stau lucrurile. De la anul vom demara un proiect de canalizare de vreo 13 km, asfaltare, trotuare. Dar trebuie creată baza.
Îl întrebam pe domnul viceprimar, care se ocupă de gospodărirea comunală, cum sunt oamenii. Dacă a fost nevoit să dea amenzi. Mi-a răspuns că... nu.
Valentin Stanciu: Este foarte important să îți gospodărești proprietatea. Nu am vânat omul, avem datoria să îi învățăm, această educație se poate face și de la unul la celălalt. Trebuie să conștientizăm ce trebuie făcut.
George Tudor: Spre uimirea mea, chiar nu mă așteptam să fie atât de receptivi. Am trăit printre ei și înainte să fiu viceprimar. Omenii colaborează foarte bine, sunt receptivi, neașteptat de bine colaborăm.
Valentin Stanciu: Noi venim și după o perioadă în care s-a dat ajutor social la foarte mulți cetățeni. Noi mai avem doar 32 de dosare la ajutorul social, în acest moment, și ei sunt buni la ceva. Asigurăm niște servicii care ne costă mai puțin decât am fi angajat o firmă. Tot ce înseamnă canale de drenare, curățenie, cei care sunt mai buni de muncă îi folosim la alte lucrări, nu a trebuit să aduc o firmă care să taie lemne pentru școală și pentru primărie. Este un cimitir nou, unde fiecare făcea cum voia, noi cu oamenii de la ajutor social reușim să respectăm un aliniament, noi le facem gropile. Cea mai mare problemă este singurătatea. Dacă a decedat o bătrână cu copiii plecați în afara țării. Cu ajutorul primăriei s-a mobilizat să facă serviciile de înmormântare. Avem o casă mortuară utilată cu tot ce este necesar.
Mi s-a părut foarte interesant că într-o comună care nu numără nici 2.000 de suflete ați reușit să puneți bazele unor echipe de voluntari.
Valentin Stanciu: Avem 2 echipe de voluntari, una pentru activitatea socială, de bătrâni, avem 2 angajați la serviciul social. Și altă echipă de fete care se ocupă pentru manifestări de evenimente. Nu au avut nicio facilitate, nu au fost remunerate. Ceea ce facem este pentru comunitate, pentru noi. Pentru un primar întotdeauna este loc de mai mult, oricât ar face. De aceea am venit primar, să fac.
Știți ce sărbătorim noi, dobrogenii, săptămâna viitoare?
Valentin Stanciu: Ziua Dobrogei, numai că noi nu o vom sărbători la Topalu. Ziua Dobrogei se va sărbători la Horia, acolo unde vom participa toți consilierii locali din Topalu, Saraiu, Ghindărești, Horia și Gârliciu, vom organiza împreună Ziua Dobrogei. Este un început pentru că pregătim o asociere intercomunitară, care să ne ajute să ne dezvoltăm. Trebuie să se întâmple și în organizarea administrativ teritorială. Este nevoie de ea. Pe mine nu mă încălzește dacă Topalu prosperă și Ghindărești sau Seimeni nu prosperă. Avem nevoie cu toții să urcăm și să dezvoltăm lucruri împreună.
Totuși, ce se va întâmpla la Horia?
Valentin Stanciu: Va fi o întâlnire cu consilierii locali, o ședință de consilii locale reunite, pe 14 noiembrie cu un spectacol artistic. De organizare se ocupă gazda, domnul primar Gigel Sava. Am punctat câteva lucruri.
Dar de 1 Decembrie ce veți face?
Valentin Stanciu: Îl transferăm spre 8 decembrie. Noi organizăm o tabără de pictură în fiecare vară, câte o săptămână, vin artiști consacrați. Tablourile care au rezultat din 2 ediții de tabără le vom expune la Biblioteca Națională din București și va avea loc și un vernisaj pe 8 decembrie. Noi vrem să demonstrăm că nu avem o calitate pasivă referitor la patrimoniul comunei Topalu, și anume Muzeul de artă.
Domnule viceprimar, ce spun oamenii referitor la acest an Centenar, cum l-au simțit, mai greu, mai aspru?
George Tudor: Nu am discutat cu ei despre asta, vor canalizare, tot ce vor oamenii într-o lume civilizată.
Valentin Stanciu: Prima dorință a oamenilor, pe care am perceput-o din campania electorală, este să fie liniște. Se puneau niște bariere, am încercat să demonstrăm că trebuie să identificăm obiectivele si să punem umărul să ajungem la acele obiective.
Din păcate, a fost un an extrem de greu pentru România. Se vor simți și la anul aceste lucruri, cred. Singurul lucru pe care îl pot face oamenii o dată la 4 ani este să-și exprime punctul de vedere. Dacă nu au ajuns la maturitatea să aleagă ceea ce este bine pentru ei, fiecare și-o face cu mâna lui.
Cum s-a transformat localitatea Topalu în ultimii ani?
George Tudor: Acum avem drumuri pietruite, nu sunt toate asfaltate, este o schimbare în această privință. Oamenii înțeleg mult mai multe lucruri, și-au schimbat mentalitatea. Înțeleg multe lucruri. Pe unde vorbesc cu oamenii, constat că aceștia realizează ce se întâmplă. Nu mai pot fi păcăliți.
Am un vecin care este doctor și vine de la oraș, a zis „mă dor urechile de atâta liniște în Topalu”, se aud doar păsările, aerul curat, Dunărea este aproape, pădurea pe malul Dunării.
Valentin Stanciu: Topalu a fost o localitate cu oameni extraordinari. Eu discut la obiect și spun lucrurilor pe nume. Am avut ocazia să cunosc mai multe localități. Topalu este o localitate atipică, sunt oameni care știu ce vor. Nu pot fi manipulați, mințiți, duși de nas, la Topalu sunt peste 70 de familii independente, pe care nu le poți constrânge sub nicio formă. Nu este o localitate ca în majoritatea localităților din mediul rural în care depind de un „baron local”. Sunt oameni extrem de solidari.
Când vor ajunge gazele la Topalu?
Valentin Stanciu: Da, vrem să aducem gaze, este un proiect despre care toată lumea vorbește. Avem un protocol cu localitățile din zonă, ca să sprijinim aducerea gazelor în comună. Eu sunt puțin sceptic, dar este un punct de vedere strict personal.
George Tudor: Sigur că avem nevoie de gaze. Dar trebuie să și existe.
Am văzut că aveți peste 7.000 de volume în biblioteca comunală. O carte poate deschide alte orizonturi.
Valentin Stanciu: Biblioteca de la Topalu nu mai are aceeași căutare ca înainte. Nu i se mai deschide ușa ca altădată, majoritatea se informează prin alte mijloace, cum este internetul, se informează de la școală, unde este bibliotecă. Chiar dacă suportul pe hârtie dă altă senzație, este altceva.
Cum trăiesc locuitorii din Capidava față de Topalu, au aceleași condiții?
Valentin Stanciu: Sunt 170 de locuitori. Cetățenii din Capidava au drumuri pietruite, iluminat public, apă potabilă, nu este nicio diferența față de Topalu. Mai sunt oameni nemulțumiți, dar nu este nicio diferența. Copii de la Capidava sunt transportați cu microbuzele școlii. Pentru copiii de liceu, prin hotărâre de consiliu, decontăm transportul integral pentru toți elevii.
Dacă au rezultate, merită...
Valentin Stanciu: Nu iau Bacalaureatul cu ușurință, din păcate. Prin faptul că li s-a acordat privilegiul de a merge la școală trebuie să înțeleagă că au și responsabilități. În speranța că din 20-40 care merg la liceu, poate 2-3 se vor întoarce la Topalu.
Unde lucrează localnicii?
Valentin Stanciu: Avem o societate de mecanică fină la Topalu, capacitatea de producție este la 300 de persoane. Nu sunt 300 de angajați, în jur de 70 de persoane care lucrează din Topalu. Mai sunt investitori în agricultură, mai sunt și proprietari de terenuri. Este o plantație de 60 ha de alun, pe fonduri europene, la Topalu.
Dacă reușim să implementăm și câteva pensiuni ca să ne putem dezvolta, să ne folosim de potențialul agroturistic pe care îl are Topalu, ar fi minunat. Degeaba atragem fonduri europene și pe UAT dacă nu se dezvoltă în privat. Sunt 6 pensiuni în Topalu care urmează să intre în agroturism.
Sunt și la Capidava 2 pensiuni. Zona se poate dezvolta. Este Dunărea, este Cetatea, la care așteptăm să se termine lucrările.
La Capidava, vor fi reluate lucrările de la Cetate, a fost desemnat câștigătorul. Ce speranțe aveți legat de acest proiect pentru a face ceva și pe zona de turism?
Valentin Stanciu: Se va finaliza tot ce înseamnă Cetate, Muzeu, puncte de informare. În momentul în care s-au finalizat lucrările, se vor crea condiții de cazare, o breșă pe partea de turism. Consiliul Județean Constanța a făcut un lucru extraordinar. Am avut o discuție cu domnul președinte în 2016, despre infrastructură. M-am referit la șoseaua de la Cernavodă până la Hanu Morilor. Încercăm să dezvoltăm această zonă, dar dacă nu avem infrastructură.
Prin Direcția Județeană de Drumuri, s-a asfaltat drumul de la Cernavodă la Hanul Morilor. Este un lucru datorită căruia a crescut numărul de vizitatori la Topalu. Am avut invitați din presă și turism, un atașat de pe lângă Ambasada Chineză. Am avut un feedback extraordinar. Zona poate fi exploatată. A mai rămas doar turismul să îl dezvoltăm. În ceea ce privește realizarea lucrării, eu am participat de mic la săpături. Știu cum era înainte. Văd și ce s-a făcut. Dacă aducem oameni de specialitate, care înțeleg. Important este să se facă ceva și să intre în circuitul turistic. Trebuie să se dezvolte acea zonă. La mine găsește sprijin oricine vine să îmi propună ceva și facem.
Sunt 22 de ani de când se organizează la Topalu Festivalul de interpretare a cântecului tradițional românesc „Dan Moisescu”, un eveniment muzical de tradiție. Ce se va întâmpla cu acest festival în următoarea perioadă?
Valentin Stanciu: În 2016 era a 20-a ediție, dar pentru mine a fost momentul în care am putut să adun pe scenă toți oamenii care au contribuit la acele 20 de ediții. Nu pot exista astăzi dacă nu a fost ceva înainte, Consiliul Județean Constanța, prin Centrul „Teodor Burada“, doamna director Voivozeanu au pus umărul la organizarea acestui festival. Sunt ediții mai frumoase de la an la an.
Am rămas surprins de public, care a fost extrem de civilizat anul acesta. Nu am avut nevoie de forțe de ordine. Un grup de oameni care au știut să respecte ce este pe scenă. Au știut când să aplaude și când să facă liniște într-o sală de spectacol.
Nu întâmplător am lăsat pentru final discuția legată de muzeul extraordinar pe care îl aveți la Topalu. Pentru că de numele lui se leagă frumos și Omul Centenar pe care l-ați desemnat în cadrul acestui proiect jurnalistic. Este vorba despre dr. Gheorghe Vintilă.
Valentin Stanciu: Omul Centenar este Gheorghe Vintilă, ca personalitate marcantă care a lăsat localității Topalu o colecție de tablouri. Sunt 228 de tablouri, de sculptură de grafică, donate de dr. Vintilă în 1960 comunității din Topalu. Slavă Domnului că Muzeul de Artă a reușit să țină de această avere imensă! A fost un proces care nu s-a finalizat încă, din păcate. Dr. Vintilă a venit la Topalu doar pentru faptul că părinții lui au fost învățători aici. Poate a vrut ca părinții lui să trăiască mai departe în Topalu prin ceea ce a făcut el. Oare ar fi cineva capabil să își doneze toată agoniseala unei localități?
Indiferent cine administrează această colecție, proprietarul este Consiliul Local Topalu. Suntem parte în proces. Nu vreau să comentez multe, las justiția să își spună părerea. Dacă comuna Topalu pierde acest proces, de fapt, pierde țara, nu doar Muzeul de Artă sau Topalu. Este cel mai mare muzeu din mediul rural. Cel mai valoros. Eu intenționez ca toate lucrările rezultate în urma taberelor de pictură de la Topalu să fie într-un muzeu de artă contemporană anexă a acestui muzeu. După ce revenim de la expoziția de la București, vreau să discut cu dl Broască, președintele Filialei Județului Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici din România, și să găsim un loc pentru a pune în valoare aceste lucrări.
Citește și:
Interviuri live Legenda lui Topal, cel care a dat numele satului, o cetate unică, identitate, istorie și obiceiuri de la Topalu (documente + galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii