Interviuri Live Iulian Soceanu - „Balneologia și dezvoltarea infrastructurii turistice sunt pariul orașului Techirghiol și pentru următorul secol!“ (video)
Interviuri Live: Iulian Soceanu - „Balneologia și dezvoltarea infrastructurii turistice sunt pariul orașului
01 Aug, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
3237
Marime text
Ieri s-a desfășurat primul interviu live din cadrul proiectului dedicat Centenarului și celor 140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria-mamă. Prin intermediul acestui proiect, încercăm să facem o radiografie a comunităților din județul Constanța la 100 de ani de la Marea Unire. Acestei radiografii anexăm și poveștile care au marcat comunitățile dobrogene în ultimul secol, pe care le veți citi la rubrica „Omul Centenar”.
Techirghiol în anul Centenarului. Techirghiol, o localitate unde istoria este prezentă în fiecare ungher. Primele înscrisuri despre calitățile terapeutice ale nămolului, de exemplu, datează din 1854. Am discutat despre istorie, despre personalitățile Techirghiolului, personalități care și-au unit forțele pentru ca astăzi orașul să atingă aproape forma de odinioară cu edilul-șef al orașului, Iulian Soceanu.
Domnule primar, ce înseamnă pentru dumneavoastră să fiți primar al orașului Techirghiol (n.r. al 13-lea) în acest an atât de important pentru România, anul Centenar?
Mulțumesc pentru invitație, faptul că sunt primarul care deschide această sesiune a interviurilor dumneavoastră nu poate decât să mă bucure. Mă simt extraordinar, deși sunt al 13-lea primar, și știți că, de obicei, acesta este un număr ce generează superstiții, foarte mulți se feresc de el, dar mie mi-a adus noroc toată viața mea, am fost și sportiv de performanță, aveam pe tricou numărul 13. E o coincidență faptul că sunt al 13-lea primar. Sunt mândru, sunt onorat și în același timp și responsabil pentru că s-a suprapus și cu acest mare eveniment, Centenarul Marii Uniri, și nu pot decât să mă bucur pentru acest lucru.
Cum vă pregătiți pentru a sărbători așa cum se cuvine aceste două momente importante? Pe de o parte Centenarul, pe de altă parte cei 140 de ani de la revenirea Dobrogei?
Sunt convins că până acum fiecare primar din țara aceasta, în funcție de bugetul și de rangul localității pe care o conduce, și-a creionat un anumit plan pentru acest an. Și între timp, bineînțeles, și-a făcut un plan. În cadrul acestui an avem multe evenimente pe care dorim să le facem. Primul deja a fost și înfăptuit prin înfrățirea localității Techirghiol cu o localitate din Republica Moldova, localitatea Tocuz, o localitate foarte mică din Republica Moldova, ca gest simbolic pentru ceea ce s-a întâmplat acum 100 de ani.
Un alt lucru foarte important este reactualizarea Monografiei orașului Techirghiol, monografie scrisă de către doamna Aurelia Lăpușan, un document extraordinar de important pentru istoria orașului nostru. O retipărim anul acesta în peste 100 de exemplare, pe care va fi pusă amprenta celor 100 de ani.
Un alt obiectiv este reabilitarea, pentru prima oară din 1932, a Statuii Soldatului Necunoscut din orașul Techirghiol. Este un monument-simbol, monument care atestă bătăliile din Primul Război Mondial. Bătălii care s-au dat undeva în zona localității Biruința. Nu pe raza localității Techirghiol, dar orientarea soldatului necunoscut este către zona unde s-au ținut acele bătălii, bineînțeles, dându-și viața mulți compatrioți ai noștri.
Nu în ultimul rând, ne propunem, în zona centrală, în zona acestei statui, reabilitarea piațetei în care vom organiza pe viitor evenimentele localității, pentru că nu avem deocamdată un loc amenajat pentru festivități. Acestea sunt, în mare, lucrurile pe care ni le putem noi permite, deoarece trebuie să ții cont de cât îți poți permite ca să poți să organizezi astfel de evenimente.
Unirea, de fapt, nu s-a putut face fără credința și unitatea oamenilor. Iar istoria și credința dau identitatea unei comunități. Dumneavoastră îi cunoașteți mai bine. Ce spun oamenii, locuitorii din Techirghiol, ce înseamnă pentru ei anul acesta? Trăim într-o societate polarizată politic, ideologic, social, chiar.
Din punctul meu de vedere, nu cred că acest lucru este atât de profund. Părem, lăsăm să pară acest lucru, dar sunt convins că în momentul în care cineva va striga după ajutor toți ne vom uni în jurul lui. Noi suntem un popor unit, ne iubim și ne respectăm între noi. Așa că părerea mea e că ceea ce se întâmplă este o problemă de percepție. Eu cred că lucrurile vor sta altfel. Dacă o să greșesc, o să vedem în timp.
Pot să vă spun că în ultimii doi ani de când sunt primar am interacționat mai puțin cu cetățenii în stradă, având în vedere munca de birou, semnarea contractelor pentru investiții, mai ales că suntem și în perioada în care trebuie să depunem acum proiectele europene. Este o responsabilitate foarte mare și complexă. Dar mențin comunicarea cu ei pe pagina mea de Facebook și prin intermediul audiențelor. Avem două pagini de Facebook, iar acum toată lumea este pe Facebook. Mai există și pagina care promovează stațiunea Techirghiol, la nivel național și internațional. De anul trecut avem și un ziar local trimestrial prin care informăm cetățenii care nu au posibilitatea să ajungă la mijloacele moderne. Iar munca de la om la om se face prin intermediul colegilor mei consilieri.
Dezbaterile publice sunt un alt mijloc de informare. Acestea sunt făcute trimestrial la Casa de Cultură „Constantin Tănase”, unde invităm cetățenii în ziua stabilită să pună întrebări, pentru a înțelege care sunt stadiile proiectelor pe care le avem.
La belle epoque
Vreau să ne întoarcem la istorie, la Techirghiolul boem de altă dată, unde protipendada vremii venea să caute inspirație și tratament, să amintim despre legenda bătrânul olog care a venit odată cu măgarul său, din greșeală, la malul lacului, unde a descoperit puterile miraculoase ale acestuia și s-a vindecat. În acea perioadă, oamenii cu stare își permiteau să cumpere pământ, case, acum se chinuie în mizerie. Investiți în cultură? Ce a mai rămas din acea epocă frumoasă? Ce mai putem vedea astăzi în Techirghiol din acea perioadă Înfloritoare?
Techirghiol se întindea inclusiv pe teritoriul administrativ al celor două Eforii, zonă care se numea Carmen Sylva. În perioada interbelică în Techirghiol ajungea lumea bună, scriitori, artiști, oameni politici - Mihail Kogălniceanu, care au investit, au cumpărat domenii.
Ele mai există acum?
Da, unele se mai păstrează, dar sunt într-o degradare continuă, unele dintre ele au și dispărut în timp. În perioada interbelică, stațiunea Techirghiol avea clădiri-hotel, sanatorii care în acea vreme erau la cele mai înalte standarde. În perioada comunistă erau peste 5.000 de locuri de cazare, toate ocupate. Acum, comparativ, numărul locurilor de cazare este la jumătate, undeva la 2.500. Scopul meu este ca în următorii 3-4 ani să ajungem la cel puțin 5.000 de locuri de cazare.
După perioada comunistă, acele vile au fost retrocedate foștilor moștenitori, care le-au lăsat în paragină, iar acestea au căzut, s-au demolat. În acest moment este identificată locuința lui Mircea Eliade, urmează să facem drumul parcurs de toate personalitățile vremii. Am dat mai multe nume de străzi, nume care au aparținut personalităților marcante.
Casa de Cultură se numește Constantin Tănase, Teatrul de vară se numește Jean Constantin, astfel comemorăm memoria acestor personalități. Vom înființa un centru multifuncțional unde, din mozaic, vom crea mai multe scene în care a jucat Jean Constantin. Doamna Lăpușan, care este și cetățean de onoare al orașului, va pune umărul la acest proiect.
Care sunt cetățenii de onoare ai orașului?
În 1999 s-a oferit primul titlu de cetățean de onoare domnului dr. Vlad Moraru, fost manager al Sanatoriului Balnear Techirghiol. Din perioada dumnealui, sanatoriul a căpătat recunoaștere internațională. Și Părintele Arsenie Papacioc este cetățean de onoare, sunt în total 22 de cetățeni de onoare. Avem și un caz mai special, domnul Petre Nicolae, care și-a atribuit acest titlu pe când era primar. Cetățeni de onoare sunt și Preafericitul Daniel, dar și ÎPS Teodosie. Anul acesta avem un festival, „Glasul speranțelor”, pentru a promova și a atrage cât mai mulți copii. Dl prof. Gheorghe Rădulescu a evidențiat foarte mulți copii talentați. Anul acesta i s-a atribuit și dânsului titlul de cetățean de onoare al orașului. De Zilele Orașului vom mai acorda un titlu de cetățean de onoare, dar este o surpriză.
Techirghiol - stațiunea balneară
Ce înseamnă sanatoriul pentru Techirghiol?
Sanatoriul a împlinit deja 119 ani de activitate în balneologie. Doamna Roxana Almășan, managerul stațiunii, promovează sanatoriul alături de noi, de administrație. Este important să avem o relație foarte bună. Suntem pe locul 1 în rândul stațiunilor balneare din România. Fără sprijin reciproc nu aveam cum să ajungem aici. Mănăstirea „Sfânta Maria“, care este centru de recuperare, și agenții economici care asigură spațiu de cazare, și comunitatea locală au dat altă față acestei stațiuni.
Șapte proiecte pe fonduri europene
Am ajuns și la discuția despre dezvoltare, investiții, proiecte. Spuneați că în cei doi ani de mandat ați lucrat pentru a aduce bani în oraș?
Am depus șapte proiecte pe fonduri europene. Prin aceste investiții de peste 15 milioane de euro se rezolvă partea de infrastructură pe zona turistică a orașului. Prin aducerea investitorilor, vrem să mai facem un centru balnear privat. Trebuie să ajungem la 5.000 de locuri de cazare.
Unde ați identificat în localitate locul optim pentru extinderea infrastructurii turistice?
Pentru noua stațiune, vor fi 29 ha alocate în spatele stațiunii balneare, va fi spațiul de-a lungul Grădinii Botanice.
Pentru turiști, v-ați gândit la aplicații informatice care să vină în ajutorul lor, aveți mulți străini care vă vizitează?
Nu avem în acest moment o astfel de aplicație, dar una din componentele proiectului este de a crea hărți, mai multe panouri de informare și un sistem de Wi-Fi gratuit în zona parcului terapeutic. O aplicație care poate fi descărcată pe telefon pentru a se orienta mai ușor în stațiunea noastră. Noi mizăm doar pe turism. Turismul este singurul nostru țel. Marea industrie nu avem cum să o aducem la Techirghiol. Pe zona balneară vor fi foarte multe investiții. Avantajele sunt lacul, numele stațiunii, nămolul și apa sărată, nu suntem un oraș distrus.
Cele trei probleme mari ale orașului
Și totuși, în anul Centenar, care ar fi cele mai mari trei probleme cu care se confruntă Techirghiolul?
Racordarea la rețeaua de gaze. Rezolvarea acestei probleme cu siguranță va atrage noi locuitori în oraș. Acesta este un alt obiectiv al nostru, dar cei care vin vor confort. Infrastructura turistică va ajuta orașul să se dezvolte economic și vom aduce bani la buget.
Partea de curățenie, care trebuie făcută cu o firmă externă specializată, de profil. Totodată, menținerea spațiilor verzi la un nivel așa cum ne place este un obiectiv.
Știți că avem o rubrică în cadrul acestui proiect. Se numește Omul Centenar. V-ați gândit pe cine desemnează orașul Techirghiol drept Omul Centenar?
Omul Centenar ar putea fi medicul Vlad Moraru, cel căruia îi datorăm ceea ce astăzi este Sanatoriul Balnear, la fel de bine poate fi și părintele Arsenie Papacioc, datorită căruia la Techirghiol oamenii vin cu sutele de mii să se roage la mormântul său și se întâmplă miracole spirituale. Nu în ultimul rând, Omul Centenar poarte fi și nea Toma, veteranul nostru de război de a cărui prezență încă ne putem bucura.
Citește și:
Istoric, personalități, proiecte, identitate, dezvoltare Interviuri Live. Techirghiol în anul Centenarului (galerie foto + documente)
Oameni ale căror reușite, idei, eforturi vor modela județul Constanța în următorii 100 de ani Lansăm „Interviuri live ZIUA de Constanța“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii