125 de ani de excelență în învățământ „Zări Alb Astre” – pasiune și profesionalism
26 May, 2021 00:00
26 May, 2021 00:00
26 May, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3198
Marime text
Prestigiosul colegiu constănțean „Mircea cel Bătrân” aniversează zilele acestea 125 de ani de existență.
Această celebrare prilejuiește aducerea în lumină a parcursului istoric al venerabilei instiuții de învățământ, cu trecutul său impresionant și prezentul plin de realizări de excepție.
Înființat la 1 septembrie 1896, odată cu proiectul aprobat de Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice de la acea vreme, strămoşul Colegiului actual a fost Gimnaziul clasic de băieţi, care a funcţionat iniţial într-o clădire de pe fosta Stradă a Justiţiei (în prezent, Mihai Viteazul), apoi în casele fostului consul francez Magrin.
Pe fondul mişcării culturale tot mai susţinute de la începutul secolului XX şi din iniţiativa directorului de atunci al instituţiei – Virgil Andronescu – în 1901 gimnaziul primeşte numele “Mircea cel Bătrân”.
În primăvara anului 1906, regele Carol I, însoţit de ministrul învăţământului, de prefect şi de primarul oraşului, face o vizită gimnaziului și acesta rămâne un reper pentru progresul și cursul ascendent pe care avea să-l aibă, ca „şcoală care poate să contribuie la opera de naţionalism”.
În anul 1911, gimnaziul se transformă în liceu, cu un profil orientat spre „ştiinţele reale şi practice”, în conformitate cu „spiritul localităţii”. Primele secţii au fost, de aceea, reală şi modernă, iar pentru o perioadă, până în 1918, când ia fiinţă la Constanţa Şcoala Comercială Superioară, cea comercială.
Urmează o perioadă dificilă, în timpul Primului război mondial și câțiva ani după încheierea conflagrației. Abia în 1923 este pusă piatra de temelie a edificiului actual al liceului, fondurile necesare construirii provenind din donaţiile generoşilor locuitori ai oraşului Constanţa, din subvenţiile Primăriei şi din cele ale Ministerului Instrucţiei Publice. Inaugurarea impunătoarei clădiri a liceului se va face la 26 octombrie 1928, o dată cu sărbătorirea emoţionantă a unei jumătăţi de secol de la reunirea străvechiului ţinut al Dobrogei cu Ţara Mamă.
Perioada 1931-1932 a însemnat trecerea cu întregul efectiv de elevi în localul nou şi consolidarea prestigiului liceului. În deceniile interbelice, istoria instituţiei a fost nemijlocit legată de personalitatea directorului său, profesorul de istorie Gheorghe Coriolan, pedagog excepţional care a condus destinele liceului timp de două decenii. Prestanţa şi devotamentul directorului, calitatea deosebită a corpului profesoral, schema de organizare a procesului instructiv-educativ au constituit armatura solidă care a făcut din Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanţa una dintre cele mai redutabile şcoli secundare din ţară.
Criza economică şi apoi cel de-al doilea război mondial au lovit din nou prestigioasa instituţie de învățământ, unii elevi şi profesori au fost arestaţi şi chiar condamnaţi sub suspiciunea de a fi simpatizat cu mişcarea legionară, alţii şi-au pierdut viaţa pe front. După cel de-al doilea război mondial, localul liceului fiind ocupat de armata sovietică,(1945-1958) cursurile s-au desfăşurat, după-amiaza, în clădirea Liceului ” Domniţa Ileana”, azi Liceul “Mihai Eminescu”. Această situaţie a durat până în anul 1958.
În timpul regimului comunist, liceul „Mircea” a reușit să-și păstreze prestigiul, reunind în continuare cei mai merituoși elevi și mai hăruiți dascăli. În 1974, localul s-a extins prin construirea a încă opt săli de curs, care formează aşa-numita “aripă nouă” de astăzi, iar prin redobândirea în 2004 a clădirii unde funcționa Inspectoratul Şcolar Judeţean, se va reîntregi vechiul edificiu al liceului, cu excepţia fostei săli de festivităţi, unde funcționează actualul Teatru de Stat.
Prin Ordinul Ministrului Învăţământului din 20 mai 1996, la sărbătorirea Centenarului său, denumirea Liceului “Mircea cel Bătrân” a fost schimbată în Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân”.
Nenumărate sunt realizările și succesele mirciștilor de-a lungul acestor mulți ani de la înființare.
În aceste zile de sărbătoare, din seria de evenimente dedicate celebrării celor 125 de ani de existență, face parte și lansarea numărului aniversar al publicației „Zări Alb Astre“, la care am participat ieri, în primitoarea bibliotecă a Colegiului, în prezența membrilor colectivului de redacție. Doamna profesor Luminița Belcin, coordonatoarea revistei, ne-a vorbit cu emoție despre noul număr al venerabilei publicații, care apare, în serie nouă, de un deceniu, adunând în jurul său foști sau actuali elevi ai prestigioasei școli constănțene.
Pasionați, talentați și mândri de apartenența lor la spiritul „mircist”, tinerii care scriu în „Zări Alb Astre”, în frunte cu Dima Nancu, redactorul-șef din clasa a X-a F, au o prospețime și o dăruire care inspiră.
Cel mai recent număr se deschide cu un editorial al Loredanei Elena Tănase, directorul adjunct al liceului,care face un scurt istoric al instituției și îi urează la mulți ani „Excelenței sale, Colegiului Național Mircea cel Bătrân din Constanța” .
Urmează evocări ale foștilor „mirciști”, realizate în interviuri sau în texte confesive pline de emoție și nostalgie, precum și colaborări ale elevilor participanți la Concursul județean de creație „Literarur@Lasă-ne să te citim!”,cu fragmente de proză, poezie, eseu sau text satiric.
Revista se încheie cu șirul lung al performanțelor obținute de cei mai buni dintre cei buni, la concursuri și olimpiade, organizate în ultimul an școlar.
Dincolo de tradiția pe care o duce cu responsabilitate mai departe, „Zări Alb Astre” este o gură de aer proaspăt în peisajul publicistic de la malul mării, un model de revistă scoasă cu pasiune și profesionalism.
Citește și:
ZIUA LIVE. Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța – o tradiție vie a excelenței în educație, ce dăinuie de 125 de ani
„A fi mircist este o stare de spirit!“:
Film omagial de excepție lansat de Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, cu ocazia celebrării celor 125 de ani de existență
Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța, în haine de sărbătoare!:
Teatru, lansări de reviste, flash-mob și concursuri dedicate aniversării celor 125 de ani de excelență în învățământ
Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța. Momente emoționante, la dezvelirea plăcii memoriale!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii