Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:46 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citește Dobrogea Ionel Mătăsăreanu, un înger rătăcit printre oameni

ro

23 Mar, 2021 00:00 3341 Marime text
 
Natura și, mai cu seamă, Marea, au avut în pictura lui Ionel Mătăsăreanu o splendidă oglindă de lumină și culoare.

Artistul le-a iubit cu pasiune și a trăit pentru a le înfățișa în pânzele sale, unde le-a surprins esența și le-a oferit cu generozitate mai departe - transfigurate, vii, eterne.

Născut la Oravița, pe 23 martie 1929, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București și, după facultate, a fost repartizat la Constanța, unde a predat desenul în mai multe școli, printre care și Liceul de Artă „Regina Maria”.
 
N-a fost o întâmplare faptul că a ajuns să-și trăiască întreaga viață la malul mării, căci proximitatea întinderii nesfârșite de apă i-a hrănit arta, i-a oferit deschidere minții și spiritului, i-a nutrit sufletul care - deși trăitor într-un trup fragil, care s-a mulțumit cu puțin, cu prea puțin - s-a expandat până la cer, unindu-se cu îngerii. Ei coborau adesea (așa îi vedea pictorul) să-i amestece culorile pe paletă și să-i pregătească schițele pe pânză. El nu mai avea de făcut decât să le asculte sugestiile și să finalizeze tablourile care purtau deja pecetea divinului.
 
A trăit la limita subzistenței, nu și-a dorit nimic din ceea ce își doresc muritorii de rând, căci, se pare, îi erau suficiente culoarea, muzica, poezia. Picta, cânta la vioară și recita din Eminescu, în modesta sa locuință-atelier, situată nu departe de statuia poetului nepereche. Mai cobora, când și când, pentru o cafea la „Vraja Mării”, înger rătăcit printre oameni, curios să le afle poveștile, să-i intrige cu felul său ciudat de a „pluti” prin această lume, prea mercantilă și inautentică pentru el și valorile sale.

Talentul i-a fost recunoscut de comunitatea unde a trăit peste jumătate de veac când, în 2002, i s-a oferit titlul de cetăţean de onoare al orașului. De asemenea, în 2014, o parte dintre lucrările sale au fost expuse în cadrul unei expoziţii retrospective, la Muzeul de Artă din Constanţa, sub titlul „Ţărmuri însorite“. A fost prima expoziţie personală după o pauză de 13 ani, evenimentul având loc pe 15 ianuarie, de ziua lui Eminescu, când pictorului i s-a înmânat Medalia de Aur a oraşului.

S-a stins pe 10 ianuarie 2015, în vârstă de 86 de ani, discret, așa cum a trăit, lăsând însă posterității o operă nemuritoare, a cărei vedetă incontestabilă este Marea, uriașa sa iubire.
 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța

Citește și:

Ionel Mătăsăreanu, pictorul inspirat de îngeri

Vernisaj la Muzeul de Artă Constanţa „Să ne amintim de Ionel Mătăsăreanu şi de originalitatea sa!“ (galerie foto)

„Culoarea este un mister. Se face cunoscută, dar devine necunoscută, pentru că ea știe să se ascundă“. Patru ani fără Ionel Mătăsăreanu

Cinci ani fără Mătăsăreanu, pictorul emblematic al mării
 



 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari