Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:59 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ionel Mătăsăreanu, pictorul inspirat de îngeri

ro

23 Mar, 2020 00:00 4948 Marime text


Astăzi se împlinesc 91 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai valoroși pictori dobrogeni, regretatul Ionel Mătăsăreanu.
Venit pe lume la Oravița, pe 23 martie 1929, într-o familie care avea un cult pentru artă, a ales să devină constănțean imediat după absolvirea facultății, în anii ’60, rămânând de-atunci un incurabil îndrăgostit de mare și de străvechiul Tomis, orașul unde a rămas să picteze și să respire, până la sfârșitul vieții.
 
Elev al lui Alexandru Ciucurencu și Corneliu Baba, coleg la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” cu doi mari pictori, Ionel Sălișteanu și Traian Brădean, Mătăsăreanu a fost un personaj original și inconfundabil, un artist emblematic care a rămas în memoria culturală a urbei noastre ca un boem „arzând” doar pentru arta sa, insensibil la orice valori materiale, onoruri sau dovezi de recunoaștere a imensului său talent.
 
Cu toate acestea, a fost iubit și admirat de public, devenind cetățean de onoare al Constanței, în anul 2002.
Înainte cu un an de dispariția sa, pe 15 ianuarie 2014 (ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, care devenise și Zi a Culturii Naționale), Muzeul de Artă din Constanța a reunit o parte dintre lucrările maestrului într-o expoziție personală cu caracter retrospectiv: „Țărmuri însorite”. Cu acel prilej, i s-a înmânat Medalia de Aur a orașului.

Era prima expoziție personală după o absență de 13 ani. Dar nu ultima, pentru că în februarie 2016 a fost organizată, tot la Muzeul de Artă, o expoziție cu vânzare, cu ultimele lucrări ale „domnului Ionel”, așa cum îi spuneau apropiații, unde pânzele sale – pe care, în timpul vieții, artistul le dăruia sau le vindea pe mai nimic – au fost achiziționate cu prețuri importante de către iubitorii de artă.
 
 „Când dorm, pictez în somn”, declara într-un interviu artistul, care credea în îngeri și în inspirația divină. „În timp ce stau de vorbă cu cineva, vin nişte îngeri necunoscuţi pe razele solare, pătrund în atelier şi combină culorile. Iar Ionel Mătăsăreanu le ia de-a gata. Chiar dacă e o metaforă angelică, e un mare adevăr”.

S-a stins la 10 ianuarie 2015, un geniu boem găsit fără suflare,  în atelierul său modest din bulevardul Elisabeta, înconjurat însă, pentru eternitate, de lumina și culoarea fabuloasă a pânzelor sale.
 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanta
 
Citește și:

Vernisaj la Muzeul de Artă Constanţa „Să ne amintim de Ionel Mătăsăreanu şi de originalitatea sa!“ (galerie foto)

„Culoarea este un mister. Se face cunoscută, dar devine necunoscută, pentru că ea știe să se ascundă“. Patru ani fără Ionel Mătăsăreanu

Cinci ani fără Mătăsăreanu, pictorul emblematic al mării

 
 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari