#citeșteDobrogea Arome orientale în Dobrogea
13 Nov, 2024 17:00
13 Nov, 2024 17:00
13 Nov, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1885
Marime text
Bucătăria turcească este extrem de variată și bogată, influențată de istoria otomană și de multiplele culturi care au contribuit la dezvoltarea ei. Nimic nu este mai plăcut în zilele reci de toamnă decât să savurezi un fel de mâncare din bucătăria tradițională turcească și să stai la taifas în compania unor prieteni dragi.
O istorie scurtă a etniei turce stabilită în provincie
Turcii s-au stabilit în Dobrogea în secolul al XIII-lea la Babadag, prin aducerea a circa 10.000 de turci de către Saru Saltuk Baba. De-a lungul timpului Dobrogea s-a aflat în atenția autorităților otomane care au organizat expediții de cucerire a acesteia.
În 1388 Ali Pașa a organizat o campanie militară în timpul căreia Ivanco ( Ioanco) fiul despotului Dobrotici își pierdea viața. Provincia intra pentru o perioadă de trei decenii sub stăpânirea domnitorului Țării Românești, Mircea cel Bătrân. Această provincie asigura ieșirea la Marea Neagră a statului valah. Bineînțeles că turcii nu renunțaseră la gândul de a pune stăpânire pe Dobrogea. Prilejul a apărut în anul 1418, odată cu moartea lui Mircea cel Bătrân, în vremea urmașului său, Mihail I.
Dobrogea va intra sub stăpânirea otomană treptat, după 1418 până în 1420, fiind organizată drept o provincie de margine a imperiului. De altfel, provincia va juca rolul unei baze de atac pentru campaniile militare ale sultanului. În orașele și satele din Dobrogea se instaura administrația otomană ce avea în frunte un primar, un comandant militar, un responsabil cu strângerea taxelor și un judecător.
Gastronomia tradițională
Turcii au adus odată cu cucerirea provinciei și feluri tradiționale de mâncare, care au fost transmise din generație în generație. Iată câteva mâncăruri tradiționale reprezentative:
1. Kebap (Kebab) – Poate cel mai cunoscut preparat turcesc, kebapul există în numeroase variante, precum şiş kebap (carne la frigăruie), döner kebap (carne rotisată), adana kebap (carne tocată picantă).
2. Meze – Aperitive variate, servite la începutul mesei. Exemple de meze sunt: humus (piure de năut), baba ghanoush (piure de vinete), ezme (o salată picantă) și dolma (ardei, roșii sau frunze de viță umplute).
3. Pide – Supranumită „pizza turcească”, este un aluat în formă de barcă, umplut cu brânză, carne tocată, ouă, legume sau ierburi aromate.
4. Lahmacun – Similar unei pizza, dar cu aluat mai subțire și acoperit cu un strat de carne tocată de vită sau miel, ceapă, roșii și condimente. Se servește cu lămâie și pătrunjel.
5. Manti – Găluște umplute cu carne, servite cu iaurt și sos de roșii sau unt topit.
6. Menemen – Un mic dejun tradițional cu ouă prăjite, roșii, ardei și condimente, adesea cu brânză sau cârnați (sucuk).
7. Çorba – Supe tradiționale, printre cele mai cunoscute fiind mercimek çorbası (supă de linte) și işkembe çorbası (supă de burtă).
8. Köfte – Chiftele din carne de vită sau miel, amestecate cu condimente și uneori legume.
9. Dolma și Sarma – Legume umplute (de exemplu, ardei și vinete) sau foi de viță umplute cu orez, carne și condimente.
10. Baklava – Un desert renumit, făcut din straturi de aluat fin, umplut cu nuci sau fistic și îmbibat în sirop de miere.
11. Lokum (Turkish Delight) – Cuburi de gelatină aromată, presărate cu zahăr pudră și disponibile în numeroase arome și culori.
12. Künefe – Un desert din tăiței subțiri de kadaif, umplut cu brânză topită și servit cu sirop și fistic.
13. Simit – Un covrig cu susan, popular ca gustare sau la micul dejun.
Bucătăria turcească pune accent pe prospețime și arome bogate, fiind un adevărat festin de gusturi, mirosuri și culori, ca de altfel întreaga gastronomie orientală care abundă de mirosurile mirodeniilor. De altfel, bucătăria turcească din Dobrogea este un simbol al diversității culturale, păstrând tradiții culinare turcești adaptate specificului dobrogean, ceea ce o face foarte apreciată de noi, locuitorii din stepa dobrogeană.
Despre Claudia Ilie
Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuri postuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular în cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a mai multor lucrări și studii despre Medgidia, despre Dobrogea și despre climatologie;
Autoare a unor studii și cărți de metodică și de management;
Participare la simpozioane județene, naționale și internaționale;
Implicarea în scrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.
Citește și:
#citeșteDobrogea O călătorie culinară prin diversitatea culturală dobrogeană
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii