#citeșteDobrogea Geamia Ali Gazi Pașa din Babadag, un obiectiv turistic inedit în Dobrogea
30 Oct, 2024 17:00
30 Oct, 2024 17:00
30 Oct, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
686
Marime text
- Prezența otomanilor în Dobrogea a rămas însemnată de existența unor lăcașe de cult musulman, rămase parcă atârnate de cer, sfidând trecerea timpului și lăsând posterității o moștenire culturală remarcabilă. Geamia Ali Gazi Pașa este un reper turistic al orașului Babadag, iar cei care sunt interesați de istoria locului pot poposi vreme de câteva ore în acest mic orășel dobrogean.
O istorie scurtă a locului…
Geamia Ali-Gazi Pașa este un monument istoric și de arhitectură religioasă situat în centrul orașului Babadag, fiind datată în secolul al XVII-lea. Geamia a fost ridicată în anul 1609 sau în anul 1610 și a fost construită din piatră fățuită, pe un plan dreptunghiular. A fost prevăzută cu un monumental pridvor pe arcade și un minaret înalt de 21 de metri, care este impunător și se observă de la distanță.
Clădirea, situată pe str. Geamiei nr. 2, este înscrisă în Lista monumentelor istorice din județul Tulcea cu Codul LMI TL-II-m-A-06000.
Ca urmare a creșterii presiunii și influenței Imperiului Țarist în zona Balcanilor, reședința pașei dobrogene, ce conducea armata sultanului, a fost mutată de la Silistra, la Babadag. Pentru a permite trupelor sale să se roage într-o geamie semeață, Gazî Ali Pașa a ordonat ridicarea unei frumoase geamii care îi va purta numele. Acest slujitor al sultanului ocupase mai multe funcții printre care beylebey de Budin și muhafiz de Hotin.
Construcția acestei geamii nu este deloc întîmplătoare. În zonă se afla mormântul lui Saru Saltuk Baba, unul dintre liderii spirituali ai comunității turce și otomane din Dobrogea. După alte studii și alți autori construcția ar fi început în 1603 și s-ar fi terminat după numai un an.
Geamia a fost afectată de un incendiu în timpul Războiului ruso-turc din 1828-1829. Geamia a funcționat ca muzeu până în anul 1989. În perioada 1990-1999 a fost restaurată de o fundație din Repubica Turcia, ceea ce i-a redat strălucirea de altădată. În interior se află unele dintre cele mai frumoase decorațiuni sculptate în lemn din zona europeană și covoare persane vechi de sute de ani aduse din Turcia.
În zonă nu exista doar mormântul lui Saru Saltuk Baba și Geamia lui Ali Gazi Pașa, ci și un caravanserai (un han foarte important pentru comerțul din zonă dacă stăm să ne gândim că acest drum ducea către Moldova și de aici către Polonia), un hammam, o școală islamică, medrese, care pregătea viitorii slujitori ai lui Allah. La Babadag a fost înmormântat și fondatorul geamiei prin anul 1620, ca o recunoaștere a eforturilor sale din timpul vieții.
Călătorule care treci prin Dobrogea, prin zona pe unde a păstorit Saru Saltuk Baba, (după 1263, alături de turcii colonizați aici), ai ce vedea și învăța la Babadag, un loc încărcat de istorie și de sacralitate pentru comunitatea islamică din România și din Dobrogea!
Despre Claudia Ilie
Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuri postuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular în cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a mai multor lucrări și studii despre Medgidia, despre Dobrogea și despre climatologie;
Autoare a unor studii și cărți de metodică și de management;
Participare la simpozioane județene, naționale și internaționale;
Implicarea în scrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.
Citește și:
#citeșteDobrogea O călătorie culinară prin diversitatea culturală dobrogeană
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii