Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:11 11 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Pădurea Letea, cel mai sălbatic loc din Dobrogea

ro

11 Sep, 2024 17:00 282 Marime text
  • Pădurea Letea este una dintre cele mai vechi și mai spectaculoase rezervații naturale din România (1938). Aceasta este renumită pentru peisajul său unic, fiind un amestec de păduri și dune de nisip, creând astfel un ecosistem deosebit, rar întâlnit în Europa. Tu ce știi despre Pădurea Letea?

Localizare
          Pădurea Letea este situată în Nord-Estul Deltei Dunării, județul Tulcea, pe teritoriul administrativ al comunei C.A.Rosetti. Accesul către Pădurea Letea se face în principal prin intermediul satului Letea, iar din cauza locației sale în inima Deltei Dunării, accesul la această destinație presupune mai multe etape, inclusiv călătorii pe apă și pe uscat. Pădurea Letea poate fi vizitată în cadrul excursiilor organizate de către ghizii locali din satele din apropiere, precum Letea sau Caraorman. Este o destinație populară pentru ecoturism și observarea naturii, dar vizitarea trebuie făcută cu respect pentru fragilitatea ecosistemului. E o adevărată aventură să ajungi la Letea, să parcurgi distanțe considerabile pe canalele întortocheate ale Deltei, urmate de trasee de off-road prin dunele de nisip, dar e un loc mirific și chiar merită efortul.
 
 

Letea, cea mai veche rezervație
          Pădurea Letea se întinde pe o suprafață de aproximativ 2.825 de hectare și este parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării, protejată de UNESCO. Cea mai remarcabilă trăsătură a acestei păduri este combinația de vegetație specifică pădurilor tropicale și subtropicale, care crește pe dune de nisip. Datorită solului nisipos și a condițiilor climatice particulare, în pădure cresc liane, viță sălbatică și plante rare, care dau un aer exotic locului.
          Aici, copaci precum stejarii, frasinii, plopii și teii sunt împletiți cu liane, iar pe alocuri se formează adevărate „jungle” de vegetație. Dunele de nisip dintre zonele împădurite creează peisaje spectaculoase, care alternează între pădure densă și deșerturi mici.

Biodiversitatea
          Pădurea Letea adăpostește o varietate mare de specii de plante și animale. Speciile vegetale rare, speciile faunistice și sălbăticia locului, fac acest loc unic în România.
          Pădurile de hasmac conțin o serie de esențe nemorale precum: plopul alb, plopul cenușiu, stejarul pedunculat, stejarul brumăriu, aninul negru, frasinul pufos, frasinul comun, mai rar salcia. O caracteristică a arborilor din această pădure o reprezintă faptul că au trunchiurile noduroase și contorsionate. Lianele sunt nelipsite, ele înfășurând arborii ca într-un aranjament floral. Se întâlnesc liana dobrogeană, iedera, hameiul, curpenul și vița sălbatică.





Din punct de vedere faunistic, pădurea este cunoscută pentru populațiile sale de cai sălbatici, una dintre ultimele comunități de cai sălbatici din Europa. Pe lângă aceștia, în zonă trăiesc și multe alte specii de animale, cum ar fi mistreți, vulpi, șerpi, șopârle și diverse specii de păsări migratoare, precum egretele și stârcii.
       
  Caii sălbatici sunt poate cele mai cunoscute și emblematice animale din Pădurea Letea. Aceștia sunt urmașii cailor domestici care, în decursul timpului, au fost lăsați liberi și au supraviețuit în sălbăticie. Astăzi, aceștia trăiesc în libertate și sunt o atracție majoră pentru vizitatori. Caii din Pădurea Letea au o blană maronie sau neagră, sunt de talie medie, adesea având pete albe pe bot și pe picioare. Au copitele adaptate la terenul nisipos al grindului și o rezistență crescută. Cred că este singurul loc din România unde îi poți întâlni. Deși sunt adesea numiți „cai sălbatici”, acești cai sunt de fapt "cai ferali", urmași ai cailor domestici lăsați în libertate de către locuitorii din zonă în urmă cu câteva sute de ani. Caii au fost abandonați treptat în natură, în special în perioada regimului comunist, când terenurile agricole au fost colectivizate, iar oamenii nu mai aveau nevoie de atâtea animale de tracțiune. Cu timpul, acești cai s-au adaptat la mediul sălbatic și au devenit o parte integrantă a ecosistemului din Pădurea Letea. 


Caii sălbatici din Pădurea Letea reprezintă un simbol al sălbăticiei și al frumuseții naturale din Delta Dunării. Deși existența lor ridică provocări pentru conservarea mediului, aceștia rămân un element important al peisajului natural și cultural al României. Vizitarea Pădurii Letea și observarea acestor cai în habitatul lor natural oferă o experiență unică, atât din punct de vedere turistic, cât și ecologic. Te invit, cititorule drag,  să descoperi Dobrogea sălbatică, e atât de frumoasă!
 
Despre Claudia Ilie
Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuri postuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular în cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a mai multor lucrări și studii despre Medgidia, despre Dobrogea și despre climatologie;
Autoare a unor studii și cărți de metodică și de management;
Participare la simpozioane județene, naționale și internaționale;
Implicarea în scrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.


Citește și:

#citeșteDobrogea Mănăstirea Sf. Apostol Andrei, locul de unde a plecat apostolul nostru național


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari