Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:38 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Unul din cei mai valoroşi slujitori ai ştiinţelor istorice din ţara noastră. 113 ani de la nașterea profesorului dr. Dumitru Tudor - pontice (XV)

ro

20 May, 2021 00:00 2189 Marime text
  • Se împlinesc 113 ani de la nașterea profesorului dr. Dumitru Tudor, născut la data de 20 mai 1908.
  • A fost unul din cei mai valoroşi slujitori ai ştiinţelor istorice din ţara noastră.


Istoricul Mihai Bucvolă publica în revista Pontica15 (https://revistapontica.wordpress.com/revista/nr-15-1982
), un necrolog dedicat profesorului dr.Dumitru Tudor, stins din viață la 30 ianuarie 1982.



„La 30.01.1982, mânat de o boală a le cărei suferinţe le îndurase cu stoicism mulţi ani, s-a stins din viaţă profesorul Dumitru Tudor, unul din cei mai valoroşi slujitori ai ştiinţelor istorice din ţara noastră.


Spirit riguros, exigent şi laborios, profesorul D. Tudor Iasă în urma sa o operă impresionantă, a cărei fie și lapidară evocare, constituie, în egală măsură, prilej de definire şi onoare a personalităţii sale.


Înainte de toate, cred că trebuie subliniată activitatea sa pedagogică: prezenţa, decenii de-a, rîndul, la catedra unor prestigioase instituţii de învăţămînt liceal şi superior din marile oraşe ale ţării şi din Capitală, a determinat dezvoltarea gustului, imprimarea respectului pentru istoria patriei multor generații de tineri, precum şi formarea, cu înţelegere şi răbdare, a unei autentice şcoli de specialişti, a zeci şi zeci de discipoli, dintre care mulţi i-au stat aproape pînă în ultimele clipe.


Cercetarea ştiinţifică ele specialitate constituie celălalt domeniu în care profesorul Dumitru Tudor a probat calităţi obişnuite. Lista lucrărilor năs-
cute din studiul atent în bibliotecă este foarte mare: nefiind vorba s-o alăturăm, vom preciza doar că acest studiu, început din ani fragezi şi des- făşurată practic pînă în ultimele sale zile, s-a desfăşurat sub semnul acri-
biei ştiinţifice şi prolificităţii cercetătorului ideal.


Dar domeniul care l-a consacrat definitiv, poate şi datorită faptului că a fost mai scump decît orice inimii profesorului D. Tudor, este acela al
arheologiei; a început din anii studenţiei prin participarea la cercetările arheologice din Dobrogea (Capidava şi Histria) și a continuat din anul 1936 şi pînă la moarte, prin practicarea de săpături de teren în Oltenia. Datorită dragostei sale neobosite pentru pămîntul natal, au fost deschise zeci de noi şantiere arheologice, au fost scoase la lumină vestigii impresionante la Sucidava şi Romula.“


Citește și:

#citeșteDobrogea „Zeița, tovarășii ei și oamenii căzuți sub cai“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari