Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:32 23 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Drumul vinului dobrogean. Crama Vlădoi

ro

23 Apr, 2025 17:00 446 Marime text
  • De-a lungul istoriei sale de sute de ani, Dobrogea a fost renumită pentru podgoriile sale, scăldate în lumina soarelui și mângâiate de briza mării. Solurile argiloase au permis ca strugurii să fie dulci , iar această dulceață să dea tăria și mireasma vinurilor dobrogene.

Domeniul Vlădoi se află situat în apropierea localității Siminoc, cunoscută și sub denumirea Turc-Murfat, în perioada stăpânirii otomane asupra Dobrogei.
Se pare că primii butuci de vie au fost plantați în 1924, activitate ce este continuată și în zilele noastre. În perioada regimului totalitar comunist, domeniile au trecut în proprietatea statului, odată cu colectivizarea agriculturii.
După anul 1989, podgoria cu cele 19 hectare intră din nou în patrimoniul familiei Vlădoi.  Din anul 1995, actualul proprietar cumpără o clădire a vechiului CAP din Siminoc, câteva utilaje și începe producția de vin. După o vizită în Franța, proprietarul decide că trebuie să înlocuiască vechii butuci de viță, cu soiuri nobile, cu o capacitate mai mare de acumulare a aromelor. Domeniul a beneficiat în 2009 și de un proiect FEADR, în cadrul căreia au fost înlocuite utilajele tehnologice, a fost asigurat un sistem de irigare prin picurare, a fost modernizată crama, au fost achiziționate mijloace de prelucrare, vinificatoare din inox, fermentare controlată și presă pneumatică.
Crama are un nivel de procesare de 200 de tone de struguri din butuci aleși și 80.000 litri de stocare în vinificatoare din inox, bandă de sortare a strugurilor, zdrobitor-desciorchinător, presă pneumatică, instalație de frig pentru fermentare controlată, sistem de răcire pentru mustuială, cisterne de stocare din inox, filtre, pompe și o instalație de gaz inert, deci tot ceea ce este necesar pentru o producție la standarde premium. Tehnologia este de ultimă generație, asigurând produse de calitate.
Pentru produse de calitate, culesul este manual, se aleg doar boabele de struguri coapte de soare. În etapa de zdrobire și desciorchinare, mustul care se scurge nepresat se numește „must ravac” și este folosit în special la vinurile premium Ravac.


Cele două game mari de vinuri care includ mai multe sortiment sunt: Pivnița Basarabilor și Ravac.
Pivnița Basarabilor este gama premium a vinurilor Vlădoi, toate vinurile acestei game fiind baricate în butoaie de stejar, fapt care le conferă catifelarea, maturitatea și complexitatea ce definesc această gamă. Din această gamă fac parte Feteasca Neagră,  Merlot, Cabernet Sauvignon, si Chardonnay.
Gama de vinuri Ravac, operă a actualului proprietar, este formată din sortimentele de vinuri clasice. Din această gamă fac parte vinurile Fetească Neagră (rose), Sauvignion Blanc &PinoitGirls Pink, Muscat Ottonel sec,Feteasca Regală. Riesling Italian, Sauvignion Blanc sec.
 


Domeniul Vlădoi se dorește a fi un punct de atracție turistic pentru cei care doresc să cunoască tradițiile și obiceiurile dobrogene, cultura și vinul dobrogean de la Siminoc. În viitor se vor construi mai multe spații de cazare care să permită grupurilor organizate să petreacă mai mult timp în podgoriile Vlădoi, participând efectiv la procesul de producere a vinului. Se organizează excursii la cramă, sunt prezentate etapele de producție, se pot degusta sortimente de vinuri care se servesc alături de aperitive reci.
 
Despre Claudia Ilie
Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuri postuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular în cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a mai multor lucrări și studii despre Medgidia, despre Dobrogea și despre climatologie;
Autoare a unor studii și cărți de metodică și de management;
Participare la simpozioane județene, naționale și internaționale;
Implicarea în scrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.
 
Citește și:
#citeșteDobrogea Drumul vinului dobrogean. Crama Histria

 
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari