Constanța acum 100 de ani Ce a urmat după Bobotează la Constanța – un locotenent s-a sinucis, o servitoare a furat „un sac de bani” și o escadră americană a sosit în Port
13 Sep, 2024 17:00
13 Sep, 2024 17:00
13 Sep, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1526
Marime text
- Ședința de consiliu i-a amuzat pe jurnaliști
- Taxele vamale sunt aduse în discuție de Constantin Irimescu
- Tragedie feroviară evitată „la mustață”
- Sinucidere din cauza unei boli incurabile
- Studenții de la cămin ofereau informații ziarului
- Incendiu la Tribunalul Bazargic
- Probleme privind eliberarea buletinelor de identitate
- O fetiță de 11 ani a vrut să își cunoască părinții
22 ianuarie 1924 în paginile ziarului „Dacia”
Apărut într-o zi de marți, pe 22 ianuarie 1924, numărul 15 al revistei „Dacia” începe așa cum și-a obișnuit cititorii, anume cu o parabolă.
„E iar consiliu dup`amiază:
Virgil e cel ce prezidează
Popa și Roșu `nterpretează
Iar D. St. Dimitriu, pledează.
Ali cu Badea comentează
Seni Ilie absentează
Focșa toate `nregistrează
Gazetarii se-amuzează.”
Constantin Irimescu, fondatorul ziarului, portretizat în acest număr, semnează editorialul intitulat „Două vorbe pentru d-l Mecu”. Irimescu îi atrage atenția lui Mecu că, deși a obținut scutirea de taxele vamale prin Casa de Gaj, fapt ce a condus la primirea anticipată a despăgubirilor de război de mare parte a plugarilor, nu trebuie să-i uite nici pe ceilalți locuitori ai Dobrogei, având nevoie, la rândul lor, de sprijin.
Citește și: ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Urmează apoi două articole din afara regiunii Dobrogei. În primul este vorba despre un incendiu care a izbucnit în Galați, la hotelul „Concordia” din strada Domnească. Pagubele provocate de acest incendiu se ridică la 500.000 de lei. Al doilea articol, „Luptă între polițiști și bandiți”, aduce în atenția publică faptul că mai mulți criminali au omorât sergenți de poliție. Aceștia au fost găsiți de autorități în comuna Cergău, județul Teleorman. După ce au refuzat să se predea și au sărit să-i omoare pe polițiști, aceștia au deschis focul asupra lor. L-au omorât pe Pia Brădeanu și l-au rănit pe Victor Ogarul. Ambii au fost duși la București.
Tragedie feroviară evitată „la mustață”
În continuare, ziarul relatează de evitarea unei tragedii feroviare, în apropierea gării Mircea – Vodă. Concret, Acceleratul de Constanța trebuia să se încrucișeze cu trenul de marfă care venea din Medgidia. Personalul acceleratului, însă neașteptând să sosească trenul de marfă, și fără avizul impiegatului de serviciu din gara Mircea Vodă, dăduse drumul acceleratului pe linie spre Medgidia. Grație numai prezenței de spirit din partea impiegatului din Mircea Vodă care fiind pus în cunoștință de cele petrecute, a oprit trenul accelerat înainte de a se produce catastrofa, căci nu trecu nici două minute și trenul de marfă și-a făcut apariția în stație, în plină viteză.
Cum s-a desfășurat serbarea Bobotezei la Constanța
Următorul articol, intitulat sugestiv „Serbarea Bobotezei”, informează în privința celebrării cu fast a acestui eveniment, în orașul de la malul mării. P.S.S. Episcopul Ilarie, asistat de tot clerul, a oficiat la biserica catedrală serviciul divin, în prezența autorităților civile și militare și a unui public numeros. După oficierea serviciului religios din port, P.S.S. Episcopul Ilarie a aruncat în apă crucea, prinsă de muncitorul Constantin Mihăilescu. Ulterior, în Piața Independenței, a avut loc defilarea corpului ofițeresc, o companie de muzică a reg. 34 inf., un detașament al reg. 18 artilerie și unul de la reg. 305 obuziere.
Aflăm și despre sinuciderea locotenentului D. Dumitru, de la școala navală din localitate. Acesta ar fi ales să se sinucidă din cauza unei boli incurabile de care suferea de mai mult timp.
Întâlnim apoi o serie de trei știri din rubrica „Faptele zilei”. Poliția l-a arestat pe portarul Petre Slav, din serviciul hotelului „Metropol”, care a provocat scandal cu pasagerii și a spart geamurile hotelului. Magazinul „Colin” din Piața Independenței a reclamat poliției că băiatul de serviciu, Ion Tănăsescu, a dispărut și a luat cu el mai multe obiecte din magazin. Prefectura de poliție o cercetează pe servitoarea Niculina Buzulescu, cea care a furat 10.000 de lei și mai multe bunuri casnice de la Gavrilă Dima, din Bazargic.
Studenții de la cămin ofereau informații ziarului
Autorul Cir. semnează materialul „Căminul studențesc”. Acesta prezintă situația a doi tineri studenți care s-au prezentat la redacția ziarului „Dacia” pentru a-i informa pe jurnaliști că anumite persoane caută să schimbe, pe atunci actuala organizație a căminului. Redacția s-a adresat deputatului de Constanța, C. Alimănișteanu, el explicând că în diferite rânduri a primit reclamații cu privire la faptele întâmplate în căminul studențesc din București. În urma înștiințărilor, C. Alimănișteanu s-a adresat mai departe primarului Constanței, Virgil Andronescu și prefectului județului Constanța, Negulescu, rugându-i să ia asupra lor (și cu sprijin din partea lui) întreaga susținere a căminului studențesc, pentru a-i feri pe studenți de nevoi și cerșit, ori de organizarea de baluri și alte mijloace considerate nedemne. Alimănișteanu este de părere că de conducerea căminului trebuie să se ocupe studenții, în acest scop alcătuindu-se un comitet cu câte un reprezentant al fiecărui an de studiu.
Citește și: Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit
Rubrica „Din port” cuprinde următoarea informație: de la Alexandria, cu vaporul „România”, au sosit deputații Djuvara și Constantin Brătianu, plus Folea, agentul serviciului maritim din Alexandria.
Articolul „Ciocnire de trenuri la Timișoara” relatează despre accidentul feroviar petrecut pe linia Timișoara – Orșova, când două trenuri de marfă s-au ciocnit. Ambele locomotive, precum și câteva vagoane au fost sfărămate, iar un lucrător de la CFR a fost omorât. Din cauza acestui eveniment, prim-ministrul Brătianu și Tancred Constantinescu, care veneau de la Timișoara, și-au înrerupt călătoria.
În acest număr, „Dacia” semnala că un incendiu s-a declanșat la Tribunalul Bazargic. Mai multe amănunte vor fi prezentate în numărul 16.
După ce au scris despre serbarea Bobotezei la Constanța, redactorii au amintit și de cum a fost sărbătorit praznicul la București, acolo unde a fost prezent Regele, alături de principele Paul al Greciei. Serviciul religios a fost oficiat de Mitropolitul Primat. Crucea a fost aruncată în Dâmbovița de M.S. Regele.
Citește și: Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării
Materialele continuă cu scufundarea vasului „Salande Maulin” al comisiei europene la Sulina. Pagubele sunt estimate la 15 milioane de lei.
Între textul „Eliberarea buletinelor de identitate”, se regăsesc anunțurile clasice Dați pentru „Crucea Roșie” și cabinetul doctorului B. Tatarski.
Probleme privind eliberarea buletinelor de identitate
Revenind la eliberarea buletinelor de identitate, Ministerul de Interne fiind sesizat de Ministerul de Război că parte din organele administrative însărcinate cu întocmirea carnetelor de identitate, de populație procedează la liberarea lor fără a ține seamă de respectarea strictă a formalităților cerute de regulamentul în vigoare, din care cauză foarte multe persoane servesc de mai multe nume dându-se astfel posibilitatea să se sustragă de la îndatoririle militare, a dispus a lua măsuri ca birourile de populație însărcinate cu eliberarea unor astfel de carnete, să pretindă solicitatorilor, copie după actul de naștere și actul pentru regularea situației militare cu ultima viză a livretului său militar. Se va atrage atențiunea că actul de naștere să corespundă cu livretul militar, astfel că și carnetul de identitate va purta numele și prenumele adevărat al posesorului.
Escadra americană a ajuns în Port
Cititorii sunt puși mai departe în fața unui articol amplu, numit „O escadră americană în portul nostru”. În portul Constanța, a sosit o escadră americană compusă din contratorpiloarele „Mari Körmiek" 223 sub comanda căpitanului E. G. Haas și Simpson# 221, sub comanda căpitanului A. Bachh, întreaga escadră, fiind sub comanda căpitanului comandor D. Berrien. Escadra americană staționa la Constantinopol, de unde urma sa plece în vizitarea principalelor porturi maritime de pe Marea Neagră. În urma unei telegrame a amiralității americane, cu privire la dispariția transatlanticului „Conejos“, vasele au plecat în căutarea acestui vapor, pe ziua de 13 ianuarie, încrucișând marea, între porturile Trebizonda, Batum și Sinope. În acest timp, escadra americană a primit o telegramă din Constantinopol, că un vapor francez ce venea din Trebizonda spre Constantinopol, a adus cadavrul ofițerului al 3-lea depe „Conejos“, pe care l-a găsit pe mare. În urma acestei știri, vasele americane continuând investigațiile, au descoperit la o distanță de 70 de mile de Trebizonda, o masă compactă de uleiuri plutind pe mare ceea ce denotă, că dedesubt, pe fundul mării, se află mormântul transatlanticului dispărut. În timp ce vasele se aflau în căutarea lui „Conejos”, ele au primit o telegramă din partea micului vas „Colibri” sub pavilion egiptean, care cerea ajutor fiind în pericol. Escadra, deși a plecat la timp în ajutorul vasului „Colibri”, nu l-a mai putut găsi. Din portul nostru, vasele americane vor pleca pentru continuarea cercetărilor pe mare.
Citește și: Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol
La categoria „Navluri maritime”, aflăm despre rutele pe care la parcurgeau vasele și ce transportau. Astfel, pe ruta Constanța – Cospoli a fost transportat petrol la cutii, pe ruta Constanța – Pireu au fost transportate cereale în saci și pe ruta Constanța – Corfu au fost transportate cereale vrac.
O fetiță de 11 ani a vrut să își cunoască părinții
Iată ce apărea la rubrica „Informațiuni” pe a doua pagină a ziarului:
- În oraș a sosit un nou grup de mahomedani din județul Caliacra, ce urmează a emigra prin portul nostru în Turcia.
- D-ra Margareta Râdulescu a fost numită moașe în comuna Sarai.
- Brutarul Ilie Popa din Techirghiol a fost dat judecății pentru lipsă de higienă a localului.
- Măine 22 Ianuarie va pleca în cursă pentru Cospoli-Pyreu vaporul „Durostor“ cu pasageri și mărfuri, deoarece vaporul «Regele Carol“ nu poate să plece în cursă din cauza lipsei de păcură.
- Joi 24 Ianuarie va sosi de la Pyreu-Cospoli vaporul „Împăratul Traian” cu pasageri și mărfuri.
- Vaporul „România” va pleca la 1 Februarie a. c. cu pasageri și mărfuri pentru Cospoli-Laffa-Alexandria
- Azi după amiază va avea loc un consiliu comunal.
- Parchetul a arestat pe Regep Hapuz Omer, Hafuz Sefchet, Fenghil Qenil, C. Ali, Ferentz Brand și Emil Rujanski toți din Medgidia, pentru furt.
- Inspectoratul de siguranță a arestat pentru expulzare pe Iosif Wink.
- La liceul „Mircea cel Bătrân“, a avut loc eri, vizitarea medicală a tuturor elevilor.
- În comuna Vârciorova jud.Tulcea se află o fată cu numele Anica în etate de 11 ani, care a declarat că este din Craiova fără ca să-și cunoască părinții și că a fost adusă în anumita comună, de către o doamnă care a părăsit-o. Făcându-se cercetări în acel județ, nu s-a putut afla părinții menționatei fete. Se fac cercetări pentru aflarea părinților acestei fete.
- Consiliul de higienă va avea loc săptămâna viitoare, fiind un mare număr de cereri de rezolvat.
- D. Al. Constantinescu fost inspector financiar, avocat și are biroul și locuința în B-dul Regina Maria No.75 Constanța
În ceea ce privesc spectacolele și reclamele din acest număr, ele sunt identice cu cele menționate în articolul precedent.
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul 1924, obiectiv pentru care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
Citește și:
Constanța acum 100 de ani Boboteaza la malul mării - „Păstrând tradiția de-altadată, crucea va fi iar aruncată în mare...“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii